Assamblea General Ordinària de la Federació Catalana d’Escacs:

El dissabte 25 de novembre de 2006 ha tingut lloc a l’espectacular sala d’actes del Consell Català de l’Esport, a Esplugues de Llobregat, una nova, divertida i emocionant Assemblea General Extraordinària de la FCE.
La sala era molt àmplia, on els 39 assistents, més els 7 de l’estrada, quedàvem una mica espaordits per la seva grandària. Sobre l’estrada hi havia un projector que emitia una enorme imatge del tema que es tractava en cada moment. A la taula presidencial, i d’esquerra a dreta els Srs. Garcia Riera, Antoni López, Josep Viñas, qui va fer de moderador, Toni Ayza, Víctor Pont, Jordi Parayre i A. Navarro qui, mitjançant un ordinador portàtil, reproduïa les imatges que es veian pel projector. Les persones de l’estrada no van votar en cap de les nombroses votacions que van tenir lloc durant la tarda.

A l’entrada de la sala estava el Sr. Bosc, qui et donava un bloc amb tota la informació relacionada amb l’assemblea, uns cartonets per les votacions i el darrer butlletí de la FCE, la qual cosa s’havia fet en anteriors assemblees, feia molts anys.

Entre el públic es van veure també els membres de la junta Sr. Melchor, Sr. Melendres i Sr. Capellades a més del representant de la territorial de Lleida que també en forma part Sr. Arcadi Solà. No sé si hi havia també el president de la territorial de Tarragona, Sr. Josep Terrones, perque no el conec.

Com sol ser habitual, la reunió ha començat amb el discurs del president, qui ha agraït l’assistència dels representants dels clubs.
A continuació ha fet un repàs dels principals èxits esportius que han tingut els jugadors catalans desde la darrera assemblea de clubs. Ha començat destacant la victòria de la selecció Catalana en el Campionat de Espanya de la Joventut i en el nou Campionat de Espanya de seleccions autonòmiques. També ha felicitat la jugadora del Foment Patricia Llaneza per haver asolit el Campionat d’Espanya Femení, els jugadors que han guanyat les sis medalles d’or del Campionat d’Espanya d’edats a Baños de Montemayor, a la província de Càceres i el setè lloc del jugador Imar Tallo al Campionat de Europa d’edats, que és la millor classificació d’un jugador de la delegació espanyola d’aquest any. Ha acabat felicitant el Foment per l’ascens a la Divisió de Honor espanyola, com a campió del grup nord, i la victòria de Marc Narciso al III Circuit Català d’Opens Internacionals.

El president ha reconegut que aquest 2006 ha estat un molt bon any desde el punt de vista esportiu, i ha volgut felicitar a tots els jugadors, jugadores i clubs que han aconseguit aquests èxits.

A nivell organitzatiu, el Sr. Ayza ha volgut destacar els torneigs del Circuit Català on els veritables protagonistes han estat els clubs organitzadors, que cada any milloren l’oferta dels seus Opens, l’organització per part de la Federació de dos Campionats de Espanya, el d’equips de Primera Divisió a Barcelona i el Femení a Salou, i l’èxit del torneig Ciutat de Barcelona al Casino amb el nou format de 10 jugadors.

El president ha explicat que la final del Campionat de veterans es va jugar al mes de juliol a Andorra, degut a circumstancies organitzatives especials, encara que l’any 2007, tornarà a disputar-se al mes de maig.
D’altra banda la Caixa de Catalunya, ha informat el president, ha fet una aportació de 3.000 euros com a patrocinadora del Campionat Intergeneracional, que pensen que es consolidarà en les properes edicions.

Durant aquets darrers mesos, la Federació ha estat present a diferents programes de promoció dels escacs, segons el Sr. Ayza, com la seva col•laboració amb el programa “Fes escac i mat a la Queta”, que proposava que els alumnes de secundària s’apuntesin a un torneig d’escacs per internet, promocionat pel Departament de Normalització Lingüística de la Generalitat, la col•laboració amb programes de reinserció de presos de la Model, la col•laboració de la FCE als jocs interempreses, el disseny de l’Escola Municipal d’Escacs de Barcelona, amb la participació de deu clubs de la ciutat, o la presència de la FCE a les festes de la Mercé.

El president ha continuat informant de la dimissió per motius personals del vicepresident primer Pablo Díaz Flores, a qui ha volgut agrair públicament tota la feina que ha realitzat durant aquests tres anys. Aquesta dimissió ha produït una reorganització de la junta directiva, de forma que el Sr. Víctor Pont passa a ser el vicepresident primer i el Sr. Jordi Parayre el vicepresident segon.

El president ha donat la benvinguda a la seva Junta Directiva el Sr. Josep Maria Camell, així com els nous presidents territorials de Tarragona i Lleida, Josep Terrones i Arcadi Solà, després de les eleccions als respectius territoris, desitjant-los molta sort en el desenvolupament dels seus càrrecs.

El Sr. Ayza ha continuat agraïnt la feina dels membres dels comitès de competició i apel•lació de la Federació. El comitè d’àrbitres, segons ell, està treballant molt bé i els problemes que havia patit aquest estament, estan bastant superats. El Comitè de Monitors ha informat el president, ha realitzat aquest estiu el primer curs homologat per l’Escola Catalana de l’Esport del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, i malgrat la baixa participació d’inscrits, que obligarà al comitè a revisar el seu format, és un gran pas endavant que es pioner a tot l’estat.

Respecte el tema económic, el president ens ha dit que més tard el tresorer Sr. Garcia Riera, ens presentaria el pressupost de l’any 2007, però ens ha abançat que l’evolució de la economia de la FCE era molt positiva.

