Assemblea de Clubs de la Federació Catalana d’Escacs 031205:
El passat dissabte a les 16:30h. va tenir lloc, en segona convocatòria, una nova assemblea de la Federació Catalana d’Escacs al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants. Aquesta vegada ens van canviar l’altell habitual per una sala entrant per la porta que dona al carrer Sants a ma esquerra, amb el petit inconvenient que els seients eren més elevats que els ponents, i no se-l’s veia des de la part del darrera. En entrar, com sempre, el Sr. Adrià Navarro et donava el material de l’assemblea i dos cartulines per poder votar. Com a conferenciants d’esquerra a dreta el Gerent de la FCE Sr. Antoni López, el Secretari Sr. Josep Viñas, fent com sempre de moderador, el President Sr. Toni Ayza, el Vicepresident Sr. Víctor Pont i el Tresorer Sr. Josep Garcia Riera. També estaven presents els membres de la Junta Sr. Jordi Parayre i Jordi Capellades entre el públic. Cal dir que cap d’ells va votar en cap de les nombroses oportunitats que van tenir. En algun moment van excusar el Sr. Jordi Moreno, memtre el Sr. Pau Díaz-Flores estava a l’Ateneu Barcelonès com a director dels torneigs tancats de la Gent Gran. Com dels 52 assistents, sense contar els ponents, vaig ser un dels darrers en arribar, em vaig perdre el discurs del president, que molt amablement m’ha enviat per correu, la votació per que tots els clubs presents poguessin votar, l’aprovació del calendari esportiu per l’any 2006 i el nomenament dels tres interventors de l’assemblea.
També cal dir que van posar música en alguna sala propera a la nostra i va ser difícil esbrinar durant la reunió, que deien algunes persones.
Aquest és el resum del discurs del president. El Sr. Toni Ayza ha començat dient que volia ressaltar tres novetats que han marcat la gestió federativa de l’any 2005, i que també marcarien la del 2006.
+El primer és l’entrada en funcionament a partir del passat 1 d’octubre de dos centres de tecnificació, que s’aniran estenent per tot el territori català, gràcies a les ajudes del programa Arc de la Secretaria General de l’Esport. El Centre de Balaguer ha començat a funcionar provisionalment amb seu a les instalacions del Club d’Escacs Balaguer i el de Badalona està provisionalment a la seu del Club Ateneo Colón. El president ha agraït els dos clubs la cessió de l’espai per fer els cursos. A Balaguer la seu definitiva estarà al mateix edifici de l’Ajuntament mentre que la de Badalona estarà a la pròpia seu de la Federació. Per l’any 2006 la Junta de la FCE està treballant per posar en marxa un altre centre a Amposta i per poder fer servir les instalacions de la residència Blume per a becar jugadors d’altres indrets de Catalunya. Així mateix, a partir de gener es seguirà becant els millors nens de Catalunya com s’ha fet els darrers anys, ja que a pesar d’aparèixer els Centres de Tecnificació, els diners pels becats no han disminuït.
+Respecte les jornades “Dona i escacs” el president ha dit que eren un primer pas per incorporar les dones al nostre joc. Ha agraït la col.laboració del club Peona i peó en organitzar les jornades. El Sr. Toni Ayza ha tret dos conclusions de les jornades: cal donar a conèixer més els èxits esportius de les noies per fer models per les joves jugadores alhora que els clubs havien de crear entorns més agradables per que les dones es sentissin a gust en el nostre esport.
+Un dels fets més importants de l’any 2006 serà el canvi de local de la Federació, que passarà a estar a Badalona a partir de la Festa Catalana del 2006. El president ha dit que el Sr. Víctor Pont ens donaria més informació més tard, però que ell avançava que les condicions de durada de la cessió com el finançament de la Generalitat de les obres del local eren sota el seu punt de vista excel.lents i que qui volgués veure-l abans de les obres ho podria fer, ja que el Campionat Femení de Catalunya es faria allí a partir del dia 6 de desembre.
Llavors ha dit que faria un repàs dels èxits esportius de la temporada 2005. Ha començat per felicitar en Miquel Illescas perque ha aconseguit el sisè títol de Campió d’Espanya, igualant la marca de Rey Ardid i quedant-se només a un títol del record de l’Antonio Medina, destacant també el subcampionat d’en José Manuel López en una brillant actuació i la del Campionat d’Espanya de partides ràpides a Benasque d’en Guillem Baches.
L’any 2004 Catalunya es van aconseguir 6 medalles als Campionats d’Espanya d’edats a Mondariz, Pontevedra. El president recordava que a pesar que el cap de la comissió esportiva, el Sr. Jordi Moreno, li havia dit que això era un èxit difícil de mantenir, aquest any se n’havien aconseguit 8 am una categoria menys, i li tornaria a dir que seria molt difícil igular aquesta marca donat que el Jordi té la virtut de curar-se en salut.
Respecte els Campionats d’Espanya per equips, felicitava l’Uga per mantenir-se en la màxima divissió, especialment el Geva d’Andorra per asolir l’ascens a la Divissió d’Honor Espanyola i el Foment Martinenc, que havia estat a prop de fer-ho, mentre que valorava molt positivament l’organització del Campionat de Primera Divissió Zona Nord a Barcelona per l’estalvi que ha representat a tots els clubs catalans classificats, per la qual cosa tornaria a proposar a la Feda repetir l’experiment l’any 2006. El president ha afegit que s’està negociant amb la Generalitat una partida pressupostària per ajudar els clubs catalans que participen en aquesta competició si es fes fora de Barcelona, i que es destinarà a l’ organització de la prova en cas que Barcelona tornés a ser seu del torneig. El president ens ha informat que el Foment Martinenc va ser el guanyador del Campionat de Catalunya de partides ràpides per equips que es va celebrar durant la Festa Catalana a Sitges, de que es va celebrar el torneig Quatre nacions on Catalunya va quedar en tercer lloc, per darrera de potents seleccions com Rumania o Argentina, així com que el Campionat de Catalunya de partides ràpides va ser guanyat per el GM Viktor Moskalenko a Vallfogona de Balaguer, destacant el record d’inscrits d’aquesta edició, que els reafirma en la viavilitat de la descentralització de competicions.
