¿Existeix Centralisme tb als escacs?

Tema. 1. Per començar m'agradaria fer referencia a un escrit q vaig llegir fa uns 6 o 7 anys, en el qual un senyor escribia molt enfadat degut a que a la Copa Catalana que s'havia disputat crec que a un Casino de Barcelona o algo aixi, hi havia hagut molt poca participacio de equips de les altres tres provincies (recordo que almenys en aquell moment, era obligatori per als equips de Divisio D'Honor i Primera Divisio asistir a dita Copa, sota multa sancionadora). Es dificil motivar a equips que tenen poc a guanyar, amb despeses de bastants kilometres i despeses de dietes, amb multes, jo he militat durant uns anys al Reus Deportiu, hi he participat alguns cops a dita Copa, pero la veritat es que, almenys a nosaltres, ens sortia millor pagar una multa (que personalment trobo molt INJUSTA).

 
M'agradaria que algu em respongues:¿Cuantes d'aquestes Copes Catalanes o Campionats de Catalunya, com el que fa poc s'ha disputat, s'han celebrat a altres provincies que no siguin la de Barcelona.  M'agradaria pensar que s'han celebrat moltes i el problema es q jo les desconec, pel contrari significaria que hi ha un clar centralisme en Benefici de Barcelona i en Depriment de les altres 3 provincies, la cual cosa trobo VERGONYOSA, al igual que ho trobaria si tots els campionats d'Espanya d'escacs, es celebresin a la Villa de Madrid.    
 
Vull recordar tb, que no fa gaires anys, tots els clubs de casa nostra, estaben obligats a vendre loteria de nadal, o com alternativa pagar un cuota, perque s'havia calculat malament els premis del Campionat de Catalunya que s'havia celebrat, aquell any sí, a Barcelona.
 
Personalment, crec que es dificil que totes les provincies s'impliquin en una competicio que podria resultar molt atraient, si sempre es celebra a una provincia diferent a la seva.
 
Tema 2. Ara mateix estic vivint a Galicia, m'han arribat rumors, que espero siguin falsos, que es vol dissoldre les federacions provincials de Tarragona, Girona i Lleida, i les seves competencies, per a ser portades desde Barcelona, amb la cual cosa les federacions de les tres provincies esmentades, nomes serien ejecuteres d'allo que es dictes desde Barna. Suposo q tot això es una gran bestiesa o almenys o vull pensar aixi. No em puc ni imaginar, en quina ment es pot concebre, que en una epoca en la qual estem lluitant contra el centralisme de Madrid, per tal d tenir cada cop mes competencies i poder resoldre els nostres problemes (que son els que ens afecten), estiguem vivint el procés contrari, dins de casa nostra.
 
M'agradaria que algú em respongues si existeix algo de veritat en la noticia que m'ha arribat. Moltes Gracies per tot.
 
Pedro Zurano (Com diu Buenafuente: Un de Reus)

Amic Pedro Zurano

Coincideixo amb el anàlisis que fas de l’antic model de la Copa Catalana. Es per això que quant vem arribar a la Junta de la FCE el vem canviar per el actual, que es basa en 4 fases territorials i una final Catalana itinerant. La primera final d’aquest nou model es va disputar a l’any 2004 a Ponts (Lleida) la segona al 2005 Mataró (Barcelona) i la tercera es disputarà el dia 30 d’abril proper a El Vendrell (Tarragona).

El segon tema que planteges, com tu molt be dius, son rumors que per cert deuen tenir molta força per arribar fins a Galícia, però et puc assegurar que no tenen cap fonament. De fet, la FCE només es farà càrrec de la gestió d’una territorial quant hi hagi un buit de poder, tal com marquen els estatuts. En els moments actuals, la Territorial de Tarragona està en un procés electoral, on a la primera convocatòria no es va presentar cap candidat.

Un altra cosa es que algunes tasques administratives que històricament han fet les Territorials es puguin fer des de la central, aprofitant les noves tecnologies. Això suposaria per a les Territorials una descarrega de feina, que podrien aprofitar per millorar altres aspectes de la seva gestió. De totes maneres, aquests canvis no es faran sense el consens de cada Territorial.

