EL VILA DE POBLE NOU D'ESCACS BASE FEMENINS I GENT GRAN

Hola: Com molts de vosaltres ja sabeu, l'Ateneu Colon organitza del 15 al 17 d'agost el III Internacional Actiu Vila de Poblenou. Però aquest any presentem una iniciativa que creiem pionera als escacs catalans (i mundials?) i voldríem saber la vostra opinió. 

El 14 d'agost (el dia abans del nostre open "absolut") inaugurarem la primera edició de l'Open Actiu d'Escacs de Base, Femenins i Gent Gran Vila de Poblenou. Joves, fèmines i veterans disputaran un mateix campionat en la modalitat d'escacs actius. 

Això, -que jo sàpiga- és nou ja que les iniciatives que fins ara hem vist a Catalunya havien consistit en separar aquests grups en torneigs separats i/o adjudicar-los premis específics a banda dels "absoluts" (la millor jugadora, etc...). 

Creiem que els més joves, els veterans i els escacs femenins són tres sectors de població on ens cal progressar si volem engrandir els escacs catalans. No té sentit que un esport mental com és el nostre tingui un dèficit de joves, veterans i fèmines. Tots fem servir el cap per igual, oi? Posem-hi remei! Aquesta pot ser una bona ocasió per a fer una festa grossa dels escacs. 

El torneig permetrà que competeixin entre ells i podrem treure'n conclusions interessants. A més, el torneig oferirà als millors classificats premis entre els quals hi ha la inscripció gratuïta per al campionat "absolut" que començarà al dia següent. Què en penseu?

Joan Fontanillas

Saludos a todos,

En ocasiones, cuando uno se pregunta cuáles son las mejores maneras de estimular la participación de más féminas, niños y veteranos en los torneos de ajedrez, llega a la conclusión de que los formatos tradicionales no despiertan la atracción que sería deseable.

Tal vez, si la iniciativa del Ateneu Colón se demuestra exitosa, demos con una vía que abra nuevas expectativas en el panorama ajedrecístico.

Atentamente,

Jorge I. Aguadero Casado

Dintre de poc temps, per ser exactes aquest agost, el Club Ateneu Colón de Barcelona farà un torneig novedós en el format: la disputa de diferents tornejos segons diferenciats segons el sexe i l'edat. La mva idea no és polemicar amb la gent del Colón, però no em sembla una decissió encertada, i tot seguit exposaré els meus arguments:

1.- Els escacs no són pas un esport "físic", sinó intel·lectual. Això vol dir que la tècnica pròpia d'un no té res a veure (o mlt poquet) amb les seves condicions físiques. Mentre que en el bàsquet no ens podem imaginar un jugador baixet, grassonet com el nostre jugador ideal, en el món dels escacs, un jugador amb aquestes característiques podria ser perfectament campió del món. EN ELS ESCACS LA TÈCNICA NO TÉ RES A VEURE AMB LA CONDICÓ FÍSICA (al contrari del que és habitual en la majoria d'esports).

2.- Ni l'edat ni el sexe és un hàndicap per poder guanyar un torneig. En el segle XXI, la discriminació de sexes em sembla que no té (o no hauria de tenir capiguda) en la nostra societat. Una cosa és deteminar un premi per la primera jugadora fèmina, però una altra de ben diferent és que no puguin competir amb els homes de tu a tu. Certa jugadora ha demostrat que ser dona no és cap obstacle en el món dels escacs. Per una senzilla raó: l'esforç físic "brut" no té cap importància en el nostre esport, per la qual cosa una dona pot competir perfectament amb els homes. La diferència de nivell s'explica senzillament en la ínfima quantitat de dones que juguen, la qual cosa explica que n'hi hagi menys dones que homes a l'elit. Si haguessin més dones, de ben segur que més jugadors del "top 10" serien fèmines. pel que fa a l'edat, com ja hem demostrat en el primer apartat que l'aspecte físicno importa en el nostre esport, un nen de, diguem-ne 12, podria ser pefectament GM (12 anys per dir una edat... ;)). Què fem llavors amb aquest nen??? No el deixem competir amb els grans per la seva edat??? O té tot el dret dl món a poder optar a ser campió del món??? I a l'inrevés.... imaginem un jugador de 72 anys... És que aquest jugador no pot jugar tornejos de l'elit???? No pot ser un dels milors jugadors del món???? (aquest jugador té nom i cognoms: Viktor "El Terrible" Korchnoi). 

Com que el l'aspecte físic no té cap mena d'importància, potser la divisió que vol fer el Club Ateneu Colon, totalment lloable pel seu intent de difondre els escacs entre aquells grups on encara és una activitat menor, no és totalment científica. potse la diferència en els nens es podria establir segons els anys que fa que estan federats, ja que això, tot i que faria que juguessin nens de 8 anys amb altres de 15 que acabessin de començar, igualaria més els matxos... La veritat és que no tinc una recepta màgica. 

Espero que algú més en vulgui dir la seva, ja que entre tots potser donem alguna idea a alguan persona per tal de trobar una fòrmula que ens faci avançar. Finalment demanar disculpes a la gent del Colon si algú es pot haver sentit ofès per aquest article (que no és pas la meva intenció). Només els intento donar la meva opinió sobre uns tornejos que no puc jugar!!!! ;-)

Guillem Cintas Zuazua 

Jugador del Club Escacs Martorell 

DNI-NIF 46783050

Hola a tots/es amics/gues dels escacs! Escric per respondre al company Guillem i explicar i aclarar quina és la intenció d'aquest I Open Actiu d'Escacs de Base, Femenins i Gent Gran Vila de Poblenou. La idea és la de fomentar els escacs allà on creiem que necessita més ajudar, és a dir als escacs base , femenins i de gent jove en esperit i gran en experiència. És per això que incentivem a aquests grups a jugar un torneig només per a ells en el qual hi ha premis en metàlic (reclam de masses ) , però també ,i aquesta és la raó per la qual escric, otorguem als guanyadors/es inscripcions per el III Internacional Actiu Vila de Poblenou, això vol dir que la intenció no és la de separar als diferents escaquistes com donaves a entendre en el teu escrit, sino tot el contrari, la idea és agregar,això és que juguin el seu torneig com a reclam i evidentment també volem que juguin el general (com deia l'amic Joan l'absolut), sinó no ho donariem com a premi. Espero que s'hagi aclarit el malentés. Desitjo que aquests dies hi hagi molta participació i que tots i totes disfrutem 4 dies (que són 1 + 3) de la festa dels escacs!! . També aprofito l'ocasió per a felicitar el nou president i la seva junta l'exit a les eleccions.

Enric Vidal jugador de l'Ateneu Colon

 

INFORMACIO DEL OPEN

 

 

 

  


 

1