FEMENÍ DE CATALUNYA 2005

Tal i com molts de vosaltres haureu comprovat, a la final de Femení de Catalunya que s’ha dut a terme aquests dies a la ciutat de Badalona no hi hagut representació de la Territorial de Lleida i abans de que ningú pugui fer les seves pròpies deduccions crec que es obligació meva donar una explicació, ja que com tots bé sabeu no es pas per manca de jugadores a la Territorial de Lleida i a més he de reconèixer que les dates, segons la meva opinió són bones.

En primer lloc, voldria que quedes molt clar que no vull atacar ni ofendre a ningú, si no que el que vull es fer una crítica constructiva. El que vertaderament penso es que sembla que per un costat es volen organitzar trobades “Dones i escacs” i promocionar aquest sector que sembla que necessita una empenta i per un altre quan tenim l’oportunitat d’organitzar un campionat femení de Catalunya qualsevol cosa val, i senyors permeteu-me que us informa de que les coses així no es fan, dic això per que si alguna persona que llegeixi aquest escrit vol dedicar-hi 2 minuts més li agrairia que mires com està organitzat el tema de l’allotjament i la sala de joc, que entre un lloc i l’altre hi ha més de 2 Km., la qual cosa que vol dir: Que cada dia les jugadores allotjades que tant sols són tres o quatre, ja que com és normal tota la resta són de la província de Barcelona, han de buscar-se la vida per fer aquests magnífic recorregut per poder anar a jugar la partida i una vegada finalitzada la jornada, aproximadament les 9 de la nit tornar a fer el mateix recorregut, a part d’això i potser un punt molt important es saber quin es el caliu que es mou en un campionat organitzat d’aquesta manera, quan l’important per motivar un sector que està una mica mancat es que hagi compenetració i familiarització entre les jugadores i així anar creixent poc a poc i una porta una l’altra. La cosa curiosa també es saber el per que les jugadores classificades de Barcelona no estan allotjades a l’hostal? Es que no s’ho han guanyat igual que les de fora? A part de tot això, en el cas de qualsevol jugadora menor d’edat, principalment les jugadores que estan fora de l’àmbit de Barcelona i que no tenen l’accés de que les acompanyin cada dia de casa a la sala de joc i que hagués volgut optar per jugar aquest campionat, algú em pot dir quin pare o mare, deixaria la seva filla menor en un hostal per que cada dia fes 4 quilometres pels carrers de Badalona per poder jugar?? Això vol dir tenir que posar, NO un entrenador si no un “Guardià” per poder cada dia dur aquestes nenes a jugar, i heu pensat en algun moment la responsabilitat tant gran que recau sobre aquesta persona?, quan si hagués estat organitzat en un lloc on la sala de joc estés al mateix hostal, tot això no passaria.

Amb tot això vull dir que si per un costat ens voleu vendre que es un sector que voleu promocionar i per un altre organitzeu o permeteu que s’organitzi un campionat d’aquestes característiques, clarament jo en dic “Que ens esteu venen gat per llebre”. Pel que fa a les licitacions de proves, vull remarcar unes paraules dites pel nostre president Sr. Toni Aiza en resposta al Sr. Ona a l’assemblea de clubs del dia 03/12/05, (segons informa el Sr. Ricart Llerins) a les quals estic totalment d’acord:

“que si el seu club s’havia presentat a dos licitacions i no havia guanyat era per que n’hi havia d’altres que oferien millors prestacions en l’organització de les proves”

Per tant això vol dir que no importa els diners, si no que hi ha molts altres factors que impliquen en la licitació d’una prova i sense ànim d’ofendre al club escacs Badalona que apart de no tenir cap fèmina jugant (si no vaig errada), no tenia l’estructura i qualitat que mereix un campionat com aquest, i en el cas de que fos l’únic club que ho demanés, la qual cosa la desconec, si no requeria les característiques crec que la Federació Catalana d’Escacs té suficients contactes com per parlar amb qualsevol altre club que sàpiga de segur que si les té i proposar-li la prova i en defecte d’això que l’organitzi la pròpia Federació igualment com n’organitza d’altres que no estan a licitació.

