bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

 

 Actualizado con fecha: 21/10/2013 16:16:13

agregar a favoritos

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
 

 

 

Assemblea de Clubs 19 d'octubre de 2013:

 

 

El dissabte 19 d'octubre i per primer cop pel matí, ha tingut lloc una nova assemblea de clubs convocada per la FCE, a les 10:00h. a la seva nova seu de Sant Andreu. Quan jo he entrat a la sala, un treballador de la FCE et donava un sobre que contenia:

+ Un cartell del 18è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona.

+ Un dossier de 59 fulls escrits per les dos cares del Reglament General i de Competicions de la Federació Catalana d'Escacs, FCE a partir d'ara.

+ Un altre dossier amb 14 fulls escrits només per una cara sobre els temes a tractar en l'Assemblea.

+ El cartró per votar.

 

A la reunió han assistit 59 persones, rècord des de fa molts anys, sense contar els oradors de l’estrada, ni els treballadors de la Fce presents, d’esquerra a dreta Sr. Antoni López, Sr. Víctor Pont, Sr. Toni Ayza, Sr. Parayre, i Sr. Josep Maria Camell, qui feia funcionar de tant en tant un ordinador que mitjançant una gran televisió feia visibles imatges dels temes que es parlaven en cada moment. També estaven presents a la sala els  membres de la Junta Directiva Sra. Marta Amigó, Sr. Jordi Capellades, Sr. Davide Vega, Sr. Elies Muratet i Sra. Carla Marín. Almeys els membres de la junta directiva de l'estrada no han pres part en cap votació. El Sr. Parayre ha fet de moderador accidental, ja que el Sr. Viñas qui sol tenir aquesta funció, no ha aparegut a la cita a pesar que algunes persones de la taula han dit que arribaria en qualsevol moment. Per cert que el nou moderador ha estat més permissiu que el tradicional alhora de concedir paraules o obrir nous torns. Per no haver-ho preparat, se n'ha sortit prou bé.

Abans de començar l'Assemblea però, el president ha signat un conveni de donació de diferents escultures a càrrec dels familiars de l'escultor traspassat Martí Martí, en que ha assistit també un membre de l'organització de les festes de Sants, que participava en les exposicions d'artistes durant el Torneig de Sants. Algunes de les seves obres es podien veure al vestíbul de la FCE. El cas és que el president ha dit que les obres d'art es cedirien a diferents clubs que ho demanessin durant un any, per que la seva obra fos coneguda pel màxim de gent possible. Hi ha hagut una foto dels implicats en la donació de l'obra. 

Adjunto seguidament l’informe del President, que em passa amablement, per que en haver-hi moltes dades és difícil prendre nota de tot.

Presidents  i representants de clubs. Benvinguts a l’Assemblea de la Federació Catalana d’Escacs.

 

Aquesta Assemblea la vam convocar al mati perquè vam rebre peticions de representants de clubs per fer-la al mati, perquè el dissabte a la tarda hi havia competicions que dificultaven la seva assistència. És veritat també que no es el millor horari pels clubs que venen de lluny. En tot cas la junta valorarem les diferents posicions i farem una enquesta als clubs per veure quin es el millor horari per properes assemblees.

La Federació Catalana hem de decidir en aquesta assemblea si volem fer un canvi de model de competicions  per afrontar millor la crisi econòmica que patim.

He d' anunciar en primer lloc que la Generalitat ens ha comunicat que la subvenció per al 2013 no serà de 106.000 euros com ens havien anunciat reiteradament, si no que finalment només ens donaran 89.000 euros.

Al pressupost que presentem per al 2014 a l’Assemblea, havíem previst repetir la quantitat que ens havien fixat com a subvenció per al 2013. Ara ja sabem que això serà inviable i que com a molt podem pressupostar la quantitat que tenim concedida pel 2013, és a dir els 89.000 euros.

Això ens obliga a esmenar la proposta de pressupost i quant arribem a aquest punt farem les propostes que ens semblen més raonables per quadrar el pressupost.

M’agradaria fer una reflexió sobre el punt en el que ens trobem. La nostra dependència dels ajuts públics s’ha reduït considerablement de prop del 40% fa quatre anys, a només aproximadament un 15% en el pressupost que presentem a aquesta assemblea. Que baixin les ajudes és una molt mala noticia, però en aquets moments ja podem assegurar que la pervivència de la Federació no dependrà dels ajuts públics.

De fet hem retrocedit 10 anys en el nivell d’ajudes públiques. El 2003, primer any amb mandat d’aquesta junta, la subvenció de la Generalitat era de prop de 60.000 euros si apliquéssim la inflacció estaríem a nivells similars.

Sembla clar que si la situació econòmica no fa un canvi brusc a millor, cada cop més haurem de ser autosuficients i pagar amb les quotes els serveis que presta la Federació a clubs i jugadors.

Suposo que tots heu llegit el comunicat que vam fer, referent a la separació de llicencies. El teniu a la documentació de l’Assemblea.

La FEDA no solament va augmentar el preu de les llicències, si no que a més, va disminuir dràsticament els diners que retornaven a les federacions autonòmiques a través del conveni.

La FCE també teníem que augmentar el preu de les llicencies si volíem mantenir els serveis que prestem en aquets moments i a la vegada sabíem que els clubs tampoc estan passant per la millor situació econòmica. Per això hem plantejat aquesta solució: fer voluntària i pagar apart la llicencia FEDA. Pensem que a la gran majoria de jugadors no els caldrà tenir elo FIDE per jugar a Catalunya.

