Clasificación Campeonato de Cataluña sub8

 

El pasado 1 de abril, con menos de tres semanas de antelación, se publicó la Circular del Campeonato de Cataluña sub8 que se disputa los próximos días 19 y 20.

 

Para la final se clasifican el mismo número de jugadores, 3 en total, de cada campeonato territorial (Barcelona Ciudad, Barcelona Comarcas, Girona, Lleida y Tarragona) con todos los gastos pagados, garantizando uno de cada sexo.

 

Echando un vistazo a cada uno de los 5 campeonatos territoriales, vemos que existe una importante desigualdad en cuando a la proporción de clasificados por jugadores participantes que se refleja en el siguiente cuadro:

 

 

PARTICIPANTES

CLASIFICADOS

BARCELONA CIUDAD

33

3

BARCELONA COMARCAS

28

3

GIRONA

4

3

LLEIDA

6

3

TARRAGONA

3

3

 

 

No considero justo que en Barcelona Ciudad y Barcelona Comarcas participaran más del doble de jugadores que en Girona, Lleida y Tarragona juntas y sin embargo tengamos las mismas plazas de clasificación que cada una de ellas por separado. 

 

Es importante que se denuncien este tipo de cosas, porque de lo contrario corremos el riesgo de que se repitan. Aunque, como en tantas otras, no hay ninguna garantía de que se vayan a solucionar, pero al menos hay que intentarlo.

 

 

 

 

Ferran Gómez

 

Ferran, tienes razón, es importante que se denuncie para que esto no se repita. Esperemos que en próximas ocasiones participen más jugadores sub8 en lleida, girona i tarragona.

Un saludo, -- Carles Otero

D'acord en que s'ha d'aumentar la participació. Els clubs ja estem per la labor. Ara bé, un punt molt important es que a Lleida Tarragona i Girona hi ha delegació que defensa els interesos dels clubs i jugadors i a Barcelona només tenim un delegat.
Espero que aviat tinguem també delegació.
Pablo Díaz-Flores

Pablo, no entenc el sentit del teu comentari, no sé què té a veure tenir delegació pròpia amb la participació, de fet amb les dades de'n Ferran veiem que tenir delegació i la participació en el campionat sub-8 són indirectament proporcionals. :)

-- Carles Otero

Hola a tothom, esta clar que segurament el repartiment de les places no deu ser el més correcte i molt menys a gust de tothom, i que les coses es poden fer millor i també pitjor. Però el que si que tinc molt clar es que hem de parlar amb propietat i no polititzar temes tant senzills com un campionat.

Primer de tot vull fer una petita reflexió que sembla que se’ns escapa i no és més que fins al dia d’avui, segons els estatuts i reglaments de la Federació Catalana d’Escacs, de província de Barcelona només n’hi ha una, ens agradi o no, i no vull entrar en si ha de ser així o s’ha de modificar, ja que si ho fes també hauríem d’entrar en si la Territorial de Lleida s’ha de dividir en el pla i en el Pirineu, (geogràficament és la més gran), si Tarragona ha de tenir el Centre i les Terres de l’Ebre, etc..., per tant, aquest seria un altre debat, que ja va ser debatut, presentat i retirat.
El que si que m’agradaria es que els números siguin els reals, o sigui que les places avui del campionat sub8 són:

Barcelona 6 places
Girona 3 places
Lleida 3 places
Tarragona 3 places

O bé:
Barcelona Ciutat 3 places
Barcelona Comarques 3 places
Girona Centre 1.5 places
Girona Muntanya 1.5 places
Lleida Pla 1.5 places
Lleida Pirineu 1.5 places
Tarragona Centre 1.5 places
Terres de l’Ebre 1.5 places
(Amb l’agreujant de que a les territorials només es fa un campionat i segons on s’organitza i assisteix un volum o un altre de jugadors/es). Per tant la discriminació positiva per la província de Barcelona ja està feta, no podem voler també que a més es faci per participació.