Per últim vull dir que si les proves femenines s’organitzen així, les proves de menors com que ens sembla de que ens podem estalviar diners donem l’organització a l’UCEC en comptes de fer, les nostres pròpies proves federades de Catalunya i els no federats que vagin pel lloc que els correspon com a tots els altres esports, el campionat juvenil hi hagut anys de tot, i l’únic que s’organitza magníficament es el de veterans (sense ànim de que s’ofengui ningú) crec que no està en mans d’aquest sector el futur dels escacs catalans, permeteu-me dir-vos que potser i no ho dubto tirem endavant en moltes coses però en aquestes estem fent passos de cranc.

Gràcies per tot.

Imma Montoliu Representant Territorial de Lleida

Després de llegir l’article de l’Imma Montoliu referent al Campionat Femení de Catalunya que s’està disputant a Badalona he de dir que m’he quedat francament sorpresa sobretot perquè penso que una presidenta de Territorial com és l’Imma hauria de saber millor que ningú l’esforç que comporta organitzar qualsevol prova i que per parlar d’alguna cosa (i sobretot si es fa públicament) s’ha de fer amb coneixement de causa, perquè sinó confonem la gent i això a mi no m’agrada. Abans que res, penso que aquest no és el lloc per discutir aquest tipus de coses i per això mateix aquesta serà la primera i l’última intervenció que faré en aquest debat públic. En tot cas, ja respondré de forma privada, perquè entrar en aquest joc no crec que sigui gaire productiu. Ara bé, com a responsable dels escacs femenins a la junta de la FCd’E, crec que he d’aclarir alguns punts referents al que ha comentat l’Imma.

En primer lloc, aclarir que el club coorganitzador és el Sant Josep de Badalona i no el Badalona com diu l’Imma, i he de dir que aquest club s’ha bolcat molt en l’organització de la prova, està tenint cura de molts detalls i penso que tothom està content en com està anant el torneig. Fins i tot avui s’ha organitzat un dinar de germanor on totes les jugadores (classificades i no classificades) hi estaven convidades amb el dinar pagat, i penso que això és una mostra de voluntat de crear caliu.

En segon lloc, voldria dir que la distància que hi ha entre l’allotjament i el local de joc es fa en 15 minuts caminant i sinó hi ha 2 autobusos que fan aquest recorregut per si algú no vol caminar tant. Respecte a les menors d’edat, tots sabem que han de tenir un responsable i que la FCd’E no les envia soles pel carrer. Dius també que és curiós que discriminem les classificades de Barcelona perquè no tenen l’allotjament pagat... de quines classificades i discriminades parles??? Perquè m’agradaria informar-te que a Barcelona no es va disputar la fase classificatòria. I aquest tema es va parlar precisament en una de les dues reunions que vaig convocar jo mateixa per parlar dels escacs femenins (possibles millores, propostes, situació...) però és clar... ni tu ni cap representant de la teva territorial vau venir a cap de les dues.

Respecte el local de joc, ja sabem tots que n’hi ha de molt millors, però vam considerar de fer el torneig a la futura seu de la FCd’E per tal que tothom que volgués pogués venir a veure on serà i com és abans que es duguin a terme les obres de reforma. Per tant, el local de joc i allotjament no podien ser al mateix lloc.

Pel que fa a la licitació, el Club d’Escacs Sant Josep de Badalona va presentar la documentació i els requisits que es demanaven molt correctament, i era una bona proposta, així que se li va concedir i no cal donar-hi més voltes.

Penso que realment fem passes de cranc quan parlem de coses que no sabem, clar que això passa si no anem a les reunions on es parlen d’aquests temes que sembla que tant et preocupen, i a sobre no preguntes als companys i companyes de junta.

A mi, el que de debò em sap greu és que no hi hagi cap representant de la Territorial de Lleida al Campionat Femení de Catalunya 2005, perquè s’han d’aprofitar les oportunitats que es tenen. En aquest cas, Lleida ha deixat perdre dues places que tenia amb totes les despeses pagades per jugar aquest campionat, i això em sembla greu. I encara em sembla més greu que com a responsable de la Territorial de Lleida no hagis fet cap esforç per omplir aquestes places, i més si una de les classificades ets tu mateixa. Com tu dius, si Lleida no és present al campionat no és per falta de jugadores.

