bájate el explorer 6 de la pàgina www.microsoft.com

 

 Actualizado con fecha: 22/11/2015 15:11:19

enlaces   todo elo debates
comunidad chat teoría  
 

 

 

Assemblea Ordinària de Clubs de la Fce de 21 de novembre de 2015:

 

 

El dissabte 21 de novembre de 2015 he hagut de deixar abandonat per unes hores el llibre d'arbres singulars de Barcelona que estic fent, per anar a una nova assemblea ordinària de clubs convocada per la Federació Catalana d'Escacs, FCE a partir d'ara, a les 10:00h. en segona convocatòria, a la seu d'aquesta institució, carrer Sant Adrià nº 20 de Barcelona. En entrar a la sala et donaven 32 fulls grapats impressos per una sola cara, a diferència dels darres cops, que feien servir les dos, malgastant així més paper.

 

A la reunió han assistit 42 persones, sense contar els oradors, d’esquerra a dreta Sr. Viñas, Sr. Toni Ayza, i Sr. Josep Maria Camell, ni els treballadors de la Fce presents. Un d'ells feina funcionar un ordinador, per que aparaguesin en una televisió de gran pantalla el tema tractat, sense especificar cap detall, a diferència d'altres cops. També estaven presents a la sala els  membres de la Junta Directiva Sra. Marta Amigó, Sr. Jordi Capellades, Sr. Davide Vega, Sr. Ferran Torta, Sr. Jaume Ribera i Sr. Ramón Chalmeta. Almenys els membres de la junta directiva de l'estrada no han pres part en cap votació.

L'assemblea ha començat amb la benvinguda del Sr. Viñas, qui ha fet altre cop de moderador, dient que anaven probant fòrmules i horaris alternatius per augmentar la presència de clubs a l'assemblea, i aquest cop, veient els nombrosos assistents respecte anteriors reunions, sembla que ho havien aconseguit. Llavors ha donat la paraula al president de la Fce per que exposés el seu discurs, que copio integrament tot seguit.

“Presidents i representants de clubs catalans. Benvinguts a l’assemblea de la Federació Catalana d’Escacs.

 

Estem acabant la temporada i ja podem fer una valoració de com ha anat.

Volem en primer lloc agrair la feina que heu fet tots els clubs, que ens ha permès assolir aquest any un nou rècord de llicències per sobre de les 7.630.

Aquest augment és un  dels més importants dels darrers anys, amb un increment interanual d’aproximadament un 5%.

 

Estem segurs que la contenció en els preus de les llicències i la implantació dels escacs a les escoles, tant amb el programa Els escacs com a eina educativa, amb la Conselleria d’educació de la Generalitat de Catalunya i les Universitats de Girona i Lleida, com en la feina de molts clubs, monitors i empreses, d'oferir classes en extraescolar a les escoles, ens han ajudat a aconseguir aquest número de federats.

 

La llicència única entrarà en vigor el 1 de gener de 2016. La FCE ha fet i farà els canvis pertinents per que en cas de no tenir un acord amb la FEDA puguem seguir amb el sistema actual de llicències. La llei no és clara i per tant és interpretable. Nosaltres creiem que amb la llei a la mà, no ens poden obligar a tramitar totes les llicencies. Suposem que la FEDA pot pensar el contrari.

En el punt de preus de llicències ampliarem la informació que tenim a hores d’ara.

 

El Campionat d’Espanya d’edats es va celebrar un any més a Salobreña. L’expedició catalana es va allotjar a l’hotel oficial, gràcies a un acord directe amb l'hotel, que pràcticament ens va donar de forma gratuïta les places que reclamàvem a la FEDA.

 

Vull felicitar a la Joana Ros Campiona d’Espanya sots 12 i al sots campions a sots-18 Pere Garriga i Gal·la García Castany

 

Per tal de millorar el sistema de beques de la FCE i les competicions d’edats, vam realitzar una reunió oberta  amb la participació de clubs i monitors  per tal de fer una pluja d’idees i poder aconseguir propostes que ens permetin millorar en aquets camps. Les aportacions han estat publicades a la web de la FCE i volem continuar treballant aquests temes per implementar mesures de millora el més aviat possible. Vull agrair la participació de tots els que vau estar presents en aquesta reunió, que crec que com les reunions dels directors del Circuit Català d’Oberts Internacionals, s’haurien de fer periòdicament.

 

S’han produït alguns canvis a la junta directiva. Han deixat la junta els dos vicepresidents el Victor Pont i el Jordi Parayre, als que els hi agraïm la feina que han fet com a directius durant aquets darrers 12 anys. A la reorganització interna hem anomenat vicepresident primer al Josep Serra i vicepresident segon al Ramon Chalmeta. S’ha incorporat a la junta el GM Marc Narciso.

 

S’ha produït també el relleu del delegat a Lleida, David Monell, al que li agraïm la feina feta, i ha estat nomenat nou delegat de Lleida el Jaume Ribera.

 

Aquets nomenaments hauran de ser referendats per l’assemblea tal com marquen els estatuts de la federació.

 

La federació ha contractat a mitja jornada a Jordi Parayre com a Director executiu de la Federació. Hem cregut que en aquets moments, el personal de gestió de la federació necessitava a algú que pilotés el dia a dia i així, poder donar una empenta al creixement de la Federació i millorar l’execució de les competicions. També l’hi hem encarregat que reorganitzi les tasques del personal de la federació, per millorar la seva eficàcia.

 

Amb el programa els “Escacs com una eina educativa”, aquest curs 2015-16 creixerem de les 141 escoles del curs passat a les més de 208 que tindrem aquest any. Hem signat un conveni amb la Fundació Kasparov per col·laborar en les tasques de formació de professors i aprofitar la seva experiència en la formació massiva de professors, a partir de les seves experiències a la universitat de Mèxic. Està previst al 2016 que aquesta col·laboració es plasmi en seminaris de formació a Catalunya.