Respecte la segona edició del Circuit d’Oberts Internacionals de Catalunya, el Sr. Toni Ayza ha dit que ha suposat un nou augment de les xifres de participació de la majoria dels 30 torneigs que en formaven part, i un augment molt significatiu del nombre de titulats internacionals i que el Circuit l’havia guanyat el GM ucraïnès Fedorchuk, afegint que s’havia fet una primera reunió de valoració amb els directors del Oberts i estaven estudiant alguns canvis cara a l’any 2006 per millorar la seva organització, avançant-nos que es farà una separació de categories entre els torneigs de ritme lent i els actius, que s’establiran correccions a les diferencies entre elo fide i elo català d’alguns participants per tal de que no creïn disfuncions i que estan intentant canviar el sistema d’avaluació dels torneigs per tal de que reflecteixin millor el seu nivell esportiu, aconseguint que la Ufec es sumi com a patrocinador de la tercera edició.
El discurs ha continuat amb la felicitació al jugador de la UGA Guillem Buixadé com a nou campió de veterans i al jugador del Foment Lazaro Porta com a segon classificat, a la jugadora Judith Clopés com a campiona de l’Unió Europea Infantil, al club Cerdanyola del Vallès com a nou Campió de Catalunya femení per equips, a l’equip de l’ Once de Tarragona que ha aconseguit per quart any consecutiu el títol de Campió d’Espanya i a l’equip de Barcelona pel seu segon lloc en el mateix torneig.
Respecte la segona edició del Magistral Casino de Barcelona, el president ha dit que ha permès portar a Barcelona a un dels millors jugadors del mon, en Vassily Ivanchuk i oferir als afeccionats catalans un torneig d’alt nivell, de forma que la repercusió mediàtica d’aquest torneig, ha fet que l’Ajuntament de Barcelona els demanés que aquest sigui el torneig que porti el nom de la ciutat, comprometent-se a fer una important injecció de diners que permetrà passar de l’actual format de sis jugadors a un de 10. D’aquesta forma el Ciutat de Barcelona de desembre continuarà finançat per l’Ajuntament de Barcelona mentre que el president ha proposat que porti a partir del 2006 el nom de Memorial David García Ilundain, donat que l’actual format del tancat del jugador desaparegut, a les festes de Nadal ha perdut sentit. Encara que en el seu moment va ser una gran idea ajuntar els deu millors sub-17 de Catalunya en un tancat per a norma de MC, ha seguit el discurs, l’augment de nivell dels nostres joves ha deixat desfasat el torneig, ja que a la primera edició el primer del ranking tenia a l’entorn de 2100 de elo FIDE, i aquest any el primer del ranking tindrà 2440 de elo FIDE i molts dels participants o són MF o són MC. Aquesta proposta l’afegiran com a esmena al calendari esportiu que presenta la Junta de la FCE a l’assemblea.
Per finalitzar l’informe de competicions el Sr. Toni Ayza volia destacar que la linea de subvencions que es va obrir l’any passat per a l’organització de magistrals per norma de GM i MI quasi s’ha esgotat amb la celebració de 3 tancats per norma de GM i 2 de MI, mantenint per l’any 2006 aquest programa als pressupostos.
Respecte l’àmbit dels serveis federatius, el president ha dit que s’ha incrementat el número d’hores dedicades a la seva feina de la Sra. Cristina Bosch perque assumeixi feines de gestió esportiva. Per la meva part, jo la veig treballar molt.
El discurs ha continuat amb la informació que s’incorporaven a la Junta directiva per voluntat d’aquesta, en Joan Vivancos com a delegat de Barcelona, i en Josep Maria Salvans com a responsable de planificació de competicions, així com de l’elecció d’en Pep Melendres com a responsable de monitors i entrenadors, per la qual cosa també hi entra segons els estatuts, només esperant la posterior ratificació de l’assemblea.
Tot seguit ens han explicat que en un recent decret, la Generalitat ha donat ple drets a tots els clubs que estan al seu registre, es a dir que les seccions que fins ara eren adherides són ja membres de ple dret de la federació si estan en aquest registre, asolint d’aquesta forma una vella aspiració d’aquesta federació i estant molt contents de que s’hagi aconseguit, renovant els esforços a partir d’ara per a informar a tots els clubs que facin aquest tràmit per ser membres de ple dret de la Federació. Degut a aquesta modificació és probable que a la propera assemblea s’hauran de revisar alguns articles dels estatuts de la FCE per tal d’adaptar-los tant a aquesta modificació com al nou decret d’associacions esportives escolars.
El president ha donat la benvinguda als 14 nous clubs que han demanat l’alta a la federació, la qual cosa representa l’increment més alt dels darrers anys. Benvinguts, ha dit, als clubs Cirera, Abrera, Societat Coral Colón, Peón Doblado, Sant Josep d'Hospitalet, Villa Olímpica, Pineda, Club Tennis la Pobla de Claramunt (tots aquests de la província de Barcelona) , Vilanova de Segria (Lleida), Ateneu Garrigent (Lleida), Calafell (Tarragona),Vidreres (Girona), El Pont (Girona) i una escola de Vegues que ha demanat la seva entrada emparant-se amb el nou decret de la Generalitat. També ha lamentat les baixes del club Els Guiamets (Tarragona) i de l’històric Amistat de Premià, que havia estat a primera divissió quan no existia la Divissió d’Honor catalana, produïnt- se al mateix temps tres fusions esportives: Adac-Gerunda, CEAM-Societat Coral Colón i la del Calldetenes-l’Esquirol.