Fa dues setmanes es van celebrar les jornades Dona i Escacs, les quals, des del meu punt de vista, van ser molt interessants i enriquidores, i van significar un pas cap endavant en el món de reflexió dels escacs femenins. Sens dubte, penso que a tu també t’haurien aportat alguna cosa i podries dir el mateix si haguessis vingut.

I no t’ofenguis Imma, això també és una crítica constructiva.

Marta Amigó Vilalta

Benvolguda Imma:

Contestaré per la part que em toca, ja que formo part del club organitzador del Campionat.

Tinc la teoria que la majoria de persones que escriuen missatge oberts per Internet, o bé volen atacar a algú o bé és volen justificar d'alguna cosa. Les crítiques constructives es fan en àmbits més personals i més venint d'algú amb responsabilitats federatives.

Com que ni a mi, ni al meu club ens coneix de res (de fet s'equivoca al posar el nom del club) suposo que el que vol és justificar-se de la seva responsabilitat en l'absència de jugadores de Lleida al Campionat.

Perquè, si no m'equivoco, el seu escrit es pot resumir en què les jugadores de Lleida no han vingut perquè l'allotjament està a 2 km de la sala de joc i haurien d'anar soles pels perillosos carrers de Badalona (com se'ls hi ha ocurregut a la Federació traslladar la seva seu a una ciutat com aquesta!!!). La cosa tindria la seva gràcia si no fos perquè s'han desaprofitat 2 places de jugadores de Lleida, i em sap greu. I segons Vosté, per culpa d'això el nostre club ja no té la qualitat per organitzar una prova d'aquest tipus (això sense haver posat els peus a la sala de joc). Haurà d'estar d'acord amb mi que els arguments són una mica febles...

Al principi volia escriure una resposta més àmplia, explicant que les jugadores han estat en les mateixes condicions que els GM que venen al nostre Open, que si se'ns hagués dit que venien dues nenes petites les haguessim acompanyat, tal hi com hem fet altres vegades, que ho hem organitzat amb la màxima il·lusió, tots aquests detalls.... però em sembla que no cal allargar-ho més, qui ha estat aquí ja ho ha vist.

Si més no, he tingut la satisfacció de que les jugadores han quedat prou contentes amb el Campionat i que he conegut persones de la Federació que treballen (i molt!!) per a que els escacs femenins rebin l'adequat impuls.

Molt agrait per les seves crítiques constructives

Guillem Garcia CE Sant Josep de Badalona Director del Campionat Femení de Catalunya 2005

Hola Marta, m’he vist obligada a contestar el teu escrit ja que crec que suposo que sense voler estàs confonen a la gent, i quan un no fa les coses prou bé, s’assumeix, es recullen les critiques constructives i la propera vegada s’intenta fer-ho més bé dins de les possibilitats que tots tenim.

Primer de tot he de dir que en cap moment he criticat ni al Club d’Escacs Badalona ni al Club d’Escacs Sant Josep de Badalona, tal i com tu vols fer veure, si no a la Federació Catalana d’Escacs per tal i com s’ha organitzat el Femení de Catalunya, ja que es una prova de la Federació i no una prova privada. També t’he de dir que el que el dia 11 s’hagi pagat un dinar per fer germanor, la qual cosa em sembla molt bé, però creia que havia quedat molt clar que no es un tema de diners el que jo defenso, i també t’he de dir que no se que hi ha de nou, si sempre al final del campionat femení, juvenil, gent gran, etc… s’havia fet un dinar de cloenda i entrega de premis. Per tant el que tu dius de “una mostra de voluntat de crear caliu”, no es fa en dues hores.

Referent al que et refereixes amb la discriminació de les jugadores de Barcelona, si no et sap greu torna a llegir el meu escrit i veuràs com en cap moment jo utilitzo aquesta paraula si no que pregunto quins avantatges tenen les classificades de Barcelona.

El que tu dius és: “que discriminem les classificades de Barcelona perquè no tenen l’allotjament pagat... de quines classificades i discriminades parles??? Perquè m’agradaria informar-te que a Barcelona no es va disputar la fase classificatòria. “

Pel que tu estàs explicant a Barcelona no feu prèvies per tant en el cas de que la final de Catalunya s’hagués fet en qualsevol lloc apartat de Barcelona aquestes jugadores haurien d’haver-se pagat elles l’allotjament??? Doncs ara si que parlo de discriminació, a no ser que ja tinguéssiu molt clar abans de fer la licitació que es donaria a un club de Barcelona.