 

En quant als resultats esportius volem felicitar:

A Karen Grygorian: Campió del Circuit per segona vegada i a Marc Narciso primer català

A la Societat Coral Colon de Sabadell: Campió de Catalunya de Ràpides per Equips.

 

També volem agrair al Club d’Escacs Santa Pau i al Ajuntament d’aquesta població  per a la bona organització de la Festa Catalana.

 

Felicitar també a l’Anna Matnadze medalla de bronze al Femení d'Espanya.

Hem tingut rècord de participació al Campionat de Catalunya d'Edats a Lloret: felicitar als equips campions: La Paretana en sub-8, el SCC Sabadell en sub-10. En sub-12 el Foment Martinenc. El Llinars campió en sub-14 i el Peona i Peo en sub-16. El Vila Olímpica campió en sub-18

 

El Circuit català ha tingut unes molt bones xifres de participació després de la davallada de l’any passat. A la reunió de directors del Circuit vam analitzar el problema de la separació de llicències que va afectar al Circuït 2014 i es van fer propostes, que s’han mostrat eficients, de liberalització del format dels tornejos. Alguns tornejos han estat en xifres  record i vull fer una menció especial al Obert Internacional de Sants que amb 742 jugadors reals s’ha situat com un dels tornejos del món amb més participants. Els propers dies convocarem la primera reunió de directors del Circuit 2016. Hem encarregat la direcció del circuit al OI Jordi Parayre.

 

Finalment felicitar l'Emili Simón Campió d'Espanya de Veterans majors de 65 anys. Com a curiositat comentar que aquesta frase l’he pogut copiar del discurs del any passat i li dono les gràcies al Emili per facilitar-me la redacció del discurs.

 

Aquest any el torneig magistral Ciutat de Barcelona s’ha celebrat a la seu de la federació catalana amb una participació de luxe entre els que cal destacar al guanyador Alexandre Morozevich. Paral·lelament s’han disputat dos tancats amb els sis millors sots 10 i sots 12 de Catalunya. Continuarem negociant amb l’Institut Barcelona Esports per que s’incrementi el patrocini municipal i poder tornar a un format de 9 o 10 jugadors.

 

A aquesta assemblea presentem el projecte de pressupost 2016. Un pressupost que parteix d'una situació econòmica de la Federació molt sanejada.

 

En quant a la web de la federació s'han anat establint tot el funcionament dels nous aplicatius i s'ha implementat la part d'àrbitres amb tornejos i informes que està en la darrera fase de proves i que serà posada en funcionament en breu temps. Un cop finalitzada aquesta part es posarà en marxa la darrera fase de millora de la navegabilitat de la web.

No vull acabar sense agrair la feina que feu els directius dels clubs, una feina desinteressada, sense la que no s’entendria la gran implantació del nostre esport a Catalunya.

 

Gràcies per la vostra atenció.”

 

 

Un cop acabat el discurs del president, el moderador ha passat a demanar voluntaris per fer d'interventors de l'acta de l'asemblea i ens les hem carregat altre cop el Sr. Cabello del Tres peons i jo.

El primer punt de l'ordre del dia era l'aprovació del Calendari Esportiu de l'any 2016. El president ha dit que era un còpia del de l'any 2015, separant les proves oficials vàlides per elo Fide i les tutelades, no vàlides per elo Fide, per que de moment no hi ha acord amb la Feda pel tema de la llicència única que entra en vigor el 1 de gener de 2016. Així, dintre la Lliga Catalana, només és una prova oficial la màxima categoria, l'única que val per elo Fide, mentre que la resta de categories són proves tutelades.

El Sr. Jordi Chalmeta ha dit que els torneigs territorials cada any coincideixen amb la Final sots-16 per equips, i això provoca que hi hagi molts byes en aquella ronda coincident. Crec que el Sr. Capellades ha proposat habilitar el dimecres 12 d'octubre per que les territorials que volguessin poguesin jugar aquell dia a més del diumenge 30 d'octubre, i s'ha acordat que com hi ha marge de temps, la Junta directiva de la Fce estudiria el tema i proposaria una solució a la propera assemblea del mes de maig.

El Sr. Vidarte ha dit que el Torneig Ciutat de Barcelona no estava entre els torneigs vàlids per elo Fide, i li han dit des de la taula que igualment computaria per aquesta classificació. Llavors ha proposat que el grup A de les territorials valguessin per elo Internacional, donat que no hi ha cap torneig a la tardor que valgui per aquest elo, i des de la taula el president ha dit que en principi no estava d'acord per que això impedia jugar aquesta competició a diversos jugadors que no tenen tramitada la llicència Fide.

El Sr. Vigo ha dit que en d'altres torneigs es donava mig punt quan algú demanava un bye i als torneigs territorials no, i el president ha confirmat que encara que no era legal, al Torneig de Benidorm es donaven fins a tres byes de mig punt si ho demanaves.

Llavors el Sr. Ribera de Mollerusa ha dit que no estava d'acord amb la proposta del Sr. Vidarte, ja que a la territorial de Lleida només el 20% dels jugadors que participen al grup A del torneig territorial tenen elo Fide, i que el fet que aquesta condició fos obligatòria els faria baixar la inscripció de la competició. Que si decàs només la territorial de Barcelona o les que volguessin valguessin per elo Fide, per que la imposició podia ser contraproduent. El president de la Fce ha dit que o valien totes les territorials per elo Fide o no n'havia de valer cap. 

El Sr. Viñas ha intervingut llavors per dir que la llei catalana respecte les assemblees federatives obligatòries havia tornat a canviar, i així com la Fce sempre n'havia fet dos, al principi del seu mandat era obligatòria una durant els sis primers mesos de l'any, després eren obligatòries dos, i ara tornava a ser obligatòria una sola assemblea a la primera mitat de l'any.

Algú ha comentat si el dillums 31 d'octubre, darrer dia del Campionat per Equips d'edats seria festiu, i des de la taula li han dit que havien contactat amb el Departament d'Ensenyament i els han dit que totes les escoles de Catalunya tindrien festa aquell dia.

