bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

   

 Actualizado con fecha: 17/06/2009 19:04:59

agregar a favoritos

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
 

 

 

 

 

                                     ( Partida d’Escacs Vivent )

 

           El poble, que té el seu origen al 1297, manté tot el regust medieval des dels seus tortuosos, enfilats i estrets carrers, fins a les seves cases de pedra; i el que és més importat per a nosaltres,... la representació anual d’ una  partida d’escacs “vivent”, amb persones que dirimeixen sempre els  exèrcits normands o sarraïns contra els diversos Comtes i Senyors de la Vall de Lillet, amos d’aquestes terres....

           Molts habitants del poble i de les seves rodalies, vestits de gala per a l’ocasió, es reuneixen per admirar aquest magnífic espectacle nocturn, i fins i tot la premsa, i la televisió estan presents.

          (Aquí i ara ens agradaria citar que el “pare” de la idea va ser Ramon Saus, col·laborador actiu i fotògraf del Club, qui va convèncer a la junta del Club i al grup “Amics del Romea” per dur a terme tal esdeveniment. També és important el treball de Margarita Peris que ajudada per dones del poble confeccionen tot el vestuari i la decoració).

 

 

                                                           Desenvolupament de la Representació

 

           A ritme de tambors, els estendards amb els seus corresponents abanderats precedits pel pregoner reial i les torxes recullen als trenta-dos contendents, que ja enganxats pel verí benèfic de la deessa Caissa i abillats amb robes medievals i distintius de les diferents figures, es dirigeixen a la plaça de l’Ajuntament.

          Al so d’una música marcial i d’època, les peces fan la seva entrada a la plaça i es van col·locant per ordre ascendent mentre els Reis i les Dames es col·loquen al centre del tauler, disposades a iniciar la contesa. Totes elles incorporen en el seu vestuari algun traç característic; les Dames i Reis llueixen corones, les Torres van encotillades en merlets de castells, els Alfils incorporen llances i escuts, els Cavalls porten un cap del mateix animal amb prolongació cap al bescoll, i els joves peons van proveïts d’espases i gorres de forma cònica.

           Baixa la música i les peces es presenten. El narrador s’encarrega de fer una presentació “històrica - fictícia” del que a continuació s’oferirà - cada any diferent -, i a la poca estona comença a llegir el desenvolupament de moviments de la partida.

 

 

                                                                            la partida ha començat  !

 

          Cadenciosament, es va desenvolupant la partida mentre el narrador va “cantant” cadascuna de les jugades. Quan es captura una peça, el narrador fa una pausa, explica el perquè d’aquesta, i aprofita per donar breus explicacions de l’esdeveniment. La “batalla” és vivent en tots els efectes; les peces, abans de menjar-se a les seves enemigues, fan una exhibició de superioritat col·locant la seva mà sobre l’espatlla de la peça capturada i un estendard es cuida de retirar les peces eliminades. El moviment queda reflectit al tauler. Puja el volum de la música uns segons mentre acaben de retirar la peça eliminada.

                         

           

 Les jugades se succeeixen i la descripció d’aquestes queda immers en situacions guerreres, embolcallat tot en un simbolisme amb personificació en les peces de conceptes estètics i morals.

 Arriba la culminació, usualment una magnífica combinació. Finalitza la partida i el bàndol vençut rendeix acatament al vencedor de forma que el seu Rei fa una profunda reverència davant el seu homònim vencedor, sortint aquest del tauler, seguit d’aquell.

Els últims compassos musicals envaeixen l’ambient, i els focus s’apaguen momentàniament mentre el públic ovaciona.

 

La representació ha acabat, un cop més HA ESTAT UN ÈXIT!

 

Fins l’any que ve...

 

                                                                                Reflexions Finals

 

Amb aquesta representació culmina la Festa dels escacs a la Pobla. Per la seva originalitat, espectacularitat i bellesa, l’interès de la població és constant cada any, no sols durant el desenvolupament de la partida, sinó també durant els dies previs i posteriors.

Volem agrair tant a l’Ajuntament, com als actors-personatges, a l’Associació Teatral d’Amics del Romea, i molt especialment a la dissenyadora del vestuari com ja hem dit, Margarita Peris, tots els seus esforços per millorar tècnicament la representació.

És freqüent veure cameres de fotos i de vídeo dels espectadors i els mitjans de comunicació locals i comarcals realitzant el seguiment de l’esdeveniment per donar testimoni de cara al futur.

Aquesta activitat ha contribuït a estrènyer les relacions socials entre la gent i a enfortir el sentiment de pertinença a la nostra comunitat poblatana.

 

 

                                                                                A tots gracies !

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 


 

1