En quant al numero de llicències, ha continuat el president, ens vam mantenir en xifres similars a les del any passat, fregant les 7100, desprès d’alguns uns anys de creixement, comprometent-se a estudiar noves mesures per a impulsar altre cop el creixement.
Després del periode per presentar candidatures per dirigir el comitè de monitors i entrenadors, l’única presentada va ser la d’en Pep Melendres, per la qual cosa va ser escollit, fixant-se com a principal repte l’articulació dels cursos de formació de nous monitors, coordinats amb la Generalitat de Catalunya per tal de que siguin homologats.
En quan a la comissió gestora d’àrbitres ens hem enterat que ha començat a treballar realitzant el primer curs d’àrbitres a Barcelona, que s’haurà de repetir degut a la forta demanda de jugadors que volien obtenir el títol d’àrbitre català, ja que només hi havia 17 plaçes, mentre estan previstos d’altres a les territorials. També s’ha realitzat una jornada tècnica d’àrbitres durant la festa catalana amb la participació del Sr. Jesús Mena, màxim responsable dels àrbitres espanyols.
El president ha agraït altre cop la feina feta per tots els comitès de la federació però especialment els comitès de competició i apel·lació, per que la seva feina és ingrata i sempre es veu sotmesa a les crítiques dels que no els donen la raó, mentre que recordava que si algú volia demanar alguna dimissió, l’assemblea de clubs era el lloc per fer ho i no amb escrits a pàgines d’internet. Posats a agrair, tampoc s’ha oblidat el president dels col·laboradors del butlletí de la FCE, tant si eren directius de clubs com jugadors, ja que amb les seves aportacions d’articles eren els veritables autors del butlletí d’Escacs.
Llavors ens hem assabentat de la forta pujada de les llicencies FEDA, a pesar que no ho hem notat els clubs de la FCE, imputant-nos només com a recàrrec a les llicencies catalanes l’IPC, tal com es va comprometre en el seu programa electoral l’actual junta, fent front a l’augment amb recursos de la propis i amb una negociació bilateral del conveni amb la FEDA, on pensen incloure també altres demandes com l’homologació a nivell espanyol del títols d’àrbitre i de monitor catalans, i la possibilitat de que la FCE es faci càrrec dels pagaments que la FEDA deu als clubs i jugadors catalans i es descomptin aquestes quantitats del pagament anual del canon de la FCE, la qual cosa permetria als clubs i jugadors cobrar sense endarreriments, ja que la Federació Catalana no pateix la falta de liquidesa de té la FEDA. En quant a les subvencions ens han explicat l’important creixement dels diners rebuts per la Federació, ja que en tres anys s’han doblat les quantitats d’aquestes i han previst nous creixements per al proper any, dient que el tresorer a l’apartat del pressupost ens ho exposaria amb més detall, però fent-nos saber de la seva satisfacció per l’important creixement del pressupost de la FCE, sense haver apujat la pressió fiscal als clubs.
Més endavant el president ha dit que estava ja garantit el patrocini per a les planilles de l’any 2006, per la qual cosa tant el Campionat de Catalunya per equips, com el Circuit Català d’Opens Internacionals tindran planilles gratuïtes.
El discurs ha continuat sense passar per alt la dimissió de la junta de la territorial de Girona, degut a la manca d’enteniment entre aquesta i la junta de la FCE, que s’ha produït per falta de diàleg i per dues concepcions diferents de com s’ha de gestionar una Federació. El president ha agraït un cop més les hores que han dedicat a la feina federativa tots els components dimisionaris, informant alhora que el procés electoral per al relleu ja esta en marxa, per tal que aviat hi hagi una nova junta de consens a la territorial de gironina.
Respecte el pressupost de l’any 2006 ens ha dit que ja està normalitzat l’impacte que ha tingut a les finances de les territorials la desaparició de les subvencions de les Diputacions, a través de dotacions directes de la FCE, que provenen en gran part de l’augment de subvencions de la Generalitat i que han rebut a final d’any una subvenció no prevista de 6.000 € per a compra de material esportiu, una part de la qual servirà per millorar el material esportiu de les delegacions i l’altre a dotar de material els nous centres de tecnificació.
Finalment el president ens ha anunciat que a la temporada 2007 plantejaran un important canvi de format en les competicions d’edats amb un major protagonisme de la Federació en totes les proves, donat que malgrat els esforços i la voluntat d’entesa amb la UFEC que han fet en aquests dos anys i les millores que han aconseguit, en alguns aspectes no estan contents i consideran que la Federació ha de ser el principal protagonista de la seva organització, agraïnt per acabar a tots aquells clubs que els han ajudat enguany en l’organització de les diferents proves oficials que es licitaven públicament ja que han rebut una bona resposta per part dels clubs.
Després d’aquest discurs només sé que s’ha aprovat el projecte de calendari esportiu per l’any 2006 que presentava la Federació.
Quan jo he arribat a la sala parlava el Sr. Garcia Riera sobre el projecte de pressupost per l’any 2006, dient que la FCE subvencionava els clubs amb 4.000 €, que eren les despeses de quota de tots els torneigs que actualment no paguen els clubs que fan una carta a favor de la FCE. El tresorer ha dit que el pressupost que es presentava, aprovat per la junta de la FCE, ja estava una mica desfasat, donat que s’havia fet feia un mes i en els darrers 30 dies hi havia hagut diverses novetats en quan a subvencions i patrocinis, de forma que el Ciutat de Barcelona passarà a organitzar-se al Casino de Barcelona i que hi havia una nova subvenció de 6.000 € per material. El tresorer ha comentat que seguiria l’increment de pressupost a les territorials que s’havia promès, de forma que en tres anys els doblarien els 1.200 € donats l’any 2005, crec, essent 2000 € per l’any 2006. Llavors algun membre de l’estrada ha dit que les competicions escolars, que fins ara organitzava la UFEC, les assumiria la Federació. En aquest moment s’ha obert un torn de paraula on el Sr. Ona s’ha estranyat de l’elevada partida del pagament de la Seguretat Social dels treballadors de la FCE. El president li ha contestat que els tres treballadors de la FCE feien 40 hores setmanals i s’havia de pagar a la Seguretat Social el 30% del seu sou.