Llavors ha parlat el Sr. Ayza per dir que eren vàlids per elo Fide, Proves Oficials, els campionats que classificaven per Campionats d'Espanya, i que s'estava tractant sobre les dates del Calendari esportiu i no sobre l'elo Fide i per tant proposava que a la reunió de maig es decidís si els grups A dels Territorials contaran per aquest elo o no, acceptant-ho el Sr. Vidarte.

Llavors s'ha produït la votació i amb una abstenció i diversos vots a favor s'ha aprovat el Calendari esportiu de l'any 2016 de la Fce.

L'ex-president Sr. Flores ha proposat que es contesin els vots a favor de cada votació, i en les següents s'ha fet. 

Per defensar el pressupost presentat a l'assemblea, ha pres la paraula el tresorer Sr. Camell qui ens ha llegit una part d'una llei publicada al BOE, Boletín Oficial del Estado, el dimecres 17 de septembre de 2014. En concret, dins un apartat anomenat “Medidas de simplificación administrativa para ciudadanos y empresas” “Sección 1º Deporte” una part de l'article 23.4 de la ley del Deporte que diu:  

“Se modifica el apartado 4 del artículo 32 de la Ley 10/1990, de 15 de octubre, del Deporte, que queda redactado en los siguentes términos:

4. Para la participación en cualquier competición deportiva oficial, además del cumplimiento de los requisitos específicos que se exijan en cada caso, de acuerdo con el marco competencial vigente, será preciso estar en posesión de una licencia deportiva autonómica, que será expedida por las federacions deportivas de ámbito autonómico que estén integradas en la correspondiente federación estatal, según las condiciones y requisitos que se establecerán reglamentariamente. La licencia producirá efectos en los ámbitos estatal y autonómico, desde el momento en que se inscriba en el registro de la federación deportiva autonómica. Las federaciones deportivas autonómicas deberán comunicar a la federación estatal correspondiente las inscripciones que practiquen, así como las modificaciones de dichas inscripciones; a estos efectos bastará con la remisión del nombre y apellidos del titular, sexo, fecha de nacimiento, número de Dni i número de licencia.”

El Sr. Camell ha dit llavors que la llicència autonòmica queda integrada en        l' estatal, encara que si tots els canvis de la llei són aquests, jo no ho entenc així i que el 2016 hi hauria dos llicències: la A per elo català i la E per elo Feda i Fide. Sembla que el 2016 els entrenadors i monitors hauran també de tenir llicència Feda. El Sr. Camell ha dit que la Fce no cobraria res per aquest tema, a no ser que necessitesin una assegurança esportiva, però que la Feda sí podia cobrar per això. El president ha dit llavors que ells tenien la intenció d'arribar a un acord amb la Feda, però que a principis d'any els de Madrid els van dir que calia esperar a que es produissin les eleccions catalanes del 27 de setembre, encara que ell no entenia que tenia a veure una cosa amb l'altra. Un cop passades les elecions, la Fce havia sol.licitat una reunió amb la Feda per tractar d'arribar a un acord amb una compensació econòmica per la Feda que inclogués el tema de la llicència de tots els catalans amb els tres elos i el que paguen els torneigs catalans de fixe i per jugador inscrit. La resposta havia arribat el dia abans d'aquesta assemblea a les 14:00h. com una primera proposta per començar a negociar. Segons el president l'acord havia de ser per diversos anys i havia d'incloure molts temes, com les quotes del clubs a la Feda, dels àrbitres i si no s'arriba a un acord segons el que passés es podia arribar a un judici de resultat incert. El Sr. Ayza ens ha informat que s'havia posat com a data límit per arribar a un acord amb la Feda el 15 de desembre, donat que ell jugava el Torneig de Benidorm, on també estarien diversos representants de la Feda, i que com pel matí no jugaven tindrien temps de negociar. Si hi ha acord, aquest el signaria ell i es convocaria una altra assemblea extraordinària de la Fce abans del 15 de gener per que els clubs el ratifiquessin. Llavors ha dit el president que hi havia un problema tècnic per que el 2 de gener es solien carregar al compte dels clubs les llicències, però que si l'acord amb la Feda es produïa, aquests càrrecs no es farien fins després de la ratificació de l'acord a l'assemblea extraordinària, amb l'opció pels jugadors que no vulguessin pagar el possible augment de les llicències ja tramitades, de donar-se de baixa.

El Sr. Fernández-Díaz ha preguntat llavors si era obligatori que el nen tingués DNI i el president ha dit que això passava ja en d'altres esports, mentre el Sr. Viñas ha dit que la llei diu que has de posar un número de DNI, que els nens petits en poden tenir des de que neixen, però si nó per ser menors d'edat es pot posar el del pare que és el seu representant legal, i que si per tramitat qualsevol llicència les federacions haguessin de tenir els Nif's de tots els jugadors seria un tràmit que entorpiria molt la feina federativa. El Sr. Joan Antoni Pérez ha dit llavors que al futbol feien portar a tots els joves jugadors la fotocòpia del Dni per comprobar la seva edat. El Sr. Fernández-Díaz ha insistit en que dos germans no es podien inscriure amb el DNI del pare, i des de la taula li han dit que això era un problema informàtic solventable que no afectava al que deia la llei.  

El Sr. Vidarte ha volgut saber llavors el valor inicial proposat per la Feda a pagar per la Fce i des de la taula no li han volgut dir, argumentant que no s'havien si tots els membres de la Feda estaven assabentats de la proposta presentada i per no entorpir les negociacions. El president de la Fce ha dit llavors que més important que la quantitat a pagar eren els serveis que els oferís la Feda a canvi. El Sr. Viñas ha dit que en una negociació es sol arribar a un acord en les grans xifres, però és en els detalls on et jugues que sigui un bon acord o no i que si no hi havia acord amb la Feda no hi hauria l'assemblea extraordinària del gener. 

