Per a aquells que no coneixien a Maurice Perraut vull recordar quatre coses.

Monsieur Perraut (com així el coneixíem) va ser un atípic professor de francès a la Salle Barceloneta, ja fa una pila d’anys. Tenia un mètode inqualificable però al final tothom acabàvem aprovant.

Els escacs a les escoles va ser sens dubte la seva passió. Va aconseguir que el col•legi tingués jocs de taulers i peces d’escacs de qualitat i tenia molta cura del material: recordo que ens feixa comptar les peces abans de ficar-les a la caixa. Els dissabtes al matí ens reuníem amb ell una vintena d’alumnes del cole per jugar. Dels que s’hi van dedicar més tard i que més recordo és el José Ponce Navalón, un dels jugadors més forts de Catalunya als anys 80 i el Juan Antonio Principal, actual jugador del Barceloneta. També el meu germà Jordi hi venia.

Ell ens va iniciar en els tornejos escolars en una etapa on no hi havia tants tornejos com ara. I també ens va animar a fitxar pel seu club: el Barcinona. No va ser un jugador destacat però era una entusiasta dels escacs i això es contagiava. Són gent com aquesta els que ajuden que hi hagi tants federats a Catalunya.

Se’ns ha anat una persona que recordarem amb un barret prominent al cap i un tauler d’escacs sota el braç. Descansi en Pau.

Josep Maria Sàenz
Jugador del Comtal

Vaig coincidir amb Monsieur Maurice com a professor a La Salle Barceloneta un trimestre, crec que era l'any 83 i he de reconéixer que és l'únic company del que m'enrecordo. Ens unia l'afició als escacs i sempre estava disposat a comentar la partida del diumenge, fer-te veure els errors, proposar-te jugades alternatives... Al cel sia.

Josep Manuel Gómez.

Club d'Escacs Congrés.

Jo també vaig ser alumne de Maurice Perraut a la Salle Barceloneta, com alguns dels meus companys al club.

Va ser ell qui em va ensenyar a jugar a escacs els dissabtes al matí, i  qui em va portar a la meva primera competició escolar.

És gràcies a jugadors com el Maurice que els escacs tenen prop de 7.000 llicencies a Catalunya, perquè són jugadors com ell, que l'estimen i el promouen, organitzant competicions, arbitran i gestionant clubs, qui fa gran el nostre esport.

Malgrat la seva edat, va ser un dels primers a entendre l'importancia que té avui en dia internet per als escacs, i va ser un dels pioners a posar informació d'escacs a la xarxa.

Et recordarem Maurice.

Toni Ayza

 

Maurice Perraut, cavaller dels escacs

Voldria afegir-me a les mostres de condol i reconeixement a la figura d'en Maurice Perraut, professor de llengua francesa a l'escola secundària, artista plàstic, impulsor dels escacs arreu i mentor de joves escaquistes entre els quals m'hi compto des que farà ara 30 anys en Maurice em va lliurar el meu primer trofeu on es podia llegir: Salle - Ajedrez- Campeón 79. A l'igual que en Toni Ayza i d'altres companys que han ofert el seu testimoni a AJEDREZ ND, també he tingut la sort de ser alumne de Monsieur Perraut a la Salle Barceloneta i de rebre el seu mestratge quan em va iniciar en els escacs de competició.

Molt poques persones saben que en Maurice és un dels primers escaquistes en assolir la categoria Preferent quan es va instaurar aquest nivell a la Federació Catalana d'Escacs abans d'adaptar-se el rànquing elo. En Maurice és també Àrbitre Nacional i va conduir les tasques directives del Club d'Escacs Foment Piera com a president de l'entitat quan va fixar la seva residència a la vila anoienca a finals dels 80. Figura cabdal en la promoció dels escacs a casa nostra, sempre ha sabut combinar a la perfeccció la faceta de jugador, àrbitre, organitzador i pedagog. Va ser introductor dels escacs a les escoles quan encara no existia cap estructura que permetés ensenyar el noble joc entre els infants.    

En el comiat celebrat el passat 4 de juny a l'Església de Santa Maria de Piera, on hi havia una nodrida presència d'escaquistes vinguts de l'Anoia, el Baix Llobregat i el Barcelonès, el mossèn que va oficiar la cerimònia va fer esment a la petja que en Maurice ha deixat entre molts escaquistes i va retre-li homenatge indicant que tant de bo trobi al cel altres escaquistes amb els quals mantenir viu el seu amor pel nostre esport.

Gràcies Maurice per tot el que has fet per tots els que hem tingut la fortuna de gaudir de la teva amistat, comprensió i suport en moments a vegades molt difícils i d'altres més joiosos.

Mai t'oblidarem, Maurice!

MC Miquel Castells    

Maurice Perraut

Tuve la suerte de coincidir en dos Campeonatos de Cataluña contra su club, y en los dos nos ganaron. Con el llegué a jugar en el segundo encuentro y me ganó. Yo siempre recordaré a Maurice por las posiciones que me puso en los dos encuentros que jugamos. Te decía: juegan blancas y mate en 4, por poner un ejemplo, pero si las piezas mueven para el otro lado mate en 7. Todo un genio. Y si algún compañero de mi club, le ponía una posición interesante, el cogia y se la apuntaba. Disfrute mucho en estos dos encuentros, pues luego acabe mirando un montón de posiciones con Maurices, a cual más interesante.

Se ha perdido un buen jugador y una grandisima persona. Mi pesame a toda su familia y compañeros de club.

Miguel Angel Murillo Club d'Escacs Sant Joan Despí.

Durante muchos años organizó y arbitro el torneo cerrado de Piera para obtener normas de MC. Yo tuve el placer de jugar el torneo en varias ocasiones, ya que siempre recibia la llamada de Maurice, y conseguía convencerme a pesar de que debía recorrer más de 100 KM cada ronda. Al final del torneo se organizaba una cena y nos reiamos mucho todos, y lo más importante es que acababas haciendo amigos entre los contrincantes.

Maurice era un entusiasta de este juego, y siempre tenía una anecdota a mano para sacarte una sonrisa, sobre todo si esa ronda habias perdido de mala manera.

Un placer haberle conocido Maestro.

Pedro Toribio Martínez Jugador de Ajedrez.

 

 


 

 

1