En l’apartat de serveis federatius, el president ha dit que ha signat un contracte amb una empresa per encarregar un nou programa de còmput d’elo català, que permetrà estalviar moltes hores de feina, gràcies als avenços de la informàtica. També ha destacat l’important volum de préstecs de material que ha fet la Federació als clubs, deixant rellotges digitals, taulers, peces i material de retransmissions de partides per internet. Això ha estat possible per l’increment de la inversió en material que han fet els darrers anys.

El discurs ha continuat informant que el departament de retransmissions passarà a estar coordinat pel Sr. Josep Maria Camell, perque tingui una vinculació més important amb la Junta directiva, agraïnt la feina feta pel Sr. Iván Aguilar que ha estat una persona clau per al desenvolupament d’aquest servei, on també han estat pioners a l’estat espanyol, per la qual cosa no és estrany que altres federacions encara facin servir tècnics formats per la FCE per a les seves retransmissions.

Així com a la darrera assemblea el president va dir als assistents que l’alliberesin de l’acord de portar la seu de la Federació a Badalona, poques setmanes després, les dificultats que tenien en aquest projecte es van esvair, ja que l’Ajuntament de Badalona els va donar garanties de que treballarien de valent per a fer possible aquesta cessió. La Generalitat es veu que va consignar, dins el pla d’infraestructures esportives especifiques, una ajuda de 100.000 euros per les obres d’adaptació d’aquest local a Badalona. La propera setmana, l’ acord de cessió per 25 anys d’aquest local, anirà al ple del Ajuntament de Badalona per la seva aprovació, que és el darrer requisit que falta per poder tirar endavant el projecte.

Per aquest motiu el president ha demanat a l’ Assemblea que torni a autoritzar el trasllat de la seu federativa i el centre de tecnificació a Badalona, i alhora per demanar el corresponent préstec per poder finançar l’operació, tenint en compte que aquesta suposarà una inversió d’uns 160.000 euros, dels que la federació haurà de fer front a 60.000 que sortiran del lloguer de l’actual seu. També hi ha la possibilitat de rebre més ajudes per fer front a aquesta despesa de la Secretaria General de l’Esport, però encara que això no fos possible, l’operació es finança sola i no afectarà a el funcionament i les activitats de la federació.

La FCE ha decidit pel proper any 2007, organitzar independentment de la UCEC els Campionats de Catalunya d’edats, donat que desde el mes de maig van estar negociant amb aquest organisme un acord per millorar aquest campionat, que el mes de juliol van arribar a una sèrie d’acords que van ser plasmats en un document que ens va transmetre al nou gerent de la UCEC, i que la FCE va ratificar i que un cop marcat el 10 d’octubre per signar l’acord, el mateix dia 10 la UCEC els va comunicar que no el firmaria.

Davant d’aquesta situació la FCE va emetre un comunicat i va decidir organitzar els campionats pel seu compte, recordant que segons un decret, la Generalitat estableix que la responsabilitat de l’organització dels Campionats de Catalunya d’edats recau en les Federacions i que la UCEC només pot organitzar jocs esportius escolars.

Malgrat tot, el Sr. Ayza ha dit que la Federació ha arribat a acords puntuals amb alguns Consells cara a l’ homologació de les seves probes, imposant però alguns requisits que seran els que marquen els reglaments de la FCE, entre els quals estan que tots els jugadors han d’estar federats, que s’ha de jugar a un ritme homologat i que s’han de complir les normes de les competicions del sistema suís.

Seguidament ens hem enterat que s’ha signat un acord amb el Consell de l’Esport Escolar de Barcelona ciutat, perque la seva competició sigui homologada com a territorial de Barcelona, mentre que amb altres Consells, que organitzen les fases comarcals, l’acord que ofereix la FCE és el de classificar sense cost 3 places per categoria amb la formula 2+1, dos nens i una nena, essent els Consells comarcals lliures d’ampliar aquest nombre de places pagant els costos d’inscripció a les finals territorials que seran de 10 euros per jugador.

Aquesta decisió, ha dit el president, suposarà un esforç econòmic per la FCE, per la qual cosa en aquests moments ja ha parlat tant amb la Secretaria General de l’Esport com amb la UFEC, unió de federacions Esportives de Catalunya, que han estat en tot moment informats de les negociacions, i que ja han ofert el seu suport a la seva decisió, esperant que aquest suport es plasmi amb diners en els pressupostos del proper any.

Respecte el Campionat Escolar per equips que fins ara contava amb fases territorials i final, la Comissió d’Escacs de Base va decidir reconvertir-lo en un Campionat de final directa, sense fases prèvies, on tots els equips hauran de pagar les seves despeses, que de tota manera no seran molt altes atenent a que dura dos dies, desviant els diners anteriorment invertits en aquesta final en recursos per organitzar una final del Campionat de Catalunya Individual d’edats a 9 rondes.

El president ha finalitzat el seu discurs recordant que està arribant la fí del seu mandat i a la propera assemblea serà el moment de fer un balanç global de la gestió de la Junta Directiva als darrers quatre anys, fent palés la seva intenció d’exhaurir el mandat que van rebre, i per això ha volgut anunciar que convocaran eleccions el mes de maig de 2007.

“Moltes gracies per la vostra atenció”, ha acabat dient el president.

Es veu que abans que jo arribés s’ha parlat que algunes rondes de la Divissió d’Honor del Campionat de Catalunya per equips es jugaran el dissabte per la tarda si hi ha acord dels clubs i sobre el canvi de local de la FCE.