Llavors el Sr. Grau ha preguntat si hi havia acord amb la Feda es podrien tornar a computar els oberts per elo Fide i el president li ha respost que sí, que ells buscaven una tarifa plana on s'incloguessin tots els oberts que volguessin la obtenció d'elo Fide com passava fa tres anys, i que el fet que unes categories de la Lliga Catalana contessin abans per elo Internacional i d'altres no era per que no s'havia aconseguit fa tres anys informatitzar l'informe, però si ara fos possible, fins la 3a catalana contaria per elo Fide. El president ha dit que volien capacitat normativa respecte els costos de l'elo internacional, de forma que a voluntat poguessin augmentar o disminuir el que es cobra als oberts, 25 € de fixe i 2 € per jugador, segons els interessos. El Sr. Grau ha dit que preferia que es votés el pressupost separadament de la proposta de serveis federatius als clubs, el preu de les Llicències federatives, i encara que el president ha dit que no tenia cap problema, ha afegit que una cosa depenia de l'altre, per la qual cosa no tenia molt sentit i no s'ha fet així.

Finalment el president de la Fce s'ha compromés que en una propera reunió explicarà tot el procés de la negociació des de l'inici i llavors es podrà saber l'oferta inicial de la Feda i la final on s'ha arribat, si és que s'arriba a un acord, i amb això sembla que tothom ha quedat satisfet.

El Sr. Flores ha dit llavors que el preocupava l'estat actual del pressupost de l'any 2015 de la Fce i que si no podien donar una pincellada de com anava. El Sr. Camell ha dit que s'havia incrementat el pressupost de personal i sobre el Circuït ha explicat que aquest any 2015 el Consell Català de l'Esport, CCE a partir d'ara, va presentar una subvenció als clubs que recollia els anys 2014 i 2015, per que anava traient les convocatòries amb retràs, de forma que els clubs que pertanyien al Circuït revien unes ajudes de la Fce, amb el compromís de demanar la suvenció i que si la revien, tornar com a mínim la quantitat adelantada per la Fce. Als darrers anys la quantitat rebuda pels clubs del CCE, els que reben alguna cosa, ha estat molt inferior al que adelanta la FCE, perdent aquesta bastants diners amb el tema i a sobre el retorn era normalment un any després de la rebuda de l'ajuda. Aquesta darrera frase no s'ha dit i és meva. El nou model d'ajuda pels Torneigs del Circuït l'any 2016 és baixar les ajudes directes un 25% però que els clubs no hagin de tornar res a la Fce, de forma que els clubs que facin bé els tràmits de la subvenció amb el CCE sortiran guanyant. L'antic model segons el Sr. Ayza donava problemes a la Fce ja que hi havia clubs que no presentaven les factures correctes i el CCE no els pagava, o havia de ser algú de la Fce que es posés en contacte amb el CCE per solucionar el problema, amb la qual cosa la Fce de vegades no cobrava una part del retorn, a més d'èsser unes quantitats donades en el pressupost d'un any i recuperades en el d'un altre, que donaven problemes comptables. La partida d'un ingrès de 24.800 € de la Fce en el darrer apartat “Altres” del pressupost del 2016 es suposa que és pel retoprn del que han de tornar els clubs del Circuït per la subvenció conjunta del 2014 i 2015, ja que esperen que a finals de 2015 el CCE es posi al dia del pagament amb els clubs. Tot aquest canvi ja s'havia comentat en alguna reunió d'organitzadors del Circuït, i s'els traslladarà altre cop als torneig implicats en una propera reunió al gener de 2016.

Respecte els 27.000 € que s'inclouen al pressupost de la Fce per l'any 2016 del fons social de la Fce, el president ha dit que la Fce era l'única federació que no havia demanat crèdit a la UFEC, Unió de Federacions Esportives de Catalunya, per que s'havien adaptat amb antelació a les retallades generals i del CCE, i que això era un pressupost, que es veuria durant l'any si calia disposar dels 27.000 € o no del Fons Social de la Fce d'uns 160.000 € totals, per que l'any 2013 també estava previst treuren 18.000 € i al final no solament no es van necessitar, si nó que van acabar l'any guanyant 7.000 €. El Sr. Ayza ha dit que havien apostat per invertir en la Fce per donar millor serveis als clubs i que la comptabilitat d'aquest 2015 va bé, sense cap gran desviament respecte el previst.

El Sr. Flores ha preguntat llavors com era que el Pla de formació de joves jugadors era 0 € per l'any 2016. El Sr. Camell li ha respost que en algunes partides del pressupost, a més de posar els ingressos i despeses, només es posava la quantitat resultant de la resta.

Algú s'ha queixat que 146.000 €, les despeses de personal, eren molts diners respecte el pressupost total de la Fce per l'any 2016, 542.300 € i el president ha dit que una despesa d'un 25% en sous dels treballadors era una quantitat raonable i que en moltes empreses aquesta quantitat arribava al 40 o 45 %.

El Sr. Josep Antoni Pérez ha dit que votaria a favor del pressupost però que anàvem cap avall, i que així com en anys anteriors els pressupost de la Fce va arribar als 800.000 € ara no arriben a 600.000 €, que menys diners són menys activitats i que calia fer un esforç per arribar a l'any 2017 als 600.000 €.

Llavors el Sr. Ayza ens ha explicat que en part el pressupost de la Fce ha baixat per que el darrer any el Torneig d'edats individual, l'ha gestionat una agència i no ells directament, donat que si ho feien ells havien de pagar l'Iva del cost i s'exposaven a una multa per una inspecció fiscal per no haver-ho fet. D'aquesta manera han desaparegut del pressupost de la Fce 120.000 € d'ingressos i despeses en l'organització d'aquesta competició.