També és important no desvalorar la feina que fan les persones i menys quan ho fan per la cara, i no se quina diferència pot haver pel repartiment de places que una persona assisteixi com a delegat o com a representant territorial, ja que aquí no hi ha tema de pressupost, per que els campionats de Catalunya van totalment a càrrec de la central.

A part d’això també cal recordar que aquest campionat es totalment nou, i que s’ha organitzat tant les prèvies com la final amb una mica de pressa, a més no es podia preveure la participació, ja que ningú es podia basar en anys anteriors, i els números han sortit així com un altre any poden sortir d’una altra manera.
Com tots sabeu les places per participar a les Finals Catalanes, per la resta de campionats de menors, juvenils, fèmines, copa catalana, etc..., la província de Barcelona és la que s’emporta amb diferència moltes més places i ningú s’ha queixat.
Per tant, és molt important que tots col•laborem per millorar cada dia el món dels escacs però no és necessari parlar de denuncies, injustícies o temes polítics que intenten aprofitar qualsevol tema, per simple que sigui.
Gràcies i fins aviat
Imma Montoliu


Abans de començar voldria demanar disculpes per l’extensió de l’escrit però crec que està ple de dades molt rellevants i amb elles vull rebre punt per punt els argument de la Imma Montoliu citant fragment textuals de la seva intervenció.

“esta clar que segurament el repartiment de les places no deu ser el més correcte i molt menys a gust de tothom, i que les coses es poden fer millor i també pitjor”

Quan queda en evidència que un torneig té 28 participants i 3 places davant d’un que té 3 participants i 3 places no és una qüestió de fer-ho al meu/nostre gust, sinó un tema de justícia. Dius que les coses es poden fer pitjor? Sí, podria ser que el torneig amb 28 places tingués assignada 1 plaça i el de 3 participants tenir-ne 3. Efectivament es pot fer pitjor, però sembla molt difícil, encara que n’hi ha que s’hi esforcen i potser ho aconseguiran.

“de província de Barcelona només n’hi ha una, ens agradi o no, i no vull entrar en si ha de ser així o s’ha de modificar, ja que si ho fes també hauríem d’entrar en si la Territorial de Lleida s’ha de dividir en el pla i en el Pirineu”

Hi ha una tendència a fer creure a la gent que això de Barcelona comarques i Barcelona ciutat com a 2 divisions de la província (única) de Barcelona és una invenció d’uns quants sonats. Però si em permets et faré un llistat de tornejos oficials de la Federació a veure si et diu alguna cosa:

- Campionat Escolar de Barcelona sub8, sub10, sub12, sub14 i sub16.
- Campionat Escolar de Barcelona Comarques sub8, sub10, sub12, sub14 i sub16.
- Campionat Escolar per Equips de Barcelona.
- Campionat Escolar per Equips de Barcelona Comarques.

Existeixen 6 tornejos oficials de la Federació Catalana d’Escacs on els jugadors de la província de Barcelona juguen separats en “Barcelona Ciutat” i “Barcelona Comarques”. No es tracta de tornejos desdoblats per augmentar l’oferta pel gran número de jugadors, sinó 2 tornejos diferents i excloents (qui està adscrit a Barcelona ciutat per club o escola no pot jugar Barcelona comarques i a l’inrevés).

Malgrat aquesta realitat, se’ns vol fer creure que aquesta divisió és antinatural i no existeix. Aquesta divisió no l’apliquem els que defensem la creació d’una territorial de Barcelona Comarques i/o una de Barcelona ciutat, sinó que ja existeix des de fa anys en el funcionament ordinari de la Federació.

(Amb l’agreujant de que a les territorials només es fa un campionat i segons on s’organitza i assisteix un volum o un altre de jugadors/es). Per tant la discriminació positiva per la província de Barcelona ja està feta, no podem voler també que a més es faci per participació.