Aquest debat que farem en el corresponent punt de l’Assemblea no és un debat identitari, no ens equivoquem, és un debat econòmic. La nostra voluntat de pertànyer quant sigui possible a la FIDE, ja la vam aprovar en una Assemblea, mentrestant continuarem sent membres de la FEDA i el que volem es tenir una bona relació amb aquesta institució, però no podem quedar indiferents quant es prenen mesures que posen en perill la nostra economia.

Hem de respondre i ho fem des de la legalitat. La separació de llicències no és un invent de la FCE, és el sistema normal a la majoria d’esports.

Estem preparant una modificació del reglament d’avaluació catalana per millorar el sistema d’elo català i corregir algunes desviacions. L'estudi està molt avançat i crec que estarem en disposició de posar-lo a consideració de la propera Assemblea.

No em vull estendre en aquestes qüestions perquè segur que podrem debatre aquests temes en els diferents punts del ordre del dia d’aquesta Assemblea.

Volem comunicar també que el pla d’introducció dels escacs com eina educativa a les escoles va endavant i si l'any passat es va implementar a 10 escoles, aquest any tindrem 10 escoles fent segon curs, i 132 escoles fent primer curs.

En el conveni signat aquest any apart de la Federació i de la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya també participen les Universitats de Girona i Lleida. La Universitat de Girona va realitzar uns tests als nens que van participar al programa l’anterior curs i a nens que no el van fer per comparar els resultats.

Aquest informe es publicarà properament a la web de la federació però ja us puc avançar que els resultats són molt satisfactoris i que de ben segur reafirmarà a la Conselleria en l’idea d’estendre l’experiència a tot el territori.

Per part de la federació estan pilotant el pla el Josep Serra i la Marta Amigó, als que vull agrair l’excel·lent feina que estan fent.

L’Elias Muratet ha deixat de ser membre de la junta directiva i delegat a Girona. Aquesta tasca la portarà a terme a partir d’ara el Josep Serra, que coordinarà l’equip de persones que està portant la delegació.

Volem agrair la feina de tots els clubs organitzadors de tornejos a Catalunya, ja que en una situació de dificultats econòmiques han mantingut una excel·lent oferta de competicions. Volem fer un esment especial per la seva transcendència i complexitat a tots els organitzadors del Circuit Català d’oberts internacionals.

Volem felicitar també a tots els clubs que han obtingut èxits esportius en els darrers mesos: al Barberà per el seu ascens a la Divisió d’Honor Espanyola, i al Montcada per la seva victòria al Campionat de Catalunya de rapides.

També volem felicitar públicament al jove Gran mestre peruà Jorge Cori guanyador de la darrera edició del Circuit Català, així com a la Gran Mestra catalana Ola Alexandrova per el seu Campionat d’Espanya femení, al Mestre internacional català Alexandre Pablo per el sots campionat d’Espanya de veterans i a les tres medallistes catalanes al Campionat d’Espanya d’edats,  Joana Ros, Laura Martí i Andrea Jaussas.

Respecte a les properes competicions, la propera setmana començarà una nova edició del Ciutat de Barcelona al Casino de Barcelona, una edició amb 8 jugadors per ajustar-nos als patrocinis que rebem, peró que estem segurs tornarà a despertar l’ interès del afeccionats. També anunciar que el Memorial García Ilundain del diumenge per primer cop es disputarà en dos grups i serà vàlid per elo català.

Finalment deixeu-me tenir un record pel Josep Paredes que ens va deixar recentment. Cada any ens deixen companys escaquistes, però crec que la figura del Josep Paredes, mereix que fem una menció especial en aquesta assemblea.

No hem vull allargar-me mes perquè tenim un ordre del dia molt dens.

Gràcies per la vostra atenció.

Un cop acabat el discurs del president el Sr. Parayre ha preguntat entre els assistents qui volia fer d'interventor, hi han sortit voluntaris els Srs. Josep Flores Vallcorba i Josep Garcia Riera.     

 

Llavors ha pres la paraula el Sr. Pont per explicar el primer punt de l'ordre del dia sobre el calendari de competicions oficials de la Fce pel 2014, que ha sortit a la pantalla de televisió. El vice-president primer ha dit que la fase prèvia de la Copa Catalana seria el 12 o 19 de gener, segons cada territorial cregués oportú, mentre que la Final seria el 27 d'abril, després de l'èxit de l'any anterior, amb la diferència que l'any proper la màxima categoria de la Lliga Catalana no haurà jugat la tarda anterior, com sí va passar aquest any 2013. Així el Per Equips es jugarà del 26 de gener al 23 de març, mentre que la màxima categoria jugarà 11 dissabtes seguits fins el 5 d'abril. En aquest torneig aquest serà el primer any on hi haurà 16 equips a Divisió d'honor, on jugaran una primera fase 8 equips 7 rondes, i una segona fase els quatre primers de cada grup, amb els quatre primers de l'altre, i els quatre darrers de cada grup també entre ells, de forma que valdran els punts obtinguts en les dos fases per la classificació final, on baixen de categoria tres equips. El Sr. Pont ens ha informat que el Campionat femení de Catalunya, del 18 al 21 d'abril, tindrà lloc després de les Finals individuals d'edats, que seran del 12 al 17 d'abril. Es tornarà a fer el torneig Intergeneracional femení-veterans el 1 de maig, donat que l'Ajuntament de Barcelona ha donat una subvenció per aquesta finalitat, el XI Circuït d'estiu tindrà lloc entre el 2 de maig i el 21 de setembre en el que el Torneig de Llucmajor serà un torneig de ple dret del Circuït, al que potser  podrien afegir un actiu. El Sr. Pont també ens ha informat que la normativa del  Circuït s'adaptarà o no al que es decideixi en l'assemblea sobre l'elo Fide, que la Final del torneig de veterans serà del 17 al 25 de maig, la final del Campionat Individual de Catalunya del 3 al 10 de maig, la Festa Catalana el 28 de setembre i si era possible adelantar-la una setmana es faria, els campionats per Equips d'edats el 11 i 12 d'octubre donat que no hi ha cap pont de tres dies l'any proper, els Territorials entre 5 d'octubre al 6 de desembre segons decidís cada delegació.