El Sr. Caro ha dit llavors que lo de que les despeses de personal eren baixes era relatiu, per que comparant-se amb d'altres empreses depenia molt a què es dediquessin i ha preguntat si no hi havia duplicitat de funcions entre el Gerent i el Director executiu de la Fce. El Sr. Viñas ha dit que això ho pensaven explicar en el torn obert de paraula i el Sr. Ayza ha afegit que no estaven satisfets amb l'execució d'algunes feines, respecte el temps que trigaven en fer-les, els treballadors de la Fce, que alguns membres de les juntes que ell havia tingut havien fet molta més feina de la que els corresponia per que els treballadors no en donaven l'abast i per això els agraïa molt les hores dedicades i que havien decidit posar un cap a mitja jornada per millorar l'execució dels treballs, millorar les competicions, organitzar la Festa catalana i el Circuït d'Oberts d'estiu i que estaven molt contents del temps que porta el Sr. Parayre en el càrrec, donat que feia més hores de les que li paguen i treballava també algun dissabte. El Sr. Viñas ha rematat dient que ara tenien un responsable institucional, jo pensava que era el president, que podia arribar a les territorials on la Fce estava poc representada i que alhora intentés buscar patrocinis.   

Jo he pres llavors la paraula per dir que sense tenir molta idea de comptabilitat crec que no s'hauria de fer com la fa la Fce, posant quantitats resum de les despeses i ingressos a més de posar-los els dos, donat que no dona una idea realista del moviment de diners que gestiona la Fce. 

Des de la taula m'ha contestat el Sr. Viñas només refereint-se al Campionat d'Edats, quan jo em referia en general a les diverses partides del pressupost, dient que a diferència de la Feda que feia una licitació normalment amb un hotel i els pares s'havien d'entendre amb l'hotel, que la FCE no entenien l'organizació del Campionat d'edats com un negoci i que ja tenien molta feina oferint molt serveis als clubs com per fer també d'agència de viatges. El moderador ha dit que havien canviat el model comptable modificant el concepte per no fer una feina d'intermediari que no els corresponia. La Sra. Amigó ha pres la paraula per dir que la despesa de 400 € del departament de Formació de Monitors de l'any 2016, de la que ella és responsable, sense cap ingrès, també era la resta dels ingressos menys les despeses previstos.

Llavors el Sr. Flores ha insistit en que no veia clar quina feina havia de fer el Sr. Parayre, dient que fins ara el Sr. Víctor Pont feia de franc l'organització de la Festa Catalana i de director del Circuït, tasques que ara coordina el Sr. Parayre, i el president ha dit que les seves juntes han “pencat moltíssim”, que la gestió de les competicions de la Fce l'havien de portar professionals, i que el Sr. Víctor Pont havia estat un excel.lent directiu i per això a la darrera Festa catalana li havien donat la insínia d'or, màxima distinció que ofereix la Fce. 

La Sra. Patrícia Llaneza ha preguntat llavors quan es recuperaria el poder adquisitiu dels sous dels empleats de la Fce, perdut durant la crisis i des de la taula li han dit que això en bona part ja es va aprobar en una altra assemblea, que es devia haver saltat. El Sr. Félix Romero ha dit que ell havia assistit a totes i no recordava que s'haguès parlat del tema. En qualsevol cas, sembla que hi ha una desproporció molt gran de sous dels empleats de la Fce, entre els directius i la resta, per que a la comptabilitat surt el total que cobren entre tots, com és lògic, però mai s'ha detallat.

El Sr. Garcia Riera, qui ha dit que no representava a ningú més que a ell mateix en aquesta assemblea, igual que jo, ha preguntat com és que la partida del Campionat de Catalunya de veterans estava desglosada en ingressos i despeses, en contra del que havien dit abans que volien posar al pressupost només la resta d'elles i des de la taula li han dit que encara no havien aconseguit que el model arribés a tots els departaments de la Fce i que respecte el Torneig de veterans català no havien trobat encara un interlocutor adequal per cedir-li la gestió del cobrament de l'hotel.

El Sr. Grau ha preguntat llavors com quedava el tema del pagament dels àrbitres als torneigs d'edats classificatoris per les finals de Catalunya, donat que el pressupost per l'any 2016 s'havia reduït aquesta partida, i en el seu cas, el Vallès Occidental, fins ara el 30% del que cobraven els àrbitres ho pagaven els organitzadors, una associació de diferents clubs, i el 70% la Fce, de cara a si s'havien d'apujar pel 2016 els 10 € que paga cada nen o no. El president li ha contestat que s'havia encarregat al Sr. Capellades que mirés cas per cas qui organitzava en cada comarca o grup de comarques aquesta competició, per negociar amb l'organització, moltes vegades consells, de forma que si el consell cobrava les incripcions i només pagava els trofeigs, totes les despeses de muntatge, pagament a àrbitres, transport de material, etc anaven a càrrec de la Fce i no podia ser. El president ha dit que ja estava d'acord en que la Fce pagués les places classificatòries de les finals de Catalunya, però que les despeses de les fases prèvies no podien anar totes a càrrec de la Fce, i que l'objectiu era compartir les despeses amb els consells, de forma que qui cobra les inscripcions pagui els àrbitres, entre d'altres despeses.

Llavors el Sr. Camell ha dit que a 1 de novembre de 2015 la Fce havia gastat en Formació 13.616 € i n'havia ingressat 5.650 € per que les concentracions les paguen en part els alumnes.     

Us passo una comparativa d'un dels fulls presentats per la Fce a l'assemblea. De fet la comparativa és meva. La Fce ha presentat els preus de la Feda sota els seus:

Llicència A = Fce                                          Llicència E = Elo Feda i Fide

Jugadors sots-10                      2,10 €

Jugadors sots-14                      6,30 €          Amb o sense elo Fide  2,50 €

Jugadors sots-16                      17,10 €         

Jugadors seniors                      30,00 €         Seniors sense Fide     4,50 €

Jugadors majors de 65 anys    17,10 €         Seniors amb Fide         10 €

Àrbitre                                       33,40 €                                               70 €

Monitor                                      0,00 €                                                36 €

Entrenador                                 0,00 €                                               36 €

Es manté la quota de club i les inscripcions dels equips a la Lliga catalana.     

Com ningú més ha volgut preguntar res, s'ha passat a la votació, aprovant-se el pressupost de la Fce de l'any 2016 per 23 vots a favor i una abstenció.