Discriminació positiva per Barcelona? Em vaig haver de fregar els ulls perquè no em creia el que llegia.
A Barcelona hi ha hagut 2 campionats sub8: Barcelona ciutat i Barcelona comarques (excloents segons la divisió que estableix la pròpia Federació). Així doncs, Imma, els meus jugadors no poden triar entre 2 tornejos per jugar el que els hi vingui més de gust o el que els hi vagi millor per dates, que és el que tu estàs volent dir. El meu club, com a pertanyent a l’àrea geogràfica “Barcelona Comarques” que fa servir la Federació, només pot participar al Campionat sub8 de Barcelona Comarques i, com vosaltres, si no em van bé les dates o es fa a l’altra banda de la província hi haig d’anar si els meus nanos volen jugar. Ni Barcelona Ciutat ni Barcelona Comarques tenen 2 tornejos per classificar els seus nens i nenes. Cadascú té el seu, com el té Lleida.

Que no podem voler que les places es faci proporcional a la participació? Com que no? O sigui que és just i lògic que un torneig amb 3 jugadors ha de tenir 3 places i un altre amb 30 també? Em fa por saber que la Defensora dels Clubs i dels Jugadors té aquest sentit de la justícia.

A part d’això també cal recordar que aquest campionat es totalment nou, i que s’ha organitzat tant les prèvies com la final amb una mica de pressa, a més no es podia preveure la participació, ja que ningú es podia basar en anys anteriors, i els números han sortit així com un altre any poden sortir d’una altra manera.

Que jo sàpiga el torneig està al calendari des del mes de novembre. Si les coses s’han fet de pressa i corrents només és culpa de la Federació, no dels clubs ni dels jugadors. Afirmes que no es podia preveure la participació, deixa’m que et digui un petit truc: si es compara el número de fitxes sub8 de les territorials amb les de Barcelona Comarques, ja veuràs com sí que ens podíem haver fet una idea de per on podia anar la cosa i distribuir les places en conseqüència, només calia una mica de voluntat de fer les coses bé.

Com tots sabeu les places per participar a les Finals Catalanes, per la resta de campionats de menors, juvenils, fèmines, copa catalana, etc..., la província de Barcelona és la que s’emporta amb diferència moltes més places i ningú s’ha queixat.

Com a membre de la província de Barcelona us agraeixo que no us queixeu malgrat que com tu dius ens emportem “amb diferència moltes més places”. A continuació et presento un quadre amb el número total de participants dels campionat individual sub10 sub16 de Barcelona Comarques en comparació a les territorials:

 

BARCELONA COMARQUES

LLEIDA

GIRONA

TARRAGONA

SUB 8

28 (5)

6 (0)

4 (0)

3 (1)

SUB 10

37 (10)

18 (4)

13 (1)

12 (3)

SUB 12

79 (14)

26 (4)

17 (2)

24 (4)

SUB 14

56 (6)

17 (5)

15 (3)

24 (7)

SUB 16

36 (6)

11 (1)

14 (1)

17 (1)

 

Com es pot veure Barcelona comarques té més participants a les categories sub8 i sub12 que les altres 3 territorials juntes, per posar un exemple. I què passa amb les places? Doncs que són les mateixes: 8 places per a la Final de Catalunya garantint 3 de cada sexe. Repeteixo, són les mateixes a totes les territorials. Barcelona Comarques es va beneficiar d’un plus d’un jugador classificat més per tenir més de 150 jugadors en competició a la 4a. D’aquesta manera, tot i que Barcelona comarques té més jugadors sub12 que totes les territorials juntes, només ha tingut 1 classificat més que cadascuna d’elles per separat.

Ara donem un cop d’ull a les dades de la Copa Catalana:

 

EQUIPS

BARCELONA

93

GIRONA

18

LLEIDA

29

TARRAGONA

25

 

Barcelona té 4 de les 10 places de cada categoria de la Copa Catalana. Les altres 6 places se les reparteixen 2 cadascuna les 3 territorials. Com es veu per les dades, a Barcelona juguen més equips que a totes les territorials juntes, però té menys places que totes elles. Dit d’una altra manera: el número d’equips que han participat a la Fase de Barcelona de la Copa Catalana és més de 5 vegades el de la Fase de Tarragona, però només tenim el doble de places que ells.