Cordialment

Toni Ayza

President de la FCE

Hola Sr. Ayza, jo soc un aficionat que ja fa; molts anys que tinc els escacs com esport principal, i es la primera vegada que veig com a reconeixement de un president que durant anys hi ha hagut centralisme en els escacs envers Barna i ja he vist la seva resposta al meu amic Pedro Zurano, i celebro que vosté; i el seu equip hagin canviat una mica el tema sobre la Copa Catalana, i crec que ara té; una gran oportunitat de fer el mateix en el campionat de Catalunya per equips i demostrar de una vegada que vosté; no es centralista, jo farà; uns vint anys que jugo a les divisions catalanes i segurament per butlletins e informes antics ho podrà comprovar, i li aseguro que sempre ens han tractac en els sorteixos sense cap mena de cura, els equips perifèrics, (Andorra, Tarragona, Lleida i Girona) sempre tenim els números 5, i 6 per no perjudicar gaire als equips del centralisme, varies vegades hem preguntat perqué, i on es aquesta normativa escrita, la resposta es que es això i basta, en té moltisims exemples durant aquets vint derrers anys i també; de més antics, es clar no fa falta dir que si s'haria de beneficiar a algun equip, que no es el cas, tendria que ser al que en fa desplaçaments mes llargs, pero guaita que no, que sempre son als mateixos a qui es beneficia, a més li puc dir per converses amb companys de la meva demarcació, que alguns no s'han pres els escacs més seriosament per culpa de aquest centralisme, jo no soc qui per donar noms, i a més no es el cas del meu escrit, i espero la seva resposta envers això i si realment existeix una normativa on els equips 5 i 6 tinguin que ser el Reus i el Figueres, o el Andorra i el Tarragona, perque es molt curiós que faci tants anys, i quan hi majoria d'equips de Barcelona ens toquin aquests números, a qui beneficia? ;perqué si beneficia a algú no es al e quip que més kilómetres fa?, si no es això, com a mínim i per decencia es podria fer un sorteig pur, suposo sr. Ayza que encara te; temps dintre del seu mandat de canviar aquesta vergonyosa manera de fer centralisme, i demostrar que tots som catalans i tenim drets i no només els del centralisme, que ja hem perdut molts diners en fer kilómetres, dietes, benzines, autopistes, formacions febles dels equips per cansament, ajudins sr. Ayza.

Joan Carles Montell DNI 39862786

Amic Montell

Al darrer sorteig del Campionat de Catalunya no es va forçar als equips mes allunyats a jugar amb els números 5 y 6 si no que es va sortejar primer si podien jugar amb el 9 i el 1. La veritat es que no recordo el resultat d’aquest sorteig de números.

Un altra cosa es que es plantegi que es millor el sorteig pur, si l’assemblea esta d’acord no hi ha cap inconvenient. De fet en algun grup de Primera els dos darrers anys s’ha fet així, perquè cada cop son mes els equips de fora del area de Barcelona a les divisions d’Honor i Primera i mes difícil escollir a qui s’ha de dirigir.

Aquest any com a novetat s’ha introduït per als play off on s’ha de sortejar el local de joc, que ho decideixi el número de la ONCE. Jo hi estat a tots els sortejos dels darrers any que han estat públics, tant d’aquesta junta com de l’anterior i et puc dir que s’han fet de manera transparent, però com que sempre hi ha qui sospita, la millor manera es decidir ho amb un sorteig com el de la ONCE on ningú podrà pressuposar que els de la FCE tinguem ma.

Algunes de les queixes que es fan des de les territorials, estan carregades de raó, però el tema de culpar al “centralisme”de tots els mals, es un argument que no paro de sentir en tots els àmbits geogràfics, des de els barris en vers al centre de la ciutat, o de les comarques en vers de la capital comarcal. Crec que els problemes s’han de afrontar sense posar etiquetes, que per gastades, perden sentit, i en el fons, no ens deixen veure la veritable substancia del problema.

Coordialment

Toni Ayza

Sr. Ayza, gràcies una altre vegada per reconéixer que cada vegada es més difcil dirigir sorteijos, dons reconeix clarament que es fà, pero m'agradaria saber perqué es fà això i en quin article de la reglamentaciò ho posa per poguer fer un planteig en una assamblea, també vull saber si en vint anys s'ha sorteijat sense dirigir i sempre toca el cinc i el sis i a quina normativa ho posa per intentar canviarla, doncs clarament ha beneficiat als equips del àrea de Barcelona, siguin de la capital o no. Hi si no hi ha normativa en vers d'això, voldria saber perqué s'aplica així de sempre, ja que vosté ha estat a tants sorteixos, també vull saber com fer un planteig sobre una cuestiò que s'aplica però no està reglamentat, pero sempre perjudica als mateixos, es per això que li demanaba una mica d'ajut. gracies

Joan Carles Montell

En primer lloc aclarir als lectors que dirigir dos equips al  5 o al  6 o com aquest any també al  9 y al 1, dona les mateixes possibilitats als dos equips de tenir cinc encontres a casa. Un altra cosa es que aquest sistema no agradi a alguns clubs, cosa que també puc entendre.

Els darrers vint anys s’han dirigit els sortejos. A l’assemblea del 2000 es va aprovar una moció per a continuar dirigint los. En concret deia el següent i així ho reflecteix l’acta

Aparellament d’equips

S’aprova fer un sorteig públic dirigit fins a la categoria que es pugui arribar per tal de poder després acoplar la resta de categories.

Es normal que no consti a cap reglament perquè difícilment es pot reglamentar tot. A menys que l’assemblea consideri que te que formar part d’algun reglament. La del any 2000 no ho va considerar així i es va aprovar només una moció.

Si es vol canviar el criteri hi ha dos camins, demanar una incorporació al reglament del Campionat de un article que prohibeixi dirigir els sortejos o be presentar una moció que ho impedeixi.

Per cert, des de fa dos anys, haig de assistir per força als sortejos perquè es fan a l’Assemblea de la FCE.

