Assemblea de Clubs 23 i 24 de novembre de 2007:

Per manca de talent per escriure coses més interesants, us faig un cop més, el resum de l’Assemblea de clubs de la Federació Catalana d’Escacs, FCE a partir d’ara.

La FCE ens havia convocat a l’Hotel Palas de la Pineda, Tarragona, el divendres 23 de novembre per la tarda, pagant-nos una plaça gratuïta d’hotel en habitació doble i pensió complerta per club, perque poguèssim començar l’assemblea el dissabte a primer hora del matí i si s’allargava la reunió continuar per la tarda, acabant a una hora prudent perque la gent que venia de lluny pogués tornar a casa i tenint el diumenge lliure. El canvi d’escenari de l’assemblea ha estat tot un èxit, ja que a la reunió del matí vaig contar 105 persones, representants d’uns 80 clubs segons van dir. I es que no és el mateix que el que s’aproba en una assemblea es faci amb el vot de 35 clubs que amb el de 80.

El divendres després de sopar es va fer el sorteig públic de les categories de Divisió d’Honor i Primera Divisió, quedant aquests de la següent manera:

Divisió D’Honor: Primera Divisió Grup 1 Primera Divisió Grup 2

1.Sitges                         1.Lleida                 1.Olot
2.Sant Adrià                 2.Maragall             2.Jake
3.Barberà                     3.Sant Martí         3.La Colmena
4.Cerdanyola Vallés     4.Sant Andreu         4.Barcelona-Vulcà
5.Tres peons                 5.Reus                 5.Comtal
6.Figueres                     6.Figueres B         6.Ateneo Colón
7.Montcada                 7.Rubinenca             7.Sant Boi
8.Foment                     8.Tordera                 8.Foment B
9.Terrassa                 9.Balaguer                 9.Andorra
10.Uga                         10.Sabadell             10.Barceloneta

Cal dir que primer es va sortejar el número del Foment, ja que com va passar l’any passat va demanar tenir el mateix número tan en l’equip de Divisió d’Honor com el de Primera. Així com la màxima categoria el sorteig és pur, a Primera Divisió és dirigit, de forma que es sorteixen els desplaçaments més llunyans assignat-lis els números 1 o 9, de forma que tots els equips fan algun desplaçament però no tots.

Un cop acabat el sorteig es va fer un torneig de ràpides on com a premi hi havia tres rellotges digitals. Encara no sé per qué el vaig jugar, però després d’arrastrar-me pels darrers taulers només sé que vaig acabar fent taules amb el meu estimat president Eduard Arilla, i no van ser pactades.

Després d’esmorçar ens havien convocat a les 10:00h., en segona convocatòria, per començar l’assemblea en una sala d’uns 800-1.000 m2. Jo li deia a l’Edu que pel Sant Martí amb una sala així ja en tindríem prou. Al fons d’ella la Cristina Bosc et donava la cartulina de votació i la documentació de l’assemblea.

A l’estrada d’esquerra a dreta hi havia el Gerent de la FCE Sr. A. López, el Vice-President Segon Sr. J. Paraire, el Secretari i moderador Sr. J. Viñas, el President Sr. T.Ayza, el Vice-President Primer Sr. V. Pont, i el Tresorer Sr. J. Garcia-Riera. Arraconats en unes cadires a la part dreta de la sala mirant l’estrada i havia els membres de la Junta directiva Sr. J.Moreno, Sr. J.A. Pérez, Sr. Capellades, Sr. J.M. Benítez i Sra M. Amigó.

El Sr. A. Navarro gestionava el projector on es podien veure diferents gràfics i calendaris sobre el tema tractat en cada moment. També hi havia una noia de l’hotel que feia funcionar l’equip de so.

L’assemblea ha començat amb la benvinguda del moderador Sr. Viñas qui ha donat la paraula al president perque expliqués qué ha fet la seva Juanta Directiva en els darrers mesos. El discurs del president, molt més curt que d’altres vegades, ha començat agraint la presència dels assistents a l’assemblea., que és la primera que es descentralitza fora de l’àrea de Barcelona, i vista la qual creu que la mesura ha tingut èxit, encara que també alguns temes polèmics, segur que han animat molts clubs a participar.
Fa pocs dies, ha dit el Toni, vaig signar l’acord amb l’Ajuntament de Badalona per la cessió del local que s’ha de convertir en la nova seu de la Federació y del Centre de tecnificació de l’àrea de la Barcelona metropolitana. A la reunió que vam tenir el dijous passat amb la Generalitat, ens han confirmat que la proposta que enviaran per l’aprovació del Govern, en el marc del pla especial d’instal•lacions esportives, hi ha una subvenció de 250.000 euros, que es sumaran als 100. 000 que ja tenien concedits, arribant a la xifra de 350.000 euros en total per fer les obres de condicionament del nou local.
El president ha continuat dient que el pressupost federatiu que presentava a consideració de l’assemblea és de més de 766.000 euros, superant per primer cop el pressupost de la pròpia Federació Espanyola, tenint en compte que fa quatre anys aquest era de prop de 300.000 euros. Aquest augment del pressupost l’ha aconseguit la Junta directiva baixant la pressió fiscal sobre els clubs, traient taxes, i incrementant el preu de les llicencies per sota del IPC. El 2003, ha dit el president, el percentatge que representaven els ingressos per llicencies sobre el total del pressupost era de mes del 25 %, mentre que el proper any si no s’aprovés l’increment de les llicències que presentem a l’assemblea serà de només el 15% i si s’aprobés l’increment de llicencies proposat amb l’increment de serveis, arribaria fins el 21% .
El discurs ha continuat parlant del pressupost, que s’ha incrementat sobre tot per l’augment d’activitats, pel gran augment de les subvencions i per un increment dels patrocinis privats. La Generalitat després de quatre anys de fort increment en el camp de les subvencions a les federacions esportives, especialment a aquelles federacions que han sabut presentar nous projectes i han passat sense entrebancs les auditories realitzades per la pròpia Generalitat, està prioritzant altres àrees de despesa. No obstant està a punt de signar un acord amb la Secretària General de l’Esport que garantirà una subvenció de 1.200.000 euros pel proper quadrienni.
El creixement del pressupost a partir d’ara, ha dit el president, l’haurem d’aconseguir amb l’increment d’ activitats i la recerca de nous patrocinis, línia en la que ja s’està treballant, encara que no hem cansaré de dir que aconseguir mes patrocinis privats a vegades es deu més a la sort que a la feina feta. Estratègicament, no es bo per a la Federació dependre tant de les subvencions públiques i hem de treballar per aconseguir mes autonomia financera, que ens garanteixi com a federació més independència dels poders públics.
Una altra línia de treball en tot l’anterior mandat i que ha donat els primers fruits és aconseguir que tots els clubs es sentin membres de la FCE, i això que sembla de calaix, us puc assegurar que no ha estat fàcil, perquè hi havia molts recels desde les territorials vers a l’acció de la nostra Junta Directiva.
Hem arribat a un acord, ha seguit el president, amb les tres territorials per dotar-les de personal de gestió, que garantirà el seu bon funcionament administratiu. La gestió i la recaptació de les llicencies les farà l’administració central de la Federació, encara que es respectarà l’autonomia de decisió en matèria esportiva y pressupostària de les Territorials.
És en aquest context que un club, el Jake, presentarà a aquesta assemblea una proposta de comissió per crear dos noves territorials a Barcelona, encara que els problemes d’adaptar la vella estructura provincial a la nova realitat catalana, no afecta només a Barcelona, sinó que ho fa a d’altres territoris, per això ens oposem a la proposta, perquè obligatòriament la FCE haurà d’adaptar-se a la nova estructura territorial que decideixi el Parlament de Catalunya i al nou decret de l’esport.
Som conscients que alguns clubs de les comarques de Barcelona, les mes allunyades geogràficament de la ciutat de Barcelona, tenen tots els inconvenients dels clubs de les tres territorials actuals i no tenen una territorial que els articuli. No és la primera vegada que ho dic, i els intents d’articular una delegació de Barcelona en l’anterior mandat, on vam nomenar fins a dos delegats, va fracassar perquè les dos persones, que no dubto que ho haguessin fet molt be, van tenir problemes personals que els van impedir dedicar-se a aquesta tasca.
El primer que hem fet aquest mandat es nomenar un delegat de Barcelona, que haurà de desplegar el mapa de delegats comarcals, i posar-se a treballar amb ells per afavorir la promoció dels escacs.
Un altra aposta de futur de la nostra Junta, és intentar universalitzar els serveis de formació a tots els federats, independentment de si viuen a una ciutat o al poble més petit de Catalunya, i això només serà possible si tenim una eina que ens ho permeti fer per Internet.
Ens vam posar en contacte amb un dels grans portals d’internet per estudiar la possibilitat d’arribar a un acord, que no te precedent en cap altra Federació del món, que permetés l’accés de tots els federats a classes d’escacs i retransmissions acompanyades d’àudio, apart del servei de poder jugar per Internet.
La nostra sorpresa va ser quant ens van enviar un pre-acord que ens va semblar força interessant. Un cop fet públic el pre-acord altres empreses van entrar en contacte amb la Federació interessant-se per donar el mateix servei. Vam decidir convocar una licitació en sobre tancat i nomenar una comissió d’experts que dictaminés quina era la millor oferta. Aquesta ha estat formada pel MI Josep Anton Lacasa informàtic, MI Joan Fluvia informàtic, Sergi Castellano directiu de club i afeccionat als escacs, Jordi Moreno Cap de la comissió esportiva de la Federació y Josep García Riera Tresorer de la Federació.
Aquesta comissió ja ens ha entregat el seu dictamen i en Sergi Castellano com a portantveu ens el comunicarà durant aquesta assemblea.
El dijous passat vaig presentar al Consell Català de l’Esport aquest projecte, i es van entusiasmar amb la idea. Estem en condicions de poder garantir que trobarem ajuts per tirar endavant aquest projecte i per això la Junta presentarà en aquesta assemblea una auto esmena a les quotes federatives que proposem per l’any 2008, on l’augment promig apart del IPC serà només de una mica més de 4 euros.
Donar aquest pas pot ser molt important pel futur desenvolupament dels escacs a Catalunya, però entenem que es un tema on els clubs sou els que heu de decidir si voleu que emprenem aquest camí o no.
Hem posat a treballar a temps parcial a un periodista, que ens ha d’ajudar a tenir més presència als mitjans de comunicació. Aquesta ha anat millorant lleugerament els darrers anys i esperem que amb aquesta aposta la presència dels escacs als mitjans de comunicació millori encara una mica més.
Finalment vull agrair públicament el gran suport que heu donat a la nostra candidatura a les passades eleccions. Estem tots els membres de la Junta molt il•lusionats per tirar endavant la federació en els propers anys. Moltes gràcies, ha acabar dient el president.