A veure què diuen les dades dels Campionats Territorials de menors per equips:

 

BARCELONA CIUTAT

LLEIDA (07)

TARRAGONA

SUB 10

22

5

0

SUB 12

22

3

5

SUB 14

13

3

4

SUB 16

6

5

3

TOTAL

63

16

12

 

Lamento no haver sabut trobar les dades de Girona de l’any passat. Com es pot veure, Barcelona Ciutat té més del doble d’equips que Lleida i Tarragona juntes i en canvi té, un cop més, el mateix número de places: 1 pel campió de cada categoria.
Aquí no t’he posat les dades del per equips de Barcelona Comarques d’enguany perquè encara no s’ha jugat, ni les de l’any passat perquè no es va organitzar. Un dels problemes de no tenir capacitat de decisió pròpia: si la Federació diu que no es fa per equips de Barcelona Comarques, pels motius que siguin, no es fan i ja està.

Després de veure tot això, Imma, no entenc com tens el valor d’insinuar que els de Barcelona us hauríem d’estar agraïts per no queixar-vos de les “moltes més places amb diferència” que tenim. El que tenim amb diferència és moltíssima més participació que les territorials (x3, x4, x5 i x9) però o bé tenim el mateix número de places o com a molt el doble. I a sobre ens hem de callar perquè se’ns discrimina positivament... Millor callo perquè se’m passen moltes coses pel cap.

I què n’hem de fer de tot això? Doncs res. La Federació, sens dubte, té totes aquestes dades i manté any rera any els mateixos criteris. Però segons tu no ens hem de queixar perquè ens afavoreixen. I, evidentment, això d’assignar places en funció de la participació és una bestiesa que només defensem uns quants, però que ni les Territorials ni la Federació consideren que sigui necessària.

El problema que tenim a Barcelona, com et deia és que tenim un representant nomenat per la Federació, no triat per nosaltres, com tenen la resta de Territorials. El que fa el nostre representant, sincerament no t’ho sé dir. Va presentar un Power Point al novembre passat i sembla ser que ha fet 3 o 4 reunions amb clubs de la província. Però no sabria dir-te què més ha fet i porta gairebé 1 any al càrrec. A l’anterior legislatura ja vam tenir 2 representats 2 anys cadascun que tampoc no van fer res i ara sembla que anem pel mateix camí.
I això serveix també com a resposta al Carles Otero. Carles, deies que no sabies ben bé a què venien les queixes del Pablo de no tenir una Territorial pròpia relacionades amb les places del sub8. Doncs és ben clar. Si tinguéssim capacitat de decisió pròpia, pressupost propi i algú que, quan es vulneressin els nostres drets, es queixés enèrgicament a la Federació i fes alguna cosa per solucionar-ho, les coses ens anirien molt millor. Potser tindríem més places assignades al sub8, potser del pressupost propi de la Territorial pagaríem algunes places més per compensar el que la Federació no ens dona, etc.

Molts pensen que la nostra lluita és estèril, però jo no ho crec.

Ferrán Gómez

Hola Ferran, potser jo no m’explica’t bé, però hi ha coses que no són de la forma que les interpretes.
Quan parlo de que si es fa discriminació positiva a Barcelona i que a més sembla que es vol per participació, simplement em refereixo que si la FCE dóna més places a Barcelona per que es lògic que la participació serà superior, no es pot a més a més també donar més places a part per participació, un altre tema és si són o no suficients.
Quan he explicat l’agreujant de que a les territorials tant sols es fa un campionat no em refereixo a que a Barcelona els nens puguin jugar els dos que es fan a la província està clar que el que juga el de comarques no juga el de la ciutat, ( jo no he volgut dir mai que es pugui triar quin campionat jugar com tu afirmes) però si un jugador pertany en un club de Barcelona ciutat està clar que tots els campionats els tindrà relativament aprop, o com a mínim amb mitjà de transport cosa que per exemple a Lleida es fa un campionat en una població on des de els clubs dels Pirineus fins a la franja de ponent, tots tenen que assistir al mateix campionat si volen optar a les places, hi ha clubs que es porten més de 150 Km. de distància i com bé tu sabràs això dificulta que nens de tant curta edat participin.
Els campionats que ens indiques que estan desdoblats, són campionats de nens/es, però tota la resta, al menys el que jo sé, es que jugueu tota la província junts igual com es fa en les 3 províncies restants.