Després de diverses negociacions amb diverses institucions, pert fí es confirma que la seu de la FCE estarà a Badalona, al menys els propers 25 anys. M’havien dit que després de posar-se tots d’acord el Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Badalona s’havia negat a cedir el local per la nova seu de la FCE, quan la Generalitat ja havia pressupostat els diners que cediria a la FCE per les obres. Finalment sembla que l’alcaldesa de Badalona, qui s’havia compromés a la cessió, ha decidit tirar-la endavant, encara que no sé si s’han reduït els m2 destinats a la FCE o les favorables condicions inicials que ens havia explicat el president en anteriors assembleas. En qualsevol cas el nou local serà molt més ampli que l’actual. El president ha demanat permís a l’assemblea per demanar un prèstec de 160.000€ per pagar les obres que cal fer al nou local abans d’instalar-s’hi, i aquesta li ha donat. D’aquests, 100.000€ seran subvencionats per la Generalitat, encara que com ja sabem com les gasta la “Gene” els clubs que els li demanem subvencions habitualment, ja que quan no pot endarrerir més el pagament perque ja has presentat totes les factures i justificants possibles, acaba pagant amb més d’un any de retard. Potser la FCE té un millor tracte que els clubs. Total, que es necessita un préstec pont, mentres no pagui les subvencions la Generalitat. A més cal tenir en compte que es llogarà l’actual local de la FCE, que és de propietat, i aquests diners serviran també per pagar el préstec. Si no s’ha canviat el lloc, el nou local de la FCE estarà ben comunicat, davant de la parada de metro de “Pep Ventura”.

També es veu que el Sr. Iván Aguilar ha dimitit del seu càrrec de coordinador de les retransmisions per internet de les partides d’escacs d’alguns opens internacionals, essent substituït pel Sr. Josep Maria Camell.

Quan jo he arribat a la sala el Sr. Víctor Pont parlava sobre el calendari esportiu de l’any 2007, moment en el qual apareixia un calendari de any 2007 pel projector, amb els dies de determinades competicions esportives pintats de diferents colors. D’aquesta manera ens hem enterat que el Torneig Obert del Barcelonès de divendres per la nit desapareix del calendari per la seva baixa participació, perque aprofiti les dates algun club si vol fer un torneig, així com el tancat Masters de Veterans, perque la idea era que el campió es classifiqués per la selecció catalana de veterans, però resulta que els millors veterans no hi participaven, i el nivell mig del torneig era bastant baix. El Sr. Pont ha continuat parlant sobre canvis en els torneigs referint-se a que el nom definitiu del Tancat d’èlit que s’ha jugat fa poc a Barcelona seria Magistral Casino de Barcelona-Ciutat de Barcelona i que les semiràpides del diumenge 17 de desembre que fins ara es deien Ciutat de Barcelona pasen a dir-se Torneig Garcia Ilundain.
El Sr. Pont ha parlat de les diferències entre la UCEC, Unió de Consells Esportius Escolars de Catalunya, i la FCE, de forma que han decidit organitzar els classificatoris per les finals sots-16 de Catalunya, arribant a acords amb algun Consell com el de Barcelona, amb algunes condicions, per exemple que tots els nens participants estiguin federats, perque el torneig que farà aquest sigui classificatori per les Finals de Catalunya com ho ha estat desde fa molts anys. Alguns consells organitzaran torneig escolars que no classificaran per a res. Les finals catalanes de la FCE seguiran classificant pels Campionats d’Espanya.
El Sr. Pont ha dit llavors que s’ha renovat l’acord amb la Fundació Viure i Conviure de l’entitat Caixa de Catalunya, segons el qual es seguirà fent una trobada Intergeneracional, de gent gran i jove alhora, amb seu a la Pedrera.
Pe acabar el Sr. Pont ha parlat de la licitació oberta a tots els clubs de 6 probes a la Territorial de Barcelona amb la idea de la descentralització, que si no m’equivoco són: Fase Prèvia del Juvenil de Barcelona, Fase prèvia de la Territorial de Barcelona de la Copa Catalana, Torneig Individual Femení de Catalunya, Fase Prèvia Torneig Gent Gran de Barcelona, Final Territorial Sots-16 Barcelona Comarques i Torneig de Ràpides Individuals.

Llavors ha començat un torn obert de paraules on el Sr. Juan Manuel Sánchez ha demanat que les licitacions d’algunes probes es fessin per més d’un any, perque així l’organitzador poguès reservar l’hotel, per exemple, de les competicions escolars, amb prou antelació per evitar el colapse que es veu que hi va haver a la Final per equips Escolar de Tarragona del d’aquest any 2006. Com desde la taula se li ha dit que no, llavors ha proposat que les licitacions es fessin amb bastant més antelació que fins ara, a la qual cosa el president li ha dit que sí.

El Sr. Paredes s’ha queixat de la desaparició del torneig Masters de Veterans i ha proposat canviar-lo de dates, ja que es feia per Nadal i segons ell, eren les dates elegides les culpables de la manca de participació del nostres millors veterans. Desde la taula el Sr. Garcia Riera li ha dit que el torneig desapareixia perque no tenia èxit.

En la resposta a alguna pregunta, crec que del president de la Territorial de Lleida Sr. Arcadi Solà, sobre la desaparició de les plaçes gratuïtes de la Final per Equips Escolars, el president ha dit que aquesta delegació no s’havia gastat els 7.000€ de subvenció que tenia reservats per ella la FCE l’any 2006, degut a que no els havia justificat i el termini de justificació de subvencions ja s’havia acabat i que per tant no els cobraria i que la territorial de Lleida podia organitzar les competicions que volgués amb els seus diners, entre elles una Final sots-16 Per Equips.