El Toni s’ha oblidat d’informar-nos d’algunes de les iniciatives que ha tingut la FCE als darrers mesos com, dins les Festes de la Mercè de Barcelona, de la posibilitat de jugar una partida d’escacs al carrer, enmig del passeig de Gràcia tallat per l’esdeveniment, activitat gestiona pel Sr. Bosc, ja que es van posar unes quantes taules amb jocs disponibles per les persones que passejaven.

Crec que és la primera vegada que no hi ha hagut torn de preguntes al discurs del president i llavors algú de la taula ha recordat que no s’havien elegit els tres interventors per l’aprovació de l’acta de l’assemblea. S’han demanat voluntaris i han sortit el Sr. J.M Sánchez, Sr. P. Casajuana i Sr. Paredes.

Tot seguit s’ha passat a l’explicació de les modificacions del calendari esportiu pel Sr. J. Moreno.
No puc exposar aquí tots els canvis proposats en el Calendari Esportiu per l’any 2008, ja que el Sr. Moreno s’els savia de memòria i anava molt depresa explicant-los. Només puc dir que el Campionat de Catalunya per Equips es jugarà a partir del 27 de gener, que es descansaran tres diumenges, crec que el 10, 17 i 25 de març perque agafa la Setmana Santa pel mig i posiblement les eleccions generals, dia en el que no es jugaria, per acabar el 13 d’abril. La Final d’Edats de Catalunya serà del 15 al 19 de març al mateix hotel de Vilaseca on es va fer l’assemblea, ja que en algun moment d’ella el president va dir que no s’aconseguia el mateix preu de l’hotel si es feia un acord per organitzar una proba que si s’en feien diverses al mateix, i que el divendres per la nit havien tancat un acord amb l’hotel perque fos seu de diferentes probes de la FCE durant l’any 2008, o així ho vaig entendre jo.

Un altre canvi important és que el Campionat de Catalunya de partides ràpides passarà a ser el dissabte 27 de setembre dins la Festa Catalana, jugant-se el dia següent el Campionat de Catalunya de partides ràpides per equips, abans del dinar i lliurament de premis de diversos torneigs, entre ells els del Circuït Català d’Opens Internacionals.

Abans d’aprobar el calendari el representant del club Vilaseca va defensar la seva proposta de no jugar el Campionat de Catalunya Per Equips el dia de Carnaval, perque tenia molta gent jove que sortia, proposta rebutjada pels clubs per 24 vots en contra i 19 a favor. S’ha votat llavors el nou Calendari Esportiu i s’ha aprobat per 51 vots a favor, 4 en contra i 10 abstencions. El moderador Sr. Viñas ens ha recordat però, que aquest calendari cal ratificar-lo a l’assemblea del mes de maig de 2008.

Seguidament s’ha passat a parlar d’una de les dos patates calentes del dia com era l’aprovació de l’augment de les llicències federatives amb l’augment de serveis per rebre cursos per intenet i d’altres semblants. Desde la taula s’ha dit que s’havia nomenat una comisió independent per assesorar la FCE, per decidir quin dels tres portals que s’havien presentat a la licitació dels nous serveis oberts per la FCE via internet era el millor. La comisió la formaven el meu amic i MI. Josep Anton Lacasa, MI Joan Fluvià, Sr. Sergi Castellanos, qui ha fet de portaveu d’aquesta comisió, Sr. J. Moreno i Sr. Gacia Riera, tots ells informàtics. El Sergi ens ha explicat que el portal d’internet que buscaven havia de garantir les retransmisions de torneigs per internet, havia d'oferir clases interactives i s’havien de poder fer conferències magistrals. De les tres empreses presentades a concurs, la oferta de “Buho 21” s’havia descartat la primera per no oferir retransmisions de torneigs. Les altres dos, una de “Chess Base” i l’altra de “ICC”, oferien tècnicament uns continguts correctes. Finalment s’ha elegit ICC perque té un públic anglès-americà, on el segon idioma és el castellà i un maneig sencill, mentre que “Chess Base” té com a primer idioma l’alemany i segon l’anglès. L’Emili Colls de Figueres ha preguntat si seria possible traduir-lo al català i li han dit que no, encara que després algú ha dit que el sofware sí ho estava.

Llavors ha pres la paraula el president per dir que la Junta Directiva de la FCE aceptava el dictamen de la comisió, que el coneixia desde dilluns passat i que a partir d’aquí s’havia posat a negociar amb ICC i havia conseguit que milloresin l’oferta, ja que fins ara havies de pagar 9€ el primer any, 10,5€ el segon i 12€ el tercer, i s’havia decidit deixar-ho amb 9€ pels tres anys. A més ha seguit el Toni, s’ha aconseguit una subvenció que pagaria una part de l’increment de quotes, de forma que la nova proposta que es presentava a votació és un augment de 4€ per fitxa, quedant els preus en: sots-10 gratis, sots-12 a sots-16 5€, Veterans 16€ i Seniors 28€.