Cordialment

Toni Ayza

Hola amic Toni, no esperaba que sortis el meu escrit, s'hi ho hagués sabut m'ho hagués currat una mica més, celebro que en aquesta pàgina es pugui parlar de tot, les meves felicitacions adelantades.
Tornant al tema de la Copa Catalana i del Campionat de Catalunya, celebro la nova formula de la Copa Catalana, malgrat que del Campionat de Catalunya encara estic esperant una resposta, sobre quants s'han celebrat fora de la provincia de Barcelona. Jo em comprometo (malgrat com vaig dir abans ara mateix em trobo a Galicia) a jugar el Campionat de Catalunya, si el nostre president, es compromet a celebrar aquest Campionat en un altre provincia, l'any vinent, crec q no es demanar molt.
He vist que per a la Copa Catalana la Federació Catalana fica un autocar a disposició de qui vulgui participar, a la seu de la Federació per anar a Vendrell, una distancia que em sembla q es d poc més de 60 kilometres. Celebro aquesta iniciativa nomes m'agradaria tenir confirmació, sobre sí ¿Quan es ceblebri a Girona (que desde Tarragona son uns 200 kilometres) per exemple, sortirà un autocar de la seu de la Federació de Tarragona, (a un preu tan raonable de 5 euros) i quans hauriem de ser per omplir aquest autocar. Gracies per tot.

Pedro Zurano

Amic Pedro

La descentralització de campionats oficials no ha afectat només a la Copa Catalana, sinó a casi be totes les probes que organitza la FCE. A mes, el sistema vigent per atorgar-les es el de licitació, per lo que qualsevol localitat catalana les pot demanar. L’any passat per exemple el de ràpides es va fer a Vallfogona de Balaguer, per cert amb record de participants, el per equips escolars a Tarragona, el individual escolar a Salou (organitzat per la UCEC) el de veterans a Santa Susana, el femení a Badalona, el 4 Nacions a Caldes de Malavella Dic quasi tots perquè només hi ha un Campionat que no es licita i es fa tradicionalment a Barcelona i es com molt be dius el absolut, que es juga a Cotxeres de Sants durant Setmana Santa. Perquè es fa així? Crec que la resposta la trobarem amb les especials característiques d’un campionat que dura 9 dies seguits i que difícilment tindria la mateixa participació a una localitat que no estigues tant ben comunicada com Barcelona. De totes maneres crec que podem trobar formules per facilitar que jugadors d’altres territorials tinguin mes fàcil el participar.

Barcelona ha decidit organitzar autocars a algunes competicions amb el seu pressupost. Com saps les diferents territorials tenen pressupostos dels que poden disposar en funció de la seva autonomia de gestió. La dotació que fa la FCE d’aquets pressupostos a augmentat considerablement els darrers 3 anys passant de 1200 € lineals al 2004 a 6.000 € per Girona i Lleida i 9.000 € per Tarragona en el 2006, segons els pressupostos aprovats en la darrera assemblea. S’ha de dir que aquest esforç s’ha fet per compensar la pèrdua de les subvencions de les Diputacions, però no esta vinculada directament a aquest factor, en el sentit de que si es tornen a aconseguir, com ho ha fet Lleida, no es rebaixa la aportació de la caixa central.

T’explico tot això per a que entenguis que en aquets moments les territorials tenen capacitat financera per a organitzar algun autocar a proves oficials. Si ho fan o decideixen dedicar els recursos econòmics a altres prioritats, es la seva decisió i jo entenc que es mes difícil organitzar-ho a algunes territorials que a d’altres, per la dispersió geogràfica dels clubs. Crec no obstant que Lleida també a organitzat un autocar per anar a la Copa Catalana.

Cordialment

Toni Ayza

El centralisme existeix, potser no tant com amb l’anterior junta, però això no resolt el gran problema d’alguns clubs. Certament algunes proves com la Copa Catalana s’han descentralitzat però siguem realistes, la prova més important del calendari, el per equips, encara segueix essent una prova centralitzada.

Com a president del club Gran Penya de Vilanova i la Geltrú, un dels clubs històrics de la Segona Divisió haig de dir que el nostre club tot i forma part de la província de Barcelona pateix any rera any les conseqüències del centralisme en el per equips, ja que com vaig dir en una crònica de DARDO els grups de 2ª divisió es distribueixen de la següent forma: Grup I la majoria de Barcelona, Grup II la majoria de rodalies de Barcelona i Grup III (el nostre) la resta, o sigui els de Lleida i Tarragona.

I això no és d’aquest any ni de 5, això a passat sempre i ja toca fer un canvi.

Em fa molta gràcia llegir cròniques del per equips quan alguns jugadors diuen que han matinat a les 8 o les 8:30 del matí, senyor, si coneguessin l’hora que ens aixequem els del meu club potser es replantejarien jugar el torneig.

Fora conyes, la veritat és que nosaltres ens llevem 1 hora abans que la majoria i això si tenim sort.

Aquests desplaçaments suposant un cost molt elevat per a la nostra economia i cada any i tenim que destinar una partida d’uns 700 €.

A més a més aquesta distribució també implica que els grups estiguin totalment descompensats: nosaltres amb un equip que hauria baixat en el primer grup i que en el segon s’hauria mantingut per la part mitja de la taula, en el tercer quedem segons !!!

