Pregunta i raonament sobre reglament circuit catalá.

Benvolgut president:

Primer em presentaré, sóc l'Antoni Pifarré, jugador d'escacs del C.E IVARS, asidu de la seva pàgina AJEDREZND (felicitats, és genial!!) i també bastant asidu del circuit català, tot i no ser ni molt menys profesional, i de Lleida (tothom ho troba molt lluny, jajajajaja), vosté segur que si em veies se'n recordaria de mi,fins i tot algún cop hem tingut algun intercanvi de paraules, i fins i tot m'ha donat algun premi.... a Sants vaig guanyar el tram de 1700-1849 amb alguna que altra anécdota.
El motiu de la present és per fer una critica constructiva, d'una cosa que crec que poden millorar al circuit català, dic crec, ja que de punts de vista n'hi poden haver molts.......l'apartat en concret és el següent i copio literalment el reglament de la pàgina "Un jugador amb elo català o en el seu defecte FEDA, que tingui més de 100 punts menys d’elo FIFE, se li calcularà el tram en el que participa, restant 100 punts del seu elo local"
Això vol dir, que per exemple, un jugador de 2090 de catala i 1830 de fide, passarà a jugar el tram de 1850-1999???? Ho trobo injust e incorrecte, penso que l'elo dels jugadors que s'hauria de fer servir és el que te mes activitat i en el 90% dels casos, si fem una estadistica, crec que és l'ELO Català, no pas el FIDE, que facilment pot ser "irreal",(quan menys partides jugades menys exacte i variable es l'elo)per exemple al meu club com petit exemple, hi ha 2 jugadors amb prop de 200 punts menys de ELO FIDE que de Català, i li ben asseguro, que el català és ben real pel seu nivell, el que passa que de partides per puntuar amb fide quasi no en juguen (1 o 2 opens internacionals a l'any, on amb sort et trobarás 3 o 4 partides per fer punts fide) Per tant i desde la meva humil opinió, proposaria, que en cas de més de 100 punts de diferència, entre fide i català per excè s o per defecte, el tram on han de participar és al del seu elo català, que és el més verídic.
Per què li faig un mail sobre això?, doncs bé, el motiu és que l'any passat vaig quedar segon del meu tram d'elo al circuit català, i de fet vaig quedar molt content, no pels premis en metàlic (que com es normal al meu nivell no importen, si ajuden a pagar una mica els desplaçaments, però la satisfacció de jugar i l'ambient escaquistic viscut i l'experiència ho paga tot, ja que sortiria mes a compte quedar-me a casa)sino el fet de jugar amb tanta gent de tot arreu, i quedar ben classificat, però sempre tindré aquella cosa clavada, que la persona que va guanyar el meu grup, ja que va ser qui va fer més punts al meu tram segons el reglament a la mà, tenia prop de 200 punts d'elo català més que jo.......(passava de 2000, em sembla que 2030), però esclar de fide tenia poc més de 1800 i jo li vaig fer front amb els meus 1830...de català. I com és normal no voldria que mai més em passes a mi, ni a ningú, ademés de fer les coses una mica més justes.
Disculpi el "rotllo" que li he escrit, sols ho he fet a efecte de intentar millorar quelcom que segons el meu criteri és millorable , i ningú estem en posessió de la veritat absoluta. També aprofito per felicitar la seva tasca (aquesta idea del Circuit , genial també)i desitjar-li la millor de les sorts en promocionar els escacs tal com ho està fent i també en la seva vida, esclar!!.


Salutacions i Fins Aviat, segur que ens veurem!!!


Antoni Pifarré i Rodríguez

Amic Antoni.


El tema que planteges es un dels que mes vem debatre a l’hora de fer la reglamentació del Circuit Català per aquest any.


Si partim de la base de que en la majoria de casos, els jugadors catalans tenen mes elo català que FIDE, podem deduir que el elo català està per lo general una mica mes inflat que el elo FIDE. Això es deu a varius motius que ara no es el moment d’analitzar. Quant vem establir a les primeres edicions del circuit, que el primer elo que es contaria per als trams era el FIDE, ho vem fer per no posar als jugadors catalans en desavantatge respecte a jugadors d’altres països que només tenen FIDE.


Aquesta diferencia entre FIDE i català, en la majoria de casos no arriba als 100 punts. Es per això, i per evitar algunes disfuncions que tu apuntes, que aquest any vem implantar la clàusula de que un jugador no podrà baixar el seu elo català mes de 100 punts per entrar a un tram. Així s’evita el que un jugador de 2200 català i 1830 FIDE pugui jugar per els premis del darrer tram. Aquest jugador ara estarà competint per al tram de 2000 a 2150.

Espero que ens tornem a trobar a algún dels molts tornejos del Circuit, sobre tot si es a una entrega de premis :-)

Cordialment

Toni Ayza

 

 

  


 

1