Sr. President de la Federació Catalan a d'Escacs:

En resposta al desagradable comunicat del Concell Executiu de la Federació Catalana d'Escacs de data 16-12-2004 , comunicat que ens va disgustar profundament , tan a mi com als directius de la nostra Associació , tan per la forma com pel fons , i per les greus inexactituts que hi ha , que desfiguren totalment la realitat.

Las históries cal explicar-les senceres , no unicament las parts que poden interesar a una determinada persona ó entitat , i en tot cas , si s'expliquen les conseqüéncies , cal també explicar las causes que les han provocat.

El mes d'Abril del any passat , l'Associació "Viure i Conviure" de la Caixa de Catalunya , es va posar en contacte amb mi , per proposar un pla de difusió dels escacs , als Centres Sant Jordi de Caixa de Catalunya.

Días després , el sr. Jordi Virgili , responsable de l'Associació "Viure i Conviure" , es va reunir amb mi i amb els meus col-laboradors , per explicar el tema;li vam explicar que ja no estàvem a la Federació , peró que teniem quasi organitzada una Associació precisament per tasques relatives als escacs i a la seva difusió , i que per tant el seu projecte entrava dins las nostres característiques.

De tota manera , quan tots plegats vam veure la possible importància del tema , que es podria estendre per tota Catalunya , vam decidir que invitariem a la Federació Catalana d'Escacs , a participar en aquest projecte conjuntament amb nosaltres.

Ens vam reunir a la Federació , amb tu i algún directiu més , i vam exposar el tema , semblant que la idea us va agradar força; unicament va semblar que no agradava l'Associació que voliem fer , i vas tractar d'arreglar-ho oferint-nos entrar un altre vegada a la Junta de la Federació , tant per fer-nos carrec càrrec del tema de la Gent Gran , com per tirar aquest projecte endevant juntament amb vosaltres.

D'acord amb vosaltres , vaig organitzar una reunió a "La Pedrera" , amb el sr. Jordi Virgili i la srta. Rosa Canudas de "Viure i Conviure" , crec recordar que de la Federació vinguéreu tu mateix , el sr. Parayre i el sr. Antoni López , a més el sr. Josep Paredes i jo.

Vam explicar que entrariem de nou a la Federació , en aquell moment pendent de la confirmació a la propera Assemblea , i que de moment , aparcâvem l'Associació qaue estàvem preparant.

El sr. Jordi Virgili va explicar lo que volia i tots vam veure bones possibilitats de tirar el projecte endavant.

Es va acordar que el sr. Josep Paredes , amb l'ajut de la srta. Rosa Canudas de "Viure i Conviuire" , farien una recerca de dades , referent a la práctica dels escacs , als 48 Centres Sant Jordi de Catalunya , i que amb aquesta in formació , veuriem quins eren els mes adients per la prova pilot que voliem fer.

Vam quedar que després de vacances (Finals de Setembre-Primers d'Octubre)tractariem de posar en marxa aquesta prova pilot , i que a primers del any 2005 , en funció dels resultats i acceptació d'aquest primer pas , es podria parlar d'una ampliació d'activitats i un possible conveni.

En aquell moment , s'estava acbant de preparar la Final del Campionat de Catalunya de la Gent Gran , a Santa Susanna , i ens vas demanar tan a mi com a en Josep Paredes , que parléssim amb Pablo Diaz i Garcia Riera , per si els podiem ajudar en alguna cosa.

Pràcticament ja estava tot a punt , i poc els vam poder ajudar , vam comentar varis temes , que es feien diferents a quan la tasca la feiem nosaltres , i segons ens va comentar en Pablo , els canvis eren deguts a manca de soport económic.

Tu mateix , juntament amb Pablo Diaz , en vàreu invitar a Santa Susanna , com a nou Delegat de la Gent Gran , peró com jo no podia anar tots els dies , vaig acceptar l'invitació pel Cap de Setmana , i així assistiria a la Cloenda.

Malhauradament , el tracte que em va donar el sr.Garcia Riera , directiu de la Federació , que exercia de Director del Torneig , va ser lamentablei negatiu en molts aspectes , màxim sent jo un invitat del President i a més a més , el nou delegat de la Gent Gran , pendent de la confirmació de l'Assemblea.

Tan decebut vaig quedar , que en arribar a Terrassa , em vaig reunir amb el nostre grup , i després d'analiotzar-ho a fons , vam veure que lo millor era presentar la dimissió , perqué amb la mostra que m'havia regalat en Garcia Riera , es veia molt clar , que ens seria difícil treballar dins de la Junta de la Federació.

