Se necesitan árbitros

Posiblemente el déficit más importante del Ajedrez catalán actual es la falta de árbitros para arbitrar pruebas oficiales. La gestora del Comité de árbitros, que está gobernando el estamento, se encuentra con el problema de que solo muy pocos árbitros piden arbitrar las pruebas oficiales que se licitan en la web de la FCE

Esto produce que algunos estén arbitrando 4 o 5 pruebas al año, mientras la mayoría no arbitra ninguna. El porque de esta situación habrá que buscarlo en diversos motivos, desde la falta de confianza en la ecuanimidad de los nombramientos, debido a la memoria histórica, con razón o sin ella, pasando por los ajustes a la baja en las tasas de arbitraje.

El problema comienza a ser acuciante y si todas las partes no ponen algo de su lado, difícilmente se superará esta situación.

Dos iniciativas del Comité nos han parecido muy acertadas, la convocatoria de una jornada técnica el día 1 de octubre en Sitges y el acceso gratuito de todos los árbitros, a las sesiones que quieran seguir como reciclaje del próximo curso de árbitros.

Necesitamos árbitros preparados y con ganas de arbitrar.

 

  Reflexiones sobre la editorial

Quizás sea el momento para recordar el chiste aquel del gallego en una autopista que pone la radio y oye: " CUIDADADO, CUIDADO, HAY UN LOCO EN CONTRADIRECCION POR LA AUTOPISTA XXX (la que él está circulando)". Y el gallego que conduce, con su genuíno caracter piensa: "¿¿UNO SÓLO?? ¡¡ TODOS!!

Pues hay más 50 arbitros censados en la FCE y una sola Federación.

Quizas, en vez de pensar que no hay autopistas suficientes, que siempre es bueno construir allí donde se necesitan, habría que pensar que las autopistas hay que asfaltarlas periódicamente y que hay que respetarlas, pues son un bien común de todos.

Cordialmente Roger Rodriguez

Bueno el chiste, aunque un poco antiguo, y curioso que seas tu el que se queje del asfaltado de las autopistas, cuando eres de los pocos que se han dado un hartón de circular por ellas. Es mas, este año hasta se te ha visto circular por pistas forestales en mal estado. De todos modos estoy de acuerdo en lo fundamental, hay que mejorar el asfaltado.

Un saludo

Toni Ayza

 

Suposo que aquesta editorial pretén picar una mica al col·lectiu arbitral en vistes del primer foro del 1-Oct, a veure si s'aconsegueixen continguts per debatre.

Igualment suposo que tenia aquesta intenció el foro obert a la web de la FCDE, al que vaig enviar una opinió que, amb la prespectiva del temps, m'agradaria matitzar tot comentant les noves aportacions que fa aquesta editorial:

NO ENTENC PERQUÈ:

1. Algunos "se ven obligados" a arbitrar 4 o 5 pruebas de la fcde al año (Fuente: esta editorial)

I EN CANVI ALGUNS, EN GAIREBÉ 3 ANYS, HAN REBUT 1 SOL OFERIMENT PER ARBITRAR (I AIXÒ CONTESTANT A TOTES LES CIRCULARS DE LICITACIÓ)

2. Existeix la proposta de crear categories d'arbitres (Font: foro de propostes de la FCDE i última assamblea)

JO EM PREGUNTO PERQUÈ ES VOLEN CREAR CATEGORIES, HAVENT-HI QUATRE TÍTOLS D'ARBITRE DIFERENTS I REGULATS PER LES FEDERACIONS (ARBITRE CATALÀ, NACIONAL, FIDE I INTERNACIONAL). CREC QUE SERIA MILLOR PRIMER SOLUCIONAR LES MANCANCES BÀSIQUES DEL CTA I SEGON: POSAR PER ESCRIT ELS CRITERIS D'ADJUDICACIÓ, QUE EN LA MEVA OPINIÓ HAURIEN D'INCLOURE TANT LA VALUA "PROFESSIONAL" DE LA PERSONA COM TAMBÉ CRITERIS DE ROTACIÓ I TRANSPARÈNCIA SI AQUESTS FOSSIN PÚBLICS PODRIEN FINS I TOT SER CRITICATS, REVISATS I PER TANT MILLORATS AMB L'AJUDA DE TOTS.

3. Tampoc entenc com pot ser que un col·lectiu com el de tècnic de retransmissions, que és: - més minoritari, - de recent creació, - molt interessant, però no imprescindible per la pràctica dels escacs

Tingui més recursos humans i econòmics que el CTA: - diners per invertir en taulers i rellotges digitals - organitzar cursos periòdicament - garantir tècnics per proves oficials - un espai web dedicat i molt ben cuidat - temps i bones pràctiques suficients per publicar coses interessants com: - historial de proves adjudicades - proposta d'honoraris mínims, etc.

Totes elles, coses que crec que necessitaria el CTA i no té. Potser la FCDE no dona prou suport?

Per demanar, que no quedi. Més coses:

- PROACTIVITAT: el CTA hauria d'enviar la informació relacionada (circulars, licitacions, llistes d'elo..) encara que sigui per email. Si no miressim la web de la fcde no sabriem que existeix el CTA. "Un poquito de porfavor", més proactivitat i més "xarxa"

- Quan podrem deixar d'enviar els informes en paper a la FCDE ? Crec que seria una millora per tots: no tindrien tants informes en paper per guardar i arribarien abans

- Quan tornarem a tenir les llistes d'elo complertes ? Les últimes que es publiquen a la web no tenen les dates de naixement, suposo que per temes de privacitat de les persones -no sé si és per això perquè ningú del CTA ha dit res-, però llavors, que no se'ns demani que posem les dates als informes o que ens les enviïn als arbitres, perquè sinó no sé com ens ho farem...

- i acabo amb una pregunta: Per ser arbitre català (FCDE) i nacional (FEDA) s'ha de pagar a dos comitès d'arbitres ? Això no es podria homologar d'alguna forma ?

Ho sé, m'he extès massa, les disculpes. Aprofito per excusar-me de la cita arbitral de l'1 d'Octubre, estaré treballant, animo als que puguin, que hi vagin

Carles Otero

              

 

 

 

 

 

 

 

  


 

1