Seguidament s'han sotmés a l'aprovació dels assistents els nous càrrecs nomenats darrerament com a membres de la Junta de la Fce, i s'han aprovat per unanimitat.

Aquests són:

Vicepresident primer: Josep Serra i Palomar.

Vicepresident segon: Ramón Chalmeta i Ugas.

Vocal: Marc Narciso i Dublán.

Llavors ha segut a la taula d'oradors el Sr. Davide Vega per passar a debatre les propostes que presentava la Junta directiva de la Fce, com a responsable dels àrbitres catalans.

Primer s'ha passat a parlar sobre la proposta d'un nou elo que barregi l'actiu i el ràpid, per separ-lo de la llista mensual de partides lentes. El Sr. Vega ha dit que el model del càlcul del nou elo seria el mateix que l'actual elo de lentes, al feix de fulls entregats en entrar a l'assemblea estava detallat tot el càlcul, només que el nou elo actiu-ràpid per tothom seria el que es tingués de lentes en el moment que es posés en funcionament, que seria el més aviat possible quan el sistema informàtic ho permetés, que els torneigs de ràpides vàlids per aquest nou elo contarien amb mitja k, respecte els actius i que el cost de l'adaptació del programa informàtic per treure llistes mensuals d'aquest elo eren 2.000 €.

El Sr. Viñas ha recordat que en províncies com Lleida on hi ha molta distància entre clubs, és difícil organitzar un torneig setmanal de lentes, per la qual cosa molta gent només jugava en tot l'any algun torneig actiu o ràpid els caps de setmana a més del Per Equips, que aquest nou elo estava en línia amb el que estan fent la Feda i la Fide, que també han tret elos similars i que com a la Junta directiva no hi havia unanimitat de criteri sobre la seva conveniència, es votaria sobre:

·         La creació d'aquest nou elo.

·         Que les partides ràpides o actives no contesin per cap elo.

·         Deixar-ho com fins ara, o sigui que els torneigs actius que ho volguin contin per elo de lentes amb mitja k.

La forma de votació proposada pel moderador ha estat la que es segueix per decidir qui organitza les olimpiades, o sigui, es voten les tres propostes per separat i s'elimina la que menys punts aconsegueixi i llavors es torna a votar entre les dos que quedin, a no ser que en primera volta una de les dos aconsegueixi la majoria absoluta.

El Sr. Viñas ha afegit que tot no serien despeses per la Fce, ja que aquesta ingressaria uns diners pel que cobrés del comput dels torneigs per aquest elo.

En el torn obert de preguntes sobre aquest tema, el Sr. Jorge Aguadero ha preguntat si hi havia algun estudi de la Fide que demostrés si hi havia molta o poca diferència entre l'elo de lentes i l'actiu de la Fide i el moderador li ha respost que ell quan jugava amb un GM perdia en tots els ritmes de joc, que si no ets bo a ràpides ja no t'apuntes a un d'aquests torneigs, que pensa que el normal és que hi hagi poca variació del elo de lentes a l'actiu-ràpid excepte en casos puntuals on un jugador és molt millor en un ritme que en un altre, que no coneixia cap estudi d'aquests, afegint el president que el elo Fide actiu portava poc temps en vigor per la qual cosa d'aquí uns anys, quan porti més temps, potser sí serà raonable fer un estudi del tema.

El Sr. Jordi Chalmeta ha dit que estava en contra del nou elo actiu-ràpid per que ell havia comprovat que si el seu actiu del Circuït, el de més participants de Catalunya, valia per elo català amb mitja k, li baixava la inscripció, que la fòrmula actual on els torneigs que ho volen valen per elo català amb mitja k distorsiona l'elo de lentes, que a ningú l'importaria quan elo d'aquest actiu-ràpid tindria i que la Fide havia tret l'elo actiu separat del de lentes amb afany recaptatori, que no havia de ser el de la Fce, que si algú volia tenir un elo actiu es fes servir el de la Fide, que aquest nou elo encara que no tenia un cost excessiu per la Fce encariria el que costa a l'organitzador, per que s'haurà de pagar l'àrbitre que faci l'informe i també donarà més feina els emplats de la Fce que ja en tenen molta. El president ha respost que les torneigs de festa major, per exemple, que no valen per elo català, no tenen l'assegurança obligatòria que ofereix als federats la Fce només per ser-ho, que com el 80% dels jugadors catalans en aquests moments no ténen llicència Fide no poden competir en torneigs vàlids per elo actiu de la Fide, i que els elos són útils si serveixen per alguna cosa, que l'elo Fide s'el va treure la gent quan els jugadors d'un bon nivell que no en tenien es van veure al final dels rankings incials dels torneigs, quan aquest elo es va fer servir per elaborar-los i que s'espera que si s'aprova aquest nou elo, d'aquí a un temps es facin els rankings inicials d'aquests torneigs per l'elo actiu-ràpid, quan ja molta gent en tingui.

Llavors ha pres la paraula el Sr. Caro per dir que al contrari que el Sr. Chalmeta ell pensava que quan el seu torneig actiu del Circuït, uns dels tres o quatre amb més participants, quan valia per elo català amb mitja k, guanyava jugadors, encara que aquest era un debat inacabable.

El Sr. Gensana ha demanat una aclaració sobre si un torneig de Festa major podia tenir assegurança de la Fce, que no s'ha fet servir a la vida que jo sàpiga, si era vàlid per qualsevol elo i des de la taula li han dit que sí.

El Sr. Vidarte ha recordat que és obligatori per tots els clubs tenir una assegurança obligatòria i el Sr. Viñas li ha dit que a pesar d'això molts clubs no en tenen.

Finalment s'ha produït la votació d'aquest tema i 9 persones han votat per deixar el tema com estava, una per que els torneigs actius i ràpids no valguessin per cap elo i 19 per que aparegués el nou elo mensual actiu-ràpid i en ser majoria absoluta, no ha calgut segona volta, quedant aprovada la proposta.

