Assemblea de Clubs de la FCE 24 de maig de 2008:

 

A la mateixa sala d’uns 800 m2, on va tenir lloc la Final del Campionat de Catalunya 2005 de l’Hotel Indalo de Santa Susanna, es va celebrar una nova Assemblea de clubs de la Federació Catalana d’Escacs. Encara que aquesta va tenir lloc el dissabte 24 de maig a partir de les 10:00 hores, la FCE ens havia convocat el divendres 23, amb la pensió completa pagada a un representant de cada club en habitació doble. Aquesta oferta em sembla que no la va aprofitar molta gent. Per la nit va fer un curs del Chess base molt complert el MI. Sr. Michael Rahal, al que vam assistir 15 persones.

El dia 24 pel matí i després d’esmorçar va començar la reunió. La Sra. Cristina Bosc et donava en entrar el tradicional dossier de documentació que contenia la “Guia per a la presentació de les justificacions de subvencions del Consell Català de l’Esport”, una presentació en pdf transcrita en paper sobre una “Sessió informativa sobre gestió per Clubs d’Escacs” i tota la informació referent a l’Assemblea de clubs sobre balanços enconòmics, propostes de canvis de reglament, l’evolució de les partides computades per elo català dels darrers anys i dels federats per edats i per anys que m’ha semblat molt interesant. El fet és que la Junta de la FCE havia preparat una petita xerrada amb dos membres del Consell Català de l’Esport per assesorar els clubs en la tasca de demanar subvencions, molt necessària per les poques que en demanen la majoria i estar al dia de les obligacions de les entitats esportives amb el Consell Català de l’Esport.

Aquest cop l’assitència dels clubs a l’assemblea va ser de 39 persones, més els treballadors de la FCE i els membres de la Junta directiva asegut davant nostre. En una taula allargada en set seients van seure d’esquerra a dreta: Sr. Antoni López, Sr. Jordi Parayre, els representants del Consell Català de l’Esport Sr.Frederic Sarcós i Sr. Ignasi Oliveres, Sr. Víctor Pont, Sr. Toni Ayza i Sr. Josep Garcia-Riera. També estaven a la sala els membres de la Junta Directiva Sr. J. Capellades, Sr. Joan Antoni Pérez, Sr. Emili Colls, Sra Immaculada Montoliu, Sra. Beatriz Alfonso, Sr. Josep Ma Camell i Sra. Marta Amigó. Almenys els membres de la Junta directiva que han segut a la taula no han votat en cap moment.

Durant la conferència, en la qual han dit que les subvencions de clubs sortiran properament amb la lletra “B”, el Sr. Adrià Navarro passava les diferents diapositives del pdf membres parlaven els tècnics del Consell Català de l’Esport. Un cop acabada la xerrada hi va haver un torn obert de preguntes fins que jo vaig tenir algunes diferències amb el Sr. Oliveres sobre el que triguen a pagar les subvencions respecte altres organismes del mateix departament de Vicepresidència i el Sr. Parayre ens ha tallat la discursió.  

Un cop agraïda la presència i explicacions als assistents dels dos membres del Consell Català de l’Esport, ha començat l’assemblea amb la benvinguda del moderador Sr. Pepo Viñas, que juntament amb el Sr. Joan A. Pérez han ocupat els seients de la taula que s’havien quedat vuits. El Sr. Vinyas li ha donat la paraula al President perque ens expliqués el seu informe de la gestió de la FCE i la seva situació actual.

El Sr. Toni Ayza ha començat el seu discurs agraïnt l’assitència dels presents i felicitant tots els que han  obtingut èxits esportius els darrers mesos. A la Societat Coral Colón de Sabadell pel seu triomf a la Copa Catalana i al Reus que va aconseguir en aquesta competició la classificació per la Primera Divisió espanyola. Al Montcada pel seu títol de Lliga, al Cerdanyola del Vallès i al Barberà que van completar el pòdium de la màxima divisió catalana, i a tots els clubs que han aconseguit l’ascens aquesta temporada, en especial a l’Ateneu Colon de Poble Nou i a la Societat Coral Colón de Sabadell, per el seu ascens a la Divisió d’Honor. El president ha continuat dient que el Campionat de Catalunya per equips és el més important de la nostra Federació i sens dubte és el que aixeca mes passió i on participen mes jugadors, explicant tot seguit una anècdota segons la qual, en avaluar aquest any per FIDE les categories de Preferent cap amunt, han hagut de demanar mes de 600 codis a la FEDA per als jugadors que han participat a les màximes categories i no tenen elo FIDE, novetat d’aquest any segons una normativa de la FEDA, que obliga a demanar un codi FIDE per qualsevol jugador que jugui un torneig vàlid per aquesta puntuació encara que no en tingui.

El president ha continuat felicitant públicament a la Selecció Catalana de veterans que va aconseguir un excel·lent quart lloc al Campionat de Europa per equips, i a la Selecció Catalana senior, que a més de guanyar el Torneig Quatre Nacions, ha obtingut el seu tercer títol consecutiu de Campions de Espanya per autonomies. Els darrers que han merescut un elogi per part del president han estat el Sr. Xavi Vila del club Santa Coloma de Queralt i el Sr. Daniel Alsina de la Unió Gracienca, ja que han aconseguit el títol de Mestre Internacional i estem convençuts que no serà el darrer títol que aconseguiran, ha afirmat el ponent.

El discurs ha continuat vers el passat Campionat de Catalunya d’edats, que ha significat la consolidació d’un nou model de final. El president ens ha avançat que durant aquesta assemblea parlaríem de la reforma de les fases territorials, que permetrà que en el termini de tres anys hagi agafat tot el protagonisme en l’organització d’aquest campionat que es clau en el nostre futur, i s’hagi creat un nou model amb més qualitat i participació.