Això provoca situacions quasi irreals on equips com el Santa Coloma de Queralt del grup III(sense ànim de desmereixé a ningú) amb més de la meitat de l’equip per sota dels 2000 jugaran el play-off d’ascens a 1º divisió, i per el contrari els nostres veïns de Vilafranca amb un equip superior han perdut la categoria en el grup II.

Si això no ho troba injust senyor president ja m’explicarà que ho és.

PD: Això no vull que s’entengui com un atac a la federació, només reflexiono sobre un tema que afecta el meu club i d’altres i personalment estic molt satisfet amb el treball de la nova directiva.

Ivan Marina de la Torre

Amic Iván

Sobre com s’han de distribuir els equips de la Segona Divisió, han corregut rius de bytes en aquesta web. De moment i fins que una Assemblea no trobi oportú canviar-ho, el reglament manté per aquesta Divisió, la distribució geogràfica.

Si no hem falla la memòria, van ser les delegacions de Lleida i Tarragona les que van demanar anar agrupades en un mateix grup.

Evidentment la agrupació geogràfica pot crear descompensacions esportives entre els grups, encara que la FCE ha intentat sempre que els equips que baixen de Primera, teòricament els mes forts, es reparteixin equitativament entre els tres grups.

De totes maneres no hem sembla correcte mesurar la força d’un equips només per el elo dels seus teòrics titulars. La motivació dels  jugadors, les baixes que puguin patir ells o els seus rivals,  inclòs la sort, son factors que poden variar de forma important el potencial i els resultats de un equip. Estem acostumats a veure equips a priori condemnats a baixar, que no només es salven, sinó que fan excel·lents temporades.

El criteri de composició dels grups en aquest moments es:

I) Girona i Barcelona

II) Barcelona

III) Lleida, Tarragona i Barcelona

Com veus els equips de Barcelona poden estar a qualsevol dels tres grups.

Cordialment

Toni Ayza

 

Antes que nada, quiero dejar bien claro que no niego que existan ventajas para los clubes más cercanos a Barcelona Ciudad, entre otras cosas, porque tienen mejores medios de comunicación y también porque son más numerosos y por ello tienen puntos más cercanos donde desplazarse para disputar sus encuentros.

Dicho esto me gustaría explicar que después de leer atentamente todos los escritos en los que se protesta por el “centralismo” del ajedrez catalán creo que se está desvirtuando la palabra “centralismo” al darle cada persona que escribe un significado diferente.

Centralismo dicen que es tener el número 5 o el 6, pero no dicen en que perjudica tener esos números respecto a los demás clubes. Porque lo que beneficie a unos no tienen porque perjudicar necesariamente a otros.

Centralismo dicen que es estar en un grupo con largos desplazamientos pero débil deportivamente (ya les gustaría a otros clubes quedar segundos de su grupo aunque tuvieran que madrugar más).

Se quejan de centralismo los clubes de las Representaciones Territoriales respecto a los de Barcelona y los de Barcelona se quejan también por el mismo motivo.

Pero por desgracia todavía no he leído ninguna propuesta para mejorar esa situación.

Yo propondría, por ejemplo, un reparto que podría ser más equilibrado deportivamente y también en cuanto a desplazamientos:

Grupo I: Girona y Barcelona

Grupo II: Lleida y Barcelona

Grupo III: Tarragona y Barcelona

Creo que la solución puede estar en las manos de esos clubes que se quejan de centralismo. Si tienen una mejor manera de hacer las cosas que vayan a la asamblea de clubes y hagan propuestas concretas para mejorar su situación. La asamblea suele ser razonable y da la razón a quien la tiene.

El mismo esfuerzo que requiere escribir en está página web es el que se necesita para hacer propuestas en el lugar más apropiado para el debate que es la asamblea de clubes. Aprovechemos que tenemos una asamblea a la vista el 20 de mayo.

Antonio López

Me gustaria aportar mi punto de vista en la cuestion del supuesto centralismo en el ajedrez catalan.

Hay un hecho objetivo: la mayoria de la poblacion catalana se concentra en las cercanias de Barcelona, aunque el peso ajedrecistico se ha desplazado un poco al Valles Occidental (Montcada, Terrassa, Cerdanyola i Barbera en division de honor, Rubinenca i Sabadell en primera division).

En tales circunstancias, es imposible un sistema que garantice los mismos desplazamientos para los equipos alejados de Barcelona, salvo que se base en la injusticia deportiva flagrante.

De todas formas, la supuesta desigualdad de los grupos de Segunda Division de este año no aguanta un analisis objetivo.

La media de ELO de los 10 jugadores con mayor ELO utilizados durante la Fase regular nos da los siguientes 3 equipos teoricamente mas fuertes en cada grupo: Grupo I : UGA B 2217, Foment B 2214, Malgrat 2178 Grupo II: Terrassa B 2224, Sabadell 2219, Cornella 2214 Grupo III: Sant Feliu 2240, Balaguer 2164, Tarragona B 2156

La media de ELO de los 3 grupos (segun el criterio de los jugadores utilizados) es de 2163 en el Grupo I, 2129 en el Grupo II y 2124 en el Grupo III.

Es decir que hay una ligera diferencia a favor del Grupo I pero no muy significativa. De hecho, el equipo con media mayor esta en el Grupo III, seguido de 2 equipos en el Grupo II. Es cierto que en el Grupo I habia mas igualdad en los puestos de cola (salvo el Gerunda B), pero las diferencias no eran exageradas entre los 3 grupos.

