bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

 

 Actualizado con fecha: 22/05/2013 23:25:44

agregar a favoritos

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
 

 

 

Assemblea de Clubs 18 de maig de 2013:

 

Per manca de talent per escriure coses més interesants, us faig un cop més, el resum de l’Assemblea de clubs de la Federació Catalana d’Escacs, FCE a partir d’ara, ja que ningú més sembla estar disposat a escriure tant.

 

El dissabte 18 de maig ha tingut lloc una nova assemblea de clubs convocada per la FCE, a les 16:30h. a la seva nova seu de Sant Andreu. Quan jo he entrat a la sala, un treballador de la FCE et donava el tradicional dossier de temes a tractar en l’Assemblea, aquest cop de 44 fulls escrits per les dos cares, amb un altra suelto amb l'evolució dels federats durant els darrers anys.

 

A la reunió han assistit 20 persones, sense contar els oradors de l’estrada, d’esquerra a dreta Sr. Antoni López, Sr. Víctor Pont, Sr. Josep Viñas, qui ha fet de moderador, Sr. Toni Ayza, Sr. Parayre, i Sr. Josep Maria Camell, qui feia funcionar de tant en tant un ordinador que mitjançant una gran televisió feia visibles imatges dels temes que es parlaven en cada moment. També estaven presents a la sala els membres de la Junta Directiva Sra. Marta Amigó, Sr. Francesc Fernández i Sra. Imma Montoliu. El Sr. Parayre ha trencat una llarga tradició de que els membres de l'estrada no votaven mai, després d'haver-ho fet almenys dos cops, clar que hi tenia tot el dret.

 

Adjunto seguidament l’informe del President, durant el qual s'ha queixat de la poca presència de representants de clubs per tractar temes tant importants, que em passa amablement, per que en haver-hi moltes dades és difícil prendre nota de tot.

 

Presidents i representants dels clubs catalans, benvinguts a l’assemblea de la Federació Catalana.

 

Com és habitual en aquest informe em referiré als fets més significatius de la situació de la Federació i als reptes de futur que haurem d’afrontar els propers mesos.

 

El fet més significatiu d’aquest any és la important rebaixa de la subvenció que rebem de la Generalitat de Catalunya. En el seu moment la Generalitat ens van anunciar que estaria en torn del 60%.

 

La UFEC va realitzar una roda de premsa, on vaig estar present, per manifestar  públicament les greus dificultats que generarà, una retallada d’aquest calibre, a les diferents federacions catalanes

 

La Junta de la FCE, com hem fet sempre, hem reajustat els pressupostos de la FCE per ajustar-los a la realitat. És per això que en aquesta assemblea presentarem totes les mesures econòmiques que hem adoptat per tal de poder fer front a aquesta dura retallada.

 

En el punt 2 del ordre del dia, a part de posar a la vostra consideració els comptes del balanç 2012 com es preceptiu, farem un repàs de com hem reajustat el pressupost.

 

La FCE vam mantenir una reunió amb el secretari de l’Esport on ens ha avançat, i ens ha autoritzat a dir-ho en aquesta assemblea, que finalment la retallada al pressupost de la FCE per al 2013 serà “només” del 52%. (El president ha dit que aquets 8% de diferència eren 18.000 € per la FCE.)

 

La Junta de la FCE decidirà com utilitzar aquests diners que en el reajust del pressupost 2013 que us presentarem no estaven previstos ja que la feina la vam fer abans de conèixer aquesta dada.

 

Les ajudes del Govern han passat de 320.000 euros fa tres anys, a potser uns 100.000 aquest any. Aquesta és la dimensió de la feina d’ajust que hem fet. La bona noticia, i permeteu-me que faci una mica de broma en aquesta crítica situació, és que ja només ens podem retallar 100.000 euros més i que ha diferència d’altres federacions que ho estan passant molt malament, la nostra federació serà viable en un escenari sense ajudes publiques, comptant només amb els recursos propis.

 

És voluntat d’aquesta junta, no traslladar les dificultats econòmiques de la federació als clubs, pujant extraordinàriament les quotes. Creiem que una política de més impostos produiria una reducció en el número de jugadors i clubs i a la llarga recaptaria menys ingressos.

 

No obstant ens hem de mentalitzar que cada cop més els afeccionats són els que hauran de pagar el cost de l’organització de les nostres probes.