Llavors s’ha obert un torn de paraula on el Sr.F. Gómez del Cirera ha proposat posposar la votació per manca d’informació, el Sr. Guevara ha dit que el seu club eren pocs i tenien pocs ingresos i no els interesava, el Sr. Paredes ha dit que els 9€ d’augment no els podia pagar però que els 4€ potser sí i ha preguntat quan temps duraria aquest augment. El president ha respost que les quotes que paguem els federats per llicències havien baixat d’un 25 a un 15% en els darrers anys, respecte el pressupost total de la FCE, gràcies a les subvencions aconseguides i que aquesta pretenia donar serveis universals a tots els federats i classes d’escacs per tothom i no solsament pels millors nens de Catalunya com fins ara. Aquestes es farien amb l’idioma propi de la persona que les dona, serien interactives i es podrien grabar, de forma que si a l’hora que les donen tenies un compromís, les poguessis rebre en un altre moment. L’empresa guanyadora de la licitació no tindria les dades dels jugadors de la FCE i encara que l’acord és per tres anys, pagant 45.000€ l’any, o sigui 9€ per jugador per 5.000 jugadors, cada any podem marxar si rebem una oferta millor d’un altre portal. El Toni ha acabat dient que si no s’aprobava l’augment dels 4€ per fitxa amb l’augment de serveis, les fitxes pujarien l’IPC, que no hi havia cap precedent al món d’un acord d’aquesta mena i que moltes federacions estaven mirant el que feiem per copiar-nos.

Llavors el Sr. Viñas ha dit que encara que els presidents no han pogut consultar amb les seves Juntes Directives la nova proposta d’increment de quotes, tothom havia de tenir una certa flexibilitat de parer tenint en compte la millora de les condicions de la proposta respecte el que hi havia fins ara. Seguidament ha obert un torn de paraula amb 14 intervencions demanades. El Sr. Roca del Sitges ha dit que hi estava a favor perque era el futur, el Sr. J. Pellicer ha preguntat si es podrien fer classes pels nens a través d’internet i que donada la modificació de la proposta presentada per la Junta de la FCE, si els clubs també podrien modificar les seves, el Sr. Viguera ha preguntat si no podrien continuar essent gratis les fitxes sots-16, el Sr. Tey ha dit que estava en contra de l’augment de quotes, el representant del club Peón Doblado ha preguntat si sabia la Junta Directiva que el portal ICC tenia problemes legals amb el Sr. Illescas, el Sr. F. Gómez ha dit que no sabia el parer dels seus socis respecte la nova oferta i que preferia posposar la votació per l’assemblea del mes de maig per poder llegir la lletra petita del contracte, el Sr. Guevara ha dit que volia tenir el contracte per escrit per poder llegir-lo, que anar depresa en aquests temes no és bo, que faltava informació i ha preguntat si s’havia pressupostat el que costaria gestionar el portal i el que cobrarien els que donessin les classes. Ha continuat parlant el Sr. Reginaldo per dir que si et donaves d’alta pel teu conte et donaven 15 dies de proba a ICC i ha preguntat si ens els donarien a nosaltres, a més de si la FCE s’havia plantejat tenir un plataforma pròpia, el Sr Andreu Vergé ha preguntat qui donava la subvenció per pagar una part dels 45.000€ que costaven els nous serveis, i què passaria si d’aquí tres anys els clubs decidien que no els interesava el tema, el Sr. Casajoana ha dit que a més de retransmetre el Circuït d’Opens Internacionals també calia retransmetre el Per Equips que era el torneig més important de l’any, el Sr. E. Chalmeta ha dit que ell tenia 30 fitxes on la majoria de jugadors eren nens i que els 4€ representaven prendre un café al trimestre, el Sr. E. Colls ha dit que amb internet s’evitaria el problema de les distàncies entre clubs per acabar el Sr. Javier Fernández del Sallent proposant que s’augmentés el preu de les llicències seniors i es baixés el de les sots-16.

El Toni ha contestat a tots dient que el fet de tenir llicències sots-16 gratuïtes havia fet que augmentesin el nombre de jugadors federats d’aquestes edats, però que no era de sentit comú que es dediqui un pressupost molt gran als nens i no es recaudi res, donat que el que s’estava demanant per cada nen costava menys que una entrada al cine. La gent ha de pensar que les coses valen diners i tampoc és bo que tot sigui de franc, ha dit el president. Llavors ens hem enterat que la Fide cobra 7€ a la Feda i aquesta a la FCE per cada jugador que té elo Fide, i 5€ pels sots-16, mentre que aquests diners es paguen dins la quota federativa, que no s’ha augmentat mai per aquest concepte. El president ha dit que l’assegurança dels sots-16 la pagava la Generalitat, que s’havien reservat uns diners per gestionar el portal i per les persones que farien les classes per internet, que Illescas no tenia cap judici pendent amb ICC, que tenir una plataforma pròpia seria el desitjable però que de moment no era possible i que poder demanar es podia demanar el que es volgués a ICC, per lo de donar-te quinze dies de proba, però no t’ho donarien, que els preus d’aquí tres anys els decidiria l’Assemblea de clubs i si no interesava el tema s’abaixarien els 4€ cobrats de més durant aquests anys i que ell mateix estava intentant que les partides del Campionat de Catalunya Per Equips de Divisió d’Honor es juguesin el dissabte per la tarda perque les poguessim seguir per internet tots els federats que juguem el diumenge pel matí i seria una forma d’atreure patrocinadors.

El Sr. Viñas ha dit llavors que el contracte amb ICC no es podia penjar a internet perque l’empresa no volia de cara a poder negociar amb altres autonomies, però que tots els contractes estaven a la seu de la FCE i es podien consultar sense problemes. Finalment s’ha produït l’esperada votació i amb sorpresa de molts s’ha aprobat l’increment de quotes i serveis per 43 vots a favor, 28 en contra i 9 abstencions. Em sembla que molts presidents han hagut de canviar el vot insitu perque s’hagi aprobat una cosa així. Crec que la Sra. Marta Amigó ha votat a favor de la proposta, que per descontat hi tenia tot el dret, trencant una tradició de cinc anys on cap membre de la Junta Directiva havia votat mai cap proposta de ningú.

Per refer-nos d’aquest sotrac, algú de la taula ha dit en aquest moment, quan eren tres quarts de dotze, que fesim un descans de 5 minuts per pendre un café, fumar o anar al servei, la qual cosa hem fet tots.

La reunió ha contunuat 10 minuts després per estudiar el pressupost de la FCE per l’any 2008, prenent la paraula el tresorer Sr. Garcia-Riera, qui ens ha dit que després de la decisió presa, calia afegir a l’apartat d’ingresos per quotes 24.900€, i a l’apartat de subvencions 24.100€. D’aquests diners s’havien reservat 4.000€ per gestionar el portal. El pressupost total de la FCE sense aquestes modificacions és de 766.000€ amb un augment respecte l’any anterior del 18%. Com a novetat la FCE pagarà 3.000€ com a una part del sou de les tres persones que acaben de començar a treballar a les territorials, una a cada una, depenent del gerent de la FCE, que es consoliden els 52.000€ aconseguits pels organitzadors del Circuït d’Opens Internacionals i que s’havien pressupostat 4.000€ per organitzar activitats durant les assemblees de clubs.