 

La Sra. Marta Amigó ha pres la paraula per dir que el Campionat per Equips d'Edats de les Terres de l'Ebre havia de ser el 8 de juny, i no el 7 com posava al full entregat als presents.

 

Amb aquesta esmena inclosa, s'ha aprovat per 40 vots a favor i cap en contra el Calendari Esportiu de l'any 2014.       

 

Seguidament hem passat a tractar el tema estrella del dia: la separació o no de la llicència Catalana-Feda-Fide.

 

Suposant que tothom s'havia llegit l'escrit fet president publicat a la pàgina de la Fce sobre el tema, el president ha aclarit que hi ha fins el 30 de març per decidir si es paga l'elo Feda-Fide o no de la temporada 2014 sense recàrrec, que hi haurà un nou votó dins la pàgina de la Fce, on cada club podrà indicar o no si a cada jugador se li ha de tramitar l’elo Feda-Fide o no, suposant que s’aprovi la separació de llicències, que hi ha a la llista de la Feda 33.000 jugadors, quan només n'hi ha 21.000 federats actualment, per que no està actualitzada i no treuen els morts ni els que deixen d'estar federats i que si traguessin els aproximadament 5.000 jugadors catalans que pot ser que renunciïn a l'elo Feda, això seria un trencament total per un possible futur acord, per que en principi la Fide cobra 25 € per jugador, per tornar-t'he a incorporar a la llista si has renunciat a l'elo Fide i serien 125.000 € que no podria pagar ningú. El president ha acabat dient que no sabia que podia passar si es separaven les llicències Fce-Feda i que s'haurà de pagar 10 € extras pel que vulgui elo Feda-Fide si es separen les llicències.

 

En el torn obert de paraules el Sr. Flores Vallcorba de Terrassa ha dit que l'oferta que ens feia la Feda pagant 51.000 € l'any durant tres anys per que tots els catalans tinguèsim elo Feda-Fide com fins ara era un robatori i que reconeixent que era difícil trobar sponsords privats, quan ell era president de la Fce n'hi havia algun a diferència d'ara, el Sr. Fernández Benito del Cadena ha demanat si es podien desglossar els 32 € que s'havien pagat aquest any 2013 pels jugadors sèniors i el Sr. Frederic Andreu ha dit que els clubs solien pagar les fixes federatives, però a partir d'ara els jugadors que el volguessin s'havien d'acostumar a pagar l'elo Fide. 

 

Jo he pres la paraula llavors per preguntar com era que la diferència entre la fitxa sense elo Fide pel 2014 era de 30 € més 10 € pels jugadors que volguessin elo Fide, mentre que si s'aprovava l'elo Fide per tothom era de 38,50 € donat que la resta eren 8,5 € i no 10 €, afegint que l'elo Fide l'interessa als jugadors actius més alguns de bons quasi retirats que podien ser uns 1.500 jugadors, i que no és lògic que molts jugadors que federen un sol cop i que ni arriben a saber què és l'elo Fide l'estiguin ja pagant sense fer-ne us, la qual cosa és tirar els diners, igual que hi deu haver alguns centenars de jugadors que fixen per solidaritat amb l'entitat però que fa molts anys que no juguen cap partida i també l'estan pagant, per la qual cosa els 125.000 € dits anteriorment sobre el que costaria que els jugadors exclosos de la llista Fide hi tornessin no és realista, encara que la xifra seria igualment molt alta. També he dit que si tots els jugadors fluixos que jugaven els grups B del Circuït s’apunten als grups A per que el torneig els hi conti per elo Fide, baixarà molt la mitja d’elo dels jugadors del grup A i ningú farà normes internacionals.      

 

Durant tota aquesta estona, la televisió de la Fce mostrava el requadre següent:

 

                                               2014             2013            2012             2011            2010  

 

Llicències Feda                    47.000 €     38.128 €       36.153 €       32.635 €     30.399 €

 

Ajudes Feda                             0               5.566 €       17.866 €       16.221 €      15.852 €

 

Pagat Feda                            47.000 €     32.562 €      18.287 €        16.414 €      14.547 €

 

Subvencions Generalitat      89.000 €      89.500 €     221.572 €     262.394 €    304.893 € 

 

Seguidament ha pres la paraula el Sr. Elies Muratet per dir que al seu club, el Banyoles, hi havia hagut un debat intern on es va aprovar separar els elos, fent un esment en que el tema fonamental era que els organitzadors i jugadors s'acostumensin a que els obert setmanals no valguin per elo Fide, a diferència del que passa ara.