 

No sembla que la FEDA pensi el mateix i a la junta que van celebrar a Bilbao la setmana passada van pujar les llicencies amb elo FIDE de 7’61  a 10 euros per al 2014. (El president ha afegit que els havien dit que aquest augment continuaria els propers anys fins que la quota que cobra la Feda per tenir elo Feda i Fide fos de 15 €, la qual cosa vol dir que la FCE hauria de pagar a la Feda 80.000 €.)

 

Si enguany la quota FIDE per als tornejos va pujar de 1’25 a 2 € sense que la FIDE marques cap increment, el proper any la garrotada l’aplicaran a les llicències. En els dos casos es castiga a les federacions amb més federats i més activitat i a la nostra Federació en primer lloc. (Crec que el president ha dit que aquest increment a federacions com Extremadura els suposaven 400 €, mentre que a nosaltres uns 9.000 €)

 

Des de el 2004 la Federació Catalana va assumir de forma directa pagar les llicencies espanyoles. En aquells moments una llicència amb elo FIDE costava 4 euros, sense imputar als jugadors ni als clubs els increments que la FEDA ha anat realitzant els darrers anys.

 

Aquesta situació es insostenible per a tresoreria de la FCE.

 

En aquest 10 anys els organitzadors de tornejos han anat incorporant cada cop més les seves proves al elo FIDE, i això ara sens gira en contra.

Catalunya amb uns 3.000 jugadors amb elo FIDE no podrà suportar aquests increments de taxes, i és per això que la FCE elaborarem un pla per no tenir que suportar aquests increments.

 

Per a parlar amb números al 2014 la Federació Catalana hauria de pagar per llicencies i avaluació més de 60.000 euros a la FEDA. La FEDA paga a la FIDE cada any la quota màxima per aquests conceptes, 32.000 euros. Es a dir Catalunya podria convidar a tota la resta d’Espanya a elo FIDE i ens estalviaríem la meitat del que pagaríem si no fem res.

 

A partir del proper any, quant tramiteu les llicencies, els clubs hauran d’escollir si cadascun dels seus jugadors vol tenir llicencia només catalana, o catalana i FEDA que es pagarà a part.

 

Els que només paguin la catalana es quedaran sense elo FIDE. Però si els clubs catalans fem pinya i actuem en la mateixa direcció farem que aquest fet sigui poc important i només un reduït número de jugadors la necessitin.

 

Un possible model és el dels Estats Units, on amb 80.000 federats només tenen 1.500 jugadors a les llistes de la FIDE. Com es possible això?, La resposta es molt senzilla: la majoria de competicions no son avaluades per elo FIDE.

 

Si tots els tornejos setmanals ens posem d’acord de només avaluar per elo català, farem innecessària la llicencia FIDE. A més la FEDA ja ha manifestat que no homologarà cap torneig on participi un sol jugador sense llicencia. Si fem tornejos per a FIDE perdrem com a possibles usuaris tots els jugadors que només tinguin la llicència catalana.

 

Tot aquest canvi de model el plasmarem en una bateria de propostes reglamentàries que portarem per la seva consideració a la Assemblea de novembre.

 

La passada Assemblea va aprovar per àmplia majoria que sol·licitéssim l’entrada a la FIDE de la nostra federació. El dossier que acompanyarà la nostra sol·licitud d’entrada a la FIDE ja esta acabat i traduït a l'anglés. Ahir mateix va arribar una carta de suport, sol·licitant la nostra admissió a la FIDE signada per el Secretari General de l’Esport. El proper dimarts enviarem el dossier a totes els oficines de la FIDE i a diversos dirigents dels escacs a nivell internacional. Enviarem còpia de la sol·licitud per email a totes les federacions membres de la FIDE, demanant el seu suport.

 

Passant al balanç esportiu hem tancat l’any amb més de 7.209 llicències el que representa un nou rècord. Malgrat la crisi econòmica el número de federats i tornejos a Catalunya continua creixent i hem d'agrair la feina que feu els clubs aquest creixement.

 

Volem felicitar a l’Escola d’Escacs de Barcelona per el seu títol de Campió de Copa i a la Societat Coral Colón de Sabadell per el títol de lliga de la màxima categoria. També vull felicitar a tots els clubs que han aconseguit l’ascens en les moltes categories del Campionat de Catalunya per equips.

 

El proper any la Divisió de Honor comptarà amb 16 equips i durant aquesta assemblea presentarem el nou model de competició.

 

Volem felicitar també als nous campions de Catalunya, a l’ Orelvis Perez pel seu títol a l’absolut, a l’ Elisabeth Ruiz per el títol femení, al Lluis Coll com a nou campió de veterans i al Marc Sanchez com a campió juvenil, així com a tots els Campions de la final d’edats que un any més vam celebrar a Vilaseca amb una alta participació.

