LA MODA DELS OPENS SUB 16

 

Per l’actual editorial “Balance” s’observa com el Circuit Català i els Opens a Catalunya en general tenen notable èxit. A l’anàlisi que s’ha fet en aquesta web m’agradaria també parlar d’un tema, moda o fenomen que està creixent a Catalunya en els dos darrers anys sobretot.

Faig referència al creixement de Torneigs Sub16 o amb caràcter de Promoció organitzats directament per un determinat club. Apareixen paral·lelament a la presència d’un important Open per a adults; o també com darrerament s’observa sense aquest, en aquest cas el determinat club organitza un únic Campionat de Promoció.

En ocasions el Torneig en qüestió pot ser vàlid per Elo en funció del seu èxit de participació. En cas de no contar per Elo també normalment el Torneig acostuma a complir els objectius de promoció o d’entrenament de la cantera que s’esperaven.

L’organització del mateix la gran majoria de vegades resulta un determinat equip de gent vinculada a un club. Aquests afronten amb il·lusió l’empresa del mateix, els objectius no resulten abstractes com en altres tipus de campionats de Promoció, van en benefici del treball de cantera que s’estigui realitzant en determinada entitat.

A excepció de nois o noies d’un nivell contrastat, que en alguns casos preferiran jugar en l’Open oficial o més adult; per a altres de participació més ocasional poden jugar amb més freqüència en Torneigs si en aquests juguen totes les rondes amb altres de la seva edat. Resultarà per aquests un interessant entrenament, amb menys pressió, vàlid per a quan juguin els més oficials Classificatoris.

L’equip organitzatiu i arbitral del mateix realitza una tasca força interessant per a la nostra cantera; també es veritat que resulta sempre més còmode l’organització d’un Torneig de Promoció d’aquestes característiques, que un altre Classificatori més oficial. Les possibles agrupacions dels participants, la possible interpretació del reglament adaptant la mateixa a l’edat, la validesa o no del mateix per a l’Elo, inscripcions més senzilles, i altres temes que també podran resultar d’una major flexibilitat segons les característiques o inscripció del mateix. L’Organitzador i/o arbitre disposa sempre d’un cert marge de llibertat per adequar-les.

Resulta força important la reflexió que al darrera del mateix el club organitzador es presenta com el motor organitzatiu del mateix d’una forma tangible i concreta. En altres Campionats de Promoció per edats o escolar més territorials el motor de funcionament resulta sempre més abstracte i amb cert perill de perdre certs elements de recolzament.

Fa vuit o deu anys aquests Torneigs de Promoció organitzats per clubs catalans no es feien massa. Darrerament en aquesta web s’anuncien varis, i també es fan alguns sense que apareixen anunciats. Potser d’aquí uns altres vuit o deu anys es parli d’un Circuit Català organitzat d’aquests torneigs; o potser d’un Circuit Territorial. Potser aquest algun dia acabi substituint els Classificatoris.

 

Enric Garcia Garrido

 

 

 


 

 

1