Llavors hem passat a tractar el tema, aprovat a la reunió de clubs de Divisió d'Honor el passat 6 de juny de 2015, sobre l'obligació dels clubs de la màxima categoria de facilitar la retransmissió per internet dels encontres que els proposi la Fce, de forma que si es neguen la Comissió esportiva pot decidir canviar de local la disputa del matx en qüestió.

El Sr. Vega ha dit llavors que molts clubs col.laboren en la retransmissió, però d'altres tenen problemes o no volen, i que és als darrers als que va dirigida la nova normativa. La Sra. Llaneza ha dit llavors que ells no s'oposarien a la norma, però que tenen problemes per obrir el local amb l'antelació necessària per que es montin els cables de la retransmissió, que els clubs de la màxima categoria tenien moltes obligacions, per exemple sobre la informació dels resultats durant la tarda i que l'exigència de la retransmissió per internet no s'havia aplicat fora la província de Barcelona. El Sr. Vega ha respost que la norma s'havia de complir a tota Catalunya, mentre que el president ha dit que la retransmissió de la Lliga Catalana per internet tenia un bon nombre de públic, que quan es licitava la retransmissió de la segona fase de la màxima categoria no se sabia fins la setmana anterior a l'encontre els locals de joc, per que aquests depenien dels components dels dos grups, que la norma era per a tota Catalunya igual, que les normes estaven fetes per aplicar-se amb sentit comú i que si un club tenia un problema per fer la retransmissió s'en podia parlar i que al final qui decidiria en cas que un club no pogués retransmetre un encontre seria la Comissió esportiva i no ells, però que necessitaven una normativa sancionadora per pressionar els clubs a col.laborar. La Sra. Llaneza s'ha queixat llavors dels horaris en que es portava i es recollia el material de retransmissió i el Sr. Vinyas s'ha compromés a millorar la coordinació per que no els suposi als clubs un problema. El Sr. Flores ha dit llavors que encara que aquest any no els afecta per que han baixat de categoria, per muntar la retransmissió havien d'obrir pel matí i els costava 500 € el conserge per que trigaven molt, i el Sr. Ramón Chalmeta ha contestat que la Fce havia comprat uns nous taulers amb wifi que reduien molt el temps de muntatge i que si algun club tenia un problema puntual amb la retransmissió ho digués i intentarien solucionar-lo. El Sr. Viñas ha tancat el debat dient que calia apostar per la retransmissió en directe de partides per internet per que era el futur del nostre joc i que en d'altres esports era impensable que no es deixés entrar les càmeres de televisió als estadis de futbol.

Finalment s'ha votat aquesta proposta respecte la retransmissió de partides per internet pels equips de la màxima categoria i s'ha aprovat amb 25 vots a favor, 2 en contra i 2 abstencions.

Llavors s'ha passat a debatre una proposta de la Fce on es volia sancionar els equips que renuncien a una categoria un cop s'ha acabat el termini d'inscripció  dels equips, alterant llavors la competició. Es vol evitar així que un equip fort per la categoria on juga, puja i renuncia a l'ascens un cop passat el termini legal per fer-ho, quan ja estan fets els quadres dels equips, de forma que es crea una vacant al grup de l'ascens, ja que a aquest equip se li fa cas i llavors d'any següent torna a pujar per estar a la categoria inferior i torna a renunciar, amb la qual cosa en aquell grup mai puja ningú. Des de la taula s'ha definit això com “evitar el blaqueix d'ascensos”. Amb lo fàcil que és no fer-li cas i manternir-lo a la categoria superior, per que no alteri la competició.  La proposta era que tret de la Lliga Catalana, que faci això haurà de jugar a la categoria superior en les altres proves, com la Copa o Festa catalanes, de forma que el mateix club podrà tenir diferents categories en diferents competicions el mateix any. Un lio. El Sr. Ribera del Mollerusa ha preguntat si no es cobreixen les renúncies d'equips i crec que des de la taula li han dit que no, però que si es cobrien pujava el primer que no hagués pujat i no evitaven que baixés el millor descendit. Segons el que jo sé, la Feda ho fa al revés, per que allí a les categories altes i ha diners en joc. Finalment el Gerent de la Fce Sr. Antoni López ha preguntat si els que haguessin renunciat abans d'aquesta reunió també els afectava el tema i des de la taula li han dit que no.

Aquesta normativa sancionadora sobre les renúncies dels equips després del termini legal, s'ha aprovat per unanimitat.

De fet el nou redactat d'aquest tema ha quedat així:

“Capítol VI-Secció 3. Article 3.5 de la Lliga Catalana.

3.1 En cas de renúncia d'un equip de categoria superior a Tercera s'ha de comunicar a la Federació mitjançant correu electrònic abans el termini de la inscripció dels equips. És obligatòria la inscripció de tots els equips presentants per cada club, aquesta s'haurà de fer a través de la web de la Federació (gestió administrativa) en els terminis que indiqui la Federació. 

3.2 Els equips que renuncien estan obligats a comunicar-ho per escrit a la Fce. L'escrit de la renúncia haurà d'estar en el local social de la FCE amb un mínim d'antelació de 48 hores abans de termini per la inscripció dels equips.

3.3 En cas de renúncia d'un equip abans que s'exaureixi el termini d'inscripció, aquest descendirà a la categoria immediata inferior. Aquests equips podrien perdre el dret de pujar de categoria durant un periode d'un any. Serà el Comité de Competició de la Fce qui dictamini si hi ha raons antiesportives que motivin la sanció.

3.4 En cas de renúncia d'un equip un cop s'ha exhaurit el termini d'inscripcions, aquest descendirà també a la categoria immediata inferior. Aquests equips no podran pujar de categoria durant un periode mínim d'un (1) any, fins a un màxim de tres (3). Serà el Comité de Competició de la Fce qui dictamini la duració de la sanció.

3.5 Tots els equips que hagin renunciat a una categoria seguiran participant a la resta de competicions oficials d'aquella temporada a la categoria que tenien abans de la renúncia.