El Sr. Muratet ha pres la paraula per dir que donat que a la darrera assemblea de club de la Territorial de Girona no s’havia discutit el pressupost que ens havien donat per escrit, i que les altres territorials no l’havien presentat, demanava que no es tingués en compte i que es presentés a l’assemblea del mes de maig un cop discutit entre els clubs de Girona. El Sr. Viñas ha dit que tenia certa lògica el que deia el Sr. Muratet tenint en compte que quan realment cal aprobar els pressupostos és a l’assemblea de la primera mitat de l’any en curs. El Sr. Garcia-Riera ha dit llavors que hi estava d’acord però que sabèssim tots que l’empresa que audita els comptes de la FCE sempre diu que no coneix els pressupostos de les territorials. Finalment es va aprobar el pressupost presentat per 17 vots a favor i dos en contra.

Seguidament s’han passat a debatre les propostes del clubs. El Sr. Juan Manuel Sánchez com a presentant del Jake ha proposat que es creés una comisió per parlar de la creació de la Territorial de Barcelona ciutat i Barcelona Comarques, es fes una proposta i es portés a la propera assemblea de clubs perque aquests la votesin, donat que encara que el Sr. Joan A. Pérez era delegat de Barcelona Comarques no disposava de pressupost i que això no suposava cap contrapoder a l’actual Junta de la FCE.

Llavors el president li ha preguntat si havien canviat la proposta presentada per escrit, ha dit que no estava en contra de crear més territorials però que durant l’any 2008 la Generalitat de Catalunya aprobaria un decret llei pel qual fixa les divisions territorials de Catalunya i que les noves territorials de la FCE s’haurien d’ajustar a aquesta normativa i que estava d’acord en crear una comisió a nivell de tot Catalunya per veure la millor forma de gestió dels recursos de la FCE creant les territorials que calgués. Llavors li ha donat la paraula al representant de Barcelona, i no de Barcelona Comarques, Sr. Joan A. Pérez qui ens ha ensenyat una sèrie d’estadístiques sobre jugadors per comarques i per nombre de 10.000 habitants, dins la província de Barcelona. Ha començat l’exposió dient que només portava desde el mes de maig al càrrec. Segons ell a província de Barcelona hi ha 4.256 jugadors federats en 135 clubs, mentre que a la comarca del barcelonés hi ha 1.669 jugadors en 40 clubs, un 38% de la província. A la comarca del Ripollés no hi ha cap club d’escacs, mentre que la Cerdanya, que està inclosa a Barcelona esportivament, només n’hi ha un igual que al Berguedà. Respecte el nombre de jugadors per cada 10.000 habitants Osona té la taxa més alta amb un 21,9%, seguit pel Bages amb un 20,2%. Es veu que quan més gran és la comarca o quan més gran és la distància a Barcelona menys federats hi ha. Com a conclusions ha exposat:
1.Les comarques que necesiten una atenció especial són Osona, Garraf, Alt Penedès, Berguedà, la Cerdanya i el Ripollés.
2.El Vallés Oriental, el Maresme i l’Anoia tenen molts pobles sense club, però els que hi ha tenen èxit.
3.El Bages té uns ratis molt bons.
4.Baix Llobregat i Vallés Occidental estan en creixement. Són comarques on els escacs base tenen una forta estructura.
5.Barcelonès: +A Barcelona hi ha pocs locals de joc i hi ha clubs que no en tenen o l’han de compartir
perque els preus són inabarcables. Els jugadors tenen poc arraigament als clubs.
+A les ciutats al voltant de Barcelona no hi ha tants problemes de locals, però tenen el
ranking més baix de jugadors per cada 10.000 habitants de la província, degut a una gran
oferta d’altres activitats. Sant Adrià és una excepció.
Per resoldre tots aquests problemes el delegat de Barcelona ha proposat un “Pla d’Actuació a mig termini” consistent en fer unes reunions obertes on participin tots els clubs implicats per parlar del calendari esportiu i de tot el que calgui.

El Sr. Viñas ha felicitat el ponent per l’exposició feta, ja que només és membre de la Junta Directiva desde el mes de maig, mentre el Sr. Juan M. Sánchez ha dit que la seva proposta era defensada per diferents club de les comarques de Barcelona i que la comisió havia d’èsser nomenada per l’assemblea de clubs. Encara que primer ha dit que retirava la proposta, després quan li ha preguntat directament el president ha dit que no. El Sr. P. Reginaldo ha dit que durant 4 anys la Junta de la FCE no havia fet res per Barcelona Comarques, ja que no s’havia reunit mai amb els clubs, encara que ha reconegut que el Sr. Joan A. Pérez estava fent una bona feina, mentre que el Sr. Pellicer ha dit que a ell l’interesava l’esport de base, que no sabia qui era el delegat federatiu de la seva comarca, si és que n’hi havia, que calia colsultar els clubs implicats abans de pendre cap decisió i que estava disposat a arribar a un acord amb l’actual Junta de la FCE, però que també s’havia pogut produir en el primer mandat de l’actual Junta. El Sr. Gensana de Lleida ha dit que no era el moment de fer modificacions en les territorials. Llavors ha parlat el Sr. Muratet, com a pare biològic de la proposta en una assemblea de la Territorial de Girona, dient que no es bona l’actual organització territorial de la FCE, que no coincideix l’organització política amb l’esportiva, de forma que el Tordera i el Palafolls pertànyen a la província de Barcelona però juguen a la de Girona i que cal una comisió a nivell de Catalunya per parlar del tema ja que l’Estatut de Catalunya parla de Vegueries i no de províncies. L’Eduard Arilla ha preguntat llavors quins problemes es volien solucionar amb la gènesis de les dues noves territorials, mentre que el Sr. Salvat ha dit que a Tarragona ja tenien dos administracions territorials a nivell de la Generalitat de Catalunya, ja que uns clubs pertànyen a la Delegació de les Terres de l’Ebre i els altres a la del Camp de Tarragona i que segur que té més relació el Jake amb el Foment que amb un club l’Osona o el Bages. El Sr. Pau Díaz-Flores ha dit que estava d’acord en que la Junta de la FCE creés l’esmentada comisió mentre que el representant del Cassà de la Selva ha dit que la perfecció no era d’aquest món i que no entenia la raó del intent de creació de les noves territorials.

El president ha parlat llavors sobre la seva dimisió si s’aprobava la proposta del Jake era una opció personal, ja que no s’atrevia a anar al Consell Català de l’Esport i dir que havien creat unes territorials que no s’ajustaven a cap llei de la Generalitat. Segons el nou decret llei que ha d’aparèixer l’any proper els presidents de les federacions tindran un mandat de 6 anys i permetrà una certa flexibilitat organitzativa a cada una de les 64 que n’hi ha, segons la potència que tinguin, de forma que es podran organitzar en begueries o comarques. El Sr. Ayza ha continuat dient que la UCEC té una estructura contrària al que la Generalitat voldria i que així com anima els clubs a participar en les competicions que cada Consell Esportiu Comarcal organitza perque tenen les competències per fer-ho, les competències per organitzar les Finals de Catalunya sots-16 les té la FCE. Ha continuat dient que es van nomenar alguns delegats comarcals, per exemple al Maresme el Sr. Marchés, que s’havia aturat la designació després de nomenar el Sr. Joan A. Pérez delegat de Barcelona, però que se n’anomenarien més.

El Sr. Viñas s’ha autodonat la paraula per dir que calia una modificació de la distribució administrativa de la FCE, que era un problema que feia 20 anys que s’arrastrava, i que es proposava la formació d’una comisió d’estudi a nivell de Catalunya per modificar-la. El Sr. Juan M. Sánchez ha pres la paraula per dir que la FCE no es preocupa dels clubs de Barcelona Comarques i com a exemple ha posat que no els van deixar organitzar l’Open de Barcelona el primer any de l’actual Junta Directiva, entenc que fa 4 anys, encara que llavors ell mateix jugava en algun club de Barcelona ciutat. El Sr. Muratet ha dit que hi havia d’haver alguna conclusió per presentar a la propera assemblea del més de maig d’aquesta comisió, encara que no fos definitiva, mentre que la Sra I. Montoliu ha dit que no es poguessin presentar noves propostes en aquest mandat de l’actual Junta de la FCE, referents al tema, perque si nó quedaríem encallats continuament. El J. Pellicer ha dit fora de torn que els delegats comarcals els havien d’elegir els clubs de la comarca i no havien de venir imposats desde la FCE i el MI. À. Martín ha dit que es podia fer una comisió com la que s’havia fet per licitar el portal d’internet amb gent capacitada, però, qui és gent capacitada?. Finalment s’ha desestimat l’opció presentada pel Jake i s’ha optat per fer una comisió que estudiï a nivell de Catalunya la divisió territorial de la FCE, com proposava aquesta.