El president ha respost conjuntament que el problema actual amb l'elo Fide ens l'havíem buscat nosaltres, per que fa 10 anys quasi ningú tenia elo Fide, però com en aquells temps l'oferta de la Feda per que tothom en tingués era temptadora i a més ens tornaven el 50-60% del que li pagàvem en classes pels millors jugadors o places pels campionats d'Espanya, doncs es va acceptar. Fa 6 anys la Feda va pujar el cost de la llicència Feda-Fide de 4 a 7 €, la qual cosa sol fer el primer any després de guanyar les eleccions a president, i la Fce no va demanar ni un euro als jugadors catalans, assumint aquest cost, ja que ens tornaven el 50% del que ens cobraven, a més de tenir nombroses ajudes públiques. El canvi ha estat radical donat que el 2013 s'han pagat més de 36.000 € i ens en tornen 5.600 €. També va afectar en el costum de tenir elo Fide el fet que els àrbitres el posessin primer en ordenar el ranking inicial dels jugadors. Respecte els sponsords privats el Sr. Ayza ha contestat que en tenien pocs però algun sí, com el grup Peralada que posa una quantitat important per organitzar el Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona i que calia pensar que les institucions públiques no tenen diners i no podran subvencionar a partir d'ara les federacions, on els jugadors caldrà que es mentalitzin que hauran de pagar de la seva butxaca tots els serveis federatius. “Ens haurem de pagar el nostre esport” ha dit el president. El Sr. Ayza ha continuat dient que ha calculat que hi ha 1.000 jugadors federats que tenen més de 2.100 català i que aquests són els que possiblement els interessi mantenir el elo Fide, més els nens que juguin Campionats d'Espanya, respecte les 7.000 llicències que es paguen actualment. El president ha dit que per cada jugador d'un torneig avaluat per elo Fide, que no hagi pagat la llicència Fide anual, la Feda posarà una multa de 60 € al torneig. Contestant-me a mi, la fitxa Fce del 2014 costarà 30 €, quantitat molt justa segons el president, per que ha apujat respecte la del 2013, tenint en compte que la de l’any en curs valia 32 €. 

El Sr. Flores Vallcorba ha dit que ell ja havia intentat en el seu moment integrar-se en la Fide i que el que calia fer era prescindir de la Feda.

El president ha respost que ell personalment pagarà els 60 € a la Fide per conservar l'elo Internacional sense passar per la Feda, però que això és una opció personal, que hem de pertànyer a la Feda fins que puguem ser membres de ple dret de la Fide per que si no els millors jugadors catalans quedarien exclosos de les competicions internacionals, i que això passa per pertànyer a l'Onu i al Comité Olímpic Internacional. També ens ha explicat que l'any 2012 la Fide va traspassar la gestió de l'elo a les federacions nacionals, per la qual cosa va estar justificat que la quota que pagaven els opens que valien per elo Fide per cada jugador que apareixia al ranking inicial encara que no jugués cap partida, va passar de 1 € a 1,25 € per pagar la persona que feia aquesta feina. Però aquest any 2013 aquesta quota ha pujat de 1,25 € a 2 € sense justificació, donat que aquesta gestió no la fa una persona a jornada complerta. Aquest afany recaudatori s'entén en part per que la Feda també ha vist reduïda la subvenció que rebia del Consejo Superior de Deportes, i encara que els directius s'han baixat el sou, ho han fet poc. La Fce per la seva banda ha passat d'un pressupost de 800.000 € a un altre de 600.000 € actualment, on les subvencions són una part mínima respecte el volum total.

El Sr. Miranda del Barberà ha pres la paraula per dir si era possible que la Feda ens tragués de la llista d'elo Fide a tots els catalans, el Sr. Jordi Folk de l'Ateneu Hortenc ha dit que volia saber com havia anat la negociació amb la Feda, el Sr. Reginaldo ha dit que l'estat econòmic de la Fce era bo, que estava d'acord en la separació d'elos però que calien altres mesures per retocar el pressupost com deixar de pagar els 21.000 € a ICC, donat que ja no es feien classes i que hi havia portals gratuïts per jugar per internet, que el Torneig Femení de Catalunya calia inclou-re'l dins el Territorial i que el Torneig Individual de Catalunya es reconvertís en un obert, per que tingués ingressos d'inscripcions, mentre que el Sr. F.Andreu ha insistit sobre que els jugadors es paguessin cada un les llicències Feda-Fide si les volien i el Sr. Grau ha demanat una votació separada per que la Divissió d'honor sí valgués per elo Fide, la qual cosa voldria dir que tots els que hi participessin en tindrien.

El president ha respost que la Feda no podia excloure de la llista Fide els jugadors que paguessin els 10 €, que la negociació amb la Feda es va acabar fa 3 o 4 mesos quan ell els va oferir pagar 50.000 € anuals per l'avaluació i les llicències Feda-Fide, i aquesta va contestar que en volia 51.000 € i la resposta va ser que no, alegrant-se molt el president del resultat per que reconeixia que sí la Feda arriba a acceptar la proposta que va fer ell, hagués estat un suicïdi per la Fce, i que des de llavors no hi havia hagut cap més contacte. Es veu que als delegats que van anar a Linares aquest any als Campionats d'Espanya ja els van estar amenaçant, dient-los que l'any proper només podrien jugar el Campió i sots-campió català la final espanyola de cada categoria. El Sr.Reginaldo ha dit que això era la tàctica de la por i que no s'atrevirien a excloure de l'elo Fide a 5.000 jugadors catalans.