Crec que el Sr. Camell ha dit llavors que si es començava a jugar el Per Equips de Divisió d’honor els dissabtes per la tarda calia canviar el reglament del torneig, donat que es veu que diu que es juga el diumenge. El Sr. Pont li ha contestat que només es jugarien 4 o 5 matx en dissabte i per acord dels implicats.

Finalment el moderador Sr. Viñas ens ha recordat que ara votàvem un calendari esportiu que caldria ratificar en la propera assemblea del més de juny.
El calendari esportiu de l’any 2007 s’ha aprobat per UNANIMITAT dels assistents.

Seguint l’ordre del dia hem començat a parlar del pressupost de la FCE per l’any 2007.
Desde el projector ens han presentat uns resums comparatius entre diversos anys de l’increment del pressupost de la FCE, comparant-l’ho amb l’increment del nivell de vida. A l’informe estaven inclosos els pressupostos de les delegacions de Girona i Tarragona, però no el la de Lleida, ja que no l’han enviat a la FCE. L’increment del pressupost de la FCE desde l’any 2003, el darrer de l’anterior Junta Directiva, fins a final del 2007 és del 141%, és a dir 633.150€, tenint en conte que el nivell de vida ha pujat en aquest temps un 14%. Desde la taula algú ha dit que hi havia un superhàbit en els torneigs organitzats per la FCE.
El Sr. Garcia Riera ens ha explicat que el 73% del que paguem els clubs es destina al funcionament ordinari de la FCE i que segons un altre quatre que mostrava el projector, separant despeses i ingresos per partides, les despeses de personal suposaven només el 24% del pressupost de la FCE.
Crec que el Sr. Pont ha explicat que en el pressupost presentat ja no figuraven les despeses i ingresos dels dos torneigs desapareguts, i en canvi si hi eren les despeses de l’organització de les probes sots-16 que organitzarà la FCE per primer cop en solitari aquest any.
En el torn obert de preguntes el Sr. Muratet no entenia com segons els resums exposats el pressupost de la FCE havia augmentat en un any, del 2006 al 2007, en 150.000€. Crec que el Sr. Pont li ha contestat que respecte el pressupost de 2006, que inicialment era de 484.230€, actualment preveien que en acabar l’any aquest fos realment de 540.000€, per la qual cosa l’increment real no era tan espectacular com el que sembla si es comparen els dos pressuposts. El Sr. Muratet ha preguntat llavors com és que en l’apartat de personal hi havia 50.000€ d’ingressos, responent-li el Sr. Ayza que aquests diners pertanyien a una subvenció que dins el Programa Arc de la Generalitat, pagava les dos persones que donen classes en e1s dos Centres de Tecnificació que hi ha fins ara. Finalment el Sr. Muratet ha preguntat si les despeses de personal de les territorials estaven incloses en el pressupost presentat, contestant el Sr. Pont que no ja que les territorials tenen pressupostos propis.
Per si no quedava prou clar, el president ha pres la paraula per explicar que hi havia dos factors que feien augmentar el pressupost: per un costat els 60.000€ no previstos en el pressupost del 2006 dels Centres de Tecnificació i per l’altre els nous patrocinadors que ha trobat la Junta Directiva de la FCE. A més, el fet que aquest proper any les final de Catalunya sots-16 siguin obertes amb una marca mínima, no sé si es refereix a elo o a punts fets en la fase prèvia, farà que augmenti la recaudació per inscripció del torneig i de retruc també els beneficis. “Quantes més coses fem més ingressos obtenim” ha dit el president. Ha acabat dient que calia destacar el gran esforç económic que ha fet el govern de la Generalitat en subvencions a la FCE, ja que ha passat de donar 70.000€ l’any 2003 a 202.000€ aquest any 2006.

El Sr. Camell ha pres la paraula per dir que el resum del pressupost per partides mostrat en la pantalla de la sala als presents estava mal fet, encara que en el total les xifres eren correctes.
Respecte el manteniment de la pàgina web, el president ha dit, responent una pregunta del president del club Peón Doblado, que no tenia ingressos per publicitat, argumentant que els anuncis dels 4 patrocinadors que té actualment la FCE són en agraïment als patrocinis de diferents torneigs. Així ha explicat que entre les empreses Interchess i Gràfiques Duchess regalarien el cost de les planelles a la FCE que alhora les regala als clubs pel per Equips i d’altres competicions oficials.

Segons les meves notes la proposta de pressupost per l’any 2007 s’ha aprobat per UNANIMITAT dels assistents.

Tot seguit hem passat als punts més conflictius del dia respecte les modificacions del reglament del Campionat de Catalunya per Equips, proposades per la Junta de la FCE.

Primer de tot el president ha dit que les modificacions proposades només s’entenien d’una forma globals, complementant-se unes a les altres.
El primer punt en ser tractat ha estat el 9.2 de manera que si era aprobat, si es fan 3 incompareixençes, seguides o alternes, d’un mateix jugador en el Campionat de Catalunya per Equips, aquest quedarà eliminat del torneig i si l’equip el torna a alinear per quarta vegada perdrà el punt per alineació ilegal. Això segons la FCE només serà vigent en les categories obligades a presentar acta electrónica, aquest any de la preferent en amunt. I la pregunta és, i qui controlarà tot això? Resposta: els propis equips rivals.

