FINAL DE CATALUNYA SUB-16 .

De vegades encertem en les coses accessòries i ens oblidem de les fonamentals.

Escric aquestes notes pocs minuts després que l'equip sub-16 del meu club s'hagi proclamat campió sub.16 de Catalunya i hagi guanyat el nou premi d'enguany (final pagada al campionat d'Espanya a Benidorm). Estrictament, potser es podria dir que el sistema de competició ens ha afavorit,.doncs, o si més no, no ens ha perjudicat. No obstant vull expressar la meva opinió que seria la mateixa, naturalment, si l'equip campió hagués estat per exemple el Balaguer o el Montmeló.

El cas és que el nostre equip a un torneig per sistema suís de 5 rondes ha quedat campió descansant la quarta. Ha fet segons les normes del torneig 2,5 punts en aquesta quarta ronda (cosa que en principi era perjudicial, ja que un equip que està lluitant pel títol i és el num.1 del ranking té expectatives a cada ronda de poder fer més de 2,5 punts). A més a més sembla poc lògic descansar quan vas compartint la segona posició. Si després a la darrera ronda pots guanyar un equip bastant més fluix per 4 a 0 (en aquest cas va ser el Peona i Peo) i dóna la casualitat que els dos líders s'enfronten i empaten a 2 (el Balaguer i el Montmeló) i tot i així l'equip que descansava la penúltima ronda guanya el torneig, la cosa encara sembla menys lògica.

Cal dir que aquest sistema de competició - suís a 5 rondes havent-hi 7 equips- que l' organització havia pres per uns motius que a mi particularment no em semblen de prou pes- l'ârbitre Josep Maria Camell va donar la opció de canviar-lo quan es va proposar la fòrmula de lliguetes seguides de semi-final i final aportada pel Montmeló a la reunió de delegats. Pel problema dels premis individuals als millors taulers els delegats de Montmeló i Sabadell (dos dels principals que podrien resultar "perjudicats" en aquest aspecte) es van apressar a dir que no ho avantposarien mai a una millor racionalitat del campionat. Com va dir el delegat del Montmeló, hi havia un premi especial (Benidorm) que era el prioritari i la formula proposada garantia que a la darrera partida, la final, els dos equips que la disputessin es juguessin el premi entre ells. Sempre hauria de descansar un equip a cada ronda, és clar, però d'aquesta manera el sistema seria molt més racional (i l'equip que havia de descansar a la primera ronda podia ser perfectament el mateix). Però l'àrbitre va posar la condició que hi havia d'haver unanimitat entre els delegats per a canviar i s'hi van oposar els delegats del Balaguer i del Peona i Peó i per tant no hi va haver canvi. I ara jo em dic: la Federació Catalana d'Escacs fa un gran esforç organitzatiu i resol molt bé moltes coses que no deixen de ser secundàries (ja que del que es tracta és d'un campionat d'escacs i de donar un campió) : des de l'allotjament dels pares els tiets i els avis dels jugadors, a detalls de l'estada, les fases prèvies territorials, la elaboració de les actes , la tramesa de la informació o, si voleu, el reglament per a fer fotografies o dur les acreditacions. ¿Com pot ser , llavors, que a allò que ha de ser el nucli fort de la qüestió - com es decideix el campió - hi hagi un sistema tan ineficient que permeti que el campió descansi a la penúltima ronda? . No vull donar la culpa a ningú en particular ja que tothom treballa amb la millor de les intencions, em consta, sinó solament assenyalar que les coses bàsiques han de decidir-se amb més reflexió i planificació. No en va som escaquistes i s'ha de notar que en sabem més que la Lliga Professional de Futbol , per exemple (tot i que nosaltres moguem molt menys diner). I felicitacions , per acabar, a tots els altres campions.Em va saber greu no haver pogut ser present a la cloenda, com era la meva intenció, per un seguit de circumstàncies i llavors ho hagués pogut fer personalment.

Miquel Fernández Díaz

Si tenim en compte que el Campionat es juga durant un cap de setmana i podem fer 5 rondes, els dos sistemes de competició que teníem era el suís amb 7 equips on descansarien 5 diferents i tots tindrien possibilitats de fer-ho, o dos grups i play off . Aquest sistema ja es va utilitzar, també amb 7 equips, en una categoria a la fase classificatòria a La Colònia Güell. Com que els equips anaven a dormir a casa, es va poder dir que els que no es jugaven el podi diumenge podien descansar. Això a la Final on els nens estan allotjats a l’hotel no es pot fer i s’ha de jugar pel lloc 5 al 7. Podria donar-se el cas que un equip que ha descansat dissabte també li toqui descansar diumenge i per tant només jugui 3 de les 5 rondes.

Com que els dos sistemes eren injustos es va decidir entre tots els delgats, com s’ha fet altres anys, quin sistema jugar.

Potser si en lloc de mirar que puguin jugar el màxim de nens, no s’hagués acceptat una inscripció feta fora de temps (de paraula mitja hora després del termini i amb paper l’endemà) haguessin hagut 6 equips i s’hagués fet una lliga com estava previst el dia 8.