El Sr. Ayza ha dit que això d'excloure jugadors de campionats no ho podien fer per que era il.legal, i que si ho feien es queixarien al Consejo Superior de Deportes, que s'estava barrejant l'economia amb el tema de les llicències i que d'aquesta ja es parlaria en un altre punt de l'ordre del dia, que el Campionat de Catalunya Individual tenia un format molt bo, per que s'hi podien classificar juvenils, noies, el primer de les diferents Territorials i el primer classificat del Circuít català, que a Espanya aquest model va fracassar per les excessives taules que pactaven els jugadors, que el que cobra cada club a un jugador no és competència de la Fce i que en els darrers cinc anys s'havia fet només una norma internacional a la màxima categoria de la Lliga Catalana, encara que no estava en contra que es votés independentment si la DH havia de valer per elo Fide o no, per que tampoc hi havia unanimitat a la Junta de la Fce sobre el tema, en cas que s'aprovés la separació de llicències.

Llavors ha pres la paraula el Sr. Davide Vega per dir que hi havia hagut una assemblea de la Fide feia poc, on s'havia aprovat la norma de que els jugadors que renunciessin a l'elo internacional no pagant, haurien d'ingressar 25 € a la Fide per tornar a aparèixer a la llista.

El Sr. Reginaldo ha dit llavors que ell no pagaria la quota de l'elo Fide de ningú, ni del GM Vallejo tampoc, i que la Feda no exclouria els 5.000 jugadors catalans que no pagaran elo Fide l'any proper per que seria un carrer sense sortida. El president ha respost que la Feda alguna cosa farà, per que no pot ser que tingui els mateixos drets un jugador que ha pagat i un altre que no.

Arribat a aquest moment s'ha produït la votació i hi ha hagut 42 vots a favor de la separació de llicències, rebutjant l'oferta de la Feda, i dos a favor, amb una abstenció, per la qual cosa s'ha aprovat la separació d'elos de forma que el proper any 2014 cada club haurà de dir un per un si el jugador vol elo Fide o no, pagant llavors 10 € més dels 30 € de la fitxa FCE.

D'aquesta manera, tal com ha aparegut a la televisió de la Fce, els preus de les llicències per la propera temporada seran: 

Llicència sènior  30 €                                      Quota de club 183,80 €

Llicència veterans 65 anys 17,10 €                Quota d'àrbitre 33,40 €

Llicència sots-16   17,10 €

Llicència sots-14    6,30 €

Llicència sots-10    2,10 €

Respecte que la màxima categoria de la Lliga Catalana valgués o no per elo Fide, el Sr. Muratet ha dit que per coherència tota la competició havia de ser igual, sense elo Fide, el Sr. Vázquez del Sant Feliu crec que ha dit estar a favor de l'elo Fide per la màxima categoria, igual que el Sr. Gensana del Lleida, afegint que molts jugadors podien anar a jugar a l'Aragó o València si s'aprovava la supressió de l'elo Fide a la màxima categoria. El president del Sant Martí ha dit que estava a favor de que cap categoria del Per Equips valgués per elo Fide, mentre que el Sr. Miranda del Barberà opinava el contrari, igual que el Sr. Reginaldo. El Sr. Cabello ha dit llavors que la votació anterior havia estat econòmica, però l'actual era política, donat que la competició tenia molts jugadors professionals, mentre el Sr. Capellades no volia que l'obliguessin a que tots els jugadors que juguessin al seu primer equip haguessin de pagar la quota Fide. El president de la Fce ha afegit finalment que amb  l'elo català es podrà participar en qualsevol competició oficial de Catalunya.             

La votació ha donat 10 vots a favor de que la màxima categoria de la Lliga Catalana valgués per elo Fide, 27 en contra i 9 abstencions, per la qual cosa s'ha rebutjat la proposta.    

Llavors s'ha passat a tractar el tercer punt de l'ordre del dia sobre el pressupost de la Fce pel 2014. El Sr. Camell, tresorer de la Fce, ens ha explicat que la devolució que va fer la Feda el 2012 dels diners pagats van ser de 17.866 €, mentre que l'any 2013 n'ha tornat 5.566 €, igual que el Consell Català de l'Esport. CCE a partir d’ara, que baixa la subvenció a la Fce contínuament de forma que ell ha de fer dos pressuposts anuals des de que és tresorer i aquest any 2013 ha baixat la subvenció reiteradament concedida de 106.000 € a 89.000 € de forma que han de retallar 17.000 € d'algun lloc per equilibrar el pressupost. Així han decidit eliminar el pagament de 21.000 € anuals que feien al portal ICC, i amb la diferència de 4.000 € intentaran trobar un portal gratuït que doni algun servei similar.

En el torn obert de preguntes el Sr. Grau ha dit si el Butlletí entrava en el pagament de la quota anual de club a la Fce i crec que des de la taula li han dit que sí, ja que si no m'equivoco encara fan un Butlletí anual en paper. El Sr. Flores Vallcorba ha preguntat com es calculaven els ingressos per fitxes ja que semblava que no quadraven amb el que apareixia al document i ha comentat que la final del torneig de veterans solia donar beneficis quan ell era president mentre que ara veia que es perdien 1.000 € i el Sr. Camell ha respost que es calculen 6.600 llicències anuals, ja que n'hi ha unes 400 que són dels consells per les quals no s'obté cap ingrés i que el torneig de veterans no havia donat tantes pèrdues el 2013 per que tres jugadors classificats no hi van anar, i que la quantitat era aproximada. Llavors ha intervingut el Sr. Amadeu Heredia del Foment per demanar que els 3 € que es va pujar les llicències per tenir ICC es tornessin ara als clubs, amb la qual cosa ha estat d'acord el Sr. Bernat d'Olesa, el Sr. Garcia Riera de La Lira ha preguntat com és que no hi havia cap ingrés de la Festa Catalana i el Sr. Reginaldo ha dit que li semblava molt car el manteniment de la pàgina web a canvi de 3.000 €.