 

Aquest curs 2012-13 hem signat un conveni amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Girona que té com objectiu la introducció dels escacs com a eina educativa a les escoles en horari escolar i impartit pels professionals de l’ensenyament, tal com vam anunciar en la passada Assemblea.

 

Els escacs, una eina educativa vol dir utilitzar els escacs per reforçar coneixements d’altres matèries com matemàtiques, llengua o plàstica i reforçar valors com la reflexió, la concentració, l’empatia, el saber perdre i saber guanyar, l’acceptació de normes, l’aprendre dels errors, el respecte, la memòria,... No es tracta d’explicar ni practicar l’obertura catalana, es tracta d’aprendre a moure les peces i nocions bàsiques del nostre joc.

 

La prova pilot l’han realitzat onze escoles: quatre de Tarragona, quatre del Vallès i tres de Girona, a primer de primària durant una hora a la setmana de febrer a juny. Abans de l’inici de l’experiència la Federació ha realitzat un curs de formació de 15 hores als/les mestres de primer de primària d’aquestes escoles. A l’acabament, la Universitat de Girona avaluarà l’experiència.

 

La seqüència que seguim és "observo-penso-jugo" per tal d'acostumar als nens i nenes a, primer observar (la posició de les peces, l’entorn d'un mateix), després pensar (determinar el que vols i elaborar estratègies per aconseguir-ho) i a la fi, jugar (fer el pas d’actuar).

 

Podem anuncia ja que al curs 2013-14 ho farem a segon curs de primària en les escoles que hem fet primer i repetirem l'experiència a primer de primària en 50 escoles noves. També s'incorpora al projecte la Universitat de Lleida.

 

Aixó vol dir que al proper curs 60 escoles estaran ja dins del projecte que continua amb el seu pla d’extensió.

 

Els darrers dies molts de nosaltres hem pogut llegir dures acusacions realitzades per jugadors titulats que han enviat cartes de denuncia a la federació. Molts organitzadors ens han manifestat la seva preocupació per la sospita de que en alguns tornejos hi ha jugadors que arreglen resultats de partides per repartir-se els premis. A la Junta de la Federació ens preocupa especialment aquest tema, ja que ni els organitzadors ni els afeccionats ens mereixem veure aquests espectacles antiesportius que a més perjudiquen als jugadors que respecten les regles del nostre esport.

 

El Comitè de Competició al que vull agrair la seva tasca, no sempre fàcil, ha determinat no obrir una investigació sobre aquets fets. La Junta de la Federació volem manifestar que no estem d’acord en aquesta decisió i que portarem el tema al comitè d’apel·lació.

 

Creiem que aquesta es una magnífica ocasió per cridar a declarar a tots els involucrats en aquest incidents i a tots els testimonis que puguin aportar llum per conèixer la veritat i si s’arriba al convenciment de que aquests fets s’han produït, sancionar als responsables.

 

Vull agrair finalment a la Federació Balear el seu interès en facilitar que l'Open de Llucmajor s’hagi integrat com a candidat en el Circuit Català

 

Quant cada dia parlo mes idiomes sense estudiar, no puc deixar de reconèixer aquells que faciliten la col·laboració dels territoris del nostre àmbit lingüístic i amb la seva aportació fan més important el nostre Circuit.

 

Moltes gracies per la vostra atenció.

 

 (El president ha afegit que ens enviarien als clubs una explicació feta pels treballadors de la Fce, de com trobar algunes coses al web de la FCE).

 

Llavors s'ha obert un torn de paraula on ha pregunta d'algú sobre l’augment de la quota de jugador de la Feda pel 2014 i el president ha explicat que aquesta té una estructura de directius professionalitzada, a diferència de la Fce que són voluntaris i que per això van dimitir de la Junta de la Feda.

 

El Sr. Viñas ha matitzat que renunciar a pagar la quota de la Feda és el mateix que renunciar a tenir elo Fide, que els sponsors privats que tenia la Feda havien disminuït i que ens podia passar el mateix sobre l’augment de quotes amb  la Fide.

 

El Sr. Ayza ha completat l’explicació dient que a diferència de la Fce on si no renoves la fitxa federativa el 1 de gener ja no surts al llistat de jugadors, amb la Fide no passa el mateix, que hi apareixen jugadors que fa diversos anys que estan morts, que en cinc anys no han estat capaços de resoldre aquest problema i que ell no pensa pagar la llicència de la Feda pel 2014.    