L’orador ha anunciat als clubs un canvi important en la política de beques de formació per nens i nenes, donat que fa quatre anys, en una assemblea com aquesta, ens va anunciar la creació d’un pla de centres de tecnificació, d’acord amb la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, resultant d’aquell acord l’obertura de dos centres que han estat funcionant durant tres anys a Balaguer i Barcelona. Encara que el pla preveia sis centres per cobrir tot el territori català, els elevats costos d’aquest model han fet que no fos possible assumir-los per part de la Generalitat i els obliga a canviar de model, per garantir que tots els nens i nenes de Catalunya que ho mereixin, tinguin les mateixes oportunitats visquin on visquin.

La Generalitat, ha continuat el president, també ens ha demanat que aquest projecte, que està dotat amb més de 50.000 euros, i està dins del programa d’alt rendiment ARC, concentri més els ajuts per arribar amb més recursos a aquells nens i nenes que hagin demostrat mèrits esportius contrastats. Com a conseqüència de l’anterior la FCE ha elaborat un nou pla, que ja ha estat validat per la Generalitat i que es posarà en marxa a partir del mes d’octubre.

La Federació revisarà el sistema de barems, segons el Sr. Toni Ayza i es donaran ajuts econòmics a la formació, en funció de la puntuació obtinguda per cada nen en aquests barems, mentre que la novetat ha estat que els esportistes becats podran triar el seu entrenador, que haurà de ser validat per la Federació. Aquestes beques es complementaran amb formació online i concentracions per a la detecció de nous talents, establint-se al mateix temps millors sistemes de coordinació amb les beques i ajudes que també atorga la FEDA. Finalment està oberta la possibilitat de que la propera temporada i per primer cop, alguns jugadors d’escacs entrin a la residencia Blume d’Esplugues de Llobregat.

Tots aquests canvis creiem que ens ajudaran a obtenir millors resultats esportius en els propers anys, ha dit el president.

El discurs ha continuat parlant de la final del Campionat de Catalunya absolut, que es jugava aquell mateix dia, amb un nou format, que ha possibilitat que per primera vegada en els darrers anys hi participin la major part dels millors jugadors de Catalunya, creient que havien trobat un bon format i que aquest Campionat es consolidarà en els propers anys, com un dels mes atractius del calendari català.

Respecte el V Circuit Català d’Opens Internacionals d’Escaccs el president ha dit que s’han augmentat els premis pels jugadors catalans i s’han creat per primera vegada premis femenins, convertint el circuit en un dels grans actius de la nostra Federació, i la nostra millor carta de presentació internacional.

El nou servei de classes per Internet que organitza la FCE ha tingut una molt bona acollida segons el ponent i les altes de jugadors catalans als serveis d’internet està dins dels paràmetres previstos, donat que fa unes setmanes eren més de 1500 els jugadors i jugadores que ja s’havien donat d’alta, informant que aquest es el segon servei més usat pels nostres federats després del Campionat de Catalunya per equips. El president ha continuat dient que ja podia fer públic el que no va poder dir a la darrera assemblea, és a dir, que la subvenció que li va permetre fer una proposta d’augment més suau de les llicencies, que finalment es va aprovar, per oferir els serveis de ICC de classes per internet a tots els federats de Catalunya, és una subvenció especial de la Secretaria General de l’Esport, independent del conveni de quatre anys que tenim signat amb aquest mateix organisme, afirmant que aquest ajut es mantindrà els propers tres anys, amb la qual cosa tenim garantit que no s’hauran de pujar les llicencies per sobre del IPC els tres propers anys.

El Sr. Toni Ayza ha manifestat la seva satisfacció de la implementació de les actes electròniques i de la tramitació de les llicencies per Internet, malgrat que com en tota aplicació nova, al principi vam tenir alguns problemes logístics, pels quals ha demanat disculpes, informant que seguiran fent servir les noves tecnologies per facilitar les gestions dels clubs.

Des del mes de gener, ha dit el president, s’ha canviat el sistema de gestió econòmica de les tres territorials, centralitzant en la central la comptabilitat i incorporant un treballador contractat a hores per ajudar a les seves juntes directives.

Respecte el procés electoral de la FEDA, ens han informat que Catalunya augmentarà la seva representació a la Assemblea de la FEDA, i si bé encara no arribarem a una representació proporcional al nostre pes en llicències, millorarem en tres o quatre punts la nostra representació, aclarint que a Catalunya no hi haurà votació ni a l’estament de clubs ni al de jugadors, perquè s’han presentat només el mateix nombre de candidats que de places a cobrir. Crec que es important que els representants catalans en aquest organisme actuem coordinadament, per poder contribuir positivament a la gestió dels escacs espanyols.

Seguidament ens hem asabentat de la renúncia al càrrec del representant dels àrbitres a la junta directiva Josep Maria Benítez, encarregant aquesta la coordinació d’aquest estament al Sr. Josep García Riera, fins que es convoquin noves eleccions.

Ha dimitit també el Sr. Pere Casajuana com a auditor intern, ja que creu que amb totes els auditories que passem actualment, tant internes com externes, la seva feina és innecessària.

S’han realitzat varies reunions per començar a estudiar la nova futura organització territorial de la Federació, projecte coordinat per el secretari general de la Federació Sr.Pepo Viñas, alhora que s’està treballant en millorar els serveis federatius en les comarques de Barcelona mes allunyades de l’àrea metropolitana, havent arribat ja a acords amb els clubs del Bages i el Berguedà, alguns ja en execució implementats i altres en un futur proper, mentre que amb d’altres comarques s’està treballant en la mateixa línea.

