bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

VI OPEN INTERNACIONAL DE SANTS HOSTAFRANCS I LA BORDETA

 Actualizado con fecha: 31/12/2005 09:54:20

agregar a favoritos

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
  

 

Resultados 2003

FEDA

FCDE

Sub-14

Ranking Inicial

Ronda 1

Ronda 2

Ronda 3

Ronda 4

Ronda 5

Ronda 6

Ronda 7

Ronda 8

Clasificación

 C primeros tableros en directo en Ajedrez21

Resultados en directo

 

 

 

Campeonatos de España de edades

Mondariz 2004

SUB-14

A partir del dia 4 comenzarán los sub-14 su andadura por los Campeonatos de España de edades, que por segundo año consecutivo tendrán como sede las instalaciones del complejo Marcote en Mondariz.

Tres jugadores parten como favoritos y ya han conseguido relevancia mediática entre los aficionados del ajedrez. El gallego Iván Salgado, el asturiano David Recuero y el catalán Xavi Vila que acude al torneo con una norma de MI en el bolsillo son a priori los que tienen mas opciones de luchar por el título

Catalunya acude al torneo aparte de con Xavi Vila con jugadores experimentados en este tipo de torneos como David Pueyo, Eric Dominguez, Hector Vela  y Einar Castellano y con un jugador que puede dar alguna sorpresa en este torneo,  el actual subcampeón de Catalunya y reciente ganador del grupo B de Sant Boi Felipe Porras. También participarán Héctor Mestres un jugador que está realizando muy buenos resultados últimamente  y al que le puede ir bien el ritmo de juego ya que es un especialista en juego rápido y semirrápido, y Eric Sánchez. En féminas Judith Clopes es todo una garantía de lucha por el podium y su compañera Elizabeth Riera también puede depararnos alguna alegría. La tercera jugadora femenina es  Laia Barbosa.

El torneo se juega a 8 rondas con doble ronda el lunes y el miércoles 

Ronda 1

Los tres favoritos han sumado el punto pero a Xavier Vila le ha costado un mundo derrotar a su compañero de delegación Einar Castellano que ha estado con muy buena posición y mucho ataque gran parte de la partida. Solo un despiste final lo ha doblegado.

El mayoría del resto de catalanes han sumado su primer punto. Para mañana otro enfrentamiento catalán en el segundo tablero Xavi Vila - David Pueyo

Crónica dels jugadors catalans

El 04/07/04, ha estat inaugurat el campionat d'Espanya de la categoria sub-14, a Mondariz, els aparellaments han estat força desfavorables pels jugadors catalans, ja que en el segon tauler s'enfrontaren els jugadors; Xavier Vila i Einar Castellano, on el punt, se l'ha endut Xavier Vila, amb una partida molt disputada. Destacar la gran actuació catalana, amb victories 8 victòries en 11 partides. Eric Domínguez (el ranking 11) ha fet una gran partida amb mat de cavall. Destacar el mat de David Pueyo, amb un mat de peó i la gran victòria d'Hèctor Vela, on ha fet un gran atac entregant peó. Hèctor Mestre guanya a un rival, on a un Gambet del centre ( una posició molt tàctica ), on Mestre ha fet un atac brutal que ha culminat amb una gran combinació. La victòria de Felipe Porras ( amb peó de menys ) on el rival, s'ha deixat peça en una jugada tonta (ha robat en el més pur estil Barceloneta [nota del delegat]). Eric Sànchez desperdicia una posició clarament millor on el seu rival l'ha guanyat, per una error tàctic, Laia Barbosa ha perdut ja que disputava la seva primera partida amb nervis. Judith Clopes, guanya una partida on la seva rival s'ha deixat peó per activar les peces. Elisabeth Riera ha jugat una partida amb nervis, on ha sapigut tenir la sang freda, i acabat guanyant amb una gran combinació plena d'entregues. En fi,la següent ronda té els derbis entre el gran jugador Xavier Vila amb el jugador del sant Andreu, David Pueyo. També Hèctor Vela jugarà contra Elisabeth Riera. Esperem que la següent ronda ho fem millor, destacar la gran esportivitat i comoditat de l'hotel i el "chalet".

PD: Hola Dani!!!