De hecho, en el Grupo I ha quedado campeon el equipo con el cuarto ELO (Congres 2174), subcampeon el equipo con el noveno ELO (Gerunda 2154) y tercero el equipo con el sexto ELO (Aragones 2173), mientras que en el grupo III se han clasificado para los play-off los equipos con el cuarto ELO (Gran Penya 2144), sexto ELO (Valls 2130) y peor ELO (Queralt 2053, la gran sorpresa).

Asi pues es obvio que las diferencias de ELO son pequeñas y poco significativas; solo en el Grupo II se ha cumplido la logica en los puestos de cabeza.

Lo que si que me parece claro es que ubicar en el mismo grupo a los equipos de Lleida y Tarragona no asegura desplazamientos mas cortos a los equipos de estas territoriales sino, al contrario, desplazamientos mas largos (entre Balaguer y Masdenverge, por ejemplo, hay 168 kilometros de distancia)

Probablemente seria mas sensato agrupar los equipos de Tarragona con los del Garraf, Alt Penedes y el Baix Llobregat y los de Lleida con los del Bages i los del Anoia para reducir la longitud de los desplazamientos.

Pero en cualquier caso lo que es imposible en la actualidad es eliminar los desplazamientos.

Y esto no me parece centralismo, simplemente la constatacion de que la poblacion de Cataluña (y tambien la ajedrecistica) no esta repartida uniformemente en el territorio.

Pere Moles

Hola otra vez, ahora contesto en castellano porque el sr. Antonio López asi escribió y quiero responderle igual.


Ya sabemos todos, sobre todo los de las territoriales que el centralismo está fomentado un poco, aunque puede ser involuntariamente por las asambleas que siempre se realizan en Barcelona, y el crear propuestas en ella que puedan no beneficiar a los clubs de mayoria de provincia de Barcelona, es una quimera, pues no tienen visos nunca de prosperar, es por ello que los del centralismo siempre nos llevan al terreno de la asamblea para hacer callar a los que pueden tener razón en beneficio de los clubs fuertes y detrimento de los más débiles, pero hace unos años hacia aquí, las territoriales están llevando quizás un mayor peso y reclaman más justicia, y la creencia de algunos en ella y en la igualdad, y en una mayor sensación de democracia nos hace reclamar que se aplique esa justicia.


Si fuese posible hacer, por ejemplo 3 asambleas en Amposta, o en Tortosa por citar algunos puntos, que pertenecen a Catalunya, si señor, veríamos si no se aprueban propuestas que implican a problemas de esas comarcas, pero claro la mayoria de clubs no van a ellas porque no son profesionales, ni cobran por ello, ni creen que puedan cambiar nada por su asistencia, asi que van los que les queda al lado y claro imposible aprobar una propuesta de las Tierras del Ebro, pues para ellos no significan nada y además puede ser que les perjudiquen en algo asi que ¿Quién son éstos?.
Ahora sr.Antonio López le voy a contestar a su petición de propuestas y soluciones pues ya que veo que desde la federación o las personas que están al frente no ven alguna porque seria perjudicar al “centralismo”, le voy a dar alguna solución.


Uds. Tienen la relación de alineaciones de los clubs y por ello podrán observar por ejemplo en mi equipo, (Reus Deportiu), podrá ver que los últimos dos desplazamientos del último Campeonato de Cataluña por equipos faltan varios de los titulares del diez de lista, eso es motivado porque están muy cansados de los desplazamientos y los sacrificios desde hace muchos años, igual que muchos de los clubs de las territoriales, y no son profesionales, algunos van ajugar algún dia fuera de casa pero con el móvil encendido, (se avisa al equipo rival), porque son médicos y están de guardia, o porque su trabajo se lo requiere , y seguramente están haciendo algo incorrecto desplazándose 100 km. Sin que su hospital lo sepa, otros son operarios de químicas que están en una situación similar, otros trabajan a turnos y cuando van a trabajar de turno de tarde pues no se pueden desplazar 100 o más kilómetros,si tuviesen más encuentros en casa podrían jugar más y los equipos de las territoriales no serian tan flojos como algunos dicen, pues se cansan de jugar campeonatos donde saben, no tienen igualdad de condiciones ni consideración desde la Federación para minimizarlo, hasta aquí están implicados muchos clubs de Cataluña. También me fijo y veo en alineaciones normales de los equipos, los periféricos son los que acusan muchas más bajas, más que los de Barcelona, Olot, Andorra, LLeida, Tarragona, etc. ¿porqué será?, en esto no quiero excusar a mi club que ha tenido la suerte de salvar la categoría y este año tenia un número light, pues los hay peores.