Tot seguit el Sr. Flores ha preguntat sobre el mètode d’elecció dels professors dels centres de tecnificació i les hores de classe que feien, responent el president que es van presentar 9 currículums que es van puntuar segons l’experiència del candidat i que es van triar el número 1 que va ser el GM Jordi Magem i el 3 el MI mexicà José González, ja que amb la segona persona que millor currículum tenia no hi va haver acord amb els horaris. Respecte de les 40 hores de classe setmanals que impartien aquests dos jugadors, va dir que n’hi havia de lectives, unes 25-27 i la resta eren preparatòries o d’acompanyament a torneigs. Respecte els contractes van dir que fins a final d’any 2005 s’havia fet un contracte amb l’empresa del Sr. Magem qui a l’hora havia subcontractat el jugador mexicà, però que a partir de gener del 2006 la FCE contractaria directament els dos professors.
La Sra Cristina Pérez, crec, ha preguntat sobre la desaparició del Memorial David García Ilundain, a la qual cosa li han respost que desapareixia en el format existent fins ara, i sobre com és que si els ingressos previstos dels àrbitres per quotes eren de 2.000 €, se n’asignava només 1.000 € al col.letiu arbitral, responent el tresorer que aquests diners es podien augmentar.
Llavors el Sr. Torres ha preguntat alguna cosa sobre les futures compres de rellotges digitals, responent-li desde la taula que en els dos anys que s’havia fet la cooperativa de compra de rellotges havien guanyat dos empreses diferents i que no savien que farien l’any següent. Quan algú ha dit que la FCE estava fent de territorial de Barcelona el Sr. Josep Viñas ha respost que no estava previst als estatiuts federatius aquesta posibilitat i que era millor esperar a veure com definia la Generalitat el tema de les begueries i actuar llavors. Finalment s’aprova el projecte de pressupostos per àmplia majoria dels assitents.
En aquest moment s’ha procedit al sorteig del calendari dels equips de la Divissió d’Honor i dels dos grups de Primera Divissió. Encara que tothom savia que es faria aquest sorteig, no estava a l’ordre del dia que ens havien donat. Semblava que volien que votessim si els dos equips més llunyants era millor que tinguessin els números 5-6 o 1-9, perque en qualsevol cas juguessin a la primera ronda, però no sé per què al final no s’ha votat. El sorteig s’ha fet públicament, de forma que mentre en una urna el Sr. Antoni López feia que els assitents traiessin una papereta amb el nom d’un equip, el Sr. Adrià Navarro per l’altre costat de la sala feia treure a una altra persona del públic una papereta amb un número. Finalment el sorteig ha quedat així:
DIVISIÓ D'HONOR PRIMERA DIVISIÓ GRUP I PRIMERA DIVISIÓ GRUP II
1. SANT ADRIÀ 1. CATALÒNIA 1. LA COLMENA 2. SANT BOI 2.LLEIDA 2. TARRAGONA 3. MONTCADA 3. ATENEO COLÓN 3. SANT ANDREU 4. FOMENT 4.SITGES 4. GAVÀ 5. REUS DEPORTIU 5. MATARÓ 5.OLOT 6. ANDORRA 6.TRES PEONS 6. FIGUERES 7. BARCELONA-VULCÀ 7.BARBERÀ 7. LA LIRA 8. CERDANYOLA VALLÈS 8.SANT MARTÍ 8. SANT JOSEP 9. UGA 9. BARCELONETA 9. RUBINENCA 10. TERRASSA 10. VENDRELL 10.TORDERA
Tot seguit s’han debatut les propostes de la Federació sobre els canvis de reglaments. La primera modificació tractada ha estat per ratificar el parer de la Junta de la FCE sobre que no poguessin haver-hi dos equips de la mateixa entitat a primera Divissió, per la qual cosa s’ha tractat al mateix temps la proposta del club Tarragona que proposava el contrari, perque no hi haguès dos votacions sobre el mateix tema. El president ha dit que el Tribunal Català de l’Esport els havia donat la raó en la decisió presa l’any anterior on no van deixar jugar el Tarragona el play off d’ascens a Primera Divissió, després d’haver fet 8 punts de 9 possibles i ha insistit molt en que si guanyava la votació la proposta del Tarragona caldria redefinir els termes de la divissió del equips de Primera Divissió en dos grups, ja que fins ara es feia automàticament segons la classificació de l’any anterior. El representant del Tarragona, que no sé com es deia, no ha estat d’acord amb el president sobre la interpretació de la resolució del Tribunal Català de l’Esport, i s’ha estés innecessàriament sobre el tema, fins a demanar el públic que votesim d’una vegada. La gent no enten que quan en una conversa cada part ha esposat el seu raonament, allargar el tema és una pèrdua de temps, ja que no aconseguiràs convencer quasi mai l’adversari. Desde l’estrada s’han dit algunes coses absurdes com qué pasaria si un club poguès tenir 4 equips a Primera Divissió, contestant per la meva part que sempre estavem a temps de canviar el reglament per evitar-ho. Finalment s’ha aprovat la proposta de la FCE per 28 a favor, 11 en contra, entre ells el meu, ja que no entenc quin problema hi ha en que un equip pugi quan s’ho ha guanyat jugant, i tres abstencions. Ens hem enterat però d’alguns casos estranys de l’aplicació d’aquesta normativa ja que un equip que estigués a Divissió d’Honor amb un filial a Primera Divissió, en cas de baixar el primer equip, també ho faria el segon, encara que s’hagués mantingut jugant, o que dos equips de la mateixa entitat podien jugar el play off d’ascens a Primera Divissió, però en cas de que els dos pugessin només ho faria un.