El tema de que no podem voler les places en proporció de la participació ho hauries de tornar a llegir, per que em refereixo al campionat Sub8, que es en tot moment del que jo parlava, nou per primera vegada i que no es tenia dades de participació d’anys anteriors.

Quan dic que quan es donen més places a la província de Barcelona en tota la resta de campionats i ningú s’ha queixat, es justament per que es lògic que es faci així, no per que insinuí que els de Barcelona tingueu que estar agraïts, això t’ho has inventat tu, de les meves paraules no ha sortit.
A més em semblaria bé que es donessin més places de les que es donen per participar als campionats de Catalunya, però no a costa de suprimir les de les territorials.

Per una altre lloc, i per estalviar feina, no es necessari buscar els campionats i mirar la participació, es tant fàcil que si agafes cada província i compares el número de clubs i molt important els habitants aviat sabràs la diferència, però si a les territorials no es facilita una mica la participació en els campionats de Catalunya, arribarà un moment que jugareu tant sols els de la província de Barcelona i crec que això no es bo pels escacs catalans.

Per últim també t’he de dir que el meu sentit de la justícia tant com a defensora de jugadors i clubs i com a persona crec que es correcte, a no ser que s’intenti interpretar malament les meves paraules.

Fins aviat
Imma Montoliu

Ferran,

"...com a resposta al Carles Otero. Carles, deies que no sabies ben bé a què venien les queixes del Pablo de no tenir una Territorial pròpia relacionades amb les places del sub8..."

Deia que no entenc la relació amb tenir Territorial Vs INSCRPCIÓ, perquè allà on hi ha territorials és precisament perquè hi ha poca inscripció, pocs jugadors, etc. i es necessita un plus en promoció. En aquest sentit és més necessària una territorial a la Vall de'n Bas, que una a Barcelona comarques.

Però ahhh, estem parlant de places classificatòries. Estem parlant de que si tinguessim delegació de barcelona comarques no només hi hauria torneig propi amb tantes places com en una territorial reconeguda, sinó que a més hi hauria també places adicionals, posades amb recursos propis de bcn comarques. Bé, són bones propostes, em sembla molt bé. Hi hauria més nens ( i pares ) contents. Sens dubte donar més capacitat de gestió i recursos a clubs i gent que treballa ( i tant bé ) per la promoció dels escacs, en el teu cas a bcn comarques, fóra bó, perquè farieu moltes més coses. Espero que coses més interessants que donar més places. Per exemple aconseguir fer un torneig amb 28 participants i amb només 3 places classificatòries, ja té mèrit!. A favor de la transferència de competències a barcelona comarques!.

Però també és cert que s'han de seguir destinant més recursos, proporcionalment a jugadors, a les zones deprimides que a les riques, perquè és on resulta més necessària la promoció. A favor de que es deixin de banda les odioses comparacions amb les territorials i les seves desgràcies! Quan es demana més places, més diners, el que sigui, per un campionat, no cal atacar ningú. Després salta la defensora del jugador, i ja la tenim liada. :) Probablement per quantitat i per qualitat dels participants, el torneig mereix més places, sense treure-les d'enlloc, ni exigir criteris de proporcionalitat lineal d'inscripcions.

--
Carles Otero

M’agradaria fer unes puntualitzacions a aquesta discussió que hem sembla com a mínim extemporània.