Referent al tema de la sala de joc, que les teves paraules són: vam considerar de fer el torneig a la futura seu de la FCE per tal que tothom que volgués pogués venir a veure on serà i com és abans que es duguin a terme les obres de reforma. Per tant, el local de joc i allotjament no podien ser al mateix lloc.

He vist coses una mica absurdes, però m’has de reconèixer que aquesta culmina, ja que si la FCE, vol fer una presentació del local, es tant fàcil com això: Que faci una presentació del local i que acompanyi qualsevol acte escaquístic d’un dia, o bé que esperi a la inauguració que fóra el normal. Però fer jugar 20 noies al local per si algú vol venir-lo a veure, tu mateixa hauries de veure que no te ni cap ni peus.

Fins aquí podíem donar l’opinió o no de com s’hauria de fer el campionat, però el que si que no penso permetre ni a tu ni a ningú es que et vegis amb la capacitat de criticar el si jo assisteixo o no a unes reunions i molt menys que confonguis als lectors com si jo no anés a cap reunió com a delegada territorial que sóc. Les teves paraules són:

I aquest tema es va parlar precisament en una de les dues reunions que vaig convocar jo mateixa per parlar dels escacs femenins (possibles millores, propostes, situació...) però és clar... ni tu ni cap representant de la teva territorial vau venir a cap de les dues. Penso que realment fem passes de cranc quan parlem de coses que no sabem, clar que això passa si no anem a les reunions on es parlen d’aquests temes

Bé, aquí si que has tocat un tema, que realment no havies de tocar, principalment per que jo personalment he assistit pràcticament a totes les reunions de junta que ha fet la catalana i si jo no he pogut ha assistit el tresorer, que si no recordo malament es on s’hauria de decidir o com a menys ratificar totes les decisions, i ja que tu ho has tret el tema t’he de dir que des de fa molt temps no hem pogut gaudir de la teva companyia a les juntes ja que sempre et disculpen, la qual cosa si la gent té feina ho entenc perfectament, però el que aleshores no podem fer es criticar als altres. A les reunions a les quals tu et refereixes, per si els lectors no ho saben, són les reunions o comissions de fèmines, escacs de base, arbitres, tècnics, retransmissions, etc..., les quals et vull recordar, que com sempe, es fan totes a la seu de la Federació (Barcelona), acostumen a ser amb dies laborals i abans de criticar un tema com aquests hauries de pensar que tu tant sols estàs en un d’aquests apartats, però si jo com a delegada territorial tinc que assistir a cada una d’aquestes reunions (que no són poques), a més a les reunions de junta, assemblees, etc..., pot ser us hauré de demanar ajuda per buscar un pis i feina a Barcelona.

Per últim, referent al que tu dius:

encara em sembla més greu que com a responsable de la Territorial de Lleida no hagis fet cap esforç per omplir aquestes places

t’he de dir que el criticar es gratuït, però si vols pots et puc donar tots els telèfons de les jugadores de Lleida, i preguntar si he intentat o no que assisteixin a aquest campionat., fins i tot em vaig oferir jo personalment a fer-me càrrec de les menors d’edat. Pot ser la propera vegada abans de dir una cosa la pensaràs dues vegades o com a mínim la preguntaràs ja que ets la responsable d’aquest tema i en cap moment t’has posat en contacte amb mi per preguntar que es el que passava que no venia ningú de Lleida.

Imma Montoliu Representant Territorial de Lleida

 

Tan sols volia deixar constància del que conec, de les altres coses no puc opinar. Jo només puc dir que la Marta ha treballat un munt d'hores perquè tot sortís bé i, gràcies a això, el Campionat ha estat un èxit. Tu em diràs que era la seva feina i no la teva. I tens raó, la teva era que hi haguessin jugadores de Lleida al Campionat.

Les crítiques constructives es fan per altres vies i amb un altre to. Evidentment, només hi ha una manera de no equivocar-se: no fer res i això és el que acabarem fent tots.

Guillem Garcia CE Sant Josep

 

 

 

  


 

1