 

Alguns que portem bastant temps en això, recordem com fa més de 25 anys només tenien elo Fide els que feien blocks i sortien amb un elo Fide de 2.200, que era el mínim possible, per la qual cosa en tenia poquíssima gent i era molt difícil jugar amb nou persones que en tinguessin, per la qual cosa la llista d’elo Fide sortia als darrers fulls de l’ Informator. Però com que pagaven pocs jugadors per aquest concepte, la Fide va anar baixant el mínim progressivament fins els 1.000 punts actuals, convalidant en un moment donat l’elo català amb el Fide per que tothom en tingués i tothom pagués.

 

El representant de l’Agustí Sr. Xavier Robla ha proposat copiar el model americà, mentre que el president ha respost que aquest canvi podia tenir moltes repercursions. Per exemple els torneigs del Circuït del 2014, el grup A només el podrien jugar els que tinguessin elo Fide, i que el grup B del Sants no valdrà per elo Fide. El Sr. Ayza ha continuat dient que pensava que l’any 2014 només tramitaran la fitxa de la Feda uns 700 catalans, que al cap i a la fí en el món dels escacs manen els organitzadors, que el que no es pagués a la Feda serien ingressos per la catalana, que el per Equips del 2014 podia no valdre per elo Fide en cap categoria, donat que si un sol jugador que juga una sol partida no té elo Fide invalida tot el torneig i que l’elo català és més fiable que els altres perque has jugat més partides evaluades amb ell.  

 

El Sr. Grau ha preguntat sobre el Per Equips de l’any proper i el presidnt li ha contestat que si no valia per elo Fide cap categoria, no es podrien fer normes internacionals, encara que aquest any no se n’havia fet cap, i que si algun club no tramitava cap fitxa Feda se li podien descontar 10 o 20 € de la quota espanyola, encara que no entenc a què es referia amb això.

 

El Sr. Josep Chalmeta ha preguntat si es podria tramitar la fitxa Feda en qualsevol moment i el Sr. Ayza ha respost que calia repensar moltes coses i que potser l’any proper el torneig de Sants tingui un tercer grup amb premis per jugadors de més de 2.000 elo català sense Feda i que aquesta mesura de força davant la Feda esperava que fos transitòria.

 

El tresorer de la Fce Sr. Camell ha proposat llavors si ens podíem fer tots andorrans i el president ha respost que era una utopia i que la federació d’Andorra no ens acceptaria, afegint que mentre no siguem membres de ple dret de la Fide ens havíem de protegir dels atacs de la Feda.

 

Finalment s’ha donat el discurs del president per acabat i s’han triat dos interventors entre els presents, i ens les hem carregat el que això redacta i el Sr. Félix Romero del Sant Andreu.

 

Respecte el primer punt de l’ordre del dia, s’ha aprovat la Memòria Esportiva del 2012 per unanimitat.

 

Sobre el segon punt de l’ordre del dia respecte els estats comptables de l’any 2012, el Sr. Camell ens ha ensenyat aquestes xifres:

 

                                           Pressupost     Gastat       Pressupost       Ingressat

Llicències i quotes 2012      43.400 €    42.174,82 €    199.400 €        196.602 €

Subvenció Generalitat                                                   221.572 €       221.572 €

 

                                                                 Compromesos    Pagats a la Fce

Subvenció Secretaria    Any 2011            314.000 €               262.000 €

General de l’Esport       Any 2012            262.000 €

                                        ,, Nou pres.       221.572 €               110.786 €

                                     Any 2013             165.000 €

                                        ,, Nou pres.        88.600 € ?

 

Què volen dir tots aquests nombres?. Doncs que la Fce en els darrers anys ha de fer dos pressupostos adaptant-se al que diu en cada moment el que donarà la Generalitat de subvenció. El resultat comptable de la Fce durant el 2012 és d’un benifici de 58.119,34 € després d’haver passat l’auditoria pertinent. El problema és que això no és veritat, perque només s’han cobrat la meitat dels 221.572 € de la subvenció de la Generalitat del 2012, per la qual cosa queden 110.786 € per cobrar i realment és com si s’haguèssin perdut quasi 50.000 €, només que els auditors obliguen a posar els diners no cobrats com si els tinguessin, quan la cosa no és així. Segons el Sr. Camell la Fce està vivint del coixí acumulat en els darrers anys, mentre que el Consell Català de l’Esport s’ha compromés a pagar el que deu del 2012 el més de juny, la qual cosa segons el seu parer tampoc era segura.    