En primer lloc s’està parlant de un Campionat que neix aquest any, amb un objectiu netament de promoció, i que com a part integrant de la política de Campionats de edats, ha pres el seu model dels campionats sub-10 a sub-16, encara que amb alguns matisos, tenint en compte la poca edat dels nens i nenes que participaran.

Com sabeu el model de Campionats de edats ha estat heretat de la UCEC i davant del repte que han suposat la organització per part de la FCE de aquets campionats, amb canvis que estic segur que estareu d’acord amb mi, han millorat clarament les finals, la FCE no ha volgut fins a aquest any introduir canvis en les fases classificatòries, perquè les coses s’han de fer pas a pas.

El delegat de Barcelona, que segons el Ferran només ha fet un PowerPoint i alguna reunió, va presentar als delegats a la final de edats del passat Campionat de Catalunya un projecte de canvis molt importants per a les fases classificatòries, elaborat per ell, per encarreg de la Junta Directiva.. Aquest projecte esta en fase de discussió a la Junta i es posarà a debat a la propera assemblea de la FCE. No es l'unica feina que ha fet, i a unes quantes comarques ja ho saben.

Ferran, es estrany que no t’hagi arribat aquesta informació, perquè estic segur que ets una de les persones millor informades dels escacs catalans.

En aquest projecte es canvien les zones de classificació, buscant apropar-les  als participants, i s’introdueix el factor de la participació per ponderar les places de classificació a cada una de les zones. Evidentment es garantiran factors de protecció a les zones amb menys presencia, tant de clubs com d’habitants.

El model crec que aconseguirà un ampli consens i el que haurem d’afinar es en les proporcions per a que tothom es senti còmode i ningú es senti perjudicat.

El que no acabo d’entendre es que te a veure aquest tema amb les territorials, com be diu el Carles Otero, veient els quadres  la conclussió a treure casi que sembla la contraria.

Ni una cosa ni l’altra. El debat de la organització territorial te que anar per el seu camí, dissenyat per l’Assamblea, i la millora dels campionats d’edats no te res a veure amb aquest debat.

Un altra cosa es intentar aprofitar que: “como el Pisuerga pasa por Valladolid........”..

Toni Ayza

En realidad si que el Pisuerga pasa por Valladolid y el Ebro por Tortosa.
Todos estamos de acuerdo que el reparto de plazas se podria hacer mejor. Carles, las plazas no son lo más importante, estoy de acuerdo con Toni que hemos heredado unas maneras y unas formas de la UCEC demostrablemente mejorables.
Ahora bien, en un campeonato nuevo, puesto en el calendario en la Asamblea de Salou hace más de seis meses, se estan repitiendo los mismos defectos y tics que el modelo anterior.
Me hace "gracia" que los que ya tienen su propia territorial se quejen, pongan pegas e impidan que Barcelona tenga su propia territorial. En todo caso es un debate que se esta llevando en diversas reuniones, y que seguro que cuando nos demos cuenta que es mejor tener una mesa con cuatro patas que no con tres daremos todos un paso importante hacia adelante.
Si tuvieramos territorial, con el mismo balance fiscal, poder de decisión y órganigrama podriamos decidir si:
1.- Enviamos delegados pagados al 10% o al 20% o ... y no que los padres hagan de delegados. Es el primer torneo federativo que sucede esto.
2.- Ponemos recursos humanos y materiales para que los S-8 en este caso que empiezan tengan alguien con quien comentar sus partidas, analizarlas y aprender, por ejemplo pagar algún entrenador.
3.- Mejorar el recuerdo de participación con camisetas, etc.. ya que sabemos lo que eso motiva a los niños
4.- Hacer alguna concentración previa o campeonato como preparación
....
y por último aumentar la participación de la territorial con presupuesto de la territorial según el criterio aprobado por la propia territorial.

La cuestión no es rebajar plazas a los demás sino distribuir los recursos mas ecuanimamente como Ferrán con tantos datos nos ha demostrado

Pablo Diaz Flores

 

  


 

 

1