I potser si s’hagués demostrat que en sabem més que la Lliga Professional de Futbol, el delegat del Sabadell (o els jugadors cadets) hauria sabut l’ordre de forces real i no hagués incorregut en alineació indeguda. Això va fer jugar el 3er i 4rt tauler amb menys temps ja que va caldre tornar a començar les partides. A més, segons el propi delegat, això va fer que es desconcentressin els dos jugadors i perdessin la següent ronda quan amb mig punt més s’haguessin estalviat el descans.

Jordi Capellades

Es la primera vez que doy mi opinion en esta pagina pero creo que la ocasion lo merece,en primer lugar porque se me menciona, pues bien empecemos.

yo que era el delegado del sabadell NUNCA le dije a nadie que mis jugadores jugaron de una manera u otra por desconcentracion,sobre todo porque perder con el Montmelo era una cosa posible y nos podian ganar sin necesidad de piyarnos descentrados(asi se lo comente a algun presidente de otro club dias antes) pero vamos a lo que de verdad puede importar,aqui no solo se habla del sabadell si no de la forma de realizar un torneo que puede ser deslegitimado por el echo de que aspirando a quedar campeon puedes tener la desgracia de jugar una ronda menos,porque no era un descanso para todos solo para algunos equipos, usted señor Jordi capellades me habla de alineacion indebida etc y yo no voy a contarle mi vida ni la de mi club solo le hablo del torneo,El masdenverge tenia las mismas posibilidades que nosotros de quedar campeones(en la ultima ronda tenian los mismos puntos que nosotros)y este equipo le toco el descanso,el masdenverge no hizo alineacion indebida ni hizo todo eso que dice del sabadell,solo vino a jugar a ajedrez,pero le toco el descanso,cosa que antes de empezar la ultima ronda le comente al delegado del peona y peo que lo del masdenverge era una injusticia.en un año de intervalo este el sistema que encontraron mas justo?antes creia que no pero si su respuesta es PUES ALGUN EQUIPO PODIA HABER DESCANSADO 2 VECES,apaga y vamonos con la justicia de este torneo.lo dicho creo que un año da para pensar en algo mejor.Hableme de lo justo del torneo no de las deficiencias del Sabadell que son muchas pero eso si es problema mio,Auinque bien mirado supongo que los equipos participantes que jugaron una ronda menos estamos de suerte como usted dice podia haber sido peor podiamos haber echo el viaje para jugar dos o tres partidas.

Daniel Subirats Martinez, Delegado del Sabadell

Saludos.

Si es posible publicar mi comentario sobre el tema.

Muchas veces leo temas en el apartado "debates" y sin querer tomas partido u opinión, pero, como no has estado presente, pues te abstienes. Otras simplemente crees no entender nada, algo parecido me pasa esta vez, pero esta vez si estuve presente en el torneo, en absoluto implicado en sub-16, solo observador del sub-14.

En principio, mi convencimiento era que, de lo que se trataba, era de enviar al mejor equipo catalán a la competición de Benidorm, al Campeonato de España. Que ese y no otro, era el único y verdadero objetivo de nuestra Federación.

Y creo que sigue siendolo. Estoy convencido.

No obstante, los humanos de a pie, nos enredamos en tecnicismos y perdemos de vista el objetivo final. Si, ya se, hay normas, reglamentos, montones de lineas escritas y hacen falta en la mayoria de los casos. Pero su finalidad es conseguir la máxima deportividad, no quebrarla. ¿ es así ?.

Puestos, se podría alegar también que cualquier equipo que estaba en el fondo de la tabla, que ni haciendo 8 de los 8 puntos posibles, tenía opciones a nada... que sentido tenía que siguiera participando en el torneo, en contra del fin único que era enviar al mejor equipo al Campeonato de España.

El mismo argumento serviría en aras de la deportividad, dejemos en la final, que compitan los mejores.

Pero los tecnicismos son los tecnicismos, y pasan a primer plano, frente a deportividad y frente al fin único (mejor equipo en competición).
Lo que me ha impulsado a escribir, es el tema de "balones fuera" que he creido leer entre lineas, pido disculpas previas por leer entre lineas. Ya que se recordó todo, hasta la forma de ir a los lavabos, bien se podrían haber recordado otros "detallitos" de más trascendencia como matices de alineación. - todos hemos sido novatos alguna vez -

Cargar las tintas en ese sentido no me parece adecuado - pido disculpas nuevamente - pero tratar de que las victimas pasen a ser culpables/responsables, después de lo mal que lo pasaron, no creo que sea lo mejor que podamos hacer.

Quizá refelexionar, ayudar a que no vuelva a pasar y pensar en posibles formas de mejorar sea el camino, en lugar de buscar culpabilidades o excusas.

Afortunadamente todo ha quedado en un susto para los afectados, y visto lo visto, ni sombra de duda sobre el equipo que nos representará.

S.Martínez

 

 

  


 

 

1