Sobre Tramposos:

l darrer diumenge vaig llegir dins la secció del Campionat de Catalunya per Equips de la ronda 4 de la pàgina www.ajedreznd.com,

El darrer diumenge vaig llegir dins la secció del Campionat de Catalunya per Equips de la ronda 4 de la pàgina www.ajedreznd.com , una lloança de l'Àngel Pascual vers l'equip Cerdanyola del Vallés. Aquest fet dona idea de la bona persona que és el seu autor. El Cerdanyola del Vallés és un club històric dins els escacs catalans amb un currículum envejable i una Escola d'escacs de les millors de Catalunya. S'oblida d'anomenar l'Àngel, el Sr. Castellet, que és un dels monitors amb més prestigi de Catalunya desde fa més de 20 anys. Hi ha una part però del texte que no comparteixo amb el seu autor, i és el de posar el Sr. Jordi Ritter com a exemple d'educador. Jo no tenia res contra aquesta persona, però a principis d'agost de 2005 vaig anar a mirar partides a l'Open del Sant Josep de Badalona, i en entrar a la sala de joc i després de saludar-lo vaig rebre com a resposta un "a quién has venido a ayudar hoy". No vaig caure en la provocació i simplement vaig decidir ignorar-lo. Però uns dies després vam jugar al torneig d'Alella 05. Per primera vegada de 23 anys, un jugador no em va voler donar la mà en començar la partida, però això no és antireglamentari. Un cop tenia la partida guanyada i corrent el meu temps, el Sr. Jordi Ritter va dir "perdón" i va canviar la jugada de torre que acabava de fer. Suposo que altre cop volia liar-la, però no vaig fer cas a la provocació i la partida va seguir, guanyant jo finalment. Un any després vam tornar a coincidir al Torneig de Sants 06 on en aquell cop va guanyar ell. Però com que no en va tenir prou, mentre signava la planella em va dir "Cuando me pedirás perdón por lo que pasó en el open de Barberá hace 3 años". Demanar jo perdó a un trampós. Fins aquí podíem arribar. No sé que va passar en aquest torneig perque em sembla que fa més de 3 anys que no el jugo, però si tingués una mica de vergonya i humiltat no vindria a retreure res a ningú després d'un comportament tan impresentable i il.legal. Li vaig contestar "no sé de que me hablas" com així era. El Sr. Jordi Ritter va contestar "Tengo una denuncia presentada en la Federación contra ti". Com a resposta i per treure-me'l de sobre d'una vegada el vaig enviar a cagar, caient per fí en les seves provocacions. En aquell moment va agafar el cartró que es posa sota la planella i em va donar un cop a la cara. Soposo que amb una altra persona la partida hagués acabat d'una altra manera, però jo simplement m'en vaig anar. El Sr. Ritter, Àngel, no es mereix compartir amb els altres professors que anomenes al teu escrit els èxits de l'entitat. És un trampós, un impresentable i un buscarraons, i no coneix que és l'educació ni l'esportivitat. Quin exemple pels nens¡.

Ricard Llerins

Gràcies.

Buenas noches.

Estaba aburrido leyendo esta sección medio salsa rosa de ajedrez, medio artículos de opinión, cuando he visto el texto del Sr. Llerins, hace muchos años que lo conozco por razones de arbitraje en algunos torneos, incluso compartí una semana con él en el torneo de España por edades y me pareció una persona muy correcta. Con todo esto quiero dar fe de lo que dice en el torneo de Sans porqué si comprueban el emparejamiento de la penúltima ronda, creo que era, podrán ver como yo jugaba a escasos tableros de él. No conozco el conflicto que le recriminó su rival pero si que pude ver sus modales en la mesa de juego y claramente no me parecieron un modelo a seguir. Oí como después de ganar le decía lo de la denuncia en la federación y después de la contestación del Sr. Llerins le tiró el cartón en la cara para provocarle, me pareció muy correcta la actitud del jugador del St. Martí porqué no siguió con el conflicto y gracias a eso los demás pudimos seguir jugando con tranquilidad. Con este escrito solo quiero apoyar a Ricard Llerins, aunque él mismo me reconoció que no tenía ni idea de porqué le agredió y siendo así yo me lo creo.

Adrià Pérez Campos.

Hola,

Llegint la crònica de l'Angel Pascual (una gran persona, això ja ho sabem tots), lloant el nostre club, la veritat és que fins i tot em vaig emocionar, tot i que va rebatejar el Jaume Grau amb el nom d'Isidre. Sempre he dit que les cròniques de l'Angel Pascual són unes de les que més m'agraden. Com a resposta, també cal dir que per nosaltres el Barberà és un club molt amic, i probablement, ara que el Cerdanyola ja no té cap opció de guanyar al campionat, em sembla que de cara al triomf final ara els de Cerdanyola som del Barberà, per la gran amistat que hi ha hagut sempre entre els dos clubs.

