Reflexions del Ciutat de Barcelona 2004
        Aquest passat cap de setmana les Cotxeres de Sants han esdevingut, un cop més, l´epicentre dels escacs a Catalunya.

        Divendres 17 de Desembre es va jugar, des de les 1830 fins les 21:30, la segona ronda del campionat escolar individual de Barcelona amb la participació de més de 270 jugadors.

        Dissabte 18  de Desembre des de les 0930am fins les 20:00 hores es va disputar el Ciutat de Barcelona d´Escacs de Base- Copa Catalunya, amb la participació de més de 290 nens i nenes que van jugar vuit partides a ritme de 20 minuts per jugador a caiguda de bandera.

        Diumenge 19 de Desembre, de les 09:00 am fins les 20:40 es va disputar la 14 edició del Ciutat de Barcelona Internacional d´Escacs actius, més de 220 jugadors van jugar 10 partides a un ritme de 20 minuts per jugador a caiguda de bandera.

        Com a membre de l´equip organizador vull destacar l´extraordinari civisme i esportivitat que van mostrar els jugadors,pares i acompanyants, sobretot el dissabte amb una sala de joc plena de nens i nenes on els pares i acompanyants podien seguir les partides darrere de la publicitat estàtica que envoltava l´espai on jugaven els jugadors i també des de la "petita llotja" que permet veure amb total comoditat les partides a la pantalla gegant de Cotxeres.

        No crec que sigui exagerat dir que el dissabte en els moments de més afluència a la sala de joc es van trobar més de 600 persones, entre jugadors, pares, monitors i públic i malgrat que en determinats moments el soroll apareixia com a protagonista el gran titular de la prova va ser l´extraordinària festa d´escacs que tots vam viure i una demostració més que els escacs són un esport on el públic ha de poder veure les partides, gaudir de l´espectable i fer que l´entorn sigui encara més engrescador i motivador pels jugadors que veuen com molts espectadors volen veure les seves partides.

       
        Tanmateix, l´equip organitzador de la prova vol fer arribar a tots els clubs i jugadors una dada que ens preocupa molt i que pensem no beneficia a ningú: dels 617 jugadors que es van inscriure a les dues proves del Ciutat de Barcelona 105 no es van presentar, un percentatge de baixes del 17%!!!. El dissabte es van inscriure 367 jugadors i van jugar 292 jugadors reals, un percentatge de baixes del 20,4% i el diumenge es van inscriure 250 jugadors i es van presentar 220, un percentatge de baixes del 12%.

        Per esbrinar si el que ha passat aquest cap de setmana ha estat una excepció o és habitual aporto les dades del Ciutat de Barcelona 2003: dels 538 jugadors inscrits a les dues proves del Ciutat de Barcelona 2003 72 no es van presentar, un percentatgede baixes del 13,38%. A la prova d´escacs de base es van inscriure 299 nens i nenes i van jugar 250 jugadors reals, per tant, un percentatge de baixes del 16,3% i el diumenge es van inscriure 239 jugadors i es van presentar 216, un percentatge de baixes del 9,6%.

        Quin és l´impacte per l´organització d´una prova d´un percentatge tan elevat de jugadors inscrits no presentats? Tot seguit indico alguns dels problemes derivats d´aquesta falta de sensibilitat envers els organitzadors de proves d´escacs:

                a) Carregar i transportar molt més material del que realment es necessita. I ademés cal recordar que quan s´organitza una prova d´escacs actius sempre has de portar un 10% més de rellotges de les taules que shan de muntar.  

                b) Preparar la sala de joc en funció dels jugadors inscrits. Això va suposar modificar l´habitual disposició de taules de la sala gran de Cotxeres (habitualment preparada per a 330 jugadors) i dimensionar-la per a 400 jugadors. Els perjudicats van ser els nens i nenes que van jugar divendres tarda la prova del CEEB ja que van jugar amb menys espai i, per tant, amb menys comoditat del que és habitual.

                c) Retirar tots els taulers, peces i rellotges que estaven sobre taules on ningú jugava.  Com és lògic per motius de seguretat un cop veiem que 37 escaquers no s´utilitzaran per jugar la prova hem de treure tot el material el més aviat possible.