 

Llavors ha pres la paraula el president per dir que el tresorer era molt pesimista i prudent, (com s’ha d’èsser quan es gestionen uns diners que no són teus,) però que ell pensava que la Generalitat complirà la promesa de pagar el mes de juny i que mentre per Setmana Santa hi va haver una reunió general del Secretari General de l’Esport Sr. Ivan Tubau, on els va dir a tots els presidents de les diferents federacions que els baixaria un 60 % la subvenció a totes, i aquests pressupost presentat a l’assemblea reflecteix aquest ajust, recentment en una reunió personal només amb el nostre president, li va dir que la baixada en l’ajuda seria només del 52%, però no hi ha hagut temps de redactar uns nous pressupostos per aquest ajust i que en general tots els membres de la JD de la Fce han fet una gran gestió dels diners de cada departament.

 

En el torn obert de paraula el Sr. Xavier Robla ha preguntat com estava el tema del local antic de la Fce i el Sr. Viñas ha respost que era difícil llogar-lo per que s’hi havien de fer diverses reformes i que preferien llogar-lo més barat i que les reformes les fes el llogater a fer-les ells. Hi havia hagut dos intents de lloguer que havien fracasat i ara n’hi havia un altre que podia oferir un 650-700 € al mes però encara sense concretar, i que aquests possibles ingressos no apareixen al pressupost del 2013, per que eren hipotètics.   

 

El Sr. Casajuana ha preguntat llavors què entrava en la partida “II Immobilitzat material” que eren pel 2012 387.140,27 € i li han contestat des de la taula que era el local antic de la Fce més tot el que conté el nou: la biblioteca, els jocs d’escacs, taules cadires i mobiliari en general. El president ha dit llavors que el local de la Fce es va escriturar al seu moment en un valor molt baix, que no s’havien plantejat vendre’l, que si fos així es decidiria en assemblea de clubs, perque de cara a aconseguir un prèstec d’un banc era un aval consistent i que la cessió de l’actual local de l’Ajuntament de Barcelona feta per 25 anys pensava que es renovaria per un temps similar. 

 

El Sr. Viñas ha dit llavors que contablement la JD de la Fce havia estat prudent anticipant les baixades en la subvenció de la Generalitat i que la Fce no deu res a ningú, mentre que el superhàbit existent serviria per superar problemes futurs de liquiditat.

 

Llavors algú ha preguntat que volia dir la partida de 2012 “Remuneracions pendents de pagament” 7.855,44 €, i llavors ens han explicat que el IRPF i la Seguretat Social del darrer mes de l’any es paguen el gener, amb un mes d’enderreriment, a més que hi ha un treballador dels que van ser acomiadats a les territorials al que se li deuen uns 2.000 € però com no ha facilitat un compte on cobrar, s’està esperant que el faciliti per pagar-li.

 

Després de tot això, el pressupost vençut del 2012 s’ha aprovat amb una sola abstenció dels presents. 

 

Respecte el pressupost presentat per l’any 2013, que no apareix a l’ordre del dia, el Sr. Camell ens ha dit que va fer un pressupost presentat a l’assemblea del novembre de 2012 amb una previsió de baixada de la subvenció de la Generalitat del 25-30%, quedant-se aquesta en uns 165.000 € respecte els 221.000 € de l’any 2012. Per Setmana Santa els van dir que la retallada seria del 60 % de la subvenció i llavors va redactar el pressupost portat a l’assemblea, on l’ ajut governamental seria d’uns 88.600 €. Finalment si la retallada de la Generalitat és del 52% es cobraran uns 100.000 € de subvenció. En qualsevol cas en el pressupost que es presenta a l’assemblea s’han afegit 18.313 € que són part del superhàbit de l’any 2012, per que les retallades de l’any 2013 fossin més suaus. L’ajust ha consistit en:

 

1.    Reducció salarial treballadors Fce 8 %

2.    Supressió de la subvenció als clubs que juguen el Campionat d’Espanya per Equips.

3.    Les noies que representin Catalunya en el Campionat d’Espanya aniran sense entrenador.

4.    S’ha baixat el pressupost de les Delegacions Territorials.

5.    S’han baixat els premis al Campionat Absolut de Catalunya.

6.    S’han baixat 10.000 € de subvenció als torneigs del circuït.

7.    S’ha increment la despesa en el Pla de formació de joves jugadors.     

 

El Sr. Chalmeta ha dit llavors que era partidari de reduir les proves de la Feda a baixar els sous als treballadors de la Fce. El president ha respost que la idea era no afectar als esportistes individualment, que es mantenien les ajudes als Campions de Catalunya per anar als Campionats d’Espanya, però s’havia decidit no donar res als clubs representants catalans al Campionat d’Espanya per Equips, per que a més ja tenien alguna altra ajuda de la Feda, però ara amb el 8% de marge que donava la subvenció de la Generalitat igual els donava uns 3.000 € entre tots per cobrir les estades dels jugadors titulars, i que no li agradava baixar els sous als treballadors però no tenia més remei.