CRÒNICA RONDA 2

La segona ronda del campionat ha resultat excel.lent pels interessos dels nostres jugadors i jugadores. De fet, s'han aconseguit 9 punts de 11 possibles i això suposa el màxim disponible ja que hi havia 2 derbis catalans: David Pueyo - Xavi Vila i Hèctor Vela - Elisabeth Riera. El secret dels bons resultats: motivació a través de la pizza (si tots i totes guanyaven, aquesta nit els portaríem a la pizzeria).
El primer en acabar ha sigut l'Einar Castellano ja que el seu rival s'ha deixat una peça en 4 jugades amb un truc tàctic que costa creure s'hagi produit en un campionat estatal: 1.e4 c5 2.Cf3 d6 3.c3 Cf6 4.g3 Cxe4?? 5.Da4+. Sigui com sigui, ha resultat una bona injecció de moral pel jugador del Sant Andreu després del revès del dia anterior.
Una mica més tard Elisabeth Riera s'imposava a Hèctor Vela després d'una molt bona conducció d'un atac d'enrocs oposats en un gambet de dama. Queda clar que la jove mataronina es troba en bona forma, com ja va demostrar a la final nacional per equips sub-14 on va aconseguir 4,5 punts de 5.
El tercer català en aconseguir el punt ha sigut l'Èric Domínguez que s'està mostrant molt segur en aquestes dues rondes i que ha convertit en victòria l'avantatge d'espai que li ha proporcionat un Atac Moscou contra la Defensa Siciliana del madrileny.
Felipe Porras ha guanyat un final d'alfils del mateix color que tenia molta pinta de taules, però una bona dosi de paciència li han permès esperar atent l'errada del rival i que li ha proporcionat un peó d'avantatge que resultaria decisiu.
L'altre derbi català es va resoldre a favor de Xavi Vila. David va plantejar un Atac Rossolimo, però al mig joc en Xavi ja tenia peó d'avantatge i atacava perillosament el monarca blanc. En el moment oportú va decidir renunciar a l'atac i canviar peces per entrar en un final guanyat.
L'Éric Sánchez avui tenia ganes de revenja per la victòria que va deixar escapar en la ronda inicial i va començar a fer avançar el seu peó c que semblava imparable. Finalment, després d'un fort atac, el jugador del Sant Martí va rematar la feina amb una entrega de dama i la posterior coronació del peó que van fer abandonar al seu rival.
Una partida molt maca va fer també la Laia Barbosa. La jugadora lleidatana va arribar al mig joc amb dos peons d'avantatge però amb una posició una mica passiva. Malgrat tot, va arriscar i va entrar en un final on va entregar la seva torre per aconseguir 2 peons passats, que, recolçats pel seu rei, van fer inútil els esforços de la torre i els reis enemics per aturar-los.
El següent punt va arribar de la mà de Judith Clopés que, conduint les peces negres, va començar un atac molt aviat que va obligar al rei enemic a refugiar-se a f1 i a la torre de h1 a quedar-se fora de joc tota la partida. Malgrat tot, no era fàcil continuar la posició i la jove jugadora del Cerdanyola Mataró ha sapigut tenir el control en tot moment fins que el seu rival ha abandonat.
Per últim, Hèctor Mestre es va veure sorprès pel Drac de la seva rival, però que, tal i com va fer al primer dia, va resoldre del seu costat al mig joc amb molta paciència i bona tècnica amb una xarxa de mat imparable tot renunciant a un doble de torre.

Avui es disputen dues partides i la 3ª jornada ja reflexa la gran actuació dels jugadors i jugadores catalans que monopolitzen els primers taulers. Esperem poder continuar donant-vos bones notícies.

Ferran Gómez (delegat).

RONDA 3

Los tres favoritos no fallan y están ene el grupo de lideres con tres puntos. Curiosos los emparejamientos de Xavi Vila que está jugando un autentico Campeonato de Catalunya, de momento en los 4 emparejamientos que se han realizado, le han tocado cuatro compañeros de expedición, mañana se enfrentará a otro catalán el jugador del Sant Boi Eric Domínguez que también ha sumado los tres puntos y está en el grupo cabecero.

El resto de catalanes está realizando un buen torneo y la mayoría están con dos puntos incluidas Judith Clopes y Elisabeth Riera que son nuestras mejores bazas en categoría femenina.

Hoy Judith ha caído frente a David Recuero en el primer tablero, mientras que Felipe Porras se ha dejado el punto tras atacar con uñas y dientes a Iván Salgado, que ha refutado sus entregas.

No ha pogut ser!!! Aquesta tercera ronda no ha anat tan bé pels jugadors i jugadores catalans. L'aspecte negatiu dels bons resultats aconseguits fins ara és que els nostres rivals eren ja molt forts (però la veritat és que tant de bo els problemes fossin sempre aquests).