Més tard hem sabut, que, de la mateixa manera que la Fide ens obliga a fer servir el programa d’aparellaments Swiss Manager per estalviar-se feina en introduir dades, la FCE vol fer el mateix, i ha encarregat un programa informàtic nou que mitjançant l’enviament dels equips de l’acta electrónica, facilita molt l’entrada de dades. Es veu que el programa el tindrà la FCE el gener de 2007 i que farà probes fins el juny, de forma que a la llista del mes de juliol d’elo català, per exemple, ja es podrà contar l’elo per punts mesurats en unitats, a més d’haver d’arrodonir a 5. D’aquesta forma la idea és que alhora que cada any una categoria més al per Equips ha de fer servir rellotge digital, també estigui obligada a enviar l’acta electrónica, i que en uns anys tothom pogui consultar les alineacions de qualsevol equip de qualsevol categoria de les rondes ja jugades. Així una reclamació per una alineació ilegal per posar un jugador amb 3 incompareixençes la podrà fer qualsevol equip de qualsevol categoria, encara que no sigui afectat pel tema.

El Sr. Juan Manuel Sánchez ha proposat fer algunes limitacions al tema de la penalització per incompareixençes però el president li ha dit que hi hauria molts casos excepcionals i que si algú realment havia tingut una causa molt justificada per no poder anar a una partida, enviés una carta al Comité de Competició explicant-ho.
Llavors la Sra. Noemí Martínez ha preguntat sobre que passaria si el teu club d’alinea sense que tú ho sàpigues i quan vols jugar ja no pots perque ja tens les 3 incompareixençes, a la qual cosa li han contestat que es suposa que el jugador confia en el seu delegat, que sempre es pot enviar una carta al Comité de Competició si passa això i que es pretenia amb el canvi perjudicar als clubs poc formals, i no els jugadors.

Seguidament el Sr. Muratet ha proposat que tots els equips de totes les categories estiguessin obligats a enviar l’acta electrónica aquest mateix any, al Campionat de Catalunya per Equips, donat que si algú no tenia encara internet la podia enviar per fax, ja que no tenia sentit que hi hagués unes normes per unes categories i unes altres per la resta. El president li ha respost que actualment és molt més fàcil tenir internet que fax i que si s’aprobés la proposta alguns clubs tindrien molta feina, alhora que caldria donar suport els clubs que no estan habituats a fer servir internet per ajudar-los d’alguna manera amb cursos o algun altre mitjà. Llavors el Sr. Viñas ha dit que aquesta proposta no estava a l’ordre del dia i que encara que s’aprobés algú la podia anul.lar per aquest fet, per la qual cosa ha demanat al Sr. Muratet que la redactés i presentés en la propera Assemblea del mes de juny per la seva valoració.

En algun moment el Sr. Peñarroya de l’Incresa ha dit que ell no volia saber res de les noves tecnologies i que no tenia mòbil ni internet i que no podria enviar l’acta electrónica si l’obligaven a fer-ho.
Crec que el Sr. Muratet ha exposat seguidament que un jugador exclós de la categoria preferent podia jugar en categories més baixes que no eren controlables per no haver-hi acta electrónica pública, a la qual cosa el president li ha dit que això no era legal i que la pròpia Junta de la FCE vigilaria que això no passés.

Finalment s’ha votat la modificació proposada sobre el punt 9.2 del reglament i s’ha aprobat per 25 vots a favor, 2 en contra i algunes abstencions.

A continuació havíem de parlar sobre la modificació de l’article 7.1 però el president ens ha explicat que havien contractat un nou programa de càlcul de l’elo català en el que s’introdueixen les dades dels matx per equips amb falicitat mitjhançant les actes electròniques. Llavors ha pres la paraula la Sra. Noemí Martínez per preguntar si es podia fer una base de dades per poder buscar amb facilitat si en un equip havia jugat un jugador a totes les rondes del per equips. El presiden ha respost que es publicarien les actes amb Html, ja que en pdf no es pot buscar, de forma que s’hauria de buscar ronda a ronda fins que la FCE tingui el nou programa de càlcul d’elo, i sigui obligatòria l’acta electrónica per totes les categories. Llavors sí es podran buscar fàcilment totes les rondes alhora.

En aquest moment he intervingut jo per dir que no es que estigués en contra dels canvis de reglaments, però que se n’estaven canviant tantes coses que al final no hi hauria ningú que s’els sabés tots, que no recordava quan s’havi aprobat que alhora que s’introdueixen els rellotges digitals, augmentant la obligatorietat del seu ús en una categoria per any, augmentés de la mateixa manera l’obligació d’enviar actes electróniques a la FCE, que estava en contra de les actes electróniques perque donen molta feina als clubs que tenen molts equips i que els canvis de reglaments presentats a l’assemblea per la junta de la FCE tenien sentit en conjunt, però que si algun d’ells no s’aprobava hi hauria greus incongruències.
El president m’ha contestat que la web de la FCE “treu fum” els diumenges per la tarda per la quantitat de visites que rep, que l’acta electrónica facilita la feina dels treballadors de la FCE i els estalvia molt temps i que ajuda a que tothom pogui consultar per internet què ha passat el diumenge, reconeixent que la idea dels canvis proposats era que s’aprobessin tots.

En aquest moment ha pres la paraura el moderador per dir que, si no estàvem en contra els assembleistes, li semblava més coherent discutir primer el punt del reglament sobre suplències i deixar per més endavant el 7.1. Així s’ha fet i llavors el president ens ha dit que proposaven prohibir les suplències al Campionat de Catalunya per Equips perque creaven “més abús que benefici”, i que el 90% d’elles eren especulatives i només un 10% es feien perque realment no podia venir el jugador titular de l’equip, presentat en començar el matx.

Crec que llavors el Sr. Paredes ha preguntat si aquests percentatges els havien tret després de fer un estudi de les actes del per equips, i el president ha respost que no, però que li semblava pels comentaris que li feia arribar la gent que això era aproximadament així, començant pel seu equip que tenia diversos jugadors poc formals alhora de comprometre’s a jugar.