Respecte la nova seu de la Federació que s’havia de situar a Badalona, el president ha dit que hi havia molts problemes, donats per un costat els requeriments tècnics que exigeix la Generalitat i la falta de col·laboració de l’Ajuntament de Badalona per l’altre, que fan inviable el projecte, i de no canviar en els propers dies la predisposició d’aquest ajuntament, s’hauran de contemplar altres opcions. La FCE te adjudicats 350.000 euros de la Generalitat per la nova seu, i tenim altres possibilitats en cartera, per si finalment no anem a Badalona, havent de prendre una decisió definitiva abans del mes d’agost.

Durant aquesta Assemblea presentarem els resultats econòmics de l’any 2007. Malgrat que part del furt de diners del extresorer de la Territorial de Tarragona, s’han hagut d’imputar en aquest període, els resultats són bons i donen mes múscul financer a la Federació.

També presentarem una proposta de variació del calendari esportiu 2008 en el sentit de moure les dates del femení de Catalunya per evitar la coincidència amb el Campionat d’Espanya de clubs sots 16 que per primera vegada es disputarà a Benidorm.

El Sr, Toni Ayza ens ha volgut informar que la Festa Catalana d’enguany, que per primer cop reunirà els dos Campionats de ràpides de la nostra Federació, es celebrarà a la ciutat de Terrassa, amb motiu del 75 aniversari del Club d’Escacs Terrassa.

El president ens ha anunciat un nou projecte que posarà en marxa a partir de la tardor mitjançant el qual volen fer, en coordinació amb la Generalitat, un estudi de les instal·lacions dels clubs per a la pràctica dels escacs, de cara a confeccionar un pla integral d’instal·lacions esportives d’escacs a Catalunya, que permeti poder aconseguir, amb la col·laboració dels Ajuntaments, millorar les nostres instal·lacions. Per aquest motiu enviarem una enquesta a tots els clubs, per conèixer quina és la situació actual i poder establir les necessitats, en funció del nombre de practicants i de la població de cada ciutat i poble.

Aquest pla ha de permetre que la Generalitat doti un fons de diners per a l’habilitació de locals on no n’hi han, i per la adequació dels locals existents.

Finalment volem agrair a tots els clubs la gran feina que feu de promoció del nostre esport, amb l’organització de molts tornejos i d’altres activitats, que fan que a Catalunya tinguem una de les millors ofertes del món per practicar l’esport dels escacs i volem desitjar sort als nostres representants al Campionat de Espanya de Divisió de Honor, el Club d’Escacs Barberà, la Societat Coral Colon de Sabadell i el Foment Martinenc i a tots els que ens representaran a la Primera Divisió.

Moltes gracies per la vostra atenció, ha finalitzat el discurs el nostre president.

Llavors ha pres la paraula el moderador per demanar tres interventors entre els assistents per l’aprovació de l’acta de l’assemblea. Han sortit voluntaris el Sr. Juan Manuel Sánchez, el Sr. Sergi Castellanos, crec, i el Sr. Felip Madó, a qui se li enviarà l’acta a la delegació de Girona perque la signi i la retorni a Barcelona.

El primer punt de l’ordre del dia era l’aprovació de la memòria de les activitats organitzades per la FCE durant l’any 2007. Com ningú ha tingut res a dir s’ha passat a votació i s’ha aprobat per unanimitat.

Respecte la ratificació del calendari esportiu de l’any en curs, que s’ha s’havia aprobat en l’assemblea de novembre, s’ha modificat, respecte el que es va aprobar llavors, les dates del Capionat de Catalunya Femení Individual, donat que a les dates anteriorment aprobades la Feda hi organitza un torneig. S’ha passat a votació i s’ha aprobat sense cap vot en contra.

El punt tres de l’ordre del dia parlava de la ratificació de l’exercici econòmic vençut, per la qual cosa ha pres la paraula el tresorer de la FCE Sr. Josep Garcia-Riera. El resultat total de guanys de la FCE durant l’any 2007, incloent-hi les territorials, va ser de 11.964,81€, encara que hagués estat més gran si no s’haguès d’haver cobert la part corresponent a l’any 2007 del desfalc que hi ha haver a la delegació de Tarragona que va ser de 8.188,36€ pel que respecta a l’any 2007, que en el seu conjunt sembla que va ser d’uns 11.000€. El trerorer ens ha explicat que el pressupost de la FCE havia passat de 592.000€ l’any 2006 a 783.000€ l’any 2007 amb un increment del 32%, mentre que les subvencions havien passat de 272.000€ l’any 2006 a 339.000€ l’any 2007 amb un increment lleugerament menor que els anys anteriors d’un 20%. El dosier que ens havien donat també incloia un informe d’una auditoria externa on es donen per bons els comptes de la FCE presentats a l’assemblea de clubs.

En el torn de preguntes el Sr. Sergi Castellanos ha preguntat si després d’aquest exercici es donava per amortitzat el deute provocat per l’estafa a la delegació de Tarragona i desde la taula li han dit que sí.

Llavors el Sr. Juan Manuel Sánchez ha preguntat per què se li havia denegat un ajut desde la FCE per fer un tancat per norma de MI al desembre quan hi havia diners disponibles. El president li ha respost que hi ha un periode on els clubs poden demanar subvencions per fer tancat de MI o GM amb una dotació fixa i quan s’acaba no n’hi ha més, però que si quan s’ha exahurit el termini per demanar subvencions i un cop asignats els diners a cada torneig encara en sobren, aquests es destinen a qualsevol altra activitat de la FCE que els necesiti, perque les despeses d’una competició mai quadren al milímetre respecte el pressupostat i hi ha torneigs deficitaris i altres amb beneficis. Llavors el Sr. Juan Manuel Sánchez ha demanat un periode de petició de subvencions per a torneigs tancats més gran que l’actual i desde la taula li han dit que s’ho pensarien.

Ha intervingut un representant per preguntar si els diners manllevats no es podrien recuperar. El Sr. Viñas li ha contestat que no ho creia probable perque a més que la persona en qüestió estava desapareguda, pensaven que era insolvent i que només hi havia la posibilitat de recuperar uns xecs falsos de Caixa Tarragona.