Llavors s’ha passat a discutir sobre la modificació de reglaments, però com el representant del Catalònia havia de marxar, s’han discutit les seves propostes primer. El Sr. Joan Carles Vila ha defensat la seva primera proposta sobre l’increment del 30 al 60% respecte els jugadors d’un mateix club que poden participar en un open perque aquest computi per elo català. Ens ha dit que en algunes comarques on hi ha un club gran i d’altres amb menys socis, sol passar que hi ha molts jugadors del mateix club i que en el seu cas per no complir el límit actual del 30%, en els dos darrers anys el torneig organitzat pel seu club només s’han computat per elo català la mitat de les partides perjudicant d’aquesta manera el torneig perque alguns jugadors no s’apunten a l’edició següent per aquest fet. També ha demanat que en cas de passar d’aquest 60% de jugadors d’un mateix club, la comisió esportiva decideixi si computava per elo català o no. El Sr. F. Gómez ha preguntat si seria retroactiva la mesura, en cas d’aprobar-se, a d’altres torneigs ja jugats. El president ha dit que inclús algun tancat vàlid per norma de MI com el del Foment havia tingut aquest problema i que s’havia arribat a un consens entre la FCE i el Catalònia en aquest tema si l’assemblea hi estava d’acord, essent retroactiu als torneigs computats per aquesta avalució. Finalment s’ha aprobat tot per àmplia majoria.
Respecte la segona proposta del Catalònia sobre fer desaparèixer el Play off d’ascens a Primera Divisió i crec que el d’ascens a Segona Divisió també, el Sr. S. Castellanos ha dit que això afectava a molts equips, que era un tema molt delicat i que calia tractar-lo en una comisió valorant les ventatjas i els inconvenients. El Sr. Viñas ha dit que segons els estatuts de la FCE calia un 10% de signatures de recolçament dels clubs perque les propostes siguissin valorades a les assemblees, però que l’actual Junta Directiva havia obert l’aixeta perque qualsevol proposta fos tractada en assemblea, per afavorir la participació, però que aquest criteri estava en qüestió ja que algunes de les propostes que es feien estaven poc meditades i de vegades eren contradictòries amb els estatuts o reglaments actuals. El president ha dit llavors que potser es podia preguntar abans de decidir res als presidents dels clubs de Segona Divisió, i que era partidari de deixar la proposta pendent d’una comisió que l’estudiés millor, com finalment s’ha fet, després que el Catalònia ho aceptés.

Llavors s’ha passat a valorar la segona proposta presentada pel Jake, segons la qual els dos segons classificats de la Primera Divisió haurien de jugar un matx entre ells a casa del millor classificat i el guanyador jugar en el vuitè classificat de la Divisió d’Honor, a casa d’aquest, per disputar una plaça en la màxima categoria. El Sr. S. Castellanos ha tornat a intervenir per advertir del perill de propostes tan revolucionàries sense valorar-les bé, per la qual cosa ha proposat que pasés a la mateixa comisió d’estudi on ha anat la proposta del Catalònia. El moderador ha dit en aquest moment que de vegades es fan propostes al Congrés del Diputats a darrera hora, quan la gent està cansada, sense estar ben estudiades i surten unes lleis que no hi ha per on agafar-les i que estava d’acord amb el Sergi de deixar la proposta per una comisió d’estudi, però com el Jake no ha estat d’acord s’ha votat i ha estat desestimada per 11 vots a favor i 43 en contra, passant llavors la proposta a la comisió d’estudi anteriorment esmentada.

La tercera proposta del Jake sobre el canvi del Sr. Víctor Pont com a director del Circuït d’Opens Internacionals d’estiu, per una altra persona sense cap relació amb un dels opens, ha merescut el comentari del Sr. Viñas afirmant que perque això fos possible calia canviar els estatuts de la FCE i per això calia que aquest tema haguès figurat dins l’ordre del dia de l’Assemblea, la qual cosa no era així. La seva argumentació ha continuat parlant sobre el perill que es portesin les incompatibilitats a un extrem, ja que per aquest fet havia dimitit al seu moment el Sr. Pep Melendres com a Cap de Monitors de la FCE, de la mateixa manera que els membres del Comité Técnic d’Àrbitres tenen prohibit arbitrar cap proba oficial de la FCE. Segons el Sr. Viñas el Sr. V. Pont només coordina els diferents torneigs del circuït i proposa millores sobre ell perque són els propis organitzadors en les reunions que fan qui decideixen aquestes modificacions i la normativa de subvenions dels torneigs del Circuït. Per aquests motius i afirmant que seria bo que tots els directius dels torneigs del circuït estiguessin dins la Junta directiva de la FCE, el Sr. Viñas ha demanat el vot en contra sobre la proposta presentada pel Jake. Llavors ha pres la paraula el president per fer un reconeixement de la feina feta pel Sr. V. Pont, afirmant que algunes propostes presentades pels clubs invaeixen les competències de la Junta directiva i això no hauria de passar. El Sr. P. Reginaldo ha dit llavors que una persona independent de cap torneig del Circuït com a director d’aquest seria el millor per evitar possibles interesos en el repartiment del diners, mentre el Sr. Ríos Torondell ha dit que era lògic que el Sr. V. Pont ocupés el càrrec que ocupa per la seva experiència en l’organització de torneigs i que els altres directors de torneigs del Circuït no serien tan tontos de veure com els fan trampes en el repartiment dels 52.000€ que dona la Generalitat per aquest tema i no queixar-se, demanant finalment un aplaudiment pel Sr. V. Pont per la feina realitzada. Finalment s’ha passat a votació de la proposta i ha estat desetimada.

Llavors el Sr. Muratet ha pres la paraula per demanar que en aquest moment que hi havia molts clubs reprensentats a la sala, que potser no vindrien per la tarda, era una bona ocasió per fixar un dia i lloc per la primera reunió de la comisió d’estudi sobre la divisió territorial de la FCE a nivell de Catalunya, proposta desestimada per la taula per inesperada i manca de temps per decidir en aquell moment.

La reunió ha continuat per la tarda a les 16:00h. amb només 60 persones a la sala. Devíem estar tots molt espesos després de dinar, perque mentre pel matí havíem estar relativament àgils per la tarda i amb molta menys gent s’han ralentitzat els temes bastant o almenys això és el que m’ha semblat.