Al mateix temps vam decidir tirtar endavant,el tema de l'Associació que haviem aparcat.

A la carta de dimissió , vaig fer constar , que deixava una porta oberta per futures negociacions , ja que amb el tema dels Centres Sant Jordi hauiriem de treballar plegats.

La carta de dimissió te la vam donar personalment el dia 16 de Juny , el sr. Josep Paredes i jo mateix , tres dies abans d l'Assemblea.

Abans de acomiadar-nos , ens vas preguntar , si podies seguir contant amb nosaltres pel tema dels Centres Sant Jordi ; naturalment et vam dir que si , i que per això havia deixat una porta oberta a la meva carta de dimissió.

Independent d'aixó , al posar en marxa l'Associació un altre vegada , tornàvem a formar part del projecte , amb ple dret i al mateix nivell que la Federació Catalana d'Escacs.

Et vaig explicar amb detall , els fets de Santa Susanna i et vaig fer saber que havien actuat d'espoleta en la meva dimissió ; no em vas dir res i jo vaig pensar , que llógicament , abans de dir res , volies escoltar la versia del sr. Garcia Riera......

Han passat sis mesos , i encara no m'has dit res , es a dir que dones per correcte el comportament del teu directiu....,i es clar , tampoc cal que em donis cap mena d'expliacació.

O sigui , que la persona que t'ha facilitat el accés al projecte dels Centres Sant Jordi , et dimiteix pel comportament inadequat de un dels teus directius , i tu acceptes la demissió , i ni mitja paraula...., molt bé sr. Toni Ayza.

M'agradaria saber que hauries fet , tu mateix , si els papers a Santa Susanna haguessin estat canviats.......,pensa si us plau.

A l'Assemblea de 19-6-2004 , en Josep Paredes et va pregunar si havieu acceptat la meva dimissió , i li vas contestar que si.

A continuació et va preguntar si havies tingut en compte , la porta que deixàvem oberta a la negociació , i vas contestar-li que "si es vol dialogar i arribar a acords,no es por fer amb una carta de dimissió sobre la taula"

Es a dir , que la porta que haviem deixat oberta , ens l'acabaves de tancar als nassos (perdó)

Després d'aixó....vacances.

A primers d'Octubre , "Viure i Conviure" es va posar en contacte amb mi,per posar en marxa el pla pilot , amb els Centres escollits ghràcies a l'informació preparada per la srta. Rosa Canudas i en Josep Paredes.

Ens vam reunir els directius de l'Associació Esportiva d'Escacs Sant Jordi (ara ja teniem nom) i vam decidir , que vista la resposta a la meva dimisió , i escoltyat lo que vas dir a l'Assemblea , esperariem que , tu personalmet , et posessis en contacte amb nosaltres.

Tu vas quedar molt satisfet i content de dir aquelles paraules a l'Assemblea , peró pensa que nosaltres no en vam quedar gens , mes aviat molestos.

Tu sabies tan bé com nosaltres , que a final de Setembre es posaria en marxa aquest pla pilot , i nosaltres , malgrat las teves paraules a l'Assemblea ,seguiem tenin la porta oberta a la negociació , pero vam creure que ara et tocava a tu fer un pas cap a nosaltres.

L'acusació de que "em estat negociant a esquenes vostres amb Caixa de Catalunya" , no es veritat , simplement perqué ara no hi havia res a negociar , ara es tractava no mes que , treballar i posar en marxa el pla pilot

I compte , els plans de "Viure i Conviure" , son tan vostres com nostres , i per aixó , en tot el que em fet , amb fet sortir el vostre nom al costat del nostre i el de Caixa de Catalunya , unicamnet a faltat que tu veiessis que havies de donar una pas cap a nosaltres.

Per descomtat , en cas d'haver de negociar qualsevol cosa hauriem parlat amb vosaltres , sense cap mena de dubte.

En tot el que em fet fins ara , creiem que estem tan qualificats com vosaltres per fer-ho , i amb tot el que em fet ens han felicitat , felicitació que també ha estat per vosaltres.

També dieu que hem contractat personal sense consultar-vos , i no ha estat pas necessari contractar a ningú , a la nostra Junta practicament tots son directius de club , i disposem de suficients mestres i monitors per aquesta tasca.

Al mateix temps que el pla pilot , ens van demanar unas simultáneas , per l'inauguració d'un nou Centre Sant Jordi , i vam organitzar-ho , fent constar també el vostre nom junt amb el nostre , per lo que acabem d'explicar.