Llavors el president ha dit amb molt encert, que les propostes que es fan en benefici propi, per solucionar el problema d’un club concret, són molt legítimes, però són poc ètiques, mentre que les que es fan en benefici general són més meritòries i vol dir que una persona ha pensat per solucionar un problema comú. Potser el Sr. Ona i el Sr. Gensana no estaven a la sala en aquest precís moment, donat que més tard han intervingut llarga i extensament per temes que els afectaven directament a ells, allargant la reunió i aquest resum, innecesàriament. En canvi jo he intervingut quatre cops a l’assemblea, i cap d’ells he parlat més d’un minut seguit. S’ha d’èsser breu i consís i anar per feina.
Més tard s’han proposat modificacions sobre les fases eliminàtories d’ascens a Primera Divissió, i sobre vacants que deixen els equips que juguen el paly off d’ascens, ja que mentre aquests juguen tots, els equips que han quedat primer de grup i juguen per quedar campions de Catalunya no van a jugar en molts casos. Si aquests equips avisesin de la incomparexença, segons ha dit el president, farien que els aspirants a quedar Campions de Catalunya es reduissin, alhora que ho feien en nombre de rondes a jugar pels que sí volen guanyar el títol. Després d’aprovar-se aquesta normativa els equips que no avissin de la incompariexença seran sancionats, tal com preveu el reglament del Campionat de Catalunya per equips, segons el Sr. Viñas. També s’han aprovat modificacions en els sistemes de desempat dels torneigs i s’han definit exactament els nombres de cada equip de la Primera Divissió segons la classificació de l’any anterior, ja que aquesta és l’única categoria on els equips no s’agrupen per zones geogràfiques.
Tot seguit s’han aprovat modificacions en el reglament de torneigs homologats referent a que tot torneig jugat a Catalunya ha de tenir un àrbitre titulat a la FCE. Segons el president es veu que alguns àrbitres, inclús catalans, es federen en d’altres autonomies perque la quota és més barata o per altres motius. A pregunta meva i en cas d’àrbitres estrangers, els clubs organitzadors del torneig informaran l’àrbitre, independenment del títol que tingui, i li descontaran la quota de pertanyer al col.legi català d’àrbitres dels seus honoraris, donat que la FCE té una normativa diferent de la de la FEDA i la de la FIDE, i un cop pagada la quota, la FCE enviarà informació a l’àrbitre forani perque envïi l’informe del torneig conforme la normativa catalana, exceptuant les probes que faci la FEDA a Catalunya, que no són competència de la FCE. En algun moment s’ha comentat desde la taula que s’estava negociant amb la FEDA l’homologació dels títols d’àrbitres i monitors catalans als estatals. Llavors el Sr. Roger Rodríguez ha dit que aquesta modificació anava en contra de la normativa de la Fide, mentre que el president li deia que creia que no però que ja ho consultaria.
Respecte la modificació de l’article que incorpora un recàrrec del 50% de la quota FCE, sobre els opens que es registren amb retard, el president ha aclarat que només s’aplicaria sobre els clubs que no demanin la subvenció de la quota a la FCE, ja que el 50% de 0 € és 0 €. Llavors el Sr. Ferran Viguera ha proposat que es fes l’excepció per als clubs de nova creació que fessin un open però no existissin abans de que s’acabés el termini de registre de torneigs per l’any proper, la qual cosa s’ha aprovat com és de sentit comú.
Tot seguit el Sr. Ferran Gómez ha demanat que les votacions de les diferents propostes de canvi es fessin per separat, la qual cosa ha estat aceptada per la taula, aprovant-se totes. Respecte la superposició de calendaris esportius, la FCE ha presentat la proposta que les territorials s’haguessin d’adaptar al calendari aprobat per aquesta assemblea, ja que es feia amb suficient temps d’antelació, de forma que no poguèssin coincidir proves oficials de les territorials amb les finals de Catalunya. També ens han explicat que aquest any s’ha donat un fet extraordinari donat que el M.I. Víctor Vehí jugava el Campionat Territorial de Barcelona, classificatori pel Campionat d’Espanya, que ha coincidit amb el mateix Campionat d’Espanya Individual de Lorca, Murcia. Degut a que aquest torneig no té data fixa ni és competència de la FCE, això pot passar de vegades. En aquest cas el comité de competició va decidir donar mig punt al jugador que no podia assistir a la partida.
Més tard es van aprovar unes modificacions del reglament de la Copa Catalana sobre com es cobrien les vacants dels clubs classificats per a la final que avisesin que no hi anirien, de forma que segons el Sr. Viñas es sancionarien les incompareixençes no justificades segons el criteri del comité de competició.
El darrer reglament modificat va ser el del Campionat femení de Catalunya, on el president va aclarar al Sr. Muratet de Girona, que les campiones provincials no espanyoles no podien anar al campionat d’Espanya, simplement perque la FEDA no ho permetia.
A continuació vam passar a debatre les propostes que els clubs presentaven a l’assemblea. La primera era del Centro Aragonés respecte la modificació dels ascensos a Primera Divissió, però com ningú va sortir a defensar-la, a pesar que hi havia una persona a la sala de l’esmentat club, es va votar i rebutjar. La segúent proposta, que va defensar el president del club Cirera, demanava un tractament especial pels diminuíts físics, de forma que se- l’s baixés la fitxa federativa i se-l’s donés facilitats per participar en torneigs, la qual cosa va ser aceptada pel president, de forma que a la temporada 2007, els disminuïts físics, prèvia presentació del certificat de la Generalitat de Catalunya d’un grau de disminució superior al 33%, pagaran una fitxa federativa reduïda igual a la de la gent gran.