Llavors ha fet una llarga intervenció el Sr. Joan Carles Vila en la que ha felicitat el tresorer per la feina feta donat que quan fas les coses bé ningú ho agraeix i en canvi quan t’equivoques hi ha una gran bronca en contra teu, ha dit que la solidesa econòmica és fonamental pel futur de la FCE i que la independència econòmica se l’havien de guanyar les territorials, donant només un petit toc d’alarma per l’excesiu pes de les subvencions respecte el pressupost total, ja que si venia com sembla una època de crisis, això es podia reflectir en els propers pressupostos federatius i proposant s’invertís en capital humà per aconseguir noves fites. Desde la taula el president li ha respost que les subvencions havien pujat en els darrers 5 anys d’un 30 a quasi un 50% respecte el pressupost federatiu total, tendència frenada a principis d’any per l’entrada en vigor de l’augment de quotes aprobat en la darrera assemblea de clubs. Respecte els possibles problemes derivats de la crisi econòmica per aconseguir noves subvencions, el Sr. Ayza ha dit que fa un any es va signar un conveni amb el Consell Català de l’Esport, signat el Vicepresident del govern català Sr. Carod-Robira, pel quan subvencionaria a la FCE amb 1.200.000€ durant 4 anys, començant amb una subvenció el primer any d’uns 270.000€ i acabant amb uns 310.000€. Repecte els recursos humans el president ha donat la raó al Sr. Vila dient que fins ara s’havien fet servir els voluntatis, on diverses persones de la Junta directiva havien posat molt temps lliure propi en les tasques federatives i que a partir d’ara calia pensar quines activitats es farien i quines persones hi dedicarien temps en elles, donat que gastar diners costa temps i feina.

Llavors ha pres la paraula el Sr. Viñas per dir que hi havia 69 federacions reconegudes pel Consell Català de l’Esport, i així com el capítol de subvencions representa el 35% del pressupost de la FCE, tret de les tres federacions més potents profesionalitzades, representa per la resta el 70% i segons el president per la Feda representava el 90% i han aconseguit baixar-lo al 80%.

Finalment s’ha passat a votació l’exercici econòmic de la FCE durant l’any 2007 hi només hi ha hagut un vot en contra, aprovant-se àmpliament.

Respecte la ratificació del pressupost de la FCE per l’any 2008, el tresorer ens ha informat que és diferent a l’aprovat en la darrera assemblea de clubs, donat que aquell no incloia l’augment de quotes que cobrien una part dels preus de cost dels nous serveis federatius lligats a clases per internet i d’altres, ni les subvencions que s’aconseguirien per pagar la resta del cost. Així hi havia com a noves partides els 45.000€ que és el preu total del nous serveis federatius, més una partida de 4.000€ per pagar els profesors, així com un ingrés de 28.300€ en concepte d’augment de quotes destinades a pagar aquests serveis més una subvenció de 20.700€ destinada a la mateixa finalitat. D’aquesta manera el pressupost total de la FCE per l’any 2008 presentat a l’assemblea és de 815.510€, que s’ha aprovat per àmplia majoria.

En aquest moment hem passat a parlar sobre les propostes de modificació de reglaments de la Junta directiva de la FCE. En aquest moment el Sr. Viñas ha dit que així com fins ara la junta de la FCE feia seves totes les propostes presentades pels clubs, donat el poc interés general d’algunes d’elles o la reincidència en presentar propostes ja desestimades reiteradament en anteriors assemblees, a partir d’ara només admetrien a discursió les que els hi semblesin coherents i d’interés general i que si algú volia assegurar-se que la seva proposta es tractés en assemblea havia de presentar el 10% de signatures de recolçament, que és el que marquen els estatuts de la FCE, per acabar dient que així com fins ara hi havia hagut molts canvis normatius respecte reglaments, els delegats ja estaven una mica desorientats amb tants canvis i a partir d’ara n’hi haurien menys. Finalment ha demanat brevetat en les posteriors intervencions donat que si la reunió s’allargava per la tarda alguns assembleistes no s’hi quedarien, desvirtuant els debats.

Llavors ha pres la paraula el Sr. Joan Antoni Pérez per explicar la proposta de la FCE sobre la nova distribució territorial de les fases prèvies escolars classificatòries per les finals de Catalunya sots-16. En la documentació entregada al principi de la reunió, també s’incloia una proposta de reglament d’aquesta competició, de forma que s’establien el nombre de plaçes directes, proporcionals en part a la inscripció de participants en el torneig, que queda fixada en l’emparellament de la tercera ronda, mentre que hi ha una sèrie de places complementàries que dependran dels resultats aconseguits pels nens del torneig, comarca o agrupació de comarques, en la darrera final de Catalunya. La idea central del projecte és acostar els torneigs als nens de forma que augmenti la participació. Es proposa fer torneigs per comarques de totes les categories, sempre que aquestes tinguin un mínim de 100 nens federats entre les 4 categories o almenys tinguin dos categories amb 35 nens federats entre les dos. Si nó fos així es farien agrupacions de comarques fins arribar a aquest nombre. La proposta posa un mínim de 160 i màxim de 200 plaçes per anar a la final de Catalunya, al 100% de subvenció pels nens, i un mínim de 7 plaçes per cada província i categoria al 100%, podent dividir l’equip organitador del torneig una plaça al 100% en la final de Catalunya en dos del 30% i una al 40%, per exemple. El Sr. Pérez ha dit que mentre que a Lleida i Girona probablement haurien de fer com fins ara una competició provincial pels pocs nens que tenen federats, a Tarragona creia que es podrien fer dos torneigs, organitzant-ne un al Montsià. A la província de Barcelona les comarques del Barcelonès, Vallès Oriental, Vallès Occidental i Baix Llobregat podrien organitzar el torneig escolar pel seu compte, mentre que la resta s’haurien de fusionar dos o més comarques per fer un torneig. La idea és que els clubs de cada comarca es posin d’acord per organitzar els diferents torneigs, i el seu dia de joc, decidint com es distribuieixen les places assignades per les final de Catalunya, amb el pagament dels arbitratges, almenys els propers tres anys a càrrec de la Federació i amb el vist i plau de la FCE de cara a l’organització del torneig. Si cap club de la comarca vol organitzar el torneig serà la FCE qui l’organitzi. El Sr. Vila ha pres la paraula per dir que la idea li semblava bona però que s’havia de reduir el nombre mínim de 100 jugadors per organitzar aquests torneigs donat que en comarques amb poques fitxes federatives com la seva, caldria fer un torneig entre el Bages, Anoia, Osona i Berguedà havent-hi una gran distància entre les poblacions on viuen els nens i el lloc de joc del torneig, que és el mal que es pretenia evitar. En la seva intervenció ha continuat dient que ell no federa tots els nens que té, que els Consells Esportius no volen federats, que caldria veure com queden els nens que canvien de categoria, que cal aclarir els paràmetres que regiran l’assignació de places complementàries, que les poblacions amb molts habitants tenien en general molts nens federats i això els perjudicava a ells, que veia difícil aconseguir un 20% de noies en aquest torneig, que no se sabia qui pagaria els arbitratges d’aquests torneigs després dels tres anys que els paga la FCE, i ha preguntat pel ritme de joc i si es podrien jugar diferents categories en diferents dies.       

