Pas de cranc

Els dies 13 i 20 de Març es va disputar a la seu del club d’escacs Gerunda la final territorial dels J.E.E.C.(jocs esportius escolars de Catalunya).

Per sorpresa de tots els presents ,delegats i jugadors ,es comunica des de l’organització que el torneig (cal dir que es una prova oficial ,prou important com a final territorial que es) no serà avaluat i als jugadors no els caldrà anotar les jugades a les planelles (dificultant el repàs posterior de les partides ,això el dia 20 va ser esmenat ,comentant el senyor Elías Muratet que tot i que no era obligat apuntar si que era recomanable) .

Això amics meus es un greu pas enrera dons fins aleshores aquest torneig era avaluat des de feia 5 anys ,cal tenir present que la federació catalana d’ escacs dona incentius als jugadors d’escacs base més ben avaluats i per tant es important avaluar les proves (incentius en forma de classes que d’aquesta manera podem perdre per Girona dons a Barcelona Lleida i Tarragona si que avaluant les finals territorials. També hem tingut constància que la decisió a estat pressa sense consens a la delegació territorial de Girona i sense coneixement del senyor J.Mª Martí (coordinador dels escacs base de la delegació de Girona.

Tampoc ens varen informar als delegats ni als clubs que vàrem participar a la prova fins uns minuts abans d’aquesta reforma per si els jugadors creient oportú participar a l’esmentada prova (cal tenir en compte que el cadet no classifica per la final de Catalunya i per tant als jugadors d’aquesta categoria de poc els serveix) .

La reflexió final em porta a pensar que les coses no es fan axis ,decisions presses de forma unilateral ,sense consens i adoptades per dues persones ,amb el rebuig de la resta porten si re més no a malenteses .

Pensem que la federació catalana pot tenir quelcom a dir en aquest fet.

Desitgem que aquesta queixa constructiva no caigui a sac buit ;rebeu una salutació i l’agraïment per la vostre paciència d’uns monitors i jugadors decebuts.

Emili Colls

Voldria comentar alguns dels aspectes del Campionat, que van comportar als fets esmentats per Emili Colls.

Primer de tot, el fet que els jugadors no tinguessin la obligació d'anotar les jugades anava lligat al ritme de joc. El ritme era d'una hora a finish per jugador, i per tant es tractava d'un torneig a joc ràpid. Segons el reglament, en aquest tipus de partides els jugadors no estan obligats a anotar les jugades.

En segon lloc, per a que un torneig sigui homologat per l'evaluació catalana, cal que compleixi uns certs requisits tècnics:

"1. Requeriments tècnics

1.1 El ritme de joc haurà de ser com a mínim de 1 hora i 15 minuts per jugador i partida.

1.2 El nombre de rondes diàries no serà superior a 2."

(Extret de la web de la FCDE)

Pel ritme de joc, ja no es compleixen, i a més el segon dia de joc, es varen jugar 4 partides.

Si es creu que és realment important que els jugadors tinguin la obligació d'anotar les jugades, i que el campionat sigui avaluat, caldria proposar a la delegació que allarguès els dies de la competició, al igual que el ritme de joc; per a properes edicions.

Segurament el fet de solventar aquests "problemes", en podria ocasionar d'altres.

Albert Trias

 

 

 

 

 

 

  


 

1