El tresorer ha respost que els diners de la web eren per la seva millora per que el manteniment el portaven els propis treballadors de la Fce, que si hi havia ingressos o no de la Festa catalana depenia de l'acord que s'arribés amb el club organitzador, segons qui pagués el dinar, per la qual cosa si hi havia ingressos ja els posarien a final d'any 2014, però no es podien garantir, raonament amb el que ha estat d'acord el Sr. Garcia Riera.         

Llavors el president de la Fce ha dit que en una assemblea a Vilaseca fa anys es va acordar incrementar les fitxes federatives en 3,5 € per que tots els jugadors tinguessin el portal d'internet ICC, i que si ara es tornaven aquests diners s'haurien d'incrementar més les fitxes, per que amb aquestes es paga l'estructura de la Federació, que s'intentaria arribar a un acord amb un altre portal molt més barat, que la notícia de la nova baixada de la subvenció del     CCE a la Fce s'havia produït aquesta setmana i que probablement l'any proper la tornaran a baixar i que a la propera assemblea de la Fce es presentaran pèrdues anuals que no seran greus per que la institució portava anys fent els deures i tenia un calaix per fer front a aquests imprevistos. 

El Sr. Vázquez ha preguntat llavors com és que no hi havia cap ingrés pel local de la Gran via i que calia fer una reflexió general sobre el pressupost presentat ja que quasi tots els torneigs de la Fce eren deficitaris, el Sr. Miranda s'ha queixat que no hi hagués cap subvenció per jugar els Campionats d'Espanya per Equips, mentre que el Sr. Heredia ha proposat altre cop baixar les fitxes el que es van pujar quan es va contractar el portal ICC, que desapareguessin els 38.000 € dedicats a subvencionar els torneigs del Circuït que ja tenien beneficis segons ell, que calia trobar patrocinadors que cobrissin aquestes despeses i que si el Circuït d'oberts d'estiu admetia torneigs de fora de Catalunya s'hauria de dir dels Païssos catalans. El Sr. Josep Chalmeta del Sant Boi ha dit que calia un ingrés pel lloguer del pis propietat de la Fce, el Sr. Reginaldo ha dit que 3.000 € eren excessius diners per gastar en la Final del Femení de Catalunya on havien participat 12 noies, sortia a 300 € per jugadora, el Sr. Gensana ha dit que els torneigs a les diferents territorials tenien preus i premis diferents i que veia que totes les delegacions tenien dèficits per que no s'incloien l'ingrès de les fitxes de cada una d'elles en el pressupost, mentre que el Sr. F. Andreu ha dit que esperava que no es tornés a baixar el sou dels treballadors de la Fce.

El president ha respost que si cada un dels 60 presents fes un pressupost en sortirien 60 de diferents, per que cada persona valora que un tema és més important que l'altre i malgrat el pressupost presentat és discutible han intentat fer un mínim comú múltiple per que quasi totes les partides tinguin alguns diners assignats i que pensava que la Sra. Carla Marín li donaria un “calvot” al Sr. Reginaldo per estar darrera seu, després que aquest hagués proposat baixar la subvenció del Toneig femení. Respecte el lloguer del local de la Fce ha dit que han tingut alguna oferta de llogar-lo per 300 € al mes, però demanant-los alhora coses il.legals, pel que els van contestar que no el llogaven. Respecte l'homologació de preus i premis dels diferents torneigs de les delegacions, cada una fa una modalitat diferent, essent en general els premis proporcionals als ingressos, per la qual cosa no intervenen en aquest tema. Respecte els treballadors de la Fce el president ha dit que se-l’s va baixar el sou puntualment una vegada, però que s'intentaria que no es tornés a repetir per que els empleats estan molt implicats en la seva feina i que aquest any almenys no els baixaran el sou.

Llavors sembla que el Sr. Flores Vallcorba ha preguntat sobre les subvencions de la Ufec a la Fce i el president ha respost que aquestes solien consistir en material, encara que fa un temps els van pagar la nova pàgina web, per la qual cosa “no ens trauran de cap apur”, però que la Ufec també ha patit una retallada de la subvenció del CCE, a més que aquest any 2013 no els tocava rebre subvenció i que la Ufec també estava afectada per la crisi per que vivia de gestionar poliesportius i aquests també havien perdut clients i ingressos. Sobre la pàgina web el president ha dit que els 3.000 € eren per la millora de la pàgina i no pel manteniment que el feien els treballadors de la Fce.          

Responent al Sr. Gensana el president ha dit que el tresorer que està jubilat i té molt temps lliure podia fer un estudi dels costos de les delegacions territorials, però que en general donaven dèficit a la Fce, per que a més de les fitxes també calia tenir en compte els diners pagats en places per nens a les Finals de Catalunya, la part de les ajudes del CCE que els tocava i els serveis generals, que també una part d’ells s’havia d’imputar a les territorials. “Les delegacions no estan maltractades” ha dit el Sr. Ayza.

 

El Sr. Camell ha dit llavors que el 2011, crec, es van canviar els estatuts de la Fce, de forma que es va canviar el model de les Territorials a delegacions, que cada competició té un membre de la Junta directiva responsable amb un pressupost per la competició, que si és en una delegació el normal és que la persona en qüestió sigui de la delegació organitzadora per que així coneix millor els problemes locals, però que no és obligatori. El Sr. Gensana  ha insistit en saber les despeses i ingressos de cada delegació per poder comparar i el Sr. Parayre des de la taula ha preguntat que les despeses comunes, a quina delegació s’imputaven?   