Però m'he quedat molt indignat amb l'escrit del senyor Llerins. Pel que sembla, aquest senyor ha tingut problemes amb en George Ritter, i ell té la seva versió, i no em crec gaire del que el senyor Llerins diu. Perquè conec en Ritter i sé com és, i veig complicat que faci alguna cosa així, o almenys sense provocació. I penso que tampoc és la manera de solucionar els problemes. Com que tothom no es pot portar bé amb tothom, doncs sempre hi hauria algun tipus d'enfrontament. I si tothom escrivís a AjedrezND per parlar dels problemes amb altres escaquistes, primer: acabaríem tots enfrontats, i segon: AjedrezND deixaria de ser una pàgina d'informació escaquística i passaria a ser "Tomate Rosa" pur i dur.

Ahir, comentant tot això amb el Jaume Grau i el Gabriel Castellet, estaven igual d'estupefactes que jo. No es podien creure que Ritter fos capaç de fer això. Perquè Ritter no ha tingut problemes amb ningú, i el seu comportament als taulers sempre ha estat exemplar. És una persona enamorada dels escacs, i sobretot un grandíssim professor. Per tant, la seva opinió subjectiva és totalment contrària al que marca la realitat. Hi ha molta gent jove al nostre club que han donat les seves primeres passes dins del món dels escacs gràcies a Ritter, així que es mereix aquests agraïments que feien tant vostè com Pascual sobre l'escola d'escacs, que, és veritat, sense el Gabriel Castellet no seria el que és, però també n'hi ha d'altres com el George Ritter, el Jaume Guasch o el Francesc Lanau que fan també una tasca important. I encara diré més: Ritter és tot un exemple i un mirall en el que ens hauríem de fixar més. Simplement, fer servir un enfrontament personal per dir que aquesta persona és un complet inútil és una fal·làcia. Jo també tinc algun enfrontament amb algun altre jugador, però no per això són complets inútils, ans al contrari, són molt bons en els tasques que fan.

A banda de tot això, vostè ja ha fet el seu escrit, ja ho han llegit milers de persones. I, com dirien en llatí, li pregunto: cui prodest? Qui surt guanyant de tot això, senyor Llerins? L'únic que fa amb això és crear més enfrontaments, perquè això provoca més enemistats entre Cerdanyola i Sant Martí. I ara el mal ja està fet, vostè ha desprestigiat a Ritter i alguna cosa de tot això quedarà. Però ell no es mereix això. Vostè deia l'altre dia, en resposta a un comentari de Valerio de la Cruz: "Creo que no hemos venido al mundo a sacarnos los ojos los unos a los otros." Doncs almenys al Cerdanyola, ja li ha tret uns quants.

Carlos Giménez

Fa anys que conec al Jordi Ritter i al Ricard Llerins. He coincidit amb ells a opens i col·laboracions en temes d'escacs escolars. Realment estic força sorprès per aquests articles, ja que per a mi tots dos m'han semblat sempre uns bons amics i cavallers. La meva opinió es que tot això ve produït per algun lamentable malentés, malgrat en algun moment hagi pogut mancar certa serenor. En aquests moments no dubto que entre ells això ja té quasi impossible solució; però m'agradaria que terceres persones que també els coneixen els segueixin valorant de la mateixa manera.

Enric Garcia

Crec que mai he tingut el plaer de jugar amb vostè, per la qual cosa crec que no el conec personalment. Jo no he dit en cap moment que el Sr. Ritter sigui un inútil. Aquest adjectiu se l'inventa vostè. Una cosa és crear crispació artificialment i una altra exposar uns fets que van succeir, que és el que jo faig. No entenc per què vol transformar una enemistat personal en una altra entre clubs. Jo no pretenia això. Segueixo pensant que el seu club és un dels que millor funciona de Catalunya. Puc entendre fins a cert punt que una persona tingui un mal dia i faci una acció poc reglamentària. Però quan les provocacions són reiterades ja és un altre tema. Llegint el seu escrit sembla que el Sr. Ritter sigui la persona perjudicada pels fets succeits, quan he estat jo. Per cert que el Sr. Ritter mai em va denunciar a la Federació com em va dir. Va ser una provocació més. Qui no volgui ser denunciat que no faci trampes.

 

Atentament

 

Ricard Llerins

 

 

  


 

 

1