L'Hèctor Vela ha tingut prou amb menys d'una hora per desfer-se del seu rival amb una Escandinava on s'ha enrocat llarg i no ha donat treva al rei blanc. El segon jugador que es veia que guanyaria ràpid ha sigut el David Pueyo a qui han fet un Atac Trompowsky que ha acabat per transposició en una Variant Rubinstein de la Defensa Cambridge-Springs (que sí, que és veritat). A mesura que passaven els minuts el jugador del Sant Andreu anava acumulant més i més peons d'avantatge fins que, quan pràcticament el rival no tenia peons, ha començat la collita de peces. En Xavi Vila ha derrotat l'Hèctor Mestre (i ja van tres catalans) amb un Gambet Evans en el que el blanc va recuperar ràpidament el peó i, igualment, va acabar desenvolupant un fort atac. L'Einar ha fet taules en un final contra la on el cavall i l'alfil tenien el mateix valor (3 punts) [Einar dixit]. El resultat té molt de mèrit tenint en compte que la seva rival és una excampiona d'Espanya i que ell tenia el cavall en un final obert amb peons als dos flancs. La jove balear Irene Pita tindrà malsons amb els catalans perquè avui ha rebut un segon correctiu a mans de l'Éric Sánchez que ha posat setge al rei contrari i la seva rival ha abandonat quan el jugador del Sant Martí estava apunt de jugar Dd-e1 (i això significa que hi havia 2 dames que podien anar a e1). La partida espectacular del dia ha sigut la de Felipe Porras que ha entregat torre a canvi de 2 peons a un dels jugadors més forts del campionat. Els que miràvem des de fora ens semblava una mica desproporcionat, però en l'anàlisi s'ha vist que la cosa no era tan fàcil com semblava. El problema va ser que, a la que es van canviar peces, la iniciativa i el perill es van diluir i el negre va imposar la seva superioritat material. La Judith ha perdut amb el número 1 del rànking en una posició en la que tenia un peó de menys però moltes possibilitats contra el rei d'en Recuero que s'havia enrocat llarg en un Atac Grand Prix. Finalment, una errada que va obrir una decisiva columna pel negre va portar a la jugadora catalana a abandonar. La partida per Laia Barbosa va començar malament ja que va perdre un peó en l'obertura contra un fort jugador. Tot i així, a poc a poc va anar recuperant peons i va estar a punt de guanyar un cavall clavat quan ja tenia 3 peons per la peça. Malhauradament, el seu rival va trobar un truc tàctic per salvar el cavall i amb 2 peons a canvi d'alfil va haver d'inclinar el seu rei. L'Elisabeth Riera després de una partida llarga i ser la última catalana en acabar, ha perdut per un error de deixar-se un peó en un final, tot i que també s'ha apurat de temps. La seva partida no ha estat malament ya que fins la jugada vint-i-cinc no hi ha hagut cap tipus de canvi, només el peó típic que es canvia en les primeres jugades de l'obertura.

Així doncs cal destacar els 3 punts de Xavi Vila, Eric Domínguez, que a la 4ª ronda es disputarà una partida entre aquests jugadors catalans. Destaquem els 2 punts també de les jugadores catalanes, igual que Hèctor Vela. Destaquem també a Einar Castellano amb 1,5 punts, ja que una derrota és deguda a l'enfrontament contra el Xavi Vila, Eric Sànchez (que aquesta tarda ha aconseguit el títol de campió del món de ràpides) continua la seva remontada amb 2 punts.

Avui ha sigut un dia doble, en el qual s'han enfrontat alguns jugadors catalans, però tot i així tots han jugat molt bé, i es mereixen ànims desde CatalunyaJ

Cordialment, els jugadors catalans

Ronda 4

Hoy la ronda ha estado marcada por la falta de conexión a Internet desde Mondariz, que ha imposibilitado no solo la retransmisión en directo sino también la actualización de resultados que tan brillantemente ha funcionado hasta ahora. Y es que es fácil acostumbrarse a los adelantos y cuando no son posibles se echan en falta. Esperemos que mañana el problema esté solucionado y podamos disfrutar de la magnifica retransmisión que nos están ofreciendo a diario desde Mondariz.

De momento solo conocemos los resultados de los 3 primeros tableros y del resto de catalanes gracias a ese invento llamado móvil.

Salgado y Recuero han cumplido y se han adjudicado puntos que ya valen su peso en oro porque los rivales ya son de mucha entidad. Vila no ha podido con el cuarto catalán consecutivo y ha firmado tablas ante el buen juego de Eric Domínguez.

Judith Clopes ha firmado tablas al igual que Eric Sanchez. El otro enfrentamiento catalán entre Héctor Mestres y Elisabeth Riera se ha decantado a favor del primero que se coloca en el grupo de 3 puntos al igual que Felipe Porras, David Pueyo  y Hector Vela que han sumado un nuevo punto. Victoria también para Einar Castellano que está con 2'5 y derrota para Laia Barbosa que se queda con 1 punto. 