El 20 d'Octubre (tu seguías sense dir res)ens van demanar organitzar una trobada intergeneracional a Bellpuig , havia de ser imperativament abans de fi d'any , i només quedaba lliure el Pavelló de Bellpuig el dia 18 de Decembre , coincidint amb el Ciutat de Barcelona de Gent Jove , i vam decidir parlar amb tu , perqué aixó afectava una prova organitzada per la Federació Catalana d'Escacs.

En Josep Paredes va demanar a l'Antoni López , día i hora per parlar am el President , i aquí las circunstancies van estar en contra tu estaves a Calviá i no tornaries fins a primer de Novembre , quan tu tornessis jo ja estava fora de Terrassa fins el 20 de Novembre , i quan jo tornés el que estaria fora seria en Josep Paredes , que estaria a Sanxenxo , amb el seu equip , el Foment Martinenc que participava al Campionat d'Espanya.

La trobada intergeneracional , la varem convertir en , majors de 55 anys contra menors de 55 anys , i d'aquesta manera s'afectava el minim el Ciutat de Barcelona de Gent Jove.

I vam decidir ajornar la xarrada em tu per primers de Decembre.

Ens vam veure al Casino de Barcelona el darrer dia de Novembre , i ens vas explicar el teu desacord em lo que haviem fet.

Ens vas dir que si tu eres fora haguéssim pogut parlar amb un dels teus vicepresidents , i nosaltres et vam dir que tots el teus vicepresidents mereixien els nostre respecte , peró que aquest tema l'haviem de tractar em tu personalment.

Et vam recordar que tu , personalment , havies acceptat la meva dimissió sense donar-me cap mena d'explicació del comportament d'en Garcia Riera ; i que també tu , personalment , en s vas tancar la porta que haviem deixat oberta per la negociació als nassos , a la darrera Assemblea , i per tant seguim esperant que tu , personalment , donessis un pas cap a nosaltres.

Ens vas dir que hauriem de reunir-nos i reconduir la situació , amb lo que vam estar d'acord , perqué som las dues parts implicades i cal que tots remem amb la mateixa direcció.

Vas dir que no utilitzéssim mes el nom de la Federació Catalana d'Escacs fins que ens reunissim ; malgrat tot el que em explicat i vam estar d'acord , peró també et vam dir que lo que ja estava en curs , ara ja no es podia parar, i que no fariem res de nou fins que ens reunissim.

Vas demanar també que convoqués una reunió em Jordi Virgili , i quan sabéssim la data , prèviament ens reuniriem las dues parts implicades , per tractar de llimar les diferències que han ant srtint.

Després d'aixó , de cop i volta , apareix penjada a Internet , la desagradable i injustificada nota , que ara estic contestant , i creu.me que no vam entendre res.

Tres dies després , el 19 de Decembre , en Josep Paredes va parlar amb tu a las Cotxeres de Sants , i et va preguntar el perqué d'aquesta nota , després de quedar amb un pla concret dias enrere.....,fins i tyot et va comentar que ja teniem concretada la reunió amb en Jordi Virgili , tal com haviem quedat.

Li vas dir que jo (Aleix Lamata)"li havia dita l'Imma Montoliu , que tu m'havies dit a mi , que li digues a ella,que representés al President de La Federació Catalana d'Escacs , a Bellpuig , ja que tu no i podies anar (Que complicat!)

A tu , et vam invitar el sr. Josep Paredes i jo mateix , quan ens vam trobar al Casino de Barcelona , i vas dir exactament "que no podies , però que en cas de poder anar tampoc vindries"

Com vols que després d'aixó , digui las paraules que algún mentider posa a la meva boca ?.....aixó no es veritat.

Evidentment vaig invitar a l'Imma Montoliu , personalment i per varis motius: Perqué va treballar milt i molt bé i va ser uns dels pilars , de que la trobada fos un èxit , pel qual el sr. Jordi Virgili en va felicitar a tots , Federació Catalana d'Escacs inclusiu

Perqué assistia l'Alcalde de Bellpuig , el President del C.E-Bellpuig , els responsables de Caixa de Catalunya i "Viure i Conviure" , i perqué ella es la Presidenta de la Territorial de Lleida...,i Bellpuig es Lleida.

Ara Toni , sembla que las paraules que algú a posat a la meva boca i quer son mentida,son las culpables de la malhaurada nota......

Lo que jo i els meus directius pensem,es que ó bé tu , ó bé algun/s directiu/s de la Junta de la Federació Catalana d'Escacs , tenia moltes ganes d'escriure aquesta malhaurada nota.

Sembla també , bastant clarament , que algú guarda antagonismes antics vers nosaltres , quan nosaltres fa temps que els vam enterrar , i ho vam demostrar al inv itar-vos a participar en aquest projecte.