El Sr. Jordi Pellicer ha pres la paraula valorant positivament el fet que es donés llibertat las clubs locals per organitzar les probes escolars, ha dit que era bo federar quants més nens millor, ja que això no donava cap obligació, ha demanat que els nens no classificats poguessin demanar per escrit i raonadament una plaça per la Final de Catalunya gratuïta dins un plaç, que es fes el mateix plantejament pels juvenils que es feia pels sot-16 i ha preguntat si es podrien fusionar dos categories perquè a la categoria cadet hi sol haver molt pocs nens. El Sr. Chalmeta ha dit llavors que podia ser un perill que els organitzadors del torneig assignessin places per les finals de Catalunya com els hi vingués de gust i ha preguntat si els nens podien canviar de torneig respecte el club on estan federats. A aquesta pregunta que no s’ha contestat en públic, el president m’ha respost durant el dinar que no. El Sr. Sergi Castellanos ha intervingut per dir que aquesta reforma era positiva i complexa i que encara que donés poques places a les comarques amb pocs nens, sempre es podia anar a la final de Catalunya que era oberta. El Sr. Juan Manuel Sánchez ha pres la paraula per dir que tenia uns 50 nens al seu càrrec que li donaven molta feina i que amb l' increment de nens que preveia que tindria es podia fer un acord amb el Consell Escolar del Barcelonès Sud per fer un torneig independent a l’Hospitaled.

El Sr. Joan Antoni Pérez ha contestat des de la taula dient que es podien fer agrupacions de comarques tipus Bages-Berguedà-Osona i Garraf-Alt Penedès-Anoia encara que no complissin el mínim de 100 nens per organitzar els torneigs escolars, sempre que ho aprobi la Junta directiva de la FCE, que s’havia arribat a l’acord amb alguns Consells Esportius Escolars per federar nens de forma excepcional, que a les places complementàries es valorarien els mèrits esportius de cada nen i que es publicarien en una circular de la FCE, i que una població té més nens federats si treballa per tenir-los, independentment de la població donat que hi ha poblacions de 8.000 habitants que tenen més nens que d’altres de 50.000 habitants. Respecte els pagaments dels arbitratges dels torneigs han dit que els Consells Esportius Escolars tenen subvencions i els podien pagar, que es fixaria un ampli calendari perquè es juguessin tots els torneigs classificatoris que aniria de mitjans de desembre fins tres setmanes abans de la Setmana Santa, que és quan es juga la Final de Catalunya, i que com canvia de dates amb els anys, no pot ser una data fixa, que s’estudiaria fer el mateix format en el cas dels juvenils, que seria vàlid ajuntar dos categories amb poca participació, que els grups amb menys jugadors tenen més possibilitats d’aconseguir places per la final de Catalunya, però ja es volia que passés això i que a la comarca del Barcelonès hi hauria un problema d’espai que faria que possiblement es dividís la comarca en dos torneigs.        

Seguidament ha pres la paraula el president per dir que es volia portar el torneig prop de casa dels nens, de forma que es pensava dividir la província de Lleida en dos encara que no arribessin al mínim de jugadors, donat que les distàncies entre Andorra i Lleida són les més grans de Catalunya dins d’una província, que s’havien creat alguns clubs virtuals, mitjançant acords amb alguns consells, per federar nens gratis que participen en torneigs escolars, de forma que els federats d’aquesta forma no podien jugar el Per Equips ni tenien els avantatges de jugar per internet gratis que tenim els federats normals, però sí podien participar en qualsevol torneig de Catalunya, que el tema del sots-20 es pensarà de cara l’any 2010, que aquesta proposta era complexa però que en qualsevol cas els nens no classificats podien anar a la final de Catalunya pagant una quantitat raonable a diferència de fa uns anys on no podies anar pagant de cap manera, i que el fet de federar un nen és barat, dona avantatges pel fet que dona dret a una assegurança automàtica i no comporta cap obligació, mentre que el fet de tenir elo enganxa els nens.