A la represa ha pres la paraula el gerent de la FCE Sr. A López per parlar sobre les propostes de canvi de reglaments de la FCE pel Campionat de Catalunya per Equips, informant-nos als presents que es votarien en bloc si cap club no demanava una votació especíca per un tema concret.
La primera d’elles parlava sobre la creació de l’article 5.5 referent a la limitació dels estrangers, de forma que en un equip de 10 jugadors, 6 hauran de ser seleccionables per la selecció catalana, amb nacionalitat i bandera de la Fide espanyola o andorrana. Dels 4 no seleccionables el màxim d’estrangers serà de dos. En equips de 8 jugadors el mínim de seleccionables serà de 5 i en equips de 4 serà de 2. El Sr. P. Casajuana ha preguntat llavors si la FCE podria fer públic un llistat de tots els jugadors que considera asimilats i desde la taula crec que li han dit que ho faran. Sobre aquesta esmena ha intervingut també el Montcada demanant que a més de 6 selecionables siguin només obligatoris 5 per poder donar oportunitats als jugadors de fora de Catalunya de guanyar-se la vida i que aquesta proposta en concret no podia entrar en vigor en aquest proper Campionat per Equips ja que ells ja havien fitxat alguns jugadors per la propera temporada segons la reglamentació antiga i que en sortirien molt perjudicats si s’aprobés. El Toni li ha dit que reconeixia la gran tasca feta als escacs catalans pels jugadors estrangers, que estava d’acord en retrasar l’entrada en vigor d’aquesta proposta fins el 2009 pels possibles perjudicis que alguns clubs com el Montcada podien patir per contractes signats amb els jugadors durant dos anys, encara que ells van participar a la comissió decisòria del Per Equips i no s’havien queixat de res, i que encara que al Campionat d’Espanya juguessin doa seleccionables per la selecció espanyola i quatre que no ho fossin ell hi estava en contra, encara que estava en minoria a les juntes de la FEDA, i que li agradava més que fossin 3 seleccionables i 3 que no ho fossin. Finalment com en molts altres temes, s’ha deixat el tema per la famosa comisió que tracta temes del per Equips, ja que com tampoc es pensava fer entrar en vigor per aquest any la normativa, pot esperar a la pròxima assemblea del mes de maig.

La segona era sobre el punt 8.1 del reglament que fussionava dos condicionants de forma que fins ara no es podia jugar un play off d’acens si s’havien jugat 5 o més rondes en un equip superior al candidat a ascendir i a més calia haver jugat un mínim de 3 rondes en aquest. El nou redactat diu simplement que cal haver jugat més rondes en l’equip candidat a l’ascens que en el de categoria superior.

La següent modificació era sobre les normes generals del Campionat de Catalunya pe Equips, definint el dia, hora d’inici i ritme de joc de la competició en cada categoria.

Una altra modificació es referia sobre l’obligatorietat d’enviar les actes electróniques pels equips guanyadors o pels visitants en cas d’empat i guardar l’acta original en paper durant un any. El Sr. S. Castellanos ha preguntat si seguiria essent obligatori enviar les partides del Per Equips a partir de la categoria Preferent i li ha contestat el gerent Sr. A. López que sí però que no hi havia cap termini, de forma que al final de la competició es podien enviar en un sobre totes d’una vegada.

La següent es referia al play off d’ascens de la categoria preferent inclosa, cap avall de forma que el nou redactat diu que el sorteig serà públic i s’efectuarà segons el criteri de la Comissió Esportiva de la FCE i un cop disputada la primera ronda es dirigirà tenint en compte l’historial de desplaçaments de cada equip.

El següent article parla sobre la limitació de fitxar nous jugadors per jugar el Campionat de Catalunya per Equips a partir de la tercera ronda, tenint en compte que per poder jugar un diumenge has d’haver fitxat el dijous anterior con molt tard. Aquesta normativa no afecta el jugadors de menys de 2.200 d’elo Fide i com no posa cap límit suposo que es poden fitxar inclús durant el play off d’ascens.

La propera proposta de nou redactat de que es va parlar modificava la forma de tramitar les fitxes federatives, de forma que cada club ha de tenir durant un any l’imprés de sol.licitut de cada llicència de cada jugador, encara que no sigui obligatori presentar-lo a la seu de la FCE. Les llicències de jugadors que renovin pel mateix club es tramitaran via internet, mentre les dels jugadors que canviïn de club, siguin noves o no hagin estat tramitades durant les temporades 2006 i 2007, serà obligatori presentar a la seu de la FCE l’imprés de sol.licitut de cada llicència i l’imprés d’assegurança, amb la fotocòpia del DNI.

Respecte el reglament de la Copa Catalana s’introdueix un article sobre la seva Fase Final que diu que en aquesta fase participaran els equips que s’hagin classificat en la fase territorial, tenint en compte que només hi pot haver un equip del mateix club en cada grup i un altre que diu que els esportistes andorrans no comptaran com a estrangers a la Copa Catalana.

El Sr. E. Chalmeta ha demanat a la taula una explicació sobre l’article referit als andorrans i desde la taula li ha contestat el Toni que el GM Josep Oms va ocupar plaça d’estranger l’any passat al Lleida, per tenir bandera de la Fide andorrana, al mateix temps que tres jugadors andorrans de 1.800 punts d’elo que juguen a la Seu d’Urgell van fer alineació il.legal per excés d’estrangers en jugar al mateix equip. El Sr. R. Rodríguez ha recordat llavors al president el fet no contemplat al redactat actual de la normativa de la Copa Catalana, de forma que els equips de la categoria preferent de 10 jugadors, i de primera i segona territorials també poden fer el desdoblament d’equips per estar formats per 8 jugadors, la qual cosa ha estat aceptada per la taula per incloure-ho a l’articulat de l’esmentada competició.
Segons els meus apunts en aquest moment s’ha fet una votació i s’ha aprobat tot per unanimitat, encara que més amunt he escrit que es faria una votació conjunta de tot.

Ha continuat el Sr. A. López parlant de l’aplicació dels sistemes de desempat a les competicions oficials de la FCE, on aquests seran lliures a partir d’ara i vindran determinats per les bases de cada competició.

Respecte les inscripcions dels clubs en les proves oficials de la FCE, el nou redactat diu que aquestes es faran pel mitjà establert en la convocatòria del campionat.

Sobre la comunicació de resultats en el Campionat de Catalunya per Equips el nou redactat diu que el delegat haurà de comunicar els resultats dels seus equips en la forma establerta en la convocàtoria del campionat i que l’acta electrónica haurà d’èsser enviada a la FCE com a molt tard 24 hores després d’acabat l’encontre. Cada representació territorial establirà la fòrmula de comunicació que cregui més adient en les proves dels seus àmbits d’actuació. Sobre aquest tema el Sr. E. Muratet ha especificat que donat l’actual normativa sobre la prohibició d’alinear un jugador que hagi faltat a tres rondes consecutives o no al Campionat de Catalunya per Equips, que només afectaven l’any passat els equips obligats a enviar actes electróniques, com aquest any ho és obligatori a totes les categories, aquesta sanció als jugadors s’estendrà també a totes les categories i desde la taula se li ha dit que sí.

El darrer article sotmés a modificació parla dels ritmes de les competicions oficials de la FCE que seran 90 minuts per 30 jugades i una hora més per jugador finalitzant la partida amb la caiguda de la bandera d’un dels dos jugadors o 90 minuts més 30 segons per jugada a finish, afegint que cada circular de cada prova establirà els ritmes de joc més adients sempre que estiguin homologats per la Fide.

En aquest moment s’ha porduït una altra votació i s’han aprobat totes les modificacions proposades anteriorment.

Seguidament el Sr. J. Moreno ens ha parlat del reglament de la nova competició per nens menors de 8 anys, ja que la FEDA organitzarà aquest any i per primer cop un Campionat d’Espanya d’aquesta edat. El reglament és semblant al de les categories sots-16, encara que ha dit el president que s’organizaria de forma que els nens s’ho passesin bé, treient part de la competitivitat de les categories superiors i amb un premi per tots els participants. El Sr. E. Colls ha preguntat si ens possarien uns mínims de punts a les fases prèvies per classificar els nens per la Final de Catalunya d’aquesta edat, ja que per aquest torneig es classificaran només tres nens i nenes per territorial i categoria. El president ha dit que tenint en compte que era el primer any que s’organitzava aquest torneig, si tenia una participació de 40 a 50 nens ja estava bé. El Sr. P. Díaz Flores ha preguntat que quan es farien els torneigs classificatoris per la Final de Catalunya d’aquest torneig a la província de Barcelona i el Sr. Joan A. Pérez li ha dit que encara no hi havia dates definitives però que intentarien organitzar-lo a les mateixes dates del toneig sot-16. Després d’això, s’ha votat i s’ha aprobat aquest reglament.

