Mora Morisca 2006
El passat cap de setmana dies 8 i 9 de juliol, es va representar a Móra d’Ebre, el ja tradicional Escacs Vivent durant la festa de la Mora Morisca, amb la col•laboració de escaquistes, nens i grans de la nostra població. L’organització va anar, com sempre, a càrrec del Club d’Escacs Móra d’Ebre.
La Mora Morisca recrea l’ època històrica en que Móra d’Ebre disposava d’església, mesquita i sinagoga, i les cultures cristianes, musulmanes i jueves convivien pacíficament.
Aquest escacs vivent que representa la “lluita” entre “moros i cristians”, es fa en un indret idoni dintre del circuit de la mateixa festa morisca, amb un tauler de 10 x 10 metres i amb 32 persones, que son els que fan de peces damunt del tauler gegant.
La representació comença quan dos jugadors, juguen una partida en un tauler normal i la jugada narrada per dos persones (narradors) en forma de batalla, es portada al tauler gegant pels “xamberlans” (que son els servents encarregats de fer arribar al gran tauler las decisions dels dos jugadors).
Aquest any s’ha representat una interessant partida al Campionat de Niksic l’any 1983, entre el Gran Mestre Garry Kasparov i Hugo Portisch. Aquesta partida va obtenir el premi de la URSS Sport Comitee per el suprem èxit de creació del 1983.
Aquesta representació, es una de les actuacions importants dintre de la Móra Morisca a Móra d’Ebre i desperta molt d’interès als visitants durant aquests 2 dies de festa.

 

 

  


 

1