En el viatge de tornada parlant amb diverses persones d’aquest tema em deien que la lluita entre els Consells i la Federació per tenir nens es deu a que tots dos reben subvencions per tenir nens que juguin les seves competicions. Encara que els de la gran ciutat no entenem molt bé el fet de que els pobles no federin molts nens, jo tampoc ho faig, sembla que els Consells pressionen molt els clubs fora de Barcelona ciutat i tenen contacte amb els Ajuntaments, que donen subvencions als clubs, i els Consells Comarcals que també volen de vegades que juguin les competicions dels Consells Escolars, per la qual cosa els clubs es troben entre l’espasa i la paret pressionats per tothom. A Barcelona ciutat això no passa perquè hi ha molts nens disponibles per totes les competicions i perquè el CEEB no té una conexió directa amb l’Ajuntament, o almenys així m’ho sembla. El fet de ser molts augmenta la recaptació de tothom. 

En el torn de rèplica al president el Sr. Joan Carles Vila ha dit que si federés molts nens baixaria la qualitat dels torneigs i que encara qui hi hagi excepcions com Llinars del Vallés, en general tenir molta població fa que tinguis més nens federats. El Sr. Jordi Pellicer ha dit que calia fomentar la participació però que també calia millorar les condicions de joc de les Finals de Catalunya, per exemple la del Per Equips d’aquest any on els nens sembla que jugaven molt apretats.

El president ha respost que estaria molt content si el problema fos un excés de nens en els torneigs que organitza la FCE, perquè buscaria llocs més grans on jugar, i que els consells no fan res per augmentar el nombre de nens que juguen a escacs ja que són alguns jugadors federats els que donen classes a les escoles i treuen nens nous.

Finalment s’ha passat a votació i s’ha aprovat amb només un vot en contra.

Seguidament ha pres la paraula el Sr. Pepo Viñas per dir que proposava retirar la proposta que presentava la FCE, idèntica a la que presentava el Sant Andreu sobre els equips que poden pujar a Divisió d’Honor, i relacionada amb la que presentava el Reus, de manera que la FCE s’ha compromès a convocar a una reunió als presidents de Primera Divisió i Divisió d’Honor amb la idea d’augmentar de 10 a 12 equips la màxima categoria catalana, però sense incrementar el nombre de rondes jugades, de la mateixa forma que es fa a Asturies, amb dos grups, mètode molt criticat per la Patrícia Llaneza que el coneix molt millor que jo. Total, que a l’assemblea de novembre ens presentaran una proposta als clubs amb el que s’hagi decidit, on si s'aprovés no entraria en vigor fins el Per Equips del 2010.   

Tot seguit s’ha passat a discutir les propostes de modificació de reglaments respecte els estrangers, comunitaris i seleccionables que pot tenir un equip dins el Campionat de Catalunya per Equips. Hi havia tres propostes vers el tema del Foment, Uga i Montcada que variaven un estranger més cada una, en aquest ordre d’esquerra a dreta, de 5 a 7. Hi ha hagut una polèmica sobre el que es va aprovar a la darrera assemblea de clubs sobre el tema, de manera que el Sr. Viñas recordava que el que s’havia redactat no és el que s’havia aprovat, mentre que el Sr. Casajuana, interventor en aquella assemblea deia que sí, que s’ho havia llegit i va prendre nota del tema. El Sr. Izquierdo del Montcada que proposava 5+5, és a dir, 5 selecionables amb carnet d’identitat espanyol i bandera a la Fide d’Espanya i 5 jugadors no selecionables, comunitaris per exemple, amb un màxim de dos estrangers no comunitaris, argumentava que els estrangers donen prestigi als torneigs catalans i que donen classes a alguns dels millors joves jugadors catalans, mentre que el Sr. Romero ha afegit que era una discriminació esportiva pels estrangers no poder jugar a Catalunya per la qual cosa demanava que quedés reflectit a l’acta d’aquesta Assemblea de clubs que ells estaven en contra d’aquesta discriminació. El Sr. Paredes del Foment ha dit que si es va aprovar l’acta i no hi ha hagut cap impugnació el que posés allí era l'aprovat a l’assemblea, i que ell proposava 7 jugadors selecionables per defensar que juguessin els jugadors catalans, mentre el Sr. Casajuana ha dit que ell proposava 6 selecionables i 4 que no. Desde la taula el Sr. Viñas ha contestat que l'aprovat en l’anterior acta no era trascendent ja que es tornaria a posar a votació, mentre que el president ha dit que no hi havia cap discriminació ja que la Junta Directiva proposava el 6+4, el mateix percertatge que es fa servir al Campionat d’Espanya per Equips, encara que en aquell torneig només juguen 6 jugadors, homologat pel Consejo Superior de Deportes espanyol i que per tan no viola la Llei Bosman. Llavors el Foment i la Uga han retirat les seves propostes per la qual cosa s’ha votat entre el 6+4 de la FCE i el 5+5 proposat pel Montcada, guanyant el primer per àmplia majoria. A pregunta d’algú s’ha contestat des de la taula que un estranger amb un passaport d’un país comunitari és comunitari. D’aquesta forma dels 4 jugadors que poden jugar en un equip de 10 jugadors no selecionables, 2 com a màxim poden ser estrangers, és a dir no comunitaris. Aquesta normativa només té efecte de la categoria Preferent cap amunt, on juguen 10 jugadors.      

