¿QUIEN ES EL CAMPEÓN DE CATALUNYA?

Vull posar damunt la taula un tema de debat. L'any passat, el meu company de club Gual em va dir que es considerava campió de Catalunya, tot i que el primer classificat era en Moskalenko.
Enguany, sembla ser que, segons la Federació, el campió és Jerez, malgrat que el guanyador és en Muñoz, peruà. Ens diuen també que la campiona de Catalunya és l'Inma Hernando, quan la brillant vencedora ha estat la Tatiana Yastrebova.
La meva humil opinió és que el campió de Catalunya és qui guanya el torneig, procedeixi d'on procedeixi, sempre que visqui a Catalunya i estigui afiliat a la FCE. Catalunya és, des de fa segles una terra d'acollida. Aquest és un dels seus signes d'identitat. I fóra fer-li un mal servei discriminar per raó de l'origen. Especialment, si la discriminació no ve per raó del lloc de naixement, sinó pel fet de posseir o no la nacionalitat espanyola. Potser al campionat d'Espanya això tingui una raó d'ésser. Al de Catalunya, segons el meu parer, no.
Vale,


JOSEP ARIAS VELASCO

Amic Josep, coincideixo amb tu plenament, tant en les consideracions que fas, com en els raonaments que aportes, i m'alegro que a casa meva hi hagi molta gent que pensi com tu.

Si hem posat als titulars que tant Miguel Muñoz com Tatiana Yastrebova son els guanyadors del torneig i Alfonso Jerez i Inma Hernando son els Campions, es per que així ho ha decidit la Federació Catalana.

Crec que a tots els jugadors d'altres indrets que viuen a Catalunya, els hi hem d'agrair el molt que aporten al desenvolupament dels escacs catalans, tant amb el seu joc, com amb les moltes classes que imparteixen, i sobre tot, que es una incongruència que el guanyador del torneig no sigui el Campió. En un mon que cada vegada mes, tendeix a fer desaparèixer les fronteres i les distancies, potser haurem d'aprendre el exemple d'altres països com Mèxic, que han fet dels seus campionats nacionals torneigs oberts a tothom. De pas solucionaríem un altre greu problema, el dels jugadors que han nascut i viuen a Catalunya i que no poden jugar perquè per raons professionals tenen fitxa per un altra federació autonòmica.

Toni Ayza

PARA MI LOS CAMPEONES DE CATALUÑA SON MUÑOZ Y YASTREBOVA ; ELLOS HAN GANADO UN TORNEO QUE SE LLAMABA CAMPEONATO DE CATALUÑA ¿O NO?

JOSEP CLANCHET OLLE