Sort desigual pels jugadors i jugadores catalans en aquesta quarta ronda.
Un altre cop, el primer en acabar ha sigut Hèctor Vela que ha guanyat la dama amb una descoberta de pati de col.legi que sembla increïble per un jugador que porta 2 de 3 en un Campionat d'Espanya: el blanc amb alfil a c4 i peó a d5, el negre amb dama a e7 ha jugat f5 i ha abandonat després de d6 amb escac a la descoberta d'alfil i guanyant la dama.
Poc després Felipe Porras ha guanyat, no robat, la seva partida amb una peculiar variant contra la Alapin que ha agafat completament per sorpresa al seu rival. El Felipe m'ha demanat sisplau que posi que no ha guanyat bé, sinó que ha atracat, ja que diu que té una reputació que ha de protegir, però en honor a la veritat m'hi he negat.
Éric Sánchez ha tingut mala sort i s'ha precipitat avançant massa el seu peó passat d'avantatge i, finalment, s'ha hagut de conformar amb taules en un final torres. Malgrat tot, està demostrant un bon nivell i ha estat superior en totes les partides que ha disputat.
El primer dels derbis catalans ha acabat en taules entre Èric Domínguez i Xavi Vila. Després d'una obertura iniciada amb 1.e3 s'ha arribat a una posició molt tancada on semblava difícil que cap dels dos jugadors pogués arribar a entrar en territori contrari.
L'altre derbi s'ha amb victòria d'Hèctor Mestre sobre Elisabeth Riera. Després d'un Giuoco Piano, s'ha arribat a una interessant posició de mig joc amb possibilitats per tots dos, però ha sigut el jugador del Peona i Peó qui s'ha endut la victòria tornant a demostrar un gran domini del mig joc. Esperem que l'Elisabeth no es desanimi ja que tots sabem que el seu nivell encara li permet aspirar a molt en aquest campionat.
En David Pueyo ha guanyat ràpidament un peó en un Atac Austríac i ha dominat la partida amb molta claredat. Finalment, el seu rival ha intentat un últim recurs d'entrega de peça per aconseguir escac continu però el jugador barceloní l'ha evitat sense cap problema.
L'altre jugador del Sant Andreu, Einar Castellano, s'ha imposat a una Defensa Francesa amb un brillant atac on el seu rival, fins i tot després de refusar un sacrifici de peça, ha hagut d'inclinar el seu rei davant l'imminent coronació d'una segona dama.
Judith Clopés ha aconseguit unes meritòries taules en una posició que se li havia complicat molt. Després de l'obertura, un Gambet de Dama, el blanc ha situat dos peons a e5 i d4 que amenaçaven amb continuar avançant. Per la seva banda, les negres guanyaven un peó al flanc de dama i, si aconseguien aturar la iniciativa del blanc al centre, tot indicava que la victòria seria seva. Judith ha deixat escapar l'únic recurs tàctic que tenia el blanc però finalment ha aconseguit un mig punt amb sabor a victòria.
Finalment la Laia Barbosa ha perdut un peó en l'obertura, però ha conduit molt bé la partida cap a un final de torres on semblava que tenia possibilitats d'aconseguir taules. Malhauradament, la seva rival ha aconseguit situar la torre darrera el peó i la lleidatana no ha pogut fer res per salvar la partida.

Ferran Gómez (delegat)

CRÒNICA RONDA 5

Avui es disputa la segona i, afortunadament, última de les jornades de doble ronda. Es pot entendre que el tema econòmic és sempre un inconvenient per a allargar més dies un campionat d'aquest tipus, però no és menys cert que l'esforç valdria la pena en proves de nivell estatal. El dia anterior, els nois i noies ja comencen les partides de la tarda sabent que pràcticament no hi haurà descans fins un parell de dies més tard. No és fàcil donar solució a aquest problema, però es podria intentar. Aquesta 5ª jornada s'ha caracteritzat per la gran quantitat de taules de l'expedició catalana i la llargada de les partides. Un dels primers jugadors en acabar ha sigut l'Èric Domínguez que ha tret unes taules agredolces d'una partida on havia estat millor. Tot i així, el torneig que està realitzant és excel.lent i porta 4 de 5. L'Hèctor Vela s'ha complicat en una Escandinava d'enrocs oposats on ha trigat molt a activar el seu alfil negre i ha comès una errada que ha permès al seu rival obrir línies d'atac molt aviat contra el rei negre. En l'intent de buscar contraatacar ha perdut una peça i ha abandonat poques jugades més tard. Felipe Porras ha jugat tota la partida "al toc" i, de fet, ha acabat amb 1h i 34 minuts al seu rellotge. El seu rival, ha sapigut tenir més paciència i, tot i que es va carregar molt ràpid de temps i tenia una posició lleugerament inferior, va saber aprofitar la seva oportunitat i va endur-se el punt sencer. Segurament si Felipe hagués pensat una mica no hauria tingut problemes per imposar-se. Aquesta vegada sense que la sort li girés l'esquena, Laia Barbosa ha obtingut la victòria en una partida on la seva rival ha guanyat un peó en l'obertura però a canvi d'una forta pressió de la catalana. Una imprecisió en la defensa han donat peça d'avantatge a Laia que ha sapigut transformar ràpidament en un punt. Destacar la gran capacitat de recuperació de la lleidatana, que si no acostumés a arrosegar desavantatges de material des de l'obertura, segurament estaria molt millor classificada. Judith Clopés ha aconseguit una posició amb avantatge però la manca de temps li ha jugat una mala passada i, després, d'unes quantes jugades aguantant amb pocs segons al rellotge ha signat taules. Éric Sánchez ha protagonitzat l'atracament de la jornada. Després d'una Defensa Francesa amb enrocs oposats molt disputada, ha arribat al mig joc amb 3 peons per peça i una posició molt complicada. Poc després tenia peons per torre, però ha continuat recuperant peons i finalment la bandera de la seva rival ha caigut quan el jugador del Sant Martí estava a punt de fer-li mat. De vegades falta sort i de vegades la sort acompanya. Elisabeth Riera ha protagonitzat una de les partides més vibrants de la jornada. El seu rival va entrar en la preparació de la Defensa Bird i, des de molt aviat, la jugadora del Cerdanyola Mataró portava la iniciativa amb una perillosa expansió pel flanc de rei, sense que el negre semblés tenir cap pla propi. En un moment donat, s'ha simplificat la posició i la mataronina ha entrat en un final amb peó d'avantatge. Tot i així, el final de reis ha sigut d'infart ja que, després de molts esforços, el seu rei i dama han arribat a aturar els 2 peons passats i lligats dels rivals quan semblava que podria acabar en taules. David Pueyo ha sorprès a la seva rival amb un Drac Accelerat, ja que s'esperava d'ell un Drac Clàssic. Les blanques han jugat un Maroczy més que dubtós i el jugador barceloní ha jugat molt bé la línia que s'havia preparat la nit anterior i ha acabat en un final amb una torre cadascun i l'alfil dolent de caselles blanques contra un monstruós cavall negre que tenia refugis en caselles negres per tot el tauler. Amb bona tècnica ha anat presionant a la seva rival que ha abandonat quan ha començat a veure que li queien els peons inevitablement. Xavier Vila no tingut la sort de cara i ha desaprofitat un final d'alfil i torre contra alfil i torre amb un peó d'avantatge i, amb un petit truc tàctic, el rival li ha recuperat el peó i s'ha entrat en un final de torres que semblava perdut pel tarragoní. Quan Xavi tenia que enfrontar-se amb la seva torre contra els dos peons passats i rei del rival, ha oferit taules que han sigut acceptades immediatament. Abans de l'inici de la ronda de la tarda el seu rival se li ha acostat i li ha preguntat que si estava perdut quan ha ofert les tablas i Xavi no ha tingut cap problema en admetre que era veritat. La darrera partida en acabar, més enllà de les 14:15 ha sigut la d'Hèctor Mestre. El jugador del Peona i Peó ha aconseguit taules en una posició compladíssima on tenia qualitat per dos peons del seu rival (un a 6ª i un altre a 7ª del seu rival). La seva gesta té més mèrit si tenim en compte que ha jugat la majoria del final amb menys de 2 minuts al rellotge.