Respecte les propostes del Sant Martí, les dos primeres es van aprovar sense problemes, ja que la FCE es comprometia a penjar a la seva pàgina el texte de l’assegurança que paguem, per si algú se’n pogués beneficiar, ja que el mateix president va patir fa uns anys un accident de transit anant a jugar a Figueres, al mateix temps que es comprometien a fer factures dels rellotges digitals comprats a la FCE a finals de l’any 2005, amb data de l’any següent, donat que quan et fan la factura s’han acabat tots els terminis de justificació de subvencions de l’any en curs. Respecte la meva tercera proposta, he rebut una notable esbroncada del secretari Sr. Viñas, donat que en el texte que presentava sobre que el comité de competició no hagués de decidir quines incompareixençes eren justificades i quines no, per la qual cosa unes es sacionaven amb la pèrdua d’un punt a la classificació final del torneig i d’altres no, mencionava que d’aquesta manera s’evitarien possibles decisions basades més en l’amistat respecte els afectats que en un criteri objectiu. El secretari m’ha renyat fortament per haver proposat aquesta posibilitat, defensant que les persones dels comités eren dignes i honrrades, feien una tasca desinteresada i altruïsta i no podiem dubtar del seu just parer. Jo només volia treure- li un problema al comité de competició, i que es sancionessin totes les incomparenxençes o no s’en sancionés cap, però el president m’ha dit que totes les incompareixençes no eren iguals, depenent de la categoria o el desplaçament i que preferien mantenir el redactat de la norma com estava i que si jo volia el votàvem. Jo he repost que no calia, donant per desestimada la meva proposta, alhora que proposava pel per equips de l’any 2007 que a la circular de la FCE, s’inclogui que es pot fer la llista de jugadors per elo català o fide amb 50 punts de marge, ja que a la d’aquest any no hi sortia. El president m’ha respost que a pesar de que estava al reglament del campionat de Catalunya per equips desde l’any passat, la inclourien el proper any en la circular.
Llavors ha parlat el Sr. Felip Mató, membre de la Junta Gestora de la territorial de Girona, per explicar-nos que la darrera decissió de la Junta dimisionària va ser fer un repartiment de diners del superhàbit que havia generat, per ajudar els clubs geronins. El president ha matisat que encara que la FCE no estava en contra d’aquesta proposta i a pesar d’haver estat aprovada per l’assemblea de clubs de Girona, calia que la ratifiqués l’assemblea de clubs de la FCE, per donar-li cobertura legal. Tot seguit ha prés la paraula el Sr. Muratet qui ha explicat que estava bastant d’acord amb l’exposició del representant de Girona, però bastant en desacord amb el redactat del texte que la mateixa persona havia fet de la proposta per escrit, ja que donava a entendre que els diners els repartia alegrement la Junta dimissionària. El president del Banyoles ha començat demanant excuses per la llargària de la seva intervenció i ens ha explicat que degut als històrics problemes de desaparició de diners a la territorial, on hi havia una persona inhabilitada de per vida, la màxima prioritat de la junta havia estat la transparència, per la qual cosa cada 6 mesos es remetia a tots els clubs els estractes bancaris. Ha continuat dient que la proposta de repartiment de diners als club de Girona s’havia aprovat per unanimitat a la corresponent assemblea, mitjançant una fòrmula proporcional als socis de cada club, després de reservar uns diners per diversos torneigs de l’any en curs, i que se n’alegrava de que ja hi hagués un candidat a president donat que estava convocada una propera assemblea per part de les tres persones que formaven part de la comisió gestora. El Sr. Muratet ha seguit la seva intervenció dient que ells no feien cap despesa si no tenien els diners per fer-la, ha fet un agraïment a la FCE explicant-nos que aquesta havia fet un fons de 11.000 € per l’any 2005, a repartir entre les tres territorials, per compensar la desaparició de la subvenció que rebien aquestes de les respectives diputacions. Sembla que la FCE va fer una proposta de repartiment a principis d’any, però com les territorials no es van posar d’acord va dir que es reunisin entre elles fins a trobar-lo. Però la delegació de Girona, segons el Sr. Muratet, no va considerar oportú anar a aquestes reunions, per la qual cosa es va quedar sense la part que li tocaven d’aquests diners, encara que no deixava per tancat el tema, donant la posibilitat de que la nova junta de la territorial arribés a un acord amb la FCE per rebre la part que li tocava dels 11.000 €. Per acabar ha dit que no contestaria cap pregunta sobre el tema.
Llavors el Sr. Toni Ayza ens ha explicat que el gerent Sr. Antoni López havia fet un curs als tresorers de les territorials perque sabesin la forma correcta que demanava la Generalitat per justificar la part que els toqués d’aquests 11.000 €, i que a diferència de le delegació de Tarragona, que va presentar els justificants de competicions que demanava la Generalitat, i la de Lleida, que ho va fer tard, Girona no va presentar cap justificant, per la qual cosa es va quedar únicament amb 1.600 € que li donava la FCE a cada territorial, perdent la seva part dels 11.000 €. Respecte els diners repartits, sembla que dels 10.000 € de superhábit, 4.000 € eren en forma de material que tenia la territorial de Girona per vendre, per la qual cosa el president ha accedit a que es votés el repartiment dels 6.000 € restants de calaix, explicant-nos que hi havia hagut bona sintonia amb les persones dimissionàries, però que no s’havien entés perque tenien dos formes diferents de gestionar la Federació. En aquest moment ha parlat el Sr. Sánchez de l’Hostafrancs, dient que no estava d’acord en aquest repartiment de diners, perque això podia fer que la territorial tingués problemes econòmics en un futur que hauriem de pagar entre tots els clubs. El Sr. Viñas ha donat la paraula al Sr. Muratet qui ha dit que els diners sobrants eren de la delegació de Girona, fruit de la bona gestió de la junta sortint en els 8 anys del seu treball i que per tant era just que es repartissin entre els clubs gironins. Finalment s’ha votat a provant-se la proposta.
