Torneig vàlid per a normes de MC

S'ha posat de moda fer tornejos a grup únic, i tots porten sempre un punt a les bases on posa "Torneig vàlid per a normes de MC". De vegades fins i tot no es pot ni assolir la mitjana necessària per optar a la norma amb 6.5 punts de 9 possibles ja que jugant amb els números 1 al 9 del rànking no s'aconsegueix el mínim, que és de 2175, però la cosa no s'acaba aquí. Suposem que un jugador pot tenir aspiracions de norma a partir d'un elo propi de 2150 si es té un bon torneig. Aquest jugador tindrà un número de ranking relativament alt, atès als rànkings dels tornejos vius que hi ha ara mateix, el que significa que a les primeres dues, fins i tot tres primeres rondes es trobarà amb rivals d'elos molt baixos (1800-1900), amb el que arribar a aconseguir la mitjana de 2175 dels rivals es converteix en una utopia.

Llegeixo també al handbook de la fide que fins a dos rivals es podran considerar com a rivals de 2100 a efectes del càlcul de la performance exigida per a norma de MI. Suposo que aquest article és precisament per evitar situacions com la que trobem a l'inici de tots els tornejos organitzats a casa nostra, pel que crec que podriem fer una adaptació d'aquests articles al reglament de les normes de MC, ja no per facilitar la consecució de les normes, sinó perquè realment sigui possible aconseguir-les.

D'altra banda, i aprofitant el tema, posem-nos en la pell d'un jugador d'un elo de 1850 que està decidint si participar o no en un torneig: tindré un número de ranking prou baix com perquè a les dues primeres rondes em trobi amb un 2200 i un 2050. Home, pueeeeh... les partides s'han de jugar, però a priori tinc poca cosa a fer, i el pitjor es que si se m'acudeix guanyar, després vindrà un monstre de 2400. I posem-nos en la pell d'un jugador de 2100: Bueno, vaig a fer l'aperitiu, faig les dues primeres rondes i després comença el torneig. El cap de sèrie té fins a 4 rondes d'aperitiu. Molt avorrides les primeres rondes, no? Els organitzadors s'haurien de plantejar si fent grups no tindran més inscrits, i a més més qualitat de les partides a partir d'una ronda inferior. A banda de facilitar la consecució de normes, que a un organitzador sempre li agrada que passin aquestes coses, que és una via perquè a l'edició següent hi hagi més inscrits. Sí, ja sé que fa mandra, dos tornejos, més feina per a l'àrbitre, més feina administrativa, però la qualitat del torneig en general puja. I trobo més motivador per a un jugador tenir una meta de fer 6 punts que tenir com a meta fer-ne 4.

Per tant, des d'aquest article proposo el següent:

1- Ja és tard, l'assamblea és demà, pero es podria mirar la redacció d'un article a la reglamentació de les normes de Mestre Català per fer-lo més similar als titulas FIDE (si la performance de la FIDE demanada per a MI és de 2451 i a la catalana de 2375, tocaria fer el 2025 per a límit inferior dels elos rivals, curiosament similar a una xifra molt bona per fer un tall de grups, 2000 com en els vells temps de la categoria preferent).

2- Animar els organitzadors a fer grups.

David Escanes.

 

 

 

 

  


 

1