Seguidament el Sr. Juan Manuel Sánchez ha exposat un cas particular que li havia succeit a alguns jugadors del seu equip el darrer any, demanant que hi haguès en casos molt justificats alguna excepció a la norma de baixar elo si no et presentes a jugar, a la qual cosa li han contestat desde la taula que sempre hi havia la possibilitat d’enviar una carta al Comité de Competició de la FCE, presentant els justificants corresponents sobre el motiu de la incompareixença.

Finalment s’ha produït la votació sobre el punt 9, i s’ha aprobat per 20 vots a favor, 8 en contra i 3 abstencions de forma que queda prohibit posar suplents un cop presentada la llista de jugadors a les 9:30h. al Campionat de Catalunya per Equips.

Un cop aprobat aquest canvi s’ha passat a vota el punt 7.1 del reglament, que abans s’havia deixat aparcat i també s’ha aprobat per 28 vots a favor, un en contra i varies abstencios, de forma que si et falta un jugador a l’equip, aquest l’has d’alinear al darrer tauler.

Respecte la proposta de modificació de la Copa Catalana, de forma que no hi pogui haver més d’un jugador estranger, donat que el Campió té un plaça gratuïta a la Primera Divisió del Campionat d’Espanya per Equips, un representant del Montcada ha proposat, un dels pocs equips a qui pot afectar aquesta normativa, que es suprimís la primera línea de la proposta, de forma que s’ha aprobat que els equips han de complir la normativa Feda en matèria d’alineacions, és a dir, que hi ha d’haver dos jugadors amb passaport espanyol i que a la llista de la Fide també tinguin nacionalitat espanyola.

Tot seguit hem passat a parlar sobre la nova normativa de l’avaluació catalana, defensant-la el president amb l’argument que intentava que hi hagués menys especulacions que fin ara. Llavors el Sr. Álvarez del Condal ha proposat que al per equips no s’apliqués la normativa de pèrdua d’elo perque podia passar que t’haguèssin alineat sense tú saber-ho a la qual cosa li han contestat que sempre et podies queixar al Comité de Competició. A continuació el Sr. Muratet ha proposat que les partides guanyades o perdudes per incompareixença no contesin per elo català i que ell cobrava les inscipcions del seu open abans de començar. El president li ha contestat que quan un jugador no es presenta a la primera ronda has de pagar 1€ més a la Fide, si es que el torneig és vàlid per aquest elo, i has de fer servir mig rellotge i tauler més a més de pagar a la persona que els posa, creant tot això un perjudici a l’organitzador del torneig. A continuació el Sr. Muratet ha proposat que els jugadors catalans que tinguessin elo Fide deixesin de tenir elo català, a la qual cosa el president ha contestat que la major part d’equips feien la llista de jugadors del per equips per elo català, a més que tenir un elo propi era una manera de negociar amb la Fide, ja que preten que tothom en tingui baixant el mínim a 1.000 punts, i que si llavors pugen les quotes per jugador s’els podria dir que, per exemple, treguessin de la llista Fide els jugadors catalans de menys de 2.000 elo, perque la quota Fide que pagués la FCE no fos exagerada.

El president ens ha explicat llavors que a principis d’any l’empresa que fa el nou programa de càlcul d’elo català els entregarà el programa, que estarà en probes fins el més de juny, i que preveuen que a la llista d’elo del més de juliol ja estigui en ús i es poguin contar els punt d’elo en unitats.

El Sr. Miquel Fernández-Díaz ha proposat llavors excloure de la normativa segons la qual baixes elo si no et presentes a jugar, de forma que representa que has perdut contra un rival del teu mateix elo, les incomparecències a la primera ronda d’un torneig. El Sr. Pont li ha contestat que s’havia d’èsser més seriós a l’hora d’apuntar-se a un torneig i que la tendència havia d’èsser d’apuntar-se a un torneig amb algun mitjà que no sigui el telèfon, per demostrar que t’has apuntat tú i ho ha fet una altra persona per tú, obligant-he a pagar la inscripció del torneig abans de que aquest començi, i no el primer dia de joc, i que el propi Comité Català d’Àrbitres havia proposat a la FCE que la inscripció a un torneig es tanqui dos dies abans de començar de forma que el dia abans es pengi a internet l’emparellament de la primera ronda per evitar algun error u oblit en l’emparellament inicial.

En aquest moment el Sr. Viñas ha dit que si t’apuntaven a un torneig i no ho havies fet tú, sempre pots enviar una carta al Comité de Competició queixant-he perque no et baixin elo i ens ha llegit les sancions que reflecteix el reglament d’escacs per no presentar-te a una partida, que és una falta molt greu, de l’estil de 200.000 pessetes de multa o inhabilitació per 3 anys sense jugar, mentre que l’agressió a un altre jugador és només falta greu i té una sanció molt menor. Defectes d’haver copiat el reglament de la FCE d’un reglament de futbol, clar que, com jo he dit, el podíem canviar.

Seguidament algú ha preguntat quin sentit tenia que aparegués al reglament que no es poden fer més de tres rondes al dia en un torneig, responent-li desde la taula que això estava pensat per les proves escolars.
A continuació el Sr. Camell ha proposat uns matisos en la redacció de diferents articles, tots ells aceptats, i que no tenia sentit que computesin per elo partides que no s’havien jugat.