L'anècdota de la jornada s'ha produit abans de l'inici d'aquesta 5ª ronda al primer tauler on s'enfrontaven el gallec Iván Salgado amb l'asturià David Recuero. Iván ja estava assegut a la taula quan ha arribat el seu rival. El gallec ha ofert la seva mà com a salutació a l'asturià sense que aquest no l'hagi ni mirat. David s'ha acostat al tauler, s'ha tret a poc a poc l'acreditació, l'ha posat a sobre de la taula, a tirat enrera la cadira i s'ha assegut (tot això mentre el gallec aguantava la mà enlaire tot esperant que el seu gest fos correspost pel jugador de negres). Finalment Iván, visiblement molest i incrèdul, ha retirat la mà i aleshores David li ha ofert la seva mà que no ha sigut acceptada pel blanc. Finalment, s'ha fet justícia i ha guanyat el blanc. Hi ha gent que hauria d'entendre que abans que formar escaquistes s'haurien de formar persones perquè tenir un gran nivell d'escacs i molt poca educació no porta enlloc en aquesta vida. Per últim, només dit que avui s'han anat intercalant petites tempestes d'estiu amb molt de sol, fet que s'agraeix. Aquesta nit, si tot va bé, per fi podrem anar a la pizzeria, i és que l'amo estava malalt i no vam poder anar-hi el dia que havíem promés als nanos.

A veure si aquesta tarda tenim una mica més de sort.

Ferran Gómez (delegat).

Ronda 6

Iván Salgado continua infalible con unos perfectos 6 de 6, tiene una comoda ventaja de un punto pero no puede dormir tranquilo porque a la zaga le van un grupo de 4 jugadores con tres catalanes, Xavi Vila, David Pueyo y Eric Dominguez, que tienen en algunos casos bastante mejor butcholtz que el. El cuarto componente es el valenciano José Angel Montón.

Pero la buena actuación catalana no acaba aquí y en el grupo de 4'5 encontramos a Héctor Mestres que hoy ha derrotado a Marcos Camacho. El que parece descartado para la victoria final es David Recuero que hoy ha perdido sus dos partidas.

Héctor Vela está con 4 puntos, y con 3'5 Einar Castellano y Eric Sánchez. Con 3 Felipe Porras al que no le está saliendo el torneo.

El torneo femenino está muy igualado ya que hasta seis jugadoras están con 4 puntos. A medio la primera catalana Judith Clopes que todavía está con opciones de podium. Elisabeth Riera con 3 y Laia Barbosa con 2'5

CRÒNICA RONDA 6

A aquestes alçades de campionat costa donar una valoració de cadascuna de les rondes que juguem. Des d'un punt de vista objectiu, crec que podem dir que el balanç està sent força positiu. Per altra banda, però, cadascuna de les derrotes d'algun jugador o jugadora catalans els sentim tot el grup com si fos nostre. 

La veritat és que no tinc massa experiència en aquests tipus d'esdeveniments però és magnífic veure com tothom obté grans resultats en relació amb les aspiracions que podien tenir inicialment. No només els favorits estan complint les previsions, sinó que hi ha un bon grapat de nois i noies que estan lluitant de valent cada punt per superar-se, per demostrar-se que mereixen estar aquí i per això tots i totes mereixen el nostre elogi. Entrant en els resultats particulars, Xavi Vila s'ha recuperat de les dues taules anteriors i ha guanyat un final d'aquests que semblen taules però que s'han de jugar fins al final i que desmotren la diferència de nivell entre dos jugadors (a nivell de tècnica, sang freda, paciència, etc.). 