Més tard el Sr. Josep M. Benítez, president del Comité Tècnic d’Àrbitres, ens ha informat de la proposta de normativa interna de l’estament que ell presideix, per l’aprobació posterior dels presents. En aquest moment s’ha passat a discudir una proposta conjunta dels clubs Vallfogona de Balaguer-Balàfia, referent al tema, sobre la preferència que haurien de tenir els àrbitres nacionals en pràctiques per arbitrar torneigs oficials de la FCE on es poguin aconseguir alguna de les 4 normes que calen per obtenir el títol definitiu. El Sr. Benítez ha dit que només hi havia 7 probes durant l’any, oficials de la FCE, on es poguessin obtenir aquestes normes i que estava en contra de la proposta presentada perque no donava igualtat d’oportunitats a tots els colegiats pertanyents al Comité Tècnic d’Àrbitres. El Sr. E. Colls ha recordat que les normes d’Àrbitre Nacional caduquen demanant l’aprobació de la proposta i la Sra I. Montoliu ha dit que veia que dins les proves oficials de la FCE ja s’afavoria l’obtenció de normes d’Àrbitre Català i que donat que només hi devia haver 3 o 4 casos a Catalunya d’Àrbitres Nacionals en pràctiques, per la qual cosa el favoritisme vers elles no afectaria gaire el conjunt. Llavors el Sr. J. Viñas ha dit que quan es legislava s’havia de fer en abstracte independentment si la norma afectava a molta o poca gent, mentre que el Sr. Benítez ha dit que hi havia molts opens privats on podien aconseguir les normes d’Àrbitre Nacional i que les normes d’Àrbitre Català també caducaven. Algú ha dit que si s’aprobava aquesta esmena serien perjudicats els que ja són Àrbitres Nacionals perque no podrien aconseguir normes d’Àrbitre Fide si es donava els arbitratges als que aspiraven a ser Àrbitre Nacional, encara que hi ha menys gent que aspiri a ser Àrbitre Fide que els que aspiren a ser Àrbitres Nacionals, suposo. En aquest moment el Sr. V. Pont ha dit que dins el Circuït d’Opens Internacionals hi ha 16 opens que podien donar aquestes normes i que alguns d’ells havien demanat a la FCE àrbitres en pràctiques pels seus opens. Finalment i segons les meves notes s’ha aprobat tan la proposta de normativa interna del Comité Tècnic d’Àrbitres com l’esmena d’afavorir els Àrbitres Nacionals, en votacions diferents.

Seguidament el president ens ha parlat de la proposta de modificació radical del Campionat Absolut de Catalunya basada en la baixa participació dels darrers anys, ja que alguns possibles jugadors estàvem acompanyant els nens a les finals de Catalunya i del poc interés del jugadors d’èlit per aquest torneig. El Toni ens ha explicat que proposen organitzar un torneig restringit només a 16 jugadors on participin els millors jugadors de Catalunya, on els Campions territorials tinguin una plaça assegurada i on només puguin participar jugadors catalans seleccionables a la selecció catalana. A més s’obrirà un termini de licitació per organitzar aquest torneig, de forma que sigui itinerant. Llavors el Sr. José de l’Andorra ha preguntat si a les bases de tots els torneigs territorials que s’estan jugant en aquests moments ja apareix que el Campió podrà jugar l’esmentat torneig l’any que bé i em sembla que desde la taula li han dit que si ja que figuraba condicionat a les circulars. Finalment s’ha aprobat aquest canvi de reglament per àmplia majoria.

Seguidament el Sr. E. Muratet ha defensat la seva proposta presentada a l’assamblea sobre el fet que seria bo que la categoria Preferent contés per elo Fide a totes les territorials i més quan ha sabut que aquesta gestió no li costava diners a la FCE, de la qual cosa se n’ha assabentat aquell mateix matí, segons ha dit. El president li ha respost que estava d’acord en la proposta però que sabèssim que actualment els 6 grups del Campionat de Catalunya per Equips que conten per elo Fide es fiquen al ordinador manualment, ja que el nou programa informàtic d’elo català no fa l’informe corresponent pel còmput d’elo Fide, i no el farà fins l’any 2009. Donat l’estalvi de feina que representa pels treballadors de la FCE l’existència de les actes electròniques, ha dit el Toni, els demanaria que a canvi introduisin els 10 grups de la categoria Preferent a ma pel seu comput per elo Fide. Respecte el cost econòmic per la FCE, aquest increment, ha dit el president, suposa una nova negociació amb la Feda, encara que creia que ens sortiria de franc.

Llavors ha pres la paraula el president del Cirera Sr. F. Gómez, per queixar-se d’una manca de compliment de terminis en una licitació del Campionat del Maresme de la gent gran, de forma que quan encara es podien presentar candidatures de clubs per organitzar l’esmentat torneig, la FCE va otorgar la licitació a un club concret, per la qual cosa es va queixar a la defensora dels clubs i dels jugadors Sra I. Montoliu i no va rebre resposta. Pel que sembla després d’una primera queixa a la FCE del Sr. Gómez, aquesta va respondre que no estava obligada a licitar totes les competicions oficials que organitza i menys si no dona cap compensació econòmica, en contra de la proposta del Cirera presentada a l’assemblea que obligaria a la FCE a licitar totes les seves proves oficials. El Sr. Viñas li ha respost que no es bo licitar totes les proves i que només es fa per oferir serveis exteriors als clubs, com la compra de rellotges digitals perque surtin més barats o quan s’ofereixen diners als organitzadors de la licitació i per això s’ofereix a tothom. Llavors ha intervingut la Sra I. Montoliu per dir que li havia arribat el correu elctrònic del Sr. F. Gómez i que després de consultar amb la FCE, com ells li havien dit que ja li havien contestat havia deixat el tema per resolt, demanant excuses pel seu possible error de no contestar personalment. Tot seguit ha parlat el president per dir que s’acabava de llegir la circular de la convocatòria del Torneig de la Gent Gran del Maresme i que allò no era una licitació perque no hi havia terminis de cap tipus, mentre el que es demanava a algun club era que donés una ajuda a la FCE oferint un local pels 13 jugadors que estan participant en aquest torneig. Sobre les licitacions ha dit el president que requerien temps i que moltes vegades quedaven desertes com en els dos darrers anys a la final de la Copa Catalana per acabar rematant el moderador dient que el Torneig Ciutat de Barcelona que organitza el Casino no és licitable perque es fa allà. Finalment s’ha votat i s’ha desestimat la proposta del Cirera.

