Alternatives a l´elo.Revolució versus Fide!Els números són freds.Punt.
Encara que t´agradi l´estadística i/o les matemàtiques.Punt.
El sistema del elo conjuntat amb unes federacions internacionals(FIDE)endogàmiques(quan no mafioses) i uns mal hàbits i decisions reiterats(l´obligatorietat de donar-se la mà ja és el súmmum de l´insensatesa i l´estupidesa)causa estralls al sofert i suposat joc de reis.El recent cas del Paco Vallejo arrossegant-se per tal de guanyar punts elo "ràpidament" no fan més que reafirmar-me en el meu diagnòstic sobre el càncer gairebé irremeiable que pateix el nostre esport.Punt i apart.

Estem infectats d´elo(elitis).Estem contagiats de joc poc noble i males arts en aquest que diuen "el més noble dels jocs".Els temps dels romàntics queden incommensurablement llunyans!Els funcionaris del esperit ho envaeixen,banalitzen i cosifiquen tot.

Resistències? Alternatives? Totes les que calguin.Comencem pel us i abús en que ha derivat l´invent del elo.Pensem una cosa: l´elo no existeix des de sempre i,des de sempre,hom ha jugat als escacs.No és tan imprescindible doncs.

Es ben cert que "curant-nos" l´elo no arreglarem tots els vicis i despropòsits dels mandataris.Hem d´establir la comparança amb altres invents al llarg de l´història de la humanitat: La pólvora serà dolenta en funció del ús que d´ella se´n faci.L´energia nuclear serà nefasta en funció de en quines mans estigui i de quina utilització se´n faci.Els diners seran un pèssim invent en funció de quin sistema social tinguem...El elo pot ser(és!) un autèntic desastre tenint en compte la corrupció i anarquia en que es troba el món dels escacs.I vull remarcar-lo abans de seguir: no proposo "reformes" al sistema del elo ni al sense-rumb en que s´ofega tota l´estructura sinó una veritable REVOLUCIÓ i és en aquest sentit,i NOMÉS en aquest sentit,que s´ha d´interpretar el sistema alternatiu de "mesurar"forçes que ara proposo.Es el de menys;com a màxim un pas més,un crit de protesta/toc d´atenció tàctic a un conjunt estratègic del plantar-nos al caciquisme i l´irracionalitat.Democràcia i FIDE són força incompatibles.Totes les pases i "plantades" de clubs,teòrics i federacions nacionals en el dia a dia esdevé la prioritat.

_______________________________________________________________

UN POSSIBLE SISTEMA D´ALTERNATIU DE "CONÈIXER" ELS JUGADORS D´ESCACS.-

El món és un mocador.Encara més amb la globalització i les noves tecnologies i mitjans de comunicació.Sincerament,no crec que calgui anomenar al gran o bon jugador Fulanet de tal que presenta un elo de 2345.D´altra banda tot és molt relatiu com sabem.Les bones o males ratxes,l´aprenentatge,l´experiència que acumulem,l´orientació i estil que apliquem al nostre joc,on queden?!

Proposo de canviar radicalment aquest caduc i maquinal sistema anti-humà per quelcom de més senzill,natural i humà.Les lletres i els símbols de ben segur resultaran més digeribles,més vistosos o gaudinians,com vulgueu.Ens servirien d´inspiració en certa forma,les denominacions d´alguns portals de joc i que a tots ens resulten,hores d´ara,bastant familiars.

Així tindríem:

-GM´s.O sigui: Grans mestres.Però establint nous paràmetres:

*GM+(o fletxa cap amunt)...és a dir,gran mestre en progressió.Cal establir el factor motivant de la progressió(o estancament)d´un jugador tranquil·lament,sempre més aclaridor i FRESC que els sòrdids números.Així doncs...

*GM= (o gran mestre que ens els darrers tres-cinc o sis mesos es mantè en una mateixa línia de resultats)

*GM -(o fletxa cap avall).El mateix: gran mestre que està experimentant un retrocés en el seu joc(si més no en els resultats,és clar).

Pel que fa als mestres Fide i Internacionals,tres quarts del mateix.Tothom coneix a tothom si fa no fa i,o ha jugat o té notícies de tal o qual jugador...I,sobretot,els jugadors professionals que viatgen i juguen regularment!

Per tant ,també:

*MI+(o fletxa cap amunt)
*MI=
*MI-

Per tal d´avaluar aquest moviments de rànquing no caldrà ja considerar "elo" sinó número de victòries,taules i derrotes.Més natural,dic jo.

Mestres Nacionals:

MC(català,posem):

*MC+
*MC=
*MC-

Jugadors de club avançats:

*AP(advanced players): AP+,AP=,AP-

I la resta bé podria ser:

-Jugadors de club habituals( o sigui,tots fins als 1700 actuals tal com els coneixem):

*PC+
*PC=
*PC-

Així doncs,tenim l´estructura sencera:

GM+;GM=;GM-;MI+;MI=;MI-;MC+;MC=;MC-;AP+;AP=;AP-;PC+;PC=;PC-

__________________________________________

Torno a dir el que apuntava abans,és a dir,no es tracta tant de re-inventar ni de "reformar" la sopa d´all amb "Fideus"(de la Fide) sinó de començar a canviar,revolucionar la recepta.Espero que se m´entengui!

Salut i Revolució!


Jordi Molina

 

 

1