Èric Domínguez ha sorprès el seu jove oponent i ha quedat millor d'obertura. Ha entrat en una mena de Maroczy on el seu rival no ha sapigut ben bé què fer i el jugador del Sant Boi ha imposat la seva qualitat amb un brilliant sacrifici final de qualitat. El jove David Pueyo ha tornat a guanyar amb un altre Atac Austríac. La seva rival, la forta jugadora Claudia Robles, va admetre que se li havia acabat ràpid la teoria d'aquesta variant i ho va pagar. Un altre cop la partida d'Hèctor Mestre ha arribat al mig joc sense gaires complicacions a l'obertura i semblava una d'aquestes posicions que semblen que duraran fins demà al matí. Malgrat tot, el jugador del Peona i Peó ha tornat a controlar millor la combinació de cavalls i torres i ha començat ha guanyar material fins arribar a un final de torre i 2 peons contra cavall que ha resolt sense problemes. 

La Laia Barbosa va tenir algun petit contratemps amb l'Obertura Escocesa que li va plantejar el seu rival que semblava jugar molt confiat en la victòria. Però a mesura que es van endinsar en el mig joc, la seva cara ja no reflectia la mateixa confiança inicial i va haver de conformar-se amb taules davant la lleidatana. El robatori del dia ha anat a càrrec d'Hèctor Vela. La seva partida ha arribat ràpidament a un mig joc de torres i alfils blancs, però el jugador català tenia 2 peons de menys i el seu rival un peó passat i ben defensat a 2 caselles de coronar. Per art de màgia, poc després l'Hèctor havia arribat a un final de torre, alfil i dos peons contra torre i alfil que ha resolt sense problemes. 

El rival de Judith Clopés li ha plantejat un Gambet Escocés que no ha suposat cap problema per a la nostra representant ja que ha arribat a un final d'alfil contra cavall i un peó d'avantatge passat. Però una altra mala passada i la presió del temps li van fer perdre un peó i signar taules. Èric Sánchez va plantar cara durant tota la partida a un rival teòricament molt més fort, demostrant que no ha vingut a Mondariz de vacances. Però quan tot semblava estar controlat, un truc tàctic li va fer perdre material decisiu i va haver d'abandonar. Mala sort un altre cop per l'Elisabeth Riera que va perdre una partida on mereixia haver aconseguit mig punt. Després de quedar una mica inferior en una Obertura Espanyola, la jugadora mataronina va anar aixecant la posició i va recuperar el peó de desavantatge que tenia. Quan semblava que la partida acabaria en repartiment de punts, un cop tàctic en el final va donar un peó al rival i, més tard, pressió contra un altre peó negre. En vista d'això Elisabeth va decidir abandonar. 

Felipe Porras semblava que es començava a prendre seriosament el campionat i va decidir preparar la partida per primera vegada. La seva rival va entrar-hi de ple però el jugador de la Barceloneta va confondre les jugades de la variant. Es va entrar en un mig joc complicat i, tot i el seu bon joc, finalment va haver d'inclinar el seu rei davant la forta jugadora de la Rioja. Einar Castellano va tornar a enfrontar-se a la seva pròpia defensa, la Francesa, aquesta vegada contra el càntabre Álvaro Jiménez, amb qui ja havia coincidit a la concentració FEDA de Mataró. Malgrat els intents del jugador barceloní, la partida va acabar en taules.

Com deia al principi de la crònica, els resultats són excel.lents (amb 3 jugadors situats amb 5 de 6 i un grapat més a poca distància). Malgrat tot, és una llàstima veure com la mala sort ataca sovint als que més ganes hi posen. Encara queden dues rondes, però, i tothom tindrà la seva oportunitat.

Ferran Gómez (delegat)

CRÒNICA RONDA 7

Bona jornada, amb cert sabor agredolç, pels interessos catalans. La veritat és que ja estàvem massa bé acostumats als bons resultats, i no és que els d'aquesta ronda no ho hagin sigut, però tots teníem la il.lusió de continuar repetint els grans èxits aconseguits fins ara. En Xavi Vila no ens ha decebut i ha guanyat la seva partida en la que ràpidament va quedar amb dues peces per torre. Arribats al final, com calia esperar, va imposar-se amb comoditat. L'Èric Domínguez ha aguantat molt bé al primer tauler contra el líder indiscutible del torneig: Iván Salgado. S'han canviat peces molt ràpid i s'ha arribat a un final de cavall contra alfil i pitjor estructura l'Èric s'ha defensat i ha tingut les seves oportunitats d'aconseguir taules tot i que el gallec ha fet valer la seva experiència per aconseguir el punt. L'altre mosqueter, el David Pueyo ha encertat en la seva preparació i ha igualat ràpidament amb un Drac Accelerat. De fet, al mig joc tenia peó d'avantatge però el blanc li ha recuperat el peó i, en alguns moments, semblava que el barceloní perdria. Finalment, el David ha doblat torres a 7ª i ha signat taules en una posició que potser podria haver donat alguna cosa més. L'Hèctor Vela s'ha imposat amb molta comoditat amb una Variant O'Kelly de la Defensa Siciliana. La seva rival no s'ha pogut moure en tota la partida i finalment ha hagut d'abandonar després d'una pressió asfixiant ben rematada amb un bonic atac. La Laia ha arribat molt ràpid a un final de dama i torre contra dama i torre amb 4 peons. Semblava que un perillós peó a 6ª decidiria la partida al seu favor, però una errada l'ha portat a un final de torres perdut. 