Pero en este punto fijémonos, el año 2005 nos toca, casualidad el 6 ,desplazamiento a Andorra, Tordera, y tres desplazamientos a Barcelona, cinco en total, con una suma de kilómetros impensable para un equipo del centrlismo, casualidad, al Colón, le toca un desplazamiento a Reus y tres en Barcelona, vaya ni Tordera ni Andorra, ¿habrïa alguna manera de ser más justos?, hay otro equipos que tienen unos desplazamientos similares al Colón,( Foment, Uga, Sant Boi), no seria mucho más justo haberle dado al Reus Deportiu el número 2, o el 4 y no perjudicarle tanto,¿en que se perjudicaria a los del centralismo?, creo que seria mucho más justo, y si me remiten por esto a la asamblea, no creo que haya que hacer entonces los sorteos dirigidos pues siempre lo harán a favor de los mismos, y no de la justicia.Y me remito a lo anteriormente dicho que es la excusa de los que no quieren mejorar nada y si mantener los beneficios de los clubs del centralismo.


Año 2004 Campeonato de Cataluña por equipos, nos toca casualidad el 6, pero en 1 División, primer desplazamiento Figueres, más cuato desplazamientos más, no seria mucho más justo, aplicar el 2 y el 5, o el 4 y el 5, ya que lo hacemos dirigido ayudemos al que hace mucho más desgaste, que viene de muchos años atrás.


Año 2006 claro no nos toca el 6 pues serian ya los números del diablo, seríamos capaces de calcular la cantidad de kilómetros que un equipo de las territoriales en diez años hace y compararlo con los de Barcelona, seguramente veríamos, que aplicando siempre al menos que se pueda uno de los cinco primeros números, ya que van dirigidos y se trata de igualar y compensar a todos los equipos, reduciríamos esa distancia, daríamos más oportunidades a los equipos que más se esfuerzan y más sufren, pues como decia el Sr. De la Torre, ellos se levantan antes que los equipos de Barcelona, pero en las territoriales nos toca más de dos horas, minimicemos esto por favor.


Aquí tiene una solució sr. López, haga números de los años que está pasando esto y lo que se podria mejorar, aunque claro con eso hay que mojarse y perjudicar un poco a los equipos de Barcelona y no va a ser fácil, pues no van a entender que después de tantos años beneficiados en los sorteos, se les pueda perjudicar un poco para ayudar un poco a otros, y aplicar una medida asi seria enfrentarse a ellos, pero hay que ser justo o centralista, y la justicia tiene que prevalecer, pues no somos profesionales, solo aficionados la mayoria, y queremos una Federación de Cataluña, no de Barcelona, intentemos aplicar en los sorteos el criterio de no perjudicar tanto al débil.


Aquí sr. López sólo le he expuesto unos ejemplos y seguramente hay muchos clubs que podrian también explicar su Via Crucis personal, seguramente desde las territoriales, y todos los casos han sido mejorables alguna vez, mediante la solución de darles números del uno al cinco, no para beneficiarle, sino para no perjudicarles tanto,porque aún asi sólo disminuye un poco el diferencial de kilómetros y sacrificio, no es una medida para beneficiarnos repito, piénselo sr. López, intente pensar desde la ecuanimidad, piense en esa solución sin pensar que vive en Barcelona y seguramente lo verá más claro.


Atentamente.


Juan Carlos Montell

Sr. Montell, per al·lusions,

 Si vostè no creu en el sistema democràtic establert per a tots els Esports en Catalunya que són les Assemblees Generals de clubs, òrgan sobirà de decisió, difícilment ens posarem d’acord. La democràcia és així, decideix la majoria i malgrat que no sigui un sistema perfecte diuen que és el menys dolent.

Li puc ben assegurar, que després d’haver assistit durant els darrers 25 anys a totes les Assemblees de la FCE, nego rotundament que presentar propostes per part dels clubs de les Representacions Territorials sigui tal com diu vostè “una quimera perquè mai prosperen”. Jo diria que és al contrari, quan els clubs d’una Representació Territorial s’han proposat aprovar alguna proposta normalment ho han aconseguit. Per a mostra un botó, llegeixi Sr. Montell l’acta de la darrera assemblea on es va aprovar una proposta de Girona molt difícil d’aprovar,  i va tirar endavant sense problemes.

 Torno a repetir que quan s’han fet propostes raonades i raonables per part de qui sigui, l’assemblea les han aprovat.

No estic en absolut d’acord en què des de la Federació s’estigui donant suport al “centralisme” que vostè denuncia. Al contrari, la Junta Directiva actual està fent una política de descentralització des que van arribar a la Federació.

Antoni López

En resposta al sr. López:

En primer lloc li vull dir que mai he dit que no cregui en la democràcia com a sistema menys dolent.
També li vull dir que no dubto que alguna vegada s´hagi aprovat alguna proposta feta desde les Territorials, però jo en fá molts anys que sento parlar sobre aquest tema de presentar propostes i el sentir general desde les Territorials, (justificat o no), es que no hi ha gaires posibilitats de que hi vagi endavant, pot ser estém equivocats, el temps será jutge.
En tercer lloc, recordant el meu anterior escrit, vaig parlar sobre el sorteig de la divisió d´honor del any 2005, on penso que vam sortir greument perjudicats, em remeteixo als números que son tot avui en dia, sobre tot el apartat de despeses, i m´agradaria que algú fes una valoració justa després de fer un anàlisi del mateix, si tinc raó o no en la queixa, si es així, si es podria millorar, que segurament que si, també una resposta sobre si aquell sorteig no sembla centralista, doncs perjudica a un equip de les territorials mentres alguns de Barcelona no tenen casi desplaçaments. També voldria saber perqué no es té mai en consideració tots aquests tipus de questions per tractar de no perjudicar sempre tant als de les Territorials si la Junta de la FCE ho pot fer, no son més importants aquests criteris que d´altres?.
També crec que el any vinent,2007, hi ha un altre oportunitat per a la Junta de la FCE de demostrar que les paraules que es diuen sobre una major justicia sobre la centralizació, s´apliqui en el Campionat per Equips, si posem als equips de les Territorials, els números del 1 al 5, sense calculadora ni guia campsa es pot esbrinar que a la divisió d´honor per exemple els equips amb desplaçaments mes llargs i costosos serán el Andorra, després Figueres i Reus Deportiu, i amb bastant diferència tots els demés equips de Barcelona, o sigui que els de les Territorials segueixen sent els més perjudicats, però sabem que les distàncies hi son i ja está, peró així es minimitza una mica el patiment dels de sempre. No fá falta anar a una Asamblea per aixó, la Junta de la FCE ho té a les seves mans, desde el any 2000 segons el sr. Ayza es va ratificar el continuar amb el sorteixos dirigits, només s´ha de ser justos i no perjudicar encara més a un equip perque d´altres casi sempre juguin a casa.
No es just que pasi lo del 2005 que un equip tingui 5 desplaçaments llargs i d´altres només 1,no seria millor 4 i 2 per exemple, segur que una mica es pot millorar. Imaginem el sorteig del 2005 un altre vegada al 2007, vostés pensen que no seria injust aplicar els mateixos criteris, que el número sis fós d´una Territorial sigui Reus o Figueres i fes desplaçament a Andorra i després a Reus o Figueres i encara 3 mes a Barcelona, penso que es una aberració, mentres algún equip de Barcelona tan sols es desplaçará un dia a Figueres o a Reus, la majoria de persones que lleigeixen aquest chat no són matemátics, pero segur que es fácil d´entendre aixó.
Aixó també es aplicable segurament als equips de la 1ª divisió com el LLeida , el Olot, o el Tarragona, i posiblement en algún grup de la 2 divisió, encara que s´haurien de fer cas a cas, si es pot minimitzar els kilómetres que fan sempre els mateixos, les despeses, les fluixes alineacions per cansament o per imposibilitat a vegades(torn de tarda), desgast dels jugadors al llarg dels anys, hores de son, influència de tot aixó en els resultats, etc. Perqué no fer-ho?.
Vull concloure dient que aixó es un planteig personal, que ni el meu, ni cap altre club está derrera de lo que jo dic, i espero clar que no es vegi perjudicat per aixó
Cordialment
Joan Carles Montell

Amic Montell

En els primers escrits d’aquest debat, vaig entendre que el que demanaven algunes persones de clubs de les territorials, era acabar amb el sorteig dirigit que es fa amb la adjudicació de números als equips mes allunyats dels altres. Per acabar amb això crec que es proposava el sorteig pur i acabar amb uns pretesos privilegis dels clubs de Barcelona i la seva area. Però ara resulta que no, que el que vol, es canviar uns privilegis per uns altres, com es el fet de tenir assegurat abans del sorteig 5 encontres a casa per aquets clubs.

Faig l’aclariment, perquè si lo primer hem podia semblar fins i tot raonable, no puc estar d’acord amb lo segon.

Vostè parla de privilegis dels clubs de Barcelona, pel fet de tenir que fer menys kilòmetres. Encara que això no es del tot cert en tots els casos, i si no s’ho creu miri els que ha fet el Sant Feliu a la segona divisió aquets any, esta clar que als de les territorials per un problema de densitat de clubs quasi sempre els hi toca fer mes kilòmetres.

Però les coses no son mai tan senzilles. Ser de Barcelona te els seus avantatges, però també els seus inconvenients. Ha sentit parlar a alguna territorial, de un club que hagi de pagar lloguer per tenir un local de joc? Segur que no. Uns quants de Barcelona estant farts de que se’ls hi apliqui la famosa Llei d’augments de lloguer. Vostè es paga el desplaçament i la llicencia federativa? A Barcelona en molts casos ho hauria de fer. Sap les ajudes que reben els clubs de les territorials dels seus Ajuntaments i les que reben els clubs de la ciutat de Barcelona?. La diferencia pot ser esfereïdora. Sap quants nens i nenes competeixen per 8 places per la final catalana a Barcelona i quants per també 8 places a les territorials? Sap el promig que s’ha de tenir a Barcelona per fer una norma de MC i quin es el que s’ha de tenir a una territorial? Clar que si només parlem de socialitzar els kilòmetres, els de les territorials estan en desavantatge, però perquè no parlem de socialitzar els locals i les subvencions i……

Estar clar que tot això es impossible, i el que hem de fer es saber en quin terreny ens movem i quines son els avantatges i desavantatges de la nostra situació geogràfica i social.

Per cert i venint al cas del debat del pretés centralisme, aquest proper diumenge es celebrarà la final de Copa a la seva territorial, concretament a el Vendrell, tots els equips classificats de Barcelona han confirmat la seva presencia a la final. Sap quantes renuncies han fet les altres territorials? Pues unes quantes.