                d) Modificar la distribució de taules i d´escaquers de la sala de joc. Dissabte al vespre quan tothom marxava cap a casa seva a descansar,  l´equip arbitral i l´equip organitzador encara li faltaven més d´un parell d´hores de feina tornant a preparar la sala per deixar-la en les millors condicions pels jugadors que estaven inscrits per diumenge. Els que van anar disssabte i diumenge van poder comprovar com diumenge des de la taula 21 ja no havien 18 escaquers per fila sinó que vàrem deixar 12 per a que els jugadors estiguessin més còmodes i tots els escaquers gaudien de rellotes digitals de la marca DGT.

                e) Endarreriment de l´emparellament de la segona ronda, evidentment si entre la ronda 1 i la 2 s´han de suprimir 75 jugadors de l´emparellament això suposa un endarreriment en el començament de la següent partida i afegeix una mica de descontrol sobretot en escaquers on cap dels dos jugadors sha presentat (això amb un percentatge petit de renuncies no es cap problema però si resulta que a la primera ronda del dissabte no apareixen 75 nens i nenes .....). Després et trobes a la ronda 2 amb jugadors que no shan presentat a la ronda 1 i no han avisat a la taula arbitral i, per tant, han estat el.liminats i llavors has de començar  a fer "birgueries" amb el swissperfect  amb els riscos que això suposa i que durant les primeres rondes del diumenge vàrem patir.

                Un altre fet amb el que ens vàrem trobar és que no vam ser capaços de saber tots els jugadors que a la primera ronda no shavien presentat i, per tant, alguns també van ser aparellats a la segona ronda i això va provocar que pocs jugadors arribessin a jugar les vuit partides, per exemple, a sub10 trobem l´esfereidora dada que ens indica que dels 147 nens i nenes inscrits només 52 van jugar les vuit partides de la prova.

                f) Perjudica a la resta de jugadors, no cal dir que quan un va a jugar una prova és per a jugar totes les partides i que thagis d´aixecar dhora per a que  a la primera ronda tothom estigui jugant i tu mirant doncs suposo que tampoc és el que un vol (molts jugadors van desplaçar-se des de Lleida, Girona i Tarragona per jugar el Ciutat de Barcelona).

                g) Dimensionament de l´equip arbitral i de l´equip organitzador. Ademés de que és difícil dimensionar bé els equips humans necessaris per l´organització de la prova, m´imagino que la persona que ha de passar els inscrits al swissperfect i ha de mirar de quin club són, elo català, fide i feda i després resulta que 75 no apareixen docns déu-ni-do la perdua de temps. També, per exemple, tots sabem que sha de preparar un rebut individualitzar per cada jugador,etc

                h) Sensació d´impotència i incredul.litat, quan veus que tants jugadors no es presenten i t´adones que alguns shavien inscrit el dia anterior per la nit i fora de termini i després no apareixen a la prime ronda no t´acabes de creure que aquestes coses puguin passar, i ja després quan els veus aparéixer tan tranquils per la tarda, doncs tens una sensació difícilment explicable. També et trobes amb autèntics especialistes en inscriure´s a proves on després no es presenten.

                etc,etc,etc

                També sorpren veure com alguns jugadors abandonen la prova sense informar  a l´equip arbitral i, per tant, beneficiant a altres jugadors que es troben amb importants victòries a les darreres rondes per incomparexència i que els hi poden donar un premi per tram d´elo.

                No voldria acabar aquest escrit sense repetir el que ja vàrem dir a la cloenda de la prova: demanar disculpes per totes les errades que hem comés (penso que han estat més de les desitjables), agrair a tots els jugadors, familiars i acompanyants la seva participació i la seva esportivitat en aquesta gran festa dels escacs i transmetre els millors desitjos per tota la comunitat escaquística per l´any 2005, enlloc de salut i peles podríem dir  salut i elo!!!


                Jordi Moreno

Benvolgut Jordi,

després de llegir les teves reflexions sobre el Ciutat de Barcelona 2004,estic molt d'acord en les teves opinions i en els esforços que tot l'equip organitzatiu va destinar el cap de setmana passat.

Només hi ha una cosa que no has dit,i crec que hauries d'haver apuntat en el teu llarg escrit.L'entrega de premis va ser molt caòtica i no diguem l'escena de la recollida de premis. Una recollida de premis que potser va durar més o menys una hora, i on tot si valia, premiats que no respectaven la cua,alguna que altre empenta, etc. Recordo que els últims en cobrar dels premiats van ser, el flamant campió del torneig I.Cheparinov i l'"acaparador" de premis Miguel Muñoz.

