EL CAMPIONAT DE CATALUNYA PER EDATS A LA PINEDA I REFLEXIONS SOBRE ELS ESCACS BASE A LA FEDERACIÓ CATALANA

Aquest escrit té dues parts relacionades.

1ª PART. El SEGON CAMPIONAT DE CATALUNYA PER EDATS

S’ha jugat a La Pineda de Vil•laseca l’anomenat II Campionat de Catalunya Per Edats. Per què la Federació Catalana es refereix a ell com a segon?, pregunta que es feien molts participants nois i noies....Entre altres aspectes perque, abans del primer, era la UCEC amb l’assesorament tècnic federatiu qui organitzaven el Campionat.

Fa dos anys es van distanciar algunes postures i la Federació va decidir organitzar directament aquest Campionat de Catalunya. La UCEC, per la seva banda, segueix organitzant el seu propi campionat; fet lloable i que segueix demostrant una interessant promoció del nostre esport.

A partir d’ara torno a referirme al Campionat de Catalunya Per Edats organitzat per la Federació. Concretament parlaré del celebrat l’any passat. Va ser una època on quedava poc per a unes probables eleccions federatives i era el primer Campionat de Catalunya que organitzaven. La Federació va fer un gran esforç humà i va ser un autèntic èxit organitzatiu. Molta gent vinculada a la Federació va col•laborar de manera remarcable; desde el primer moment d’aquella estada de 5 dies vaig comprovar com hi havia un equip de treball perfectament sincronitzat i implicat a millorar qualsevol detall organitzatiu. Molts delegats, participants, entrenadors, pares i mares que haviem viscut altres Campionats de Catalunya vem qualificar aquell com a Excel•lent.

Jo mateix, per exemple, portava ja 11 Campionats de Catalunya Individual viscuts com a delegat. Havia assistit a alguns de ben organitzats, altres no tant. Sempre havia vist a gent treballar de manera molt destacable i lloable pels escacs catalans, però sempre eren 2 o 3 herois que se’n sortien com podien. En tots detectava sempre aspectes millorables però que eren sempre excusables per les mancances en moltes ocasions de recursos humans organitzatius.

La característica més important del Campionat organitzat per la Federació es comprovar com un nombrós equip de treball s’implica en la seva actuació; i per tant els resultats són, en general excel•lents. No resulta l’intenció del escrit entrar en detalls perque m’extendria massa. També opino que seria totalment injust anomenar algú d’aquest equip com a responsable, ja que segur em deixaria gent o també assistents a l’event que igualment també col•laboren de forma notable.

Com he escrit anteriorment, ara tot just fa un any va ser un moment curiós. S’organitzava el Primer i a més era època pre-electoral. Delegats com jo mateix podiem, i de fet vaig pensar, que s’implicava tanta gent de manera també un punt interessada. Però ara s’acaba de cel•lebrar el Segon Campionat organitzat per la Federació i pot resultar un bon moment d’establir valoracions.

Aquest Segon també cel•lebrat a La Pineda ha estat igualment un èxit organitzatiu. Com l’any passat, s’adverteix força gent i col•laboració per part d’un col•lectiu de persones amb evident il•lusió. Personalment penso que la nota continua esdevenint excel•lent, per tant les posibles sospites anteriors semblaven infundades. Naturalment que un Campionat d’aquest tipus no sempre acaba al gust de tothom. Convivim en ell participants, organitzadors, arbitres, pares i mares, delegats i entrenadors......Inevitablement surten petites situacions que poden perjudicar l’estada de més d’un, però en general s’ha advertit una certa preocupació per a solucionar problemes estructurals d’anteriors èpoques.

2ª PART. LA TENDÈNCIA FEDERATIVA EN ESCACS DE BASE

La Federació Catalana ha aconseguit mobilitzar un interessant equip de treball per als Escacs de Base. Intentaré, desde el meu punt de vista dels darrers 13 anys com a delegat, establir una certa revisió històrica molt general dels recursos humans federatius en referència als escacs base i com va anar evolucionant aquest aspecte. Naturalment no parlo de la gent que externament a la Federació està realitzant una tasca igualment remarcable pels escacs base catalans a clubs, associacions i escoles. Es igualment lloable, però seria tema d’un altre escrit; en aquest vull fer només constar uns certs canvis de tendència federativa.

- Fa 10 anys o més: “Els temps dels Herois”. En general 2 o 3 persones vinculades als escacs catalans feien una tasca destacada i remarcable pels escacs base catalans. Mancava certa organització o equip de treball, però s’impulsaven interessants activitats amb més o menys èxit. Independentment del nivell de la nostra cantera, cal dir que en general els clubs catalans en aquella època no oferien el mateix tipus de promoció o impuls per als escacs base com actualment.