3.6 Un equip de segona categoria que renúncia a aquesta categoria no podrà substuir-ho per dos equips de tercera categoria.”

La darrera proposta presentada per la Junta directiva de la Fce als presents era una matització del Congrés, adoptada per ells, respecte els que poden jugar en les fases finals de la Lliga Catalana d'un equip inferior, segons hagin jugat el major nombre de rondes en aquest equip inferior que en el superior. Amb el nou redactat, si has jugat les mateixes partides en un equip que en l'altre entenc que també val.   

Hi ha hagut una esmena a la redacció presentada que s'ha aprovat, que si he entés bé, va en negre fort i crec que la cosa ha acabat així:

12.1 El primer equip (A) serà format per tants esportistes titulars com siguin necessaris, en la categoria que tingui, d'acord amb la llista segellada per la FCE d'ordre de forces, incloent-hi els números bis corresponents, des del 0 fins el bis del darrer número titular. Malgrat això, un esportista titular d'un equip filial, per jugar les Fases Eliminatòries d'ascens i les Finals Catalanes per determinar el Campió de Catalunya de cada categoria amb aquest equip caldrà que el total de partides alineat amb equips de categoria superior (durant la fase regular) no sigui superior al total de rondes que ha estat alineat aquella temporada durant la fase regular a l'equip que li tocaria

La modificació de l'anterior article s'ha aprovat per unanimitat.

En el torn obert de paraules jo he demanat que els donessin dos dies de lliure disposició al l'any als empleats de la FCE, que no en tenen cap, i m'han dit que el Director executiu de la Fce ja estava pensant en aquest tema.

El Sr. Fernández-Díaz ha comentat un problema en la reserva d'una habitació a la Final d'edats, on va pagar una habitació que no existia i finalment no es va allotjar a l'hotel de la Fce i li van tornar els diners, on el president de la Fce ha dit no saber res del tema.

El Sr. Murillo ha demanat un aclariment sobre que no contaven els torneigs de partides lentes en les avalucions d'elo mensuals i des de la taula se li ha informat que un torneig es computa per elo quan acaba i l'àrbitre fa el corresponent informe.

El Sr. Andreu del Congrés s'ha queixat que l'any passat els jugadors de diferents clubs no estaven ordenats per ordre de llista a l'hora de passar les actes electròniques i el Sr. Ramón Chalmeta li ha contestat que aquest any el tema estaria resolt. El Sr. Andreu ha proposat fer una Festa catalana de la província de Barcelona com fan les territorials i ha recordat que el 2025 és el centenari de la Fce que cal anar pensant quins actes hi haurà per aquesta celebració.

El president de la Fce li ha respost que ell deixarà el càrrec el 2017 quan hi haurà noves eleccions i que encara que aquella junta tampoc serà la reponsable dels actes del 2025, caldrà que vagi pensant en el tema.

Un cop no hi ha hagut més temes a tractar s'ha passat a fer el sorteig dels desplaçaments de la Divissió d'honor, Primera divisió i Segona divisió, ja que els equips havien quedat assignats a un grup o un altre automàticament segons la classificació de l'any anterior. Hi ha diferents clubs d'aquestes categories que havien fet diverses peticions per jugar un equip A o B alhora a casa o fora i després de tenir en compte aquestes peticions, la cosa ha quedat així:

 

Divisió d'honor:

 

Grup A:                                Grup B:

 

1.E.E.Barcelona                  1.S.C.C.Sabadell

2.Barcelona-Uga                  2.Barberà

3.Cerdanyola                       3.Tres peons

4.Montcada                          4.Mollet

5.Figueres                            5.Sant Boi

6.Foment                              6.Lleida

7.Catalònia                           7.Peona i peó

8.Sant Josep                        8.Sant Andreu

 

Primera Divisió:

 

Grup I:                                    Grup II:     

 

1.Banyoles                            1.Gran penya   

2.Tres peons B                      2.Barcelona-Uga B

3.Sant Feliu                           3.Olot

4.La Colmena                        4.Sant Martí

5.Gerunda                             5.Congrés

6.Tàrrega                               6.Foment B

7.Catalunya                            7.Terrassa

8.Sant Cugat                         8.Sitges

9.Ateneu Colón                      9.Vilafranca

10.Reus deportiu                   10.Tarragona

 

Segona Divisió:

 

Grup I:                                   Grup II:

 

1.Cassà de la selva             1.Andorra

2.Masnou                             2.Lleida B

3.Guixolenc                          3.Peona i peó B

4.Taradell-centelles              4.S.C.C.Sabadell C

5.Granollers-Canovelles      5.Calaf

6.Santa Eugènia                  6.Cardona-Súria

7.Tordera                              7.Torà

8.Figueres B                         8.Cerdanyola del Vallés B

9.S.C.C. Sabadell B             9.Sanpedor

10.Gerunda B                      10.Comtal

 

 

Grup III:                                      Grup IV:

 

1.La Lira                                 1.Cornellà

2.Sant Andreu B                     2.Valls

3.Llinars                                  3.Peó Vuit

4.Sant Adrià                            4.Jake

5.Badalona                              5.Tàrrega B

6.Rubinenca                            6.La Ràpita  

7.Catalunya B                          7.Masdenverga

8.Ideal Clavé                           8.Molí nou

9.Maragall                               9.Escola Salou

10.Montmeló                           10.Escacs Reus

 

Un cop acabat aquest sorteig, el Director executiu de la Fce, Sr. Jordi Parayre ha donat per acabada l'assemblea agraint l'assistència dels presents.

 

Esperant perdoneu els errors i oblits que hi pugui haver de comprensió o transcripció del que ha dit cada persona en un escrit tan llarg, us saluda atentament el diumenge 22 de maig de 2015 a migdia:

 

Ricard Llerins.  

 

Ll.

 

 

© AJEDREZ NOTICIAS DIARIAS

toniaiza@infonegocio.com

 


 

1