Llavors s’han produït un seguit de votacions en cadena, que han hagut d’èsser explicades amb precisió pel moderador perque tothom pogués votar amb convicció, i així i tot he sentit una persona que s’havia equivocat i havia votat contra el que volia.
La primera votació era sobre si les partides perdudes per incompareixença havien de contar per elo com deia la proposta de la FCE, la qual cosa s’ha aprobat per 26 vots a favor i un en contra amb 4 abstencions. Aquest resultat ens ha estalviat una altra votació, proposada el Sr. Muratet, sobre que no fos vàlida per elo català ni a favor ni en contra una partida guanyada o perduda per incompareixença.
Llavors hem votat que aquesta anterior norma no s’apliqués al Campionat de Catalunya per Equips i com ha guanyat el NO, aquesta norma s’aplicarà també en l’esmentat torneig.
Finalment hem votat que l’anterior norma no s’apliqués en les primeres rondes dels torneigs individuals i com ha tornat a guanyar el NO, resulta com a conclusió que si no et presentes a jugar una partida baixes elo com si haguesis perdut amb un rival del teu propi elo, tan en torneigs individuals com per equips, tret que ho justifiquis per escrit davant el Comité de Competició.

A continuació s’ha parlat breument dels nous reglaments de les competicions escolars, malgrat haver-hi 4 segons les edats sots-10, 12, 14 i 16, eren bastant semblants entre ells i de les finals territorials de les mateixes categories. Després d’unes altres puntualitzacions del Sr. Camell en el redactat, s’han aprobat els reglaments escolars.

Seguidament ha pres la paraula el Sr. Miguel Ángel Murillo per defensar una proposta de diversos clubs del Baix Llobregat, de forma que demanaven una autorització dels pares obligatòria quan vas a federar un nen sots-16. El president li ha respost que la FCE no demana aquest document perque hi podria haver problemes amb els pares separats, que quan un club tramita una fitxa es suposa que té l’autorització dels pares i si no és així presentant-se el pare a la seu de la FCE el nen canvia de club a l’instant, i que en cas que dos clubs tramitin la fitxa del mateix jugador, la FCE sol trucar al jugador per dir-li on vol jugar. El secretari ha completat l’aclaració dient que al futbol els jugadors tenen contractes depositats a la seu de la Federació i que en escacs no s’havia arribat fins aquí de forma que ni els jugadors profesionals d’escacs solen tenir cap contracte. Llavors el president ha matisat que els únics nens que tenen una certa protecció per evitar que canviïn de club són els becats per la FCE dins el programa Arc de la Generalitat, ja que es veu que si un nen d’aquests canvia de club sense permís del club original, perd la beca. El Sr. Ayza ha dit que la intenció de la mesura era bona, però innecesària, i que si volia el Sr. Murillo es votava, però aquest ha dit que no.

Respecte la segona proposta del Sr. Murillo referent a aconseguir 8 plaçes per categoria pels nens del Baix Llobregat en el torneig del Jocs Escolars Comarcals, el president ha respost que les condicions eren les mateixes per tots els torneigs, classificant 2 nens i una nena per l’esmentat torneig.

Llavors el Sr. Francesc Fernández s’ha acostat a l’estrada per defensar la proposta del Reus, on proposava que a la Divisió d’Honor el sorteix dels equips fos lliure i no dirigit com fins l’any passat. Resulta que en d’altres anys es sortejava que l’Andorra, o en general els clubs més allunyats de Barcelona, tingués el número 5-6, o 1-9, de forma que d’aquesta manera és com menys kilómetres fan en conjunt tots els equips. Si es fa per sorteig pur, uns serien més beneficiats i d’altres més perjudicats. El moderador ha dit que la Junta Directiva no tenia una postura conjunta sobre el tema, perque hi havia ventatges i incomvenients. Seguidament ha preguntat el president al representant del Reus si la proposta es feia només per la Divisió d’Honor com deia el redactat del Reus, excloent la Primera Divisió, a la qual ha costestat aquest que sí, que només la proposava per la màxima categoria.

Finalment s’ha votat i s’ha aprobat la proposta del Reus de fer un sorteix pur en els números del equips de la Divisió d’Honor catalana per 16 vots a favor, 8 en contra i 6 abstencions.

Seguint l’ordre del dia hem passat al punt 4 on calia elegir com a mínim un nou membre pel Comité de Competició, donada la dimisió d’un dels seus membres, el Sr. Pere Reginaldo. El Sr. Ayza ha proposat per substituir-lo el Sr. Jaume Bosc, la qual cosa ha estat aprobada quasi per unanimitat. Llavors el Sr. Juan Manuel Sánchez ha preguntat a l’estrada quines condicions calia tenir per ser membre d’aquest comité i el Sr. Viñas li ha respost que segons el reglament de la FCE el Comité de Competició ha d’estar format per un nombre d’entre 3 i 7 persones, i com n’hi havia 3 i un havia dimitit, la Junta de la Federació havia buscat un possible candidat que calia que ratifiqués l’assemblea de clubs, però que els membres d’aquest comité no estaven obligats a venir a les assemblees i que qualsevol persona que volgués s’hi podia presentar. Després de tenir aquesta informació, el Sr. Juan Manuel Sánchez ha decidit presentar-se com a candidat per formar part del Comité de Competició, i després de passar per l’aprobació dels assitents ho ha aconseguit.

A continuació el president ens ha informat que en el Comité d’Apelació també hi havia hagut una dimisió, en aquest cas la del Sr. Josep Manera i la proposta de la Junta Directiva ha estat substituir-lo pel Sr. Joan Segura, expresident de la FCE, la qual cosa ha estat aceptada per àmplia majoria.

Més tard els assembleistes hem ratificat el nomenament del Sr. Josep Maria Camell com a nou membre de ple dret de la Junta Directiva de la FCE, alhora que el Sr. Viñas ens informava de la dimisió aceptada del Sr. Pablo Díaz Flores, per motius personals.

Llavors tocava sortejar els números dels equips del Campionat de Catalunya per Equips. Mentre això pasava, el moderador ens ha informat de la fusió dels clubs de Sabadell entre el Sabadell i el Societat Colón.