Em esperat tres setmanes a contestar la vostre lamentable nota , perqué aquesta no es la manera de reconduir la situació , tal com tu vas dir...,i perqué pensavem que la retirarieu (ens hem equivocat al pensar-ho , es evident)

Per acabar volem insistir en que el nom de la Federació Catalana está lligat al projecte al igual que l'Associació Esportiva d'Escacs Sant Jordi i "Viure i Conviure" , i que ni voliem ni podiem deixar-vos fora ; independent d'aixó us hem fet quedar molt bé em tot el que em fet.

No volem molestar a ningú Toni Ayza , ´peró en cap cas , volem ser trepijats per ningú , i volem que aixó quedi molt clar.

Nosaltres tan sols volem treballar per els escacs Catalans , com han fet sempre la majoria dels nostres directius , i en cap cas ens mereixem que ningú pretengui tirar-nos terra al damunt.

Tenim preparat lo que tu volies , quan semblava que volies reconduir la situació , una reunió amb el sr. Jordi Virgili , el dia 19 de Gewner , a "La Pedrera" , a 2/4 de sis de la tarda ; i son invitats el President de la Federació Catalana d'Escacs i dos directius així com el President de l'Associació Esportiva d'Escacs Sant Jordi i dos directius.

Tu mateix vas veure , que era important trobar-nos prèviament , abans del dia 19 , la Federació Catalana d'Escacs i Associació Esportiv a Sant Jordi,per tractar de llimar las diferencies que han sortir en la nostra relació.

Per aquesta reunió , a partir d'aquest moment , restem a la vostra disposició,escolliu lloc,dia i hora, i no mes cal que ens ho dieu.

Si no dieu res............fins el dia 19 de Gener a 2/4 desis.

Aleix Lamata i Cuenca

President de la Associació Esportiva d'Escac s Sant Jordi (Associació de lleure)

Sr. Aleix Lamata

Lamento que no li fes gràcia el comunicat de la executiva de la FCE, però ens vàrem veure obligats a publicar-lo després que la presidenta de la Delegació de Lleida. ens avisés que vostè no feia cas de les meves peticions, de no utilitzar més el nom de la FCE sense la nostra autorització.

En el seu escrit parla d’afrontes personals del senyor Josep Garcia i Riera a vostè durant la final del Campionat de Veterans de l’any passat. El Sr. Josep Garcia i Riera és el tresorer de la FCE des de fa quasi dos anys i té la meva total confiança en les seves tasques directives. No entraré a explicar quines crec que són les causes de les seves desavinences, perquè ha estat una norma d’aquesta junta directiva no remoure ferides del passat, però si que li diré que és cert que hi va haver canvis en l’organització del Campionat de Catalunya de Veterans. Diu que hi havia manca de recursos econòmics en l’edició d’enguany, suposo que ho compara amb l’anterior que van organitzar vostès. La veritat és que encara avui no sé en què van esmerçar aquests recursos, i en canvi aquest any els classificats anaven de franc i a la darrera edició hi van anar al seu càrrec, havent de pagar el 50% de l’estada. Li haig de dir, també, que nosaltres fem coses bé i d’altres no tant, però que en el cas de l’organització del Campionat de Catalunya de Veterans només vàrem rebre felicitacions de part dels participants, per l’organització.

Diu en el seu escrit que no hem van poder avisar de que posaven en marxa un pla pilot, perquè jo estava a Calvià. Li puc assegurar que, els 18 dies que vaig estar a Calvià, vaig seguir diàriament la gestió de la FCE gràcies al telèfon mòbil i al correu electrònic. Qui va voler parlar amb mi aquells dies ho va poder fer.

Però per sobre de tot, crec que vostès no han fet bé les coses. Han utilitzat el nom de la FCE sense el consentiment de la Junta directiva, han començat activitats a poblacions catalanes passant per sobre dels clubs locals, i aquesta era una de els condicions que la actual junta va posar per donar suport al projecte.

Crec que la seva anàlisi de la situació actual falla per un costat important: vostè pretén ara, que es faci un acord a tres bandes entre La Fundació Viure i Conviure de Caixa de Catalunya, la FCE y la seva associació. Miri, jo represento a 240 clubs i a més de 7000 federats a Catalunya, i encara no tinc clar a qui representa vostè. La FCE, si fa un conveni, el farà amb la Fundació Viure i Conviure i amb els clubs de les localitats en les quals s’apliqui el conveni.

Cordialment

Toni Ayza

President de la FCE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

1