El Sr. A. Heredia ha dit llavors que podien desaparèixer del pressupost del 2014 els 38.000 € que es destinen als clubs organitzadors del Circuit, que el Territorial de Barcelona era l’únic torneig de la Fce amb beneficis i que es podien baixar els premis del Torneig Individual de Catalunya. El president ha respost que abans de que entrés el torneig de Llucmajor al circuït ja es feia el torneig d’Andorra que tampoc està a Catalunya, que cap dels dos oberts rep subvenció de la Fce, que el torneig de Mallorca s’ha acceptat al Circuït per que tenia el recolçament de la Federació Balear, a diferència d’alguns oberts de València que també hi volen pertànyer, però no tenen el suport de la seva federació autonòmica, i que les propostes de modificació del pressupost de la Fce s’han de presentar per escrit per que tothom les pugui valorar abans de l’assemblea amb la seva quantificació econòmica alternativa. Respecte la desaparició de les ajudes als clubs que juguen Campionats d’Espanya per Equips, el president ha dit que aquestes ajudes les concedia la Feda. Quan aquesta va decidir suprimir-les va anar la Fce a demanar diners pel tema a la Generalitat i va aconseguir unes subvencions, però que el darrer any havien desaparegut per que la Generalitat no té diners, i ell prefereix que no tanquin hospitals a que subvencioni els escacs, per la qual cosa la responsabilitat de la desaparició dels ajuts no era de la Fce, si nó de la Feda i del CCE, però que la partida continua al pressupost encara que sense assignació econòmica per quan es pugui tornar a subvencionar.      

 

Un cop acabat el debat s’ha procedit a la votació, aprovant el pressupost presentat pel 2014 per 35 vots a favor, un en contra i 10 abstencions.

 

El punt 4 de l’ordre del dia era l’elecció de nous càrrecs pel Comité de Competició, donat que el Sr. Carranza havia dimitit. Ha estat elegit per substituir-lo el sr. Elies Muratet, amb 40 vots a favor i 2 abstencions.

 

En aquest moment ha intervingut el Sr. Cabello per dir que calia una nova persona al Comitè d’ Apel.lació, per que el Sr. Segura era molt gran i no solia anar-hi. D’aquesta manera el president ha preguntat si entre els assistents hi havia algun voluntari i ha sortit el Sr. Jordi Folk per ocupar el càrrec, ratificat per 36 vots a favor i una abstenció.

 

Llavors hem passat a debatre el punt 5 de l’ordre del dia sobre les propostes de la Junta directiva de modificació de reglaments. Ha pres la paraula el Sr. Davide Vega per explicar-nos la nova proposta de reglaments de la Fce de forma que unificava el reglament de totes les competicions, evitant contradiccions entre uns i altres, unificant l’estil i traient les assemblees on s’havia aprovat cada article. L’orador ha continuat dient que havien desaparegut les referències als desempats dels torneigs en el nou document, i que aquest tenia bàsicament dos parts: la primera referent al càlcul de l’elo català, de les normes de Mc i de les competicions oficials, mentre que la segona eren reglaments específics de competicions que s’haurien de modificar després de la present assemblea, traient tota referència a l’elo Fide que contenien fins ara, amb la limitació que afectava a la Copa catalana entre d’altres i modificant de 25 a 50 punts d’elo el marge amb el que pots alterar l’ordre de la llista de jugadors a la Lliga catalana.

El Sr. Muratet ha pres la paraula llavors per dir que estava en contra de la normativa referent als 1700, de forma que si un jugador amb aquest elo és titular d’un equip, no pot canviar d’equip encara que tingui menys elo que un altre d’un equip inferior. El Sr. Davide li ha contestat que amb el marge dels 50 punts amb que podies alterar la llista inicial de jugadors aquest problema no existia.

El Sr. A. Heredia ha preguntat llavors si la normativa segons la qual podies fer la llista de jugadors per elo Fide quedava derogada i des de la taula li han dit que sí. El Sr. Carranza s’ha queixat que a la categoria Preferent de 70 equips només pujaven 6 de categoria, el 1% del total d’ascensos i el president ha respost que això no era cap novetat i que no es pretenia canviar la normativa del Per Equips, si nó millorar i clarificar el reglament i que si volia canviar-lo presentés la proposta per escrit a la propera assemblea. Jo he pres la paraula per dir que a més de parlar de 1700 es podia parlar “d’elo mínim”, ja que ja tocava que el mínim elo català fos bastant inferior a 1700 per acostar-se als elos Feda i Fide, proposta que potser s’ha tingut en compte, ja que a partir de llavors alguns membres de la taula han parlat d’elo mínim.     

 

El tema que desapareguin tots els redactats del reglament on apareix l’elo Fide no és gens clar, per que algun altre redactat haurà de substituir l’article, i així el Sr. Heredia ha preguntat què passava amb la normativa segons la qual no pots fixar cap jugador amb més de 2.200 Fide a partir de la 6a ronda del Per Equips, crec, i em sembla que li han contestat des de la taula que on posava la paraula “elo Fide” ara apareixeria “elo català”. I què passa llavors amb els estrangers que només tenen Fide?. També ha preguntat què passava amb un article sobre la sanció de 5 anys per un jugador que juga en una Selecció autonòmica i durant l’any canvia de federació, crec i des de la taula li han contestat que actualment no hi ha campionats de seleccions autonòmiques per que la crisi econòmica els va fer desaparèixer.