 

El Sr. Chalmeta ha insistit en que els clubs de DH que són els que juguen aquests torneigs tenen prou diners i era preferible no pagar-los a baixar el sou als treballadors de la Fce, i el Sr. Viñas li ha respost que hi havia una retallada constant dels ingressos públics, que també s’havia reduït l’activitat de la Fce, que la idea era no fer fora ningú i que havien adoptat les mesures menys traumàtiques possibles.

 

El Sr. Ayza ha dit llavors que la majoria de les 69 federacions catalanes existents han hagut de fer Eres per fer fora els treballadors, esgotant el 80% de les linies de crèdit que tenia concedides la Ufec, perque no han estat prudents. En la reunió personal amb el Secretari General de l’Esport el nostre president li va dir que no venia a demanar-li diners, però que sí volia recordar-li que en el 2012 la Fce havia estat una de les federacions amb unes retallades més grans en la subvenció de la Generalitat i que esperava que no es premiés aquest any 2013 les federacions que estan amb l’aigua al coll per no haver fet els deures quan tocava. El president ha acabat dient que havien pres les mesures que creien més justes i que no havien baixat el sou a tots els treballadors un 7% donat que alguns cobraven bastant més que d’altres.

 

La Sra. Imma Montoliu ha dit llavors que així com els nens sí representen Catalunya al Campionat d’Espanya, el clubs catalans no representen Catalunya als campionats estatals, si nó els seus clubs, donat que estan formats en bona part de jugadors estrangers, a diferència per exemple del “Campeonato de la Juventud” de la Feda on anaven jugadors catalans exclusivament. 

 

El president del Barcelona-Uga ha dit que si no rebien subvenció de la Fce pel Campionat d’Espanya per Equips no tindrien la bandera catalana a la taula, i serien apàtrides.

 

El moderador ha dit llavors que les discursions sobre les representacions territorials que cada club volia tenir no tenien sentit a l’assemblea, per la qual cosa s’ha procedit a votar i s’ha aprovat el pressupost del 2013 de la Fce amb un vot en contra i cinc abstencions.

 

Llavors s’ha passat a devatre el punt 3 de l’ordre del dia que eren les propostes presentades a l’assemblea per part de la JD de la Fce.

 

La primera afectava el redactat de molts articles del reglament del Campionat de Catalunya per Equips, que es veien alterats per la creació dels 16 equips a la màxima categoria. Sorprenentment només el Sr. Grau ha preguntat si es tenia en compte que aquest proper any 2014 hi haurà cinc equips a 1ª Divisió, per que es reparteixin equitativament entre els dos grups, a diferència del que va passar aquest any 2013, i això i el que dos equips de la mateixa entitat estiguin a 1ª Divisió ja està previst per que juguin en grups separats. Ningú més ha volgut comentar res i s’han aprovat totes les modificacions dels articles respecte el Per Equips amb una sola abstenció. 

 

La segona proposta de la Fce feia referència a les rondes que es poden jugar cada dia en un torneig vàlid per elo català. Es proposava que cada dia es puguin jugar tres rondes a més de dos com fins ara. Des de la taula han defensat la mesura dient que adaptaven la mesura a la Fide, donat que aqueta permet fer torneigs de tres rondes diàries per jugadors fins a 2.200 Fide, que a Masdenverge feien un torneig d’aquest estil que l’evaluaven per elo Fide i no per català per que la Fce no permetia les tres rondes diàries fins ara, i que la Fce només l’aplicaria en algun torneig escolar. El president ha proposat modificar la proposta de forma que es puguin jugar tres rondes al dia per jugadors de menys de 2.200 català. A la votació final s’ha aprovat pels presents, amb tres vots en contra i dos abstencions. 

 

La darrera proposta de la Fce versava sobre el canvi de nom del Campionat de Catalunya per Equips a favor de Lliga Catalana. Des de la taula el president ha defensat la proposta dient que era un questió de marketing, mentre que el Sr. Viñas ha dit que Campionats per Equips n’hi havia d’altres i era per triar un nom incomfusible respecte d’altres torneigs. 