Finalment hi una cosa al seu darrer escrit que m’ha molestat molt, encara que crec que vosté l'ha escrit sense mala fe, i es la última frase que diu

“aixó es un planteig personal, que ni el meu, ni cap altre club está derrera de lo que jo dic, i espero clar que no es vegi perjudicat per aixó”

Coneix algun cas en el que aquesta junta hagi perjudicat a un club per les seves opinions adverses? Si el coneix, li agrairia que m’ho comuniques, per prendre les mesures oportunes, i si no el coneix crec que ens deu una disculpa.

Cordialment

Toni Ayza

Hola altre vegada a la web, vull respondre a les dubtes que en té el sr. Ayza sobre el escrit anterior i tornar a demanar justicia, perque si el sr. Ayza dintre de lo que pot fer no ho fá, que ja veig poca voluntat, no sé qui ho pot fer.
Ja sé que vosté parla sobre el privilegis, i seria quesito un altre vegada de fer números sr. Ayza, no costa tant, vosté em diu que hi ha algún club de Barcelona que pateix per als desplaçaments i li voldria dir que els podria consultar la gràcia que en té, pero a veure si ells tenen mes autoritat que jo per informarle d´aixó, i poguer tractar el tema amb més delicadeça per la seva part, de totes formes se que aquest club com altres també de Barcelona, no els pasa cada any com als equips de les territorials, vagi sumant i fent números sr. Ayza.
També li vull dir que sobre lo que ha generat aquest debat, que vosté més amunt es queixa, clar que volem una soteig pur els que cada any es sentim perjudicats i si no es Aixa, segons les seves despostes al menys s´ha d´intentar lo que está a les seves mans que es perjudicar lo menys posible al que més esforços en fa.
Penso que no es cap privilegi, segons vosté si, el tindré el números del 1 al 5 per als de les territorials quan encara així tenen grans desplaçaments i despeses, superant en molt als equips de l´area de Barcelona, torno a dir que es questio de números i de qualitat del campionat sr. Ayza.
També intentaré donar.li una mica d´informació sobre el que pasa a la nostra territorial sr. Ayza doncs penso que vosté está mal informat, crec que vosté va fer una descripció del escacs catalans en general, peró com només veu lo que pasa a Barcelona, es capaç de generalitzar sense estar informat, i tan sols gàcies a l´esforç de persones individuals s´arriva a parèixer que l´economia dels clubs de les territorials va vent en popa, peró com pasa a Barcelona que també hi haurà clubs económicament més forts que d´altres, i no em pot dir que com alguns de Barcelona pateixen s´ha de perjudicar als de les territorials, per favor sr, Ayza, jo estic sensibilitzat amb els clubs que pateixen peró no sento que tingui qu´estar perjudicat per aixó. Ja sé també que hi ha clubs de les territorials que semblen que poden obtindre millors subvencions, peró li puc dir que a Reus que som una ciutat petita no hi pasa res d´aixó, tenim en proporció més clubs que a Barcelona (4) i segurament més licencies en proporció als habitants de Barcelona peró tot es deu a esforços personals de diverses persones i cap ajuda pública, dintre d´aquests esforços no hi ha d´economics.
Si parlem d´economies de clubs i que s´hauria de igualar, per mi perfecte sr. Ayza si vosté veu aquí la fórmula de l´igualtat, en el meu club es va fer una aposta de futur fá uns anys tornant al Reus Deportiu, per les posibilitats que l´entitat es dona per fomentar els escacs, peró tenim que pagar un lloguer que pasa per las cuotes del club, i que ascendéis a més de mil euros al mes, peró ho paguen les persones individuals i els pares dels nous valors, quan vam fer aquesta aposta també vam perdre bona part de licéncies per que lis va semblar car a molts, inclós al llavors president pero era morir o apostar, i j´ haviem estat varies vegades al bord de la mort com a club. Ja se que Barcelona es més cara i que segurament tots els clubs que vosté describeix a la misiva anterior deuen pagar mes que nosaltres, peró em penso que no serán tants sr. Ayza, m´agradaria que m´ho confirmes.
També li vull respondre que en fá vint. i.set anys que tinc licencia i mai he deixat de pagarla, a banda de una cuota per a la secció per a sufragar les despeses del meu equip, pero tothom es igual que jo, no soc una excepció sr. Ayza i tenim a prop de 60 licencies. També li vull dir que a part tots el jugadors es paguen els seus desplaçaments desde sempre, en fá molts anys d´aixó sr. Ayza vagi fent números i trobi clus a Barcelona amb tanta despesa. També li vull fer saber que no som l´unic club de la demarcació que fa aixó, coneixo uns quanta mes i no vull donar noms perque aixó li pertany amb ells.
Li vull dir sr. Ayza que en l´unic segons el meu parer que en té raó es en la representació a les participacions als escolars de Catalunya, pero vull saber si jo en alguna cosa tinc raó i no es mostra enfadat per tindre que donarla, es fácil fer números, pero crec que em queixo amb raó vosté no dona cap argument, doncs per l´economic tindriem que jugar com els de Barcelona 7 ó 8 dies a casa i 1 ó 2 fora, i es l´unic que sembla argumentar.
Cordialment


Joan Carles Montell

 

 

  


 

1