El primer duel català l'ha guanyat l'Einar Castellano a la Judith Clopés. La jove jugadora s'ha carregat excessivament de temps en l'obertura i això es va notar al mig joc on va perdre material decissiu. És una llàstima que la jove del Cerdanyola Mataró s'apuri tant de temps perquè sabem que és capaç de jugar molt millor i mereix està més amunt en la classificació. Elisabeth Riera ha plantejat una Variant Clàssica contra el Drac del seu rival i l'ha posat en problemes aprofitant molt bé les caselles negres dèbils del flanc de dama que havia deixat. El contrari li ha ofert una qualitat que ella ha retornat immediatament i ha iniciat un fort atac contra el rei negre que l'ha obligat a abandonar. L'altre derbi enfrontava a Felipe Porras amb Éric Sánchez. El segon jugador ha guanyat un peó en l'obertura i ha forçat a les blanques ha sacrificar un altre a canvi d'atac. L'Éric s'ha defensat molt bé i el blanc ha quedat perdut. Després Felipe ha començat a sacrificar peces sense sentit i ha abandonat. L'Hèctor Mestre s'enfrontava a un jugador de rànking molt superior al que ha tingut contra les cordes la majoria de la partida. Al final, però, el cansament acumulat d'haver sigut sempre dels últims en acabar, li han fet oferir unes taules que el seu rival ha acceptat sense pensar-s'ho.

La vuitena ronda es presenta amb la possibilitat de fer 3 podis. Però, tot i que el que queda al final són els podis, el més destacable és la gran quantitat de jugadors i jugadores que quedaran entre les primeres posicions. Esperem que la sort ens acompanyi demà i poguem repetir els èxits de les expedicions anteriors.

Desitgem molta sort als nanos per demà ja que, després del gran campionat que han realitzat, se la mereixen.

Final

El gallego Iván Salgado se ha proclamado brillante vencedor del torneo tras ceder solo unas tablas en la última ronda frente al catalán Xavier Vila que se ha proclamado subcampeón. Xavi tenia que ir a ganar para conquistar el título, aunque no solo le bastaba esto sino que además debía esperar a que el sorteo del desempate le favoreciese. La verdad es que ha quedado algo inferior después de la apertura y Salgado no ha aflojado la presión en el medio juego. Las tablas le aseguraban el podium y ha preferido amarrar, a Salgado las tablas le daban el campeonato de España sub-14. Iván a punto ha estado de repetir la gesta de Alvar Alonso y sumar el octavo punto pero se ha quedado a medio. Xavi Vila termina un buen campeonato invicto ya que solo ha cedido tres tablas. La tercera posición para el valenciano Jaime Valmaña.

Destacar la presencia de 6 jugadores catalanes en los 13 primeros puestos Eric Dominguez ha quedado en sexta posición tras ganar hoy, David Pueyo octavo tras perder con Recuero, Héctor Mestres noveno Einar Castellano onceavo y Héctor Vela treceavo.

La andaluza Claudia Robles se ha proclamado campeona femenina con unos excelentes 6 puntos que la han catapultado a la quinta plaza de la general. El mejor resultado femenino hasta el momento, Subcampeona la valenciana Aitana Alameda y tercera otra andaluza Ana Isabel Guadamuro. la jugadora catalana mejor clasificada ha sido Elisabeth Riera en la séptima plaza, Judith Clopes ha quedado novena