 

El Sr. Casajuana ha dit que li semblava una aberració el canvi de nom, donat que l’actual havia servit per un torneig que aviat seria centenari, que la inspiració d’aquest canvi només la podia tenir el ministre Wert, que mentre que Catalunya era el nom d’un país l’adjectiu “catalana” no significava res, que èrem molt pocs representants de clubs per prendre una decisió tant important i ha preguntat si s’havia fet un estudi que recolsés el canvi de nom. El president ha dit que no hi havia cap estudi que recolsés la proposta, que tampoc era trascendental el canvi, que el ministre Wert no sol anar a les juntes de la FCe i que no es volia ofendre a ningú amb el canvi. Malgrat que en un moment ha semblat retirar la proposta de canvi, finalment s’ha votat com estava i després de repetir la votació dos cops s’ha aprovat el canvi de nom per 10 vots a favor i 9 en contra, donant idea dels pocs recolçaments que tenia el canvi de nom del torneig, alegant des de la taula que si algú volia tornar al nom antic que ho proposés per la propera assemblea.

 

Un cop tancat aquest tema, hem passat a debatre sobre les propostes presentades pels clubs, segons el punt quatre de l’ordre del dia. 

 

L’ideal de Clavé n’havia presentat una referent a que es baixés la fitxa de la Fce als discapacitats amb almenys un 33% de disminució. El Sr. Frederic Andreu ha dit llavors que estava d’acord amb el tema però que l’interesat puguès renunciar a la rebaixa oferta per la Fce, si ho considerava convenient. Sobre aquest tema el president ha dit que no hi havia ningú del club que havia proposat el canvi de normativa, per la qual cosa se sol ignorar el tema, que el club més beneficiat si s’aprobés aquest canvi seria el de la Once, on cap jugador paga res de quota i que no té problemes econòmics, la qual cosa ha estat confirmada pel Sr. Bosc, però que encara que actualment el gruix dels que tenien problemes per arribar a final de més eren els aturats i no els discapacitats, preferia pensar-ho amb calma i el novembre presentaria una proposta sobre el tema.  El Sr. Cabello encara ha dit sobre això que la discapacitat funcional no equivalia a la discapacitat econòmica.

 

Llavors hem passat a parlar sobre el tema tractat novament i defensat altre cop pel Sr. Frederic Andreu del Congrés sobre l’ increment de temps al Campionat de Catalunya per Equips, on proposava que les categories catalanes més la Preferent tinguessin un control a la jugada 40 amb 90 minuts de temps, i després 30 minuts a finish, amb els 30 segons per jugada feta des del principi, mentre que les categories inferiors el temps extra després del control fos de 15 minuts. El Sr. Andreu ha dit que entre el 80 i 85 % de les partides no es veurien afectades per aquest increment de temps, només una partida per encontre de deu jugadors, donat que moltes acabarien abans de la jugada 40, que no estava d’acord en que es fes una bona partida a les primeres jugades i quan et quedes amb només amb els 30 segons baixés espectacularment el nivell de joc, i que si al tennis es pot aturar un partit per anar al servei un dels jugadors als escacs la gent també tenia necessitats fisiològiques.

 

El Sr. Chalmeta ha intervingut per dir que si has de fer 20 jugades en un minut en el control de temps el nivell de joc també baixa molt, que la gent gran vol dinar a casa amb la família per la qual cosa no creia convenient allargar el temps de les partides i menys encara en categories que tenen llargs desplaçaments.

 

El Sr. Parayre ha expressat el seu suport a la proposta, recordant que no es podia treure el mateix tema a debat en cada assemblea, donat que una proposta similar ja va ser rebutjada anteriorment, però que no li agradava que hi hagués diferents normatives per diferents categories.

 

El Sr. Andreu ha dit llavors que els ritmes ràpids no són escacs, i que els desplaçaments dels equips eren quatre diumenges l’any, en els quals potser t’havies de quedar a dinar fora amb l’ increment de temps proposat, però assumibles per la millora del nivell de joc de les partides.    

 

El Sr. Viñas ha dit que aquesta proposta no es tornaria a votar en properes assemblees, el Sr. Antoni López ha dit que potser tots els rellotges digitals no oferien el temps proposat de l’ increment, encara que un altre membre de la taula li ha dit que sí, i el Sr. Parayre ha dit que dels diferents anys on porta d’organitzador del Torneig Tancat Ciutat de Barcelona, molt poques partides han passat les cinc hores de joc.