- “Creació de la Comissió d’Escacs de Base”. Darrera època de l’ex president de la Federació en una anterior junta diferent a l’actual. Va ser un pas endavant perque es el primer fonament per a organitzar un equip humà per als escacs base. En general la seva tasca, desde el meu punt de vista, es va limitar a l’organització d’un torneig Escacs de Base i l’otorgació de classes becades a nois i noies que anaven destacant en els escacs catalans. De totes formes el seu treball va ser elogiable a causa de les mancances en equip humà i també cal destacar que va resultar un primer pas.

- Canvi de junta directiva, nou president. 1ªfase: “Tendència continuïsta”. Va haver eleccions i va entrar una junta en general renovadora en molts aspectes. Però en referència als escacs de base durant anys van continuar amb el mateix tipus de tasca que el punt anterior. Hi havia una comissió d’escacs de base amb algunes cares noves i altres que no hi eren, van seguir amb poques novetats la mateixa tasca que abans: Assignació i organització de classes becades i també organització d’un torneig d’escacs de base. També progressivament es van anar consolidant els Campionats de Catalunya sub-10 i sub 12.

- Darrers dos anys 2007 i 2008. 2ªFase: “Nou impuls als Escacs de Base”. Ja no parlem només d’una comissió, sinó d’un conjunt de gent més o menys vinculada a la Federació que està ajudant i impulsant un conjunt més important de tasques i activitats. Anomenaré algunes: Cens i reunions de monitors censats, organització d’un Congrés de Monitors, nou impuls als cursos de monitors, organització d’un Campionat de Catalunya amb força gent implicada en aquesta organització........

“Futur”: Sens dubte s’ha de treballar i millorar aspectes en els Campionats Territorials. Un d’ells es la revisió d’una més adequada distribució d’aquestes territorials. Particularment em consta que s’està mirant d’estudiar el tema i progressivament s’aniran proposant possibles solucions.

Aquesta Junta Directiva es força renovadora; en general resulta positiu tenint en compte els temps que vivim. Però, això comporta també certs riscs, ja que inevitablement apareix gent no satisfeta en alguns detalls o aspectes. A molts de nosaltres ens surten temes plantejables de millora o canvis no adequats. Personalment discrepo de l’organització d’un sub-8 oficial, ja que l’entenc com a no adequat per a tant curta edat; resultaria més idoni impulsar un tipus de Trobada més amistosa i amb un caràcter més escolar; com també tinc dubtes de l’obsessió per homologar tots els campionats Per Edats amb el conseqüent reglament poc flexible i cada vegada més adult que això està provocant. Els escacs es un dels pocs esports on estem imitant en la seva iniciació el reglament i model adult. De totes maneres són aspectes on la meva opinió l’entenc com a minoritària i per tant aquests punts no resulten importants en aquest escrit.

Els Escacs Base a Catalunya estan creixent. Molta gent implicada està fent reals esforços i cada vegada proliferen més els cursos i classes organitzades a partir dels clubs i altres associacions i escoles.

La Federació també està progressant a la vegada en aquest aspecte i va renovant i impulsant certes activitats. Es poden matitzar o criticar certs aspectes o canvis, però ningú pot posar en dubte que darrerament la Federació ha aconseguit trobar un equip de treball preocupat pels Escacs de Base Catalans.

Enric Garcia

Delegat de l’Escola i ex club d’escacs Frederic Mistral

COMUNICAT DE PREMSA

FINAL DE CATALUNYA PER EDATS VILA-SECA

Des del dissabte 15 fins el dimecres 19 de març, s’ha celebrat a l’Hotel Palas Pineda de Vila-seca, la Final Nacional d’escacs per edats en les seves categories sub-10, sub-12, sub-14 i sub-16, sota l’organització de la Federació Catalana d’Escacs.

Els delegats del Club d’Escacs Figueres, presents a la final amb 14 nens del Club, volem fer pública a la Federació Catalana d’Escacs en general i a la seva Comissió d’Escacs Base, als senyors Jordi Moreno i Jordi Capellades i a Na Cristina Bosch en particular, la nostra satisfacció per les excel•lents condicions en les que s’ha desenvolupat el Campionat.

Un arbitratge impecable, unes sales de joc en bones condicions, un estand on poder aconseguir els butlletins del Campionat i comprar material d’escacs, un conjunt d’activitats complementàries ben seleccionat, un hotel on l’atenció a les persones ha estat la seva prioritat, un personal de servei amb una paciència infinita i un menjador ben assortit, han estat per a nosaltres, els trets organitzatius més destacats de la Final Nacional d’enguany.

Ben Cordialment,

Emili Colls Gelabertó
Josep Mª Vilanova Guardiola
Jordi Balagué i Canadell
Delegats del Club d’Escacs Figueres a la Final Nacional d’Edats 2008

 

 

 

  


 

 

1