No crec que fos una entrega de premis digne d'un Ciutat de Barcelona.Espero que aquesta modesta i petita critica que deuen compartir molts dels premiats serveixi perquè en propers tornejos no torni a passar.

Moltes gràcies,Jordi jo prefereixo lo tradicional "Salut i peles", l'elo no serveix per a res.

Bon Nadal i Bon Any 2005 a tots.

David Vigo

PD:Richard Guerrero piensa en mi para tu propuesta chorra.

  

David,

Quan vaig redactar l´escrit precedent estava convençut que em trobaria una resposta referent a la cloenda.

Sí, estic d´acord que la signatura dels rebuts i recollida dels txecs dels premis de les tres proves: Territorial de Barcelona, Obert del Barcelonés i CIutat de Barcelona es va gestionar molt malament i es van produir unes cues massa llargues. De totes formes, cal diferenciar l´acte de cloenda com a lliurament de trofeus que penso es va gestionar de formà ràpida (pensa que es van citar a més de 85 jugadors) del cobrament dels txecs.

En el meu anterior escrit demanava disculpes per les errades de l´organització, sens dubte, quan vaig veure la cua que s´estava formant vaig entendre que el pagament dels premis s´estava gestionant fatal i que cal reflexionar i rectificar perquè no podem permetre que per cobrar un txec el campio de la prova hagi de fer una cua d´uns 45 minuts.

T´agraeixo la crítica constructiva i ara la Junta Directiva de la FCdE té el repte de preveure aquesta circumstància i que no torni a passar. També t´avanço que un cop finalitzada la cloenda vam comentar amb els membres de Junta presents a la sala que també ens havíem equivocat en el fet de no lliurar un diploma als jugadors premiats amb un premi econòmic però que no tenien trofeu. Recordo com l´any passat se´ns va criticar en privat que a la prova escolar del Ciutat de Barcelona no havíem sortejat cap obsequi entre els nens i nenes participants i que demostràvem falta de sensibilitat perquè molts jugadors feien molts kilòmetres per participar. Doncs, vàrem prendre nota i enguany es van sortejar uns 40 llibres entre els jugadors del Ciutat de Barcelona d´Escacs de Base.

Uns dels compromisos electorals de l´actual Junta Directiva de la FCdE va ser que els premis econòmics de les proves oficials no es lliurarien a la Festa Catalana dels Escacs per evitar que un jugador que guanya, per exemple, l´Obert del Barcelonés que finalitza al Novembre no pugui cobrar el premi fins la cel.lebració de la Festa Catalana (abans es feia a finals de Juny o principis de Juliol i al 2005 es farà el primer diumene d´octubre). Això ha suposat que en el Ciutat de Barcelona es lliurin els premis de dues proves oficials més: Obert del Barcelonés i Territorial de Barcelona que han finalitzat fa poques setmanes i no hem estat capaços de gestionar bé el tema del pagament.

Les suggerències sempre seran benvingudes i s´apren molt escoltant les opinions dels altres. Del Ciutat de Barcelona 2004 el comentari que més mhan fet arribar és que la prova d´escacs de base del dissabte amb 8 rondes es queda curta i la prova del diumenge amb 10 rondes es fa massa llarga, ara cal reflexionar i prendre una decisió per l´any 2005. A tall d´exemple, recordo com l´any passat durant el campionat sub14 de Catalunya vàrem veure com algunes partides importants es decidien en el finish (totes les categories es juguen a 90 minuts per jugador a caiguda de bandera, llevat dels sub16 que juguen a 90 minuts més increment de 30 segons) i enguany hem acordat amb la UCEC que el ritme de joc del sub14 sigui el mateix que el del campionat d´Espanya 90 minuts més increment de 30 segons. El 2005 com tots sabem fem una aposta important modificant el ritme de joc del per equips a DH i 1era Divisió, quan acabin les 9 rondes podrem valorar si el ritme que va aprovar l´assemblea de clubs és el més adient.

De totes formes, espero que el missatge que volia llençar amb l´escrit precedent arribi a tothom i el proper any no ens trobem amb tants inscrits que després no es presenten a jugar.

I, també coincideixo amb tu que millor salut i peles que salut i elo, a veure si avui tots tenim una mica de sort!!!!!

Jordi Moreno

                

 

 

 

 

  


 

1