 

Finalment s’ha votat la proposta i s’ha rebutjat per 4 vots a favor i 14 en contra.

 

Com a darrer punt de l’ordre del dia s’ha obert un torn de paraula als assistents.

 

El Sr. Jordi Folk ha preguntat sobre la salut del Campionat per Equips sots-12 dels diumenges pel matí, en paral.lel al que juguem tots per menors de 12 anys amb una limitació d’elo de 1850, i el president ha respost que no estaven els dos responsables escolars de la Fce, però que el torneig s’havia estès a les territorials de Girona i Tarragona, fent una final catalana, i que era una forma d’introduir els nens al joc dels escacs de forma no traumàtica, donat que jugaven entre ells i amb un límit d’elo per que els bons juguessin el torneig general.

 

El Sr. Andreu ha dit que seguiria “donant la pallisa” per incrementar el temps del Per Equips, o Lliga catalana a partir d’ara, ha proposat que la puntuació de la categoria 3a Territorial no sigui l’olímpica antiga com fins ara, si guanyes 4-0 tens 4 punts, o que almenys ho estudïi una comissió federativa, i ha demanat informació sobre un cas de pederàstia aparegut fa un temps respecte d’un jugador federat. El president ha respost que en matx a pocs taulers com a la 3a Territorial la puntuació que s’apliqui varia poc els resultats finals, però que ho podien estudiar. Respecte l’altre tema ha dit que si era el que ell pensava, era un cas d’inducció a la prostitució d’un menor d’edat. El Sr. Andreu ha dit que aquest cas havia aparegut en un block del Sr. Molano i llavors el president ha dit que sí era el cas que ell pensava, que va ser un tema de relacions sexuals amb un menor mitjançant pagament de diners, que l’acusat es va declarar culpable en el judici per arribar a un acord amb l’altre part, molt mal aconsellat pel seu advocat per que amb les proves que hi havia segons el Sr. Viñas no l’haguessin condemnat, que aquesta persona no podia ser delegat d’un equip de nens a final de Catalunya de menors de Vilaseca, per que de fet ja havien denegat l’acreditació de delegat a una persona, i que aquesta persona no tenia el títol de monitor i que en la seva vida privada la Fce no sabia ni tenia per què saber si donava classes a nens o no. El representant del club on està federada la persona en qüestió, ha dit que aquest jugador estava apartat de les classes a nens, que no era delegat de cap equip, que va al psicòleg cada setmana per solucionar els seus problemes, que ha decidit no renovar la fitxa federativa el 2014 per cap club, i que el pertànyer a una entitat és bo per ell per resoldre el seu problema, a més de deixar-lo marginat, que seria perjudicial per ell. El Sr. Viñas ha dit sobre el tema que la Fce vigilaria per que no tornessin a pesar aquestes coses, però que es pretenia la inserció social d’aquesta persona i no la seva marginació i que tothom podia tenir un moment dolent a la vida, esperant que aquesta persona es recuperés.

 

Llavors he intervingut jo per dir que en contra del que havia comentat algú anteriorment, jo creia, per que ho havia llegit d’alguns grans mestres, que el ritme actual del Per Equips no permetia fer partides d’una gran qualitat a forts jugadors, i que potser sí era adient l’ increment de temps que havia proposat el Sr. Andreu, però només per la màxima categoria. En qualsevol cas li he preguntat al president si a més de preocupar-se de la subvenció de la Fce li havia preguntat al Secretari General de l’Esport sobre si tiraria endavant o no la subvenció dels clubs del 2012 que estava encallada feia temps. El president ha dit que sí li va preguntar, però que el Sr. Iván Tubau va fer una cara com desconeixent el tema, i que encara que no tenia idea, pensava que la subvenció no progressaria.

     

Agraïnt la presència dels assistents el moderador ha donat per tancada l’assemblea.

 

Un cop fora el president em deia que molta gent llegia aquesta crònica, mentre que jo li he dit que potser no venia la gent a l’assemblea per que pensava que se n’ enteraria igual del que havia passat després de llegir-la, per la qual cosa igual era pertinent no fer-la per veure si així augmentava la presència dels representants de clubs a aquesta. Alguna vegada provarem.-

 

Esperant perdoneu els errors i oblits que hi pugui haver de comprensió o transcripció del que ha dit cada persona en un text tan llarg, us saluda atentament:

 

Ricard Llerins.  

 

Barcelona, 21 de maig de 2013.

 

Ll.

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 


 

1