CRÒNICA RONDA 8

El dia final començava amb molta inquietut dins l'expedició catalana. La veritat és que la responsabilitat pesava molt tenint en compte la gran quantitat de jugadors i jugadores ben situats que teníem. Hem dedicat tot el matí i migdia a preparar partides i, amb molta il.lusió i nervis hem anat a jugar la ronda. El primer en acabar ha sigut el Felipe Porras que ha guanyat en menys d'una hora amb una Defensa Siciliana on el blanc s'ha enrocat llarg i el negre ha aprofitat immediatament les línies obertes contra el monarca enemic. Xavi Vila ha donat taules en una partida on havia quedat inferior d'obertura i s'havia carregat molt de temps, tot i que en la posició final l'avantatge del negre ja no era tan important. David Pueyo ha hagut d'inclinar el seu rei davant el gran joc desenvolupat per Recuero. El barceloní semblava pel moment que s'havia recuperat una mica de l'obertura però al final no ha pogut salvar la posició. Malgrat aquest darrer contratemps, David ha fet un excel.lent campionat. A partir d'aquest moment, s'han succeït algunes taules potser més influenciades per la tensió i el nerviosisme que no pas per la pròpia partida. Hèctor Mestre ha tornat ha oferir taules en una posició amb peó d'avantatge però complexa. Hèctor Vela també ha signat taules en una posició complicada després d'una Defensa Tarrasch amb enrocs oposats. Quedaven dama, torre i alfils de colors oposats per banda i intentar forçar podria haver sigut molt negatiu ja que tots dos bàndols tenien les seves possibilitats. Laia Barbosa ha fet taules després d'una Obertura Escocesa amb peó d'avantatge però amb molt poc d'espai i maniobrabilitat de les seves peces. Éric Domínguez ha guanyat una partida que se li havia posat coll avall. La seva rival ha quedat millor a l'obertura i el mig joc. Però a partir del canvi de dames, el jugador del Sant Boi ha vist les coses més clares i, amb un truc tàctic, ha guanyat qualitat per peó, ha recuperat el peó i ha entregat la torre per l'alfil arribant a un final de reis on la victòria era segura. Éric Sánchez ha disputat una partida molt emocionant amb un rival teòricament superior. El jugador del Sant Martí ha jugat una Variant Tancada contra la Siciliana del seu rival. Ha quedat una mica inferior d'obertura, però amb el seu habitual esperit de lluita ha aixecat la posició. Finalment, en una situació molt complexa tots dos jugadors han repetit jugades i no han volgut arriscar. Fantàstic torneig d'aquest jugador que venia amb poques aspiracions en modalitat oberta però que ha quedat classificat on realment s'ha merescut. Judit Clopés ha jugat molt bé l'obertura i ha quedat amb clar avantatge jugant una Tartakover contra el Gambet de Dama de la seva rival. Al principi semblava que estava controlant el factor temps, però a mesura que s'entrava en el mig joc, ha tornat a aparèixer el fantasma del rellotge i s'ha tornat a apurar. La seva contrincant s'ha recuperat aprofitant les presses de la catalana i, a petició de Judit, s'han acordat taules. Einar ha guanyat amb una Siciliana Alapin a l'aragonès Dani Moreno. Després d'un mig joc complex, on un peó negre s'apropava perillosament a dama, el jugador del Sant Andreu ha desenvolupat una forta iniciativa que li ha portat a guanyar material decissiu. Elisabeth Riera ha jugat una partida molt seriosa, lluitant en tot moment per les seves possibilitats de podi. Malgrat que el seu rival li ha demanat taules en diverses ocasions, la mataronina ha volgut lluitar pel punt complet tot i que no ha pogut ser. S'ha arribat a un final de cavalls amb peó d'avantatge per Elisabeth, però el seu rival s'ha defensat molt bé i ha aconseguit un rei molt actiu gràcies al que ha pogut fer taules. Cal destacar el gran torneig de la jugadora del Cerdanyola Mataró que ha lluitat sempre per superar-se tot i que la sort no sempre l'ha acompanyat.

En resum, dir que hem aconseguit situar 6 catalans entre els 13 primers classificats (incloent el 2on lloc), fet que suposa un gran èxit i recompensa per a tots aquests nois i noies que han treballat de valent durant tot l'any. Els nostres nanos han inundat ronda rera ronda els primers taulers del campionat i alguns es queixaven de que semblaven una plaga. Esperem que tot això els animi a continuar preparant-se de cara a l'any vinent i provar de millorar el seu nivell i resultats, tot i que serà francament difícil, donat el bon paper que han fet en aquests Campionats d'Espanya.

Finalment, desitjar als nostres companys i companyes de l'expedició sub-16 que agafaran el relleu demà, que tinguin molta sort i que estaríem molt contents de que milloressin l'actuació dels sub-14, perquè això significaria que els escacs catalans gaudeixen de molt bona salut. Agraïr també a tots els pares, mares, familiars i amics per les seves trucades, emails i missatges de suport. Gràcies per haver patit aquí amb nosaltres i des de casa vostra, connectats cada dia a internet, ja que el vostre suport ha sigut molt important.

Com a postdata, dir-li a algun pare d'alguna altra comunitat que considera que les meves cròniques són desfavorables al seu fill i traeixen la veritat (segons li explica el seu entrenador perquè, d'acord amb la confesió pròpia, no hi entèn d'escacs), que primer aprenguin escacs i després català per entendre els matisos de les cròniques. Aleshores, si consideren que he sigut injust amb els mèrits i actuació del seu fill, pensi que això és com el futbol: alguns veuen tarjeta vermella, mentre els de l'equip contrari diuen que s'ha tirat. Els escacs és qüestió d'interpretacions, es pot discutir qui ha estat millor o pitjor tota la partida, però no és aconsellable discutir sobre les referències a una partida que apareixen a una crònica quan ni se sap d'escacs ni s'entén l'idioma. Dir-li també que, en cap moment, m'ha molestat el seu comportament perquè participo en l'organització de campionats escolars a la meva comarca (aquest any amb més de 130 nens i nenes) i estic acostumat a aquest tipus d'actituds. El món està ple de pares que consideren que el seu fill és un Kasparov en potència, que tothom conspira contra ells i que sempre tenen totes les partides guanyades, però que, per obscurs designis divins, no sempre s'enduen la victòria.

Ferran Gómez (delegat i cronista parcial).

 

 

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 

 

 

  

  


 

1