El sorteig de Divisió d’Honor, amb l’elecció d’unes boles de dos recipients diferents, un amb números i l’altre amb noms de clubs, l’han triat diversos membres del públic.

A Primera Divisió el sorteig ha estat dirigit, de forma que primer s’ha sortejat al grup 1 els números del Lleida i l’Olot, els dos desplaçaments més llunyants, entre els números 1-9 o 5-6, de forma que els clubs del grup van a un lloc o a l’altre però no els dos. Al grup 2 el Foment havia demanat anteriorment a l’assemblea que el seu filial d’aquest grup tingués el mateix nombre que l’equip de Divisió d’Honor, de forma que juguessin els dos equips a casa o a fora alhora.

Finalment, el resultat del sorteig ha estat aquest:

Divissió D’Honor:         Primera Divisió Grup 1:                Primera Divisió Grup 2:

 

1.Cerdanyola                 1.Olot                                               1.Congrés  

2.Montcada                   2. Sant Feliu                                     2.Gavà

3.Figueres                     3.Sant Boi                                         3.Sant Martí

4.Barberà                      4.Tarragona                                      4.Colón

5.Uga                            5.Sabadell                                         5.Rubinenca

6.Foment                      6.Sant Andreu                                   6.Foment B

7.Terrassa                     7.Aragonés                                        7.Sitges

8.Sant Adrià                 8.Tres peons                                      8.Gerunda

9.Reus                           9.Lleida                                             9.Tordera

10.Andorra                   10.Barceloneta                                  10.Bcn-Vulcà


L’assemblea ha acabat amb el torn obert de preguntes, abans del qual ha calgut anar a buscar el president i el secretari que estaven fora la sala, uns fumant i altres estirant les cames, ja no hi ha ningú que aguanti tantes hores seguides sentat a la mateixa cadira.

Un cop normalitzada la situació, he parlat jo sobre la conveniència de que la FCE haguès demanat el parer a l’assemblea abans de demanar un canvi de programa informàtic de càlcul d’elo i sobre la situació dels cursos de l’Escola Municipal d’Escacs de Barcelona.

El president m’ha respost que respecte el cost del programa informàtic era només de 3.000€, que el superhàbit previst de la FCE a finals d’aquest any era de quatre cops aquesta quantitat i que la Junta tenia potestat per fer despeses inferiors al 20% del pressupost federatiu, per la qual cosa, i encara que no arribava a aquesta quantitat, havien demanat pemís anteriorment a l’assemblea per demanar el prèstec per les obres d’adequació del nou local de la FCE. Jo no em referia tan a la part econòmica de la qüestió si no que els clubs es podien haver negat a enviar actes electròniques, que són la base del funcionament del programa pel que ens han dit, amb la qual cosa, el programa no hagués estat molt útil, però se m’ha oblidat dir-ho. Respecte el tema de l’Escola Municipal d’Escacs de Barcelona, que només afecta els clubs de la capital, el president ha dit que la FCE tenia els 7.000€ del projecte, que aquest s’havia retrasat per culpa de la manca de cartells promocionals que havia de fer l’Ajuntament, i que la cosa tiraria endavant a partir del mes de gener, ja que els cursos estaven programats per anys escolars i no per anys naturals.

Més tard ha parlat el president del Club Peón Doblado de Cornellà, que ja em perdonarà però no sé com es diu, per queixar-se dels Srs. Pere Parés i Nicolás Plaza del Cornellà, perque segons ell aquestes persones havien intentat influir en el propietari del bar on té la seu el club Peón Doblado, malparlant d’ell, perque no els hi deixesin fer les seves activitats en aquest local. El president ha dit que en principi la FCE no sol intervenir si hi ha problemes entre clubs, que no sabia si als reglaments federatius hi havia cap article que es referís a un possible boicot d’un club respecte un altre i que intentarien parlar amb els representants del club Cornellà per escoltar la seva versió dels fets succeïts. Llavors el Sr. Juan Manuel Sánchez, que es veu que forma part de la Junta Directiva del club Peón Doblado, encara que crec que és president del Jake, ha confirmat el presumpte assetjament del club Cornellà al Peón Doblado, demanant que només volien que els membres del Cornellà els deixesin en pau. Finalment ha parlat el Sr. Parayre, vicepresident segon de la FCE i membre del Cornellà, dient que a ell li havia arribat una altra versió dels fets succeïts, però que en qualsevol cas demanaria més informació als membres del seu club.

Posteriorment el Sr. Chalmeta ha demanat la paraula per aclarir que només 8 dels 20 clubs del Baix Llobregat formaven part de la plataforma ACE, que havia presentat les propostes anteriorment tractades i defensades pel Sr. Murillo.

A continuació el Sr. Juan Manuel Sánchez ha demanat una sanció pels jugadors participants en un torneig que no paguen la quota d’inscripció, a la qual cosa li ha respost el Sr. Pont que ells estaven preparant una proposta sobre el tema.

I quan eren prop de les 10 de la nit, i només quedaven a la sala 17 persones, el Sr. Viñas va agrair als assistents la paciència d’haver-se quedat fins el final de la reunió, donant-la per acabada amb l’èxit de la Junta Directiva de la FCE per haver aprobat totes les propostes que havia presentat a l’Assemblea.

Es demanen disculpes pels molts errors que hi deu haver en aquest texte i s’agraeix el treball desinteresat de gran part dels membre de la Junta Directiva de la FCE, ja que, si bé tot és millorable, la major part de les decisions que està prenent són molt encertades.

Ricard Llerins

Ll.

 

 

 

  


 

 

1