 

Algú ha dit també que els nombres dels articles del nou reglament es repetien contínuament segons les diferents seccions que es tractessin i que això era confús, essent millor una numeració correlativa única per tot el reglament.

 

El Sr. Muratet ha insistit sobre la importància de que els 1700 poguessin jugar en qualsevol equip i s’ha produït una votació sobre el tema, on jo crec que part de la gent no sabia el que votava, i s’ha aprovat per 16 vots a favor, 9 en contra i 11 abstencions deixar el reglament com estava, o sigui que els jugadors d’elo mínim titulars d’un equip no poden jugar en un inferior.

 

Seguidament s’ha votat tota la resta de la modificació del reglament i s’ha aprovat per 33 vots a favor, 1 en contra i tres abstencions.

 

La segona proposta de modificació tractada presentada per la Junta de la Fce es referia a que els discapacitats paguin la meitat de la fitxa federativa. El Sr. Pont ha dit que aquesta proposta la va presentar el Club d’Escacs Ideal de Clavé en una assemblea anterior, però no es va tractar per que ningú d’aquest club la va venir a defensar a l’assemblea, i que alguns torneigs també tenien un descompte en la quota d’inscripció per aquest tipus de persones. Però ara la Junta de la Fce la feia seva amb una sèrie de condicionants: tenir més d’un    33 % de discapacitat, que ho demani el jugador presentant el document que ho acrediti a la Fce, que el club estigui adaptat per aquestes persones i que els jugadors no rebin alhora altres ajuts pel mateix tema, en clara alusió a l’Once.

 

El Sr. Muratet ha dit que com es podia acreditar l’atur, respecte el punt dos de la proposta de la Fce que finalment s’ha descartat, si estaves a l’atur mig any i l’altre mig treballaves, el Sr. Vázquez ha dit que no entenia per què un club havia d’estar adaptat per que el jugador revés l’ajut, per que els discapacitats auditius no necessitaven cap adaptació, el Sr. Bosc ha dit respecte l’Once que els han comunicat que l’any 2014 els jugadors d’aquest club s’hauran de pagar les llicències i el Sr. Flores Vallcorba ha dit que el 33% de discapacitat era molt poc, per que ell ja en tenia més. El Sr. Pont ha contestat que el 33% és el mínim legal de discapacitat que es reconeix. El Sr. Vázquez ha insistit en la inutilitat d’adaptació d’un local per discapacitats sensorials, però s’ha passat a votar el tema sense tenir en compte el punt dos del redactat de la Fce sobre que els jugadors estiguin a l’atur o amb incapacitat laboral permanent, però amb l’adaptació del locals obligatòria segons el punt tres, reglament que s’ha aprovat per 17 vots a favor, 13 en contra i 3 abstencions.       

 

El darrer reglament a tractar ha estat el de la Copa Catalana, on a partir d’ara per incentivar la participació de la Final, cada categoria tindrà premis independents i jugarà sola, a diferència de fins ara que s’agrupaven de dos en dos quasi totes.

 

Aquesta proposta s’ha aprovat per 27 vots a favor i 2 abstencions.

 

En el torn obert de paraules el Sr. Morcillo ha preguntat quan es jugaria l’únic play off d’ascens que queda que és el d’ascens a la màxima categoria, i des de la taula li han dit que seria el 4 de maig.

 

Un representant del Club d’Escacs d’Olesa ha preguntat quina postura tenia la Fce sobre les inspeccions d’hisenda i la Seguretat Social a algunes entitats esportives, i el president ha respost que tenia la mateixa postura que la Ufec, de forma que un jove que col.labora amb un club fent un curs puntual no havia d’estar donat d’alta a hisenda i que hi ha algun partit polític que està presentant modificacions a la llei que es vol aprovar sobre el tema a Madrid.

 

Finalment s’ha produït el sorteig de Divisió d’Honor i Primera Divisió entre els assistents, quedant la cosa així:

 

DH 1:                                                       DH 2:

 

1.Sant Andreu                                     1.Lleida

2.Reus Esportiu                                   2.Bcn-Uga

3.Sitges                                               3.Andorra

4.Tres peons                                       4.Barberà

5.Escola d’Escacs                               5.Foment Martinenc

6.Colón Sabadell                                 6.Figueres

7.Sant Josep                                       7.Peona i peó

8.Cerdanyola del Vallès                      8.Montcada

Segons va anunciar el Sr. A. López abans del sorteig, el Tarragona va demanar alternar l’equip A amb el B a la seva seu com a local, de forma que quan un jugués a casa l’altre ho fes fora.

 

PD 1:                                                       PD  2:

 

 

1.Catalunya                                         1.Sant Andreu B

2.Catalònia                                          2.Condal

3.La Colmena                                      3.Mollet

4.Ideal Clavé                                        4.Ateneu Colón

5.Colón Sabadell B                              5.Tarragona A

6.Terrassa                                           6.Vilafranca

7.Cerdanyola Vallès B                         7.Sant Martí

8.Sant Feliu                                          8.Tàrrega

9.Olot                                                   9. Sant Boi

10.Tarragona B                                   10.Bcn-Uga B

 

Esperant perdoneu els errors i oblits que hi pugui haver de comprensió o transcripció del que ha dit cada persona en un escrit tan llarg, us saluda atentament:

 

Ricard Llerins.  

 

Ll.

 

 

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 


 

1