Les darreres propostes d’un club a debat han estat la 1 i la 3 que ha presentat el Gran Penya de Vilanova, ja que la 2 ja s’havia deixat feia hores per la comisió consultiva. La proposta 1 parlava de donar llibertat als delegats per canviar l’ordre dels jugadors d’un equip cada setmana sempre que estiguesin en una franja d’elo de 30 punts, per evitar preparacions i variar el rival que et pot tocar cada any d’un mateix equip. El president li ha respost que 30 punts podien ser pocs per un equip amb distàncies d’elo entre els seus jugadors més grans i que proposava deixar la proposta a la famosa comisió d’estudi del Per Equips, aceptant el Sr. I. Marina. Respecte la proposta 3 de la Gran Penya d’augmentar en 50 punts l’elo dels jugadors que juguen torneigs a Catalunya i només tenen elo FIDE o FEDA, com si tinguessin elo català o en tot cas comptar la “perfomance” feta en acabar el torneig, el president ha dit que seria un maldecat pels informes arbitrals i que en jugar amb rivals amb només d’elo Fide, com et baixa la mitja del torneig s’intenta igualar els dos elos. El MI. À. Martín ha pres la paraula per dir que caldria que tots els jugadors perdèssim 50 punts d’elo català per anivellar-nos amb el Fide, però el president li ha dit que si s’aprobés això els nostres representats ens farien fora de les respectives Juntes Directives. Llavors el Sr. E. Muratet ha preguntat per què no desapareixia l’elo català ja que l’elo real per tothom havia d’èsser el Fide, pregunta ja contestada pel Toni en anteriors assemblees amb l’argument que la direcció de la Fide és poc fiable, que està baixant molt el mínim per accedir a tenir-ne perque en tingui tothom i que els 7€ que es paguen actualment per jugador federat poden augmentar-se en qualsevol moment exageradament i la defensa contra això és que qui volgui pagar aquesta quota que ho fes o dir a la Fide que la FCE només li pagaria la quota dels jugadors amb un elo superior a 2.000 punts, per posar un exemple, i que els jugadors que es quedesin sense elo Fide per aquest motiu sempre els hi quedaria el català. D’altres autonomies, ha continuat el president, estan eliminant els elos autonòmics, quedant-se sempre amb dos elos, el Feda i el Fide per si decàs. Finalment s’ha votat i la proposta ha estat rebutjada.

En aquest moment s’ha arribat a tractar el punt 5 de l’ordre del dia sobre l’elecció de nous membres del comité de competició i apel.lació a proposta de la FCE, de 3 a 7 membres, entre els que hi ha d’haver un àrbitre i un advocat a cada comité. S’ha votat i s’ha aprobat aquests canvis quedant la cosa de la següent manera:
+Comité de Competició: Juan Carlos Navarro, Lluís Delgado, Juan Miranda, Joan Domínguez, Salvador Carranza i Jaume Bosc.
+Comité d’Apelació: Joan Emili Cabello, Joan Segura i Joan Carles Tebar.

Finalment hem arribat al torn obert de paraules on he intervingut fins i tot jo. El Sr. I. Marina ha preguntat al president qui havia donat aquesta subvenció tan generosa que havia fet baixar la proposta inicial de 9 a 4€ l’augment de preus de les fitxes i aquest ha repost que no ho podiu dir però que era una persona que s’hi havia compromés i que sempre que ho havia fet havia complert la seva paraula, encara que en no saber-lo la cap d’aquesta persona, qui havia de donar el vist-i-blau definitiu, no es podia fer públic.

El Sr. Liñán del Salou ha dit que marxava de l’assemblea content pel camí ascendent que mostrava el futur del nostre joc i que mitjançant la informàtica podíem arribar a divulgar el joc dels escacs a qualsevol lloc del món, proposant a la taula crear un portal d’internet amb una pàgina per cada club que es pogués mostrar als alcaldes, esenyant-los la feina feta. El Sr. Garcia-Riera ha contestat dient que tenir una comunitat virtual costava bastants diners i que potser a mig termini seria possible.

Llavors ha intervingut un noi jove del club Balàfia, club que segons ha dit era de nova creació, per queixar-se del representant de la territorial del Lleida Sr. Solà de la poca feina feta i preguntant si sabia el president per què no estava present en aquesta assemblea, a lo que aquest ha respost que no ho sabia i que havien parlat feia un temps sobre alguns problemes personals del Sr. Solà que li havien impedit dedicar-li més temps a la territorial, però li havia dit que ja els havia superat i tornava a posar-se a treballar. El representant del Balàfia ha continuat queixant-se de que no s’havia presentat a aquesta assemblea ni calendari esportiu ni pressupost de la territorial de Lleida i que els clubs d’aquesta territorial estaven indefensos respecte la seva junta, afegint que s’havia fet una assemblea el dia 1 d’octubre i no s’havien complert els acords, a més que no els van avisar en el torneig Intergeneracional de Catalunya on segons ell van faltar nens mentre en tenien de disponibles que volien jugar. El President ha contestat que no es la primera vegada que les territorials no presenten el calendari esportiu i el pressupost quan toca i que per això tenien desde feia un més una persona a cada delegació depenent del Gerent de la FCE perque no tornés a passar. El Sr. Viñas ha afegit que l’actual distribució administrativa de la FCE té coses bones i dolentes, que eren els propis clubs de Lleida qui havien triat els seus representants i que si no hi estaven d’acord amb la feina que estaven fent sempre podien fer un vot de censura amb el recolçament necesari que marquen els estatuts.

Seguidament ha pres la paraula el Sr. E. Chalmeta per aclarir que a l’associació de club del Baix Llobregat no hi pertànyen tots els clubs membres d’aquesta comarca, contestant el president que havia estat convidat a un acte de l’esmentada associació i si bé no hi eren tots hi eren la gran majoria per la qual cosa va considerar que el portaveu d’aquesta associació de clubs era un interlocutor vàlid per parlar del problemes dels clubs del Baix Llobregat.

Jo he intevingut 30 segons per preguntar a la taula com havia quedat el tema de les incompareixençes, ja que pensava que estaven estudiant fer una regulació de quins serien els casos que s’admeten com a justificables per faltar a una partida, arrel de la reclamació presentada per la Junta de la FCE al Comité d’Apelació contra un ditamen del Comité de Competició, que anulava la decisió d’aquest sobre les partides que no havien de contar per elo d’unes persones concretes que havien presentat una sèrie de justificants de defuncions de familiars o hospitalitzacions. El president m’ha repost no, seria impossible fer una normativa i que per tan si faltes a una partida PERDS SEMPRE, o així ho he entés.

Llavors el Sr. Izquierdo del Montcada ha explicat un problema que va tenir amb un GM al seu open ja que es va trencar una cama i segons ell no hi havia cap assegurança que cobrís els possibles perjudicis d’un fet així. Desde la taula li han respost que seria carísim fer una assegurança per cada torneig i que l’actual obligatòria de la Generalitat només cobreix accidents durant la pràctica de l’esport, per exemple si s’et cau el sostre a sobre durant la partida, però no durant el viatge ni fora la sala de joc. Han continuat dient que almenys a Espanya tenim la sort de tenir la Seguretat Social gratuïta de forma que si vas a que et curein ho fan i després et pregunten si tens alguna altra assegurança per poder cobrar les atencions rebudes, afegint el Sr. J. Moreno que cada any hi ha algun accident a les finals sots-16 de Catalunya, fora de la sala de joc clar, i el que es fa és acompanyar el nen a l’hospital o trucar una ambulància i que el problema pot venir, per exemple, si pasés alguna cosa realment greu a algun nen, on els directius de la FCE podien tenir un problema greu com a responsables.

I aquí s’acaba el meu resum. En aquests moments eren les 7 de la tarde hi havia de marxar. Crec que després d’aquesta hi havia dos intervencions més, però ens quedem tots sense saber qué van dir aquestes dos persones.

La comisió d’estudi de totes les modificacions del Per Equips tindrà molta feina, per la quantitat de propostes que s’han quedat pendents d’ella.

Per acabar he de dir que les assembles són massa llargues. La gent fa intervencions reiteratives o extenses on concreta poc, per molt que intenti tallar-les el moderador, perdent-se el que vol dir enmig del discurs. Crec que cal ser més concret pel bé de tothom. Hi ha gent que ha intervingut més de 10 vegades i 15 crec que també. Jo ho he fet dos cops i he gastat un minut entre els dos.

A més cal portar millor preparades les propostes. Que estiguis discudint mitja hora perque després la retirin em sembla una mica perdre el temps, encara que el debat sempre és bo.

Esperant perdoneu els errors i oblits que hi pogui haver de comprenssió o transcripció del que ha dit cada persona en un texte tan llarg, us saluda atentament:

Ricard Llerins.


 

 

 

 

  


 

 

1