Seguidament ha pres la paraula el Gerent de la FCE Sr. A. López per parlar genéricament de la resta de propostes de modificacions d’articles proposats per la FCE que parlaven sobre que les bases de cada torneig han d’especificar el nombre de rondes en que es pot demanar no ser aparellat, sobre que el temps que es pot arribar tard a una partida sense perdre per incompareixença el fixarà les bases de cada torneig i si no ho fesin s’aplicaria el que diu la Fide, sobre que un jugador que falta una sola ronda a un torneig organitzat per la FCE sense causa justificada ni avís a l’organització, serà eliminat del torneig, sobre que l’acta Electrónica l’ha d’enviar l’equip local independentment del resultat de l’encontre, excepte que aquest no es presenti i que el termini per enviar-la és les 12:00h. de dia posterior a l’encontre, excepte per la Segona Divisió inclosa en amunt que és de sis hores després d’haver-se jugat el matx, sobre la supresió de l’expresió “agulles de rellotge” per “comprovar els rellotges” ja que els digitals actuals no tenen agulles, sobre substituir el llibre de família per demostrar l’edat dels nens en el campionats de menors pel carnet d’identitat o la llicència federativa, que la Junta de la FCE podrà modificar el ritme de joc d’un torneig organitzat per ella mateixa, sobre que el Play off d’ascens a primer Divisió es redueixi de tres a una setmana de forma que sigui matx únic entre els tres segons i els tres tercers clasificats en la lliga regular, sobre que els jugadors que fa anys que no estan federats i surten amb un elo català de 1900 o 2000 punts tindran constant 15 i no 25 com fins ara, i sobre que el responsable d’un torneig és l’organitzador i no l’àrbitre i que si aquest no presenta l’informe del torneig un cop passats 10 dies desde que ha acabat la multa de 50€ la pagarà l’organitzador. Un cop llegides totes aquestes propostes de modificació s’han votat i s’han aprovat per àmplia majoria.

Com en aquests moments passaven de les 13:30h. hem anat a dinar perquè el menjador tancava a les 14:00h, seguint la reunió per la tarda a les 15:00h.

Per la tarda hem assistit a la reunió 34 persones, més els 7 de la taula de la Junta de la FCE. Ha pres la paraula el Sr. Vila per defensar la proposta de modificació presentada pel Catalònia respecta l’ascens a Primera Divisió de forma que s’eliminés el Play off d’ascens i pugesin directament els dos equips clasificats en segona posició de cada grup. El president ha dit que el Play off es mantenia, encara que en una anterior votació s’havia reduït de tres rondes a una, per compensar que un grup de Segona Divisió fos molt més fort que un altre, donat que els grups d’aquesta categoria es formen per proximitat geogràfica i no per criteris de classificació com a la categoria superior. Finalment s’ha votat i s’ha desestimat la proposta de modificació del Catalònia.     

Llavors ha pres la paraula el Sr. Garcia-Riera, un cop fora de la taula entre el públic, per defensar la proposta de la Lira, sobre el canvi de ritme del Campionat de Catalunya per Equips de forma es es jugués 90 minuts més 30 segons per jugada amb un control a la jugada 40, afegint 30 minuts per jugador amb l’increment dels 30 segons a finish. L’orador ha dit que amb el ritme actual les partides tenien menys qualitat, que el delegat de l’equip no pot parlar amb els jugadors, que no podies fer estratègia d’equip i si anaves apurat ni aixecar-te de la cadira. El Sr. Casajuana  ha aclarit que aquest ritme de joc es feia servir pel Campionat d’Espanya Per Equips i pel torneig Ciutat de Barcelona. El president ha dit que la Junta de la FCE no tenia un criteri oficial, que els dos ritmes proposats eren oficials per la Fide i que un tenia l’aventatge d’acabar abans i l’altre de ser més humà. El Sr. Parayre, que també s’havia situat entre el públic, ha explicat que en el Torneig del Casino de Barcelona l’any 2006 només hi havia hagut una partida que durés 5 hores amb aquest ritme. El Sr. E. Colls ha dit que pels equips amb molts desplaçaments com el seu augmentar el ritme de joc suposava quedar-se a dinar sempre lluny de casa, augmentant les despeses  de l’entitat i arribar més tard a casa. Finalment s’ha produït la votació amb el resultat de 11 vots a favor i 16 en contra, quedant-se el ritme de joc com fins ara. I és que la gent vol la tarda del diumenge lliure. Potser estaria bé separar el ritme de joc de la màxima o les dos màximes categories catalanes, aplicant el ritme llarg en aquestes, combinat-ho amb que es jugués el dissabte per la tarda. 

En aquest moment ha pres la paraula el representant del Catalònia Sr. Vila per defensar una proposta que ha dit que havia estat del club Berguedà que l’havien fet pròpia, de forma que els jugadors amb un elo de 1700 es puguin alinear en qualsevol ordre al Campionat de Catalunya Per Equips. El Sr. Peñarroya ha dit que ja era hora que algú s’en recordés de les categories baixes i que els havia passat que uns nens havien anat a jugar per primer cop el Per Equips, havien guanyat 4-0 i per fer de delegat el pare d’un d’ells sense cap idea, havien perdut 0-4 per alineació ilegal. El Sr. Viñas ha dit llavors que a més de posar 1700, calia especifgicar que fos l’elo mínim a la proposta per si en alguna altra votació l’assemblea de clubs decidia que l’elo mínim fos inferior a 1700. A a la votació corresponent s’ha aprovat la proposta per 16 vots a favor i 9 en contra.

La darrera proposta examinada per l’Assemblea de clubs ha estat la del Figueres, sobre que un equip poguès tenir l’equip A i el B a la Primera Divisió, un en cada grup. El Sr. Viñas ha dit que es tractava de que els clubs de Barcelona no acaparessin les màximes categories catalanes i que en ser elaborats els grups de Segona Divisió per criteris geogràfics alguns equips tenien més possibilitats d’ascendir. El president ha dit que estava en contra de la proposta perquè les dos categories més altes del Per Equips s’havien de cuidar de forma que hi hagués el màxim nombre de clubs representats, afegint que si s’aprovés aquesta proposta caldria modificar el reglament per si passava que els dos equips del mateix club els toqués jugar en el mateix grup de Primera Divisió. El Sr. Grau ha dit llavors que el fet de no poder pujar de categoria desvirtuava la competició, mentre que el Sergi Castellanos ha afegit que el fet de no poder pujar de categoria desmotivava els jugadors. Algú s’imagina que un equip B que s’ha mantingut a Pimera Divisió hagi de baixar de categoria perque el A ha baixat de Divisió d’Honor? No hi ha cosa més absurda. El cas és que a la votació s’ha aprovat el canvi en l’ascens amb 12 vots a favor i 10 en contra i 5 abstencions de forma que hi podrà haver dos equips del mateix club a Primera Divisió, un en cada grup.  

Respecte la proposta aprovada anteriorment sobre que els jugadors amb un elo de 1700 poguin ser alineats en qualsevol ordre el president ha aclarit que això seria així sempre que no fosin titulars d’un equip.  

En l’apartat de precs i preguntes el Sr. Juan Manuel Sánchez ha preguntat què havia passat amb el compromís de la FCE sobre que donaria 3€ als clubs per cada nova fixa sot-16 que representés un increment de socis sot-16 respecte l’any anterior. El president ha dit que no s’enrecordava que s’hagués aprovat una proposta d’aquesta mena. El Sr. Sánchez ha continuat demanant a la FCE un compromís per donar suport a incloure els escacs a les escoles en horari lectiu. El Sr. Viñas li ha respost que li farien una carta de suport. El Sr. Sánchez ha continuat exposant una queixa pel fet que mentre com el president havia dit, s’havien augmentat els premis del V Circuït de Torneigs Internacionals pels jugadors catalans, alguns clubs deixarem de rebre subvencions pels torneigs que organitzem. El president ha contestat que la federació mai havia posat cap problema a que un club rebi subvencions, al contrari, però que el Consell Català de l’Esport havia esbrinat que la FCE tenia una normativa interna sobre el que és un torneig internacional, que no és el mateix que un torneig vàlid per elo Fide, per la qual cosa a partir d’aquest any 2009 la faria complir, quedant exclosos de la subvenció des de aquell moment tots els torneigs que no la acomplissin, és a dir, els que no tenen un mínim de 10 MI i 20 jugadors no espanyols amb elo internacional, fora dels torneigs del Circuït que encara que no la compleixin queden protegits perquè hi pertanyen. La propera intervenció del Sr. Sánchez ha parlat sobre unes amenaces de mort i trucades nocturnes rebudes a casa seva, i pel Sr. Molano, per la qual cosa va haver de despenjar el telèfon tota la nit, recriminant al president que hagués penjat a la seva pàgina d’internet una conversa Telefónica entre diversos jugadors d’escacs que es va emetre en directe per la ràdio. El president ha respost dient que AjedrezND  havia fet un enllaç a un block on hi havia la conversa penjada, que ja havia demanat disculpes públiques pel tema i les reiterava i que si parles en directe per una programa de ràdio que escolten 70.000 persones s’ha de vigilar el que es diu, recomanant als que parlen que la propera vegada omiteixin que siguin jugadors d’escacs per la mala imatge donada. El Sr. Juan Manuel Sánchez ha preguntat llavors per què havia dimitit el Sr. Pep Melendres de la Junta de la FCE i desde la taula li han dit que li preguntés a ell. El representant del Jake ha continuat dien que el Sr. J. Capellades li havia faltat al respecte en un torneig, contestant-li des de la taula que el tema està en mans del Comisió Esportiva i que fins que no decideixi el que sigui la Junta no parlarà sobre el tema. Llavors el Sr.Sánchez ha demanat la dimisió del Sr. Capellades, qui ha dit que no volia dimitir.

Un representant ha dit que els equips forts tenen ventatja en el Per Equips, cosa evident, i ha proposat que s’obligui a un equip superior a tenir més mitja d’elo que un equip inferior. El president ha dit que era difícil solucionar el tema i que quanta més normativa hi haguès més complicat serie fer de delegat al Per Equips. El representant del Cervelló ha proposat la modificació del model de presentació de jugadors del Per Equips, crec, perquè fos igual que l’acta, a la qual cosa s’ha avingut el president, alhora que proposava que s’intentés que tots els clubs tinguessin servei per dones separat del d’homes. El Sr. Ayza ha dit que potser aquest era un dels motius pels quals s’explicava la manca de dones en els torneigs i que com havia dit abans es faria un estudi dels locals dels clubs a nivell de Catalunya per veure quines mancances tenen. Respecte una intervenció sobre els possibles 12 equips a la Divisió d’Honor l’any 2010, el president ha dit que la FCE ens passaria una enquesta als afectats. El Sr. Peñarroya ha intervingut per dir que s’havien de fer dos assemblees de clubs separades: una pels clubs amb equips de la Preferent en avall i l’altra en amunt. A més que el meu club té equips amunt i avall de la Preferent se m’acumularia la feina de fer cròniques. El Sr. Izquierdo del Montcada ha felicitat la FCE per la tasca feta en informatitzar el Per Equips, demanant que s'enviïn més notes de prensa als diaris amb els resultats del Per Equips. La Sra Marta Amigó ha dit, en referència al Sr. Juan Manuel Sánchez, que ella era professora i que si es volia introduir els escacs a l’escola a qui s’havia de convèncer era als Consells Escolars de cada escola, on l’Ajuntament hi té un representant, però que no són els polítics els que ho han de decidir, ja que l’Ajuntament no pot obligar a que es faci escacs a l’escola si l’equip directiu no ho vol, podent aprofitar la sesina hora de classe per fer-ne.

Per alusions el Sr. Sánchez ha contestat que el Consells Escolars de diversos centres de l’Hospitaled havien donat la conformitat per fer escacs en horari escolar.      

Finalment el Sr. Cabello ha recordat que el reglament disciplinari de la FCE està obsolet i caldria actualitzar-lo.

 

Per acabar el Sr. Viñas ha agraït els presents la seva assitència fins el final de l’assemblea.          

 

Esperant perdoneu els errors i oblits que hi pogui haver de comprenssió o transcripció del que ha dit cada persona en un texte tan llarg, us saluda atentament:

 

Ricard Llerins.  

 

 

 

 

  


 

 

1