La darrera proposta de modificació, era la del club Hostafrancs, on el seu president ha defensat que els membres de la comisió gestora dels àrbitres catalans no poguin autodesignar-se com a àrbitres dels torneigs oficials de la FCE, i crec que inclús ha proposat que això aparegués als estatuts de la FCE. Li ha respost la Sra. Noemí, qui ha dit que només s’elegien ells mateixos quan no hi havia candidats alternatius, la qual cosa ha estat corroborada pel Sr. Bosc, membres els dos de la comissió gestora. Com hi ha hagut una petita picabaralla entre el Sr. Sánchez i la Sra Noemí, alguns assistents els han dit que les diferències personals les resolguèssin fora, mentre el president comentava que hi hauria algunes propostes de canvis en els estatuts de cara la propera assemblea de primavera.
Tot seguit ha pres la paraula el Sr. Pont per explicar-nos la proposta de canvi de local que feia la FCE als clubs. El vicepresident ens ha dit que hi havia hagut una reunió el mes d’octubre entre l’alcaldesa de Badalona, Sra Maite Arqué, un representat de la Secretaria General de l’Esport, el president de la Federació i el vicepresident Sr. Pablo Díaz-Flores, per lligar l’acord de cessió d’un local a la FCE de 25 anys de durada, per part de l’Ajuntament de Badalona, alhora que la Generalitat es comprometia a finançar el 75% dels diners que costesin les obres de millora del local, pagant la FCE el 25% restant. Sembla que la FCE estava disposada a aceptar el canvi de local a partir de 15 anys de cessió, però quan n’hi van dir 25 se-l’s va obrir el cel i que hi haurà un acte públic de signatura d’aquest conveni el mes de gener entre les tres parts. El febrer està previst que la Generalitat posarà els diners sobre la taula per les obres, ja que aquest any 2005 no tenia pressupost, que aquestes començaran l’abril del 2006 i s’acabaran el juliol, el mes d’agost es farà el trasllat de tot el material a la nova seu, per obrir les portes a l’atenció al públic el setembre del 2006. Dels 141.000€ que costarà la remodelació del local, la FCE s’haurà de fer càrrec de pagar-ne 35.000 demanant un crèdit a 3 anys, amb una quota mensual a pagar de 1.015€. Com s’espera llogar el local actual de la FCE per 1.200€ al mes, s’espera pagar amb aquest lloguer el crèdit, obtenint beneficis a partir del quart any de lloguer. En el nou local hi haurà el centre de tecnificació del Barcelonès per fer classes, la biblioteca de la FCE i una sala de reunions en condicions i no com l’actual que és relativament petita, alhora que els treballadors de la FCE tindran més espai per atendre-n’s adecuadament a tots. Seguidament el Sr. Flores s’ha queixat de la poca informació que hi ha hagut per part de la FCE d’aquest projecte vers els clubs, valorant-lo en qualsevol cas positivament. El president en ha dit llavors que havia passat molt temps entre que la FCE va fer el projecte de remodelació del local i la reunió esmentada anteriorment de l’octubre, fins al punt que havien començat a donar veus a Barcelona per trobar un nou local, ja que pensaven que el projecte de Badalona no tiraria endavant. Però sembla que la Generalitat ha estat presionant l’Ajuntament de Badalona en aquest temps perque cedís el local per 25 anys, de forma que els diners invertits en les obres tinguèssin una llarga durada d’utilitat. La FCE no va informar sobre aquest tema a l’assemblea de juny perque no en savia res llavors, mentre que el president li ha dit al Sr. Flores, que si ja era bona l’aportació del 40% del pressupost que feia la Generalitat quan ell va presentar la proposta de canvi de local, quan ell era president, aquesta era molt millor. D’aquesta manera la Generalitat possarà 18.000.000 de pessetes a fons perdut mentre que la FCE n’haurà de pagar 6.000.000 en tres anys més els interessos bancaris, la qual cosa són més de 12.000€ anuals d’un pressupost aproximat de 478.000€ total. El president ens ha recordat que s’havia llençat a fer el Circuït d’Opens Internacionals sense un duro a la butxaca amb un cost aproximat de 100.000€, per la qual cosa la inversió requerida pel canvi de local no era res comparat amb això. Finalment la proposta de canvi de local s’ha aprovat per unamitat, l’única de tota la tarda, en una de les poques votacions on he participat, com no pot ser d’altra forma quan es fan les coses ben fetes.
Algú de la taula en aquest moment ha dit que el Sr. Pere Reginaldo s’havia ofert per ser membre del comité de competició, i com la FCE no i tenia res en contra i cap dels assembleistes tampoc, s’ha aprobat la seva pertanyença a l’esmentat comité, recordant el secretari que els dos comités, el de competició i el d’apelació, havien de tenir estatutàriament entre 3 i 7 membres, quedant format el de competicó per quatre persones i el d’apelació per tres.
Seguidament hem passat a la ratificació dels nous càrrecs de la Junta de la FCE, per als qui aquesta proposava als Sr. Joan Vivancos i Josep Maria Salvans, a més del Sr. Pep Melendres que pel fet d’haver guanyat les eleccions com a cap d’entrenadors i monitors de Catalunya i segons els estatuts federatius, hi tenia ple dret, aceptant els assembleistes aquests nomenaments sense més problemes.
Per acabar s’ha obert el torn de precs i preguntes on el Sr. Camell ha preguntat que les modificacions en preus aprovades a partir de quin moment serien vigents, donat que ja estaven penjats a internet els preus dels serveis federatius per l’any 2006. Desde la taula li han respost que ho serien a partir de l’any 2007.
El Sr. Juan Manuel Sánchez de l’Hostafrancs ha preguntat com era que degut als baixos salaris que revien els àrbitres pel torneig Garcia- Ilundain, havia decidit la comissió gestora que porta el tema arbitral augmentar-los sense publicar-ho a internet. El tresorer Sr. Garcia Riera ha dit que aquest fet era veritat, asumint ell la culpa d’aquesta alteració.
Llavors el Sr. Flores ha demanat la dimissió del Sr. Salvat, responsable de les relacions amb els mitjans de comunicació per la nul.la aparició dels escacs en cap d’ells, alhora que preguntava com la FCE no havia deixat material de transmissió de partides per internet al torneig de Sabadell que s’està jugant aquests dies. El president ha contestat que el Sr. Salvat és periodista i que havia tingut problemes amb la feina per la qual cosa no havia pogut dedicar-li el temps a la FCE que hauria desitjat. Respecte els rellotges ha dit que la Federació en va comprar 14, dels quals 3 estan espatllats, se n’havia reservat diversos per la final Feminina de Catalunya, que coincideix amb el torneig de Sabadell i és més important i només en tenia tres disponibles que els havia ofert al torneig de Sabadell i els havien rebutjat. Ha dit que n’hi havia algun més a la FCE, però com havien arribat els rellotges digitals, hi havia dotzenes de caixes a la Federació i els empleats no havien pogut trobar la resta de digitals.
Tot seguit el Sr. Joan Gensana ha parlat llargament sobre la sanció al Sr. Mirzoev, donant-li voltes a les coses per no solucionar res. Ha demanat excuses al Sr. Aguilar del Barceloneta perque ha dit que s’havia excedit en algun comentari que havia fet a internet sobre aquest tema i ha proposat que es publiquessin a internet les respostes que el testimoni que va recolçar el Sr. Narciso, va donar a les preguntes del comité de competició, compromentent-se la FCE a fer-ho si aquesta persona hi estava d'acord. Llavors ha pres la paraula el Sr. Cabello, president del comité d’apelació, per dir-li bastant enfadat, al Sr. Gensana que ell era advocat, que no cobrava per estar al comité d’apelació, que no hi havia hagut xenofobia sobre el Sr. Mirzoev i que l’expressió “testigo inducido a declarar en falso” era mentira. El Sr. Gensana ha dit que la sanció rebuda pel Sr. Mirzoev era injusta i que no creia que si l’infractor haguès estat el Sr. Narciso el comité haguès actuat amb el mateix criteri. En aquest moment el moderador li ha dit al Sr. Gensana que les insinuacions de xenofóbia sobraven perque les persones del comité d’apelació actuaven amb indepència segons el seu criteri. Ha pres la paraula altre cop el Sr. Cabello responent el Sr. Gensana fent-se una mica reiteratiu.
Donat aquest tema per tancat, mentre el Sr. Gensana anava a parlar amb el Sr. Cabello en la pròpia sala, i poc després marxava, ha pres la paraula el Sr. Ona per demanar la dimissió del president Sr. Toni Ayza degut a diversos mal entesos entre ells dos, ja que el club del Sr. Ona, el Santa Susanna crec, s’havia ofert per acollir el Campionat de Catalunya de partides ràpides i més tard la Festa Catalana, sense cap despesa per la FCE, quan en fer-se a Vallfogona de Balaguer la Federació havia subvencionat el club organitzador sembla que amb 600€. El president li ha contestat que les dimissions es demanaven per escrit i amb una setmana d’antelació a l’assamblea perque les persones que hi anessin poguessin donar el seu parer sobre els motius que fonaventaven aquesta demanda, i que si el seu club s’havia presentat a dos licitacions i no havia guanyat era perque n’hi havia d’altres que oferien millors prestacions en l’organització de les proves. El Sr. Ona i els membres de la junta no s’han posat d’acord sobre les dates en que van parlar per telèfon sobre els referits temes, donant-se la intervenció per tancada. Inmediatament el Sr. Ona ha marxat de la sala, la qual cosa em sembla una manca d’educació, ja que vol dir que qui fa això només li interesa parlar ell i no sentir el que han de dir les altres persones. Clar que també s’ha dir, especialment del Sr. Gensana, que va fer el mateix, que era tard i tenia un bon tros de camí fins a casa.
Seguidament ha parlat el Sr. Ferran Gómez per dir que estava d’acord en la proposta que havia fet anteriorment el president de l’Hostafrancs, ja que havia enviat un escrit a la FCE el 6 d’octubre on denunciava la manca de criteri de la comissió gestora de l’estament arbitral, a més de l’alegria en que alguns àrbitres internacionals havien otorgat normes d’àrbitre en alguns tornigs oficials de la Federació, com a àrbitres supervisors, sense haver trepitjat la sala de joc.
El president ha repost que fins ara la FCE no s’havia enterat que alguns àrbitres enviaven normes d’àrbitre a la Fide sense que ells ho sabessin, la qual cosa és ilegal i que a partir d’ara qualsevol norma d’àrbitre que arribés a la Feda havia de portar el segell de la Federació Catalana, perque fos tramitada cap a la Fide. El qualsevol cas, va seguir, això havia passat contades vegades i no moltes com havia dit el Sr. Gómez i va dir que no calia remoure el passat perque "Quién esté libre de culpa que tire la primera piedra”.
Per clausuar l’assemblea m’ha donat la parula el Sr. Viñas i he preguntat qué havia passat amb la promesa feta a l’anterior assemblea de subvencionar els clubs amb més increment de socis o que participessin en festes majors de cara a augmentar el nombre de federats. El president m’ha respost que fins aquí no havien arribat, però que era un tema preocupant l’estancament en el nombre de federats, que intentarien resoldre en el pressupost del 2007.
I amb això s’ha donat per acabada l’assemblea.
Esperant perdoneu els errors i oblits que hi pogui haver de comprenssió o transcripció del que ha dit cada persona en un texte tan llarg